Студенти в чужбина - 3

• 73 372
  • 804
  •   1
Отговори
# 105
  • UK
Да попитам мамите на първокурсниците, някое от децата подаде ли вече документи за жълта карта и има ли резултат някакъв ? Моят категорично отказва да подава документи , щял да чака 2014  Twisted Evil  И отказва всякакви дебати по въпроса .

Аз подадох през ноември и все още чакам. Имам няколко познати ,подали през октомври, получиха си жълтите сертификати преди около седмица и двамата.
Интересното е, че познавам и няколко момичета, които пуснаха документите си в средата на декември и получиха документите си в началото на януари. Причина - неизвестна.

# 106
Да попитам мамите на първокурсниците, някое от децата подаде ли вече документи за жълта карта и има ли резултат някакъв ? Моят категорично отказва да подава документи , щял да чака 2014  Twisted Evil  И отказва всякакви дебати по въпроса .

И моя ще подава след 01.01.2014. Другата седмица си идва за ваканцията. Иска шкембе, като че там няма  Grinning

# 107

И моя ще подава след 01.01.2014. Другата седмица си идва за ваканцията. Иска шкембе, като че там няма  Grinning

Е,нали отпадат изискванията точно след 01.01.2014 г  за такова разрешително или аз вече съвсем се обърках?

# 108
Е,нали отпадат изискванията точно след 01.01.2014 г  за такова разрешително или аз вече съвсем се обърках?

Предполгам, че за осигурителен номер ще трябва да се подават някакви документи. newsm78

# 109

Предполгам, че за осигурителен номер ще трябва да се подават някакви документи. newsm78

Ще разпитвам подробно дъщеря ми като се върне другата седмица  за ваканцията.Тя не е подавала още нищо,все казва,че ще е по-лесно след 01.01.2014,ама да видим,досега работи само доброволно към университета.

# 110
  • някъде из облаците
h_o_p_e, сигурно ще трябва НИН, ако иска да работи. До сега беше така - ако имаш жълта карта, за НИН няма проблем, записваш си час в най-близкия офис и на място се ходи, после ти го пращат по пощата картончето. Предполагам, че ще се вади без ж. карта, ако не измислят до тогава  ooooh! нещо друго.

pticasprujina, друго е мама да го сготви, пък и къде сега да ходи
да търси това  hahaha шкембе .

А аз днес бях в нашия любим НАП  Mr. Green да оправям здравните на децата. Преди бяха 2 служителки, сега само едно ново, младо момиче - любезно, внимателно, търпеливо обяснява. Първо на малката - подробно разгледа удостоверението дали е редовна студентка, оказа се, че си пишело, казах ѝ ЕГН-то, оправи нещата, няма прекъсване. Взима на голямата ( а там не пише, че е редовно)  Mr. Green, викам си сега ако се заяде, ама не, давам ЕГН, вкарва нещата и ми вади разпечатка за неосигурена здравно за юли и август.  #Crazy А аз как така, а тя - ама тя не е  с прекъснати здравни права, аз обаче - ама аз няма да ги плащам, тя- ами аз не ви карам, няма проблем Rolling Eyes Обаче аз си настоявам да ги изчисти, до сега винаги е било така, пускат ги до юни и следващата година от юли, ами тя - не мога, на другата ви дъщеря защо са изчистени за юли и август. А нали ви бях писала, че не знам при коя служителка беше попаднала и жената я питала дали ще продължи да учи и дъщеря ми казала -да, и тя беше ги пуснала и за лятото, да не се прекъсвали правата ѝ, докато донесе новото удостоверение.
Накрая попитах момичето къде мога да си пусна жалба да ми ги оправят, попита ме миналата година кой ми ги оправял, каза, че ще провери досието как е било  и че вече е неин проблем и ми пусна справка, че няма месеци  без здравни Wink.
Нямам никакви претенции към момичето, напротив , оня ден служебно бях, хубаво впечатление ми направи  усмихва се, много внимателно, търпеливо обясняваше нещата
 по няколко пъти понякога къде, какво, как да направиш-попълниш, но явно не ги обучават както трябва и всеки си  действа по собствена преценка в по-различни ситуации, а няма и кого да пита, другото младо момиче все тичаше да пита по-възрастната, когато не беше сигурна за нещо. А на това момиче явно му беше за първи път да се занимава с такъв случай като нашия.  Wink

# 111
Да кажа и аз за разрешителните - синът ми също няма да подава сега и ще чакаме 2014 г да видим какво ще измислят. Аз също съм на мнение, че при това забавяне на документите до сега, няма смисъл да подаваме. Нямат право поне за студентите да ограничат нещата през 2014 г. Поне на това се надяваме. Иначе той се прибира другата седмица и ще е тук около 24 дни.

# 112
Здравейтее, съжалявам, че така нахлувам в темата ви, но няма кого да попитам.
Тази година съм 11 клас и планирам септ-окт да кандидатствам в университети в Лондон, Улвърхемптън и може би Шотландия. Последното заради безплатното образование за студени от ЕС. За Шотландия прочетох г/д за какво става въпрос, за Лондон знам, че излиза по-скъпо, но някои би ли споделил нещо за Улвърхемптън, ако децата му или познати учат там. Мисля да кандидатствам с помощта на Интеграл, но ако реша сама да го направя каква точно е процедурата? (може би въпросът е глупав, но накрая от многото неща, които четох започнах да се обърквам).

Лека вечер Simple Smile

# 113
  • София
Вижте в този форум дали има представители от Улвърхемптън
http://www.bghelp.co.uk/forums/%CE%E1%F0%E0%E7%EE%E2%E0%ED%E8%E5-%E2-uk/

# 114
  • някъде из облаците
Здравейтее, съжалявам, че така нахлувам в темата ви, но няма кого да попитам.
Тази година съм 11 клас и планирам септ-окт да кандидатствам в университети в Лондон, Улвърхемптън и може би Шотландия. Последното заради безплатното образование за студени от ЕС. За Шотландия прочетох г/д за какво става въпрос, за Лондон знам, че излиза по-скъпо, но някои би ли споделил нещо за Улвърхемптън, ако децата му или познати учат там. Мисля да кандидатствам с помощта на Интеграл, но ако реша сама да го направя каква точно е процедурата? (може би въпросът е глупав, но накрая от многото неща, които четох започнах да се обърквам).

Лека вечер Simple Smile

zuri ти е дала линк към форума бгхелп, там има тема- Кандидатстване за университет за Великобритания - бакалавър, там е описано доста добре, стъпка по стъпка , пак там по-надолу има и за UCAS,как се попълва и т.н., Прочети ги, пък ако имаш още питания, ние ще се опитаме да ти помогнем.
Мисля, че съвсем спокойно човек може да се справи сам с кандидатстването, не е никак трудно.

# 115
  • Русе
Тази година съм 11 клас и планирам септ-окт да кандидатствам в университети в Лондон, Улвърхемптън и може би Шотландия.

Niliz,
виждам, че вече са ти препоръчали Бгхелп Peace...Затова, само ще добавя, че можеш да се обърнеш на 'лични' към модератора на темите за Образование в UK, който да те препрати към български студенти в конкретните университети, които интересуват и теб. Wink Наскоро Scorpzou ( това е ник-ът му ) беше публикувал списък на уни-тата, в които не просто има  наши студенти, а такива, които са готови да съдействат с информация и съвети. Ако искаш - опитай...Но най-добре - първо изчети коментираните теми, защото това дава прекрасна  възможност да си отговориш на доста от въпросите още преди да си попитал/а. А щом си и 11 клас - времето е напълно достатъчно, за да се убедиш, че полза от посреднически фирми няма! Naughty

# 116
Много ви благодаря Simple Smile)

# 117
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Да попитам майките с "шотландчета" най-вече ме интересува за Глазгоу и Единбург - кога се плащат общежитията? Знам, че някъде от 1 април се кандидатства за място и като те одобрят, се капарира ли нещо или се плаща на куп за цялата година? Знам, че има много общежития, особено в Глазгоу, но предполагам, че принципите са им подобни. Трябва да си направя сметката отрано, защото ще тегля кредит за това пусто общежитие и ще ми трябва време. ooooh!

# 118
Плаща се капаро за общежитията - в нашето беше 250 паунда, след това вноските са 2 или 3 за цялата година. Синът ми е в Абърдийн, и при нас се плащаше на 2 пъти. Като освободи общежитието ще му върнат депозита от 250 паунда. До колкото знам в Глазгоу е същото. Имаше други с депозит 100 паунда.

# 119
  • Бургас
За Единбург- трябваше да платим капаро 250 лири и можехме да си изберем как ще плащаме.Може да се плаща цялата сума наведнъж, или на два пъти или всеки месец.Ние избрахме да плащаме на месец.Изпратиха ни график със сумите и се оказа, че годишната такса е разделена не точно на месец,а всеки месец се плаща около наем и половина и последната ни вноска е за 10 април.

Общи условия

Активация на акаунт