Студенти в чужбина - 3

• 73 349
  • 804
  •   1
Отговори
# 660
queen of darkness, ако ви се случат нещата още от първия път няма да имате емоции  Mr. Green

Все пак добре е ,че всичко е свършило благополучно  Peace Ние миналата година платихме капарото за общежитието с банков превод и ни струва около 35 лв.

И аз мислех ,че ще струва 35 лв защото сме били в ЕС и банковите такси били споделени.Но в мейла с банковата сметка от унито изрично се подчертава ,че платецът трябва да поеме всички разходи ,а те се оказват 35 +60 ,така казаха от ОББ.
За момента всичко свърши благополучно,сега чакам следващата "емоция"-няма начин да не дойде Laughing

# 661
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Ако няма емоции ще ни е много скучно Laughing
Добре, че освен неприятните административни простотии има и хубави, като младеж на гости, и то шотландец, на всяка майка с девойка би и трепнало сърцето.
bvelikova72, дано всичко да мине ок, с момчето да се харесате. Хубаво е да имат някой там, който да ги подкрепя. Мисля, че каквото и да направиш от нашата кухня ще бъде оценено  Peace 
queen of darkness, браво, че сте се преборили с този депозит. Понякога се сблъскваме с изненадващи бюрократични и административни простотии, но преодоляването им ще направи по- силни и уверени и нас, а още повече децата.
Добре, че тук  можем да си помагаме с идеи, съвети и да се подкрепяме. Така ще ни е по- лесно да се справим с това предизвикателство!

# 662
  • софия
Абсолютно си е така, там няма мама и тате да бягат непрекъснато след теб. Промяната е огромна и положителна. Сега се вълнуваме много, през уикенда ще ни гостува гаджето от Шотландия. Давайте идеи какво да готвим. Леле, как започвам да приличам на майка си!

Като дойде нашето от Германия дъщерята ме строи да готвя национална кухня. Че като го почнах аз - таратор, яйца по панагюрски, мусака   chef(че се заседя човеко). Ама той ги побутва, побутва и иска кетчуп с филия. Бре какво става питам аз. И се оказа, че човека не харесва киселото мляко  Joy
Та, умната с националната кухня

# 663
Дано да мине гладко, ние сме притеснени, а той още повече!

# 664
  • някъде из облаците
А ние нашето го пратихме точно в непознат град, без общежитие, само с един куфар с 20 кг дрехи и книги. В последния момент едно дете и даде ключ за стаята си в Бон, да има къде да се подслони все пак. Тя успя за 3 дни да си уреди формалностите като банкова сметка, телефон, адресна регистрация, така че това беше голяма школа за нея. Изобщо децата, които учат в чужбина са големи герои и не спирам да им се възхищавам.
Peace, ама хич не им е лесно на децата, но се справят  Heart Eyes

Дано да мине гладко, ние сме притеснени, а той още повече!

Ние вече минахме това упражнение, по-миналата седмица го изпратихме, а днес си замина и голямата Cry Нашето много хареса мусаката, агнешко, кюфтета, таратора не му хареса, и аз се  чудех защо подбутва шопската салата, а то щерката забравила да ми каже, че не обича сирене, пък аз и за закуска бях направила кифлички със сирене Whistling, добре че малката беше донесла от Англия някаква закуска тип мюсли и набързо му спретна.  Wink , но пък кифличките с шоколад си ги взе за из път, макар щерката да не искаше да носи. Laughing
Нашето ракията-домашната не я хареса, не обича твърд алкохол, за това пък опита всички бири  Joy Иначе за Бъдни вечер, когато бяхме в Англия,беше много впечатлен от вечерята, всичко му хареса, освен баклавата.
queen of darkness , аз имам сметка в ОББ и когато съм правила превод на децата, ми взимат 35лв и Лойдс взимат 7 паунда оттам, явно тамошната банка е с високи такси.

Последна редакция: чт, 18 юли 2013, 15:50 от valha

# 665
  • Русе
Ама, моля ви се  Mr. Green....постоянно огладнявам като ви чета.... Joy  Joy  Joy

# 666
Ама, моля ви се  Mr. Green....постоянно огладнявам като ви чета.... Joy  Joy  Joy

Най-добре си намери едно гадже чужденец и отидете на мама на гости Laughing Laughing
Ние имахме проблеми само с това как се яде пиле с картофи/ама яхния/ - младежа награби ножа и вилицата Joy та се наложи щерката да му покаже. Иначе тя казва, че му спечелила сърцето като му направила макарони със сирене, масло и захар Laughing Вече е станал фен и на всякакви баници и добре, че в Кьолн турците продават кори за баница, та да не ги мисля.

# 667

Най-добре си намери едно гадже чужденец и отидете на мама на гости Laughing Laughing
Ние имахме проблеми само с това как се яде пиле с картофи/ама яхния/ - младежа награби ножа и вилицата Joy та се наложи щерката да му покаже. Иначе тя казва, че му спечелила сърцето като му направила макарони със сирене, масло и захар Laughing Вече е станал фен и на всякакви баници и добре, че в Кьолн турците продават кори за баница, та да не ги мисля.
Добре , че го е предложила на германец , че иначе пълен абсурд някой италиано или французин примерно да опита таквоз чудо , пък камо ли да му спечели сърцето ..  Laughing Joy Naughty

# 668

Добре , че го е предложила на германец , че иначе пълен абсурд някой италиано или французин примерно да опита таквоз чудо , пък камо ли да му спечели сърцето ..  Laughing Joy Naughty

Да, особено с италианец. На работа имаме италианци от доста време и аз им казвах от кои магазини могат да си купят италиански храни.
След известно време ми отговориха, чи в нашите магазини нямало нищо хубаво италианско, а по заведенията не можели нито пици, нито спагети да приготвят.

# 669
А нашият случай е още по-труден, защото младежът работи като управител на ресторант и е луд по гурме кухнята. Ама накрая ще му спретна боб с люти чушки май!

# 670
На работа имаме италианци от доста време и аз им казвах от кои магазини могат да си купят италиански храни.
След известно време ми отговориха, чи в нашите магазини нямало нищо хубаво италианско, а по заведенията не можели нито пици, нито спагети да приготвят.

Преди доста време една италианка в Плевен беше отворила италиански ресторант, основно за паста, по-малко пици. Казваше, че е голям зор с продуктите, напр. имало само два сорта картофи, нямало точно доматите, които й трябват и т.н. Отделно клиентите мърморели, че не приготвя спагетите "като трябва" Simple Smile И след една година си закри ресторанта.
Извинете за спама.

# 671
  • Русе

Минало ми е времето...уви  Joy  Joy  Joy
И аз се извинявам за спама Mr. Green

# 672
Извинете, сигурно сте го разисквали многократно този въпрос, но за новобранците моля пак да споделите. Какви са правата за здравни услуги на студентите в Англия. Четох много сайтове, видях че като те запишат студент отидаш и се записваш при gp, и после си осигурен като местен, но пак не ми стана ясно при нужда от преглед примерно очен лекар или операция, да не се налага, какво се случва? Ако се опира до българската елекронна здравна карта, там ми е ясно процедурата. Благодаря!
Никой ли няма да ми отговори.  bouquet

# 673
Не мисля, че на твоя въпрос може да се отговори еднозначно. Потърси информация в сайта на университета, а синът ти вече на място ще се информира за всичко, което го интересува.
При дъщеря ми в самия университет има лекар. Тя няма GP, не знам и някой от колегите й да има.
Със сигурност мога да кажа, че здравната им система е ...  Sick Дано не се налага да се прибягва до нея.
Болежки от всякакво естество лекуват първо с парацетамол, освен в случаите, в които си се излекувал преди да стигнеш до кабинета - часове се дават за след... независимо колко зле си мислиш, че си.
Ако има специфично заболяване, което трябва да се следи, нека им пише още сега, ще му отговорят. Там може да е по-различно.
Но, ако си питаш "за всеки случай", напазарувай му лекарства от тук.
Колкото до правата - в университета студентите се преглеждат безплатно, извън него - не знам.

Последна редакция: пт, 19 юли 2013, 04:14 от cool_witch

# 674
  • някъде из облаците
gal94 , не ти е отговорил никой, защото честно казано за 3 години така и не разбрах какви здравни права имат. Имат  GP не знам дали е към университета, но определено от университетите са ги пратили да се регистрират при него. За 3 години голямата нито веднъж не е ходила, малката веднъж и както  cool_witch ти е писала са й дали парацетамол. Малката и миналата година замина с един куп лекарства изписани от тук, от лекар, и сега пак, едва ли някой там ще й  направи изследвания,  но пък има проблем, макар и не толкова сериозен, за това се разбраха с личната да си пие лекарствата точно определено време, пък като се прибере тук ще си направи изследвания.
По принцип във Великобритания здравеопазването е безплатно  и те като студенти би трябвало да имат достъп до всички услуги, но пък за да си извадиш жълта карта ти искат здравна застраховка или ЕЗОК  newsm78 . От това, което съм чела - много зависи на какво  GP попаднеш, ако имаш сериозни проблеми, след дълго чакане  можеш да се добереш до специалист, добереш ли се до тях, там нещата май вече са по-различни.

Общи условия

Активация на акаунт