Студенти в чужбина - 3

• 73 189
  • 804
  •   1
Отговори
# 690
Добра вечер на всички!  bouquet
Не мога да се сдържа да не се похваля - вече имаме жълта карта!
Пожелавам на всички чакащи я - да дочакат! newsm10

Поздравления!!!
Когато се наложи да я използва, късмет в намирането на работа!!!

# 691
  • Варна
Знам ,че повечето четем и в бг хелп  Wink , но ако някой не е видял тази тема http://www.bghelp.co.uk/forums/%CE%E1%F0%E0%E7%EE%E2%E0%ED%E8%E5 … %E3%EB%E8%FF.html  ще копирам част от нея за да я има информацията и тук   Peace

Финансова помощ за български студенти в Англия.

До сега освен за таксите, пари за живеене се отпускаха на ЕУ студенти, които са живели в UK поне 3 години преди започване на курса си. От тази година има промяна. Всички ЕУ студенти имат право на финансова помощ, ако годишните доходи на семейството са под 25,000 паунда.

Всеки, който е кандидатствал за университетски заем и му е отпуснат такъв, би следвало да получи от Student Finance England бланка EU13B. Въпросната бланка, съпроводена с документи за доходи от родителите се изпраща на SFE, които я разглеждат и казват на университета дали конкретен студент попада в категорията за финансова помощ.

Програмата се казва National Scholarship Programme (NSP). Стартирала е през 2012г. Накратко, Британското правителство е заделило 50мил. паунда за 2012, 100мил за 2013 и 150мил. за 2014г, сума която се разпределя по университетите за помощ към студентите. Правителството е дало правомощия на университетите да определят правилата за раздаване на помощи.

На този етап информацията ми е непълна и този пост предстои да бъде обновяван, но ще направя един Q&A за да разясня максимално ситуацията.

---

В: Какви са изискванията за тази финансова помощ (bursary)
O: - да сте ЕУ гражданин; - да сте приет в Английски университет; - да имате отпуснат заем за таксите; - да предоставите документи, доказващи семеен доход по-нисък от еквивалента на 25,000 паунда или приблизително 57,500лв

В: Трябва ли да съм живял три години в Кралството за да имам право на тази помощ?
О: За тази конкретна финансова помощ - не, не трябва.

В: Студент съм в Уелс, Шотландия или Северна Ирландия, имам ли право на тази помощ?
О: Не. Предлага се само на студенти в Англия.

В: Всички Английски университети ли предлагат тази стипендия?
О: На този етап не е на 100% ясно. Трябва персонално да проверите за вашия университет и да попитате за условията. (По-късно ще обновя информацията по този въпрос.)

В: Там където се предлага NSP, за всички студенти ли важи?
О: Правителството дава парите на университетите, но ги оставя сами да определят правилата. Някои университети ще раздават помощи само на местни, английски студенти. LSE е такъв пример.

В: На каква стойност е помощта?
О: 6,000 паунда за трите години. 3,000 за първата година и по 1,500 за година две и три.

В: Колко време ще продължи програмата NSP?
О: Само две години: 2013/14 и 2014/15. От 2015/16 тези пари ще се ползват за помощ на студенти за след-бакалавърско образование.

В: Това означава ли, че мога да получавам помощ само за двете години?
О: Зависи. Някои университети ще поемат ангажимент да изплатят пълната помощ за трите години чрез собствни средства.

В: В каква форма се изразяват паричната помощ?
О: Университетите решават индивидуално, някои ще преведат средствата по банкова сметка на студентите, други ще приспаднат сумата от таксата за обучение.

В: Добре, отговарям на всички изисквания, означава ли, че ще получа помощ?
О: Не. Не всички, които покриват изискванията ще получат помощ. Университетите решават на общо основание за всеки подал документи по тази програма.

В: Получих въпросната помощ. Трябва ли да я връщам после като кредит?
О: Не. Помощта е безвъзмездна и не се връща.

В: Как да кандидатствам?
О: Първо проверете дали вашият университет участва в програмата National Scholarship Programme и какви са персоналните изисквания на конкретния университет. Свържете се с тях за повече информация, в случай, че такава не е налична на страницата им. Но по принцип, се изисква форма EU13B от SFE, след като вече са ви отпуснали кредит. Тази форма е възможно да я получите и от вашия университет. Проверете!

В: Защо трябва да изпращам форма EU13B и документи за доходи на SFE, след като се кандидатства за помощта директно към университета?
О: SFE ще определят дали отговаряте на изискването за семеен доход от 25,000 паунда, след което те казват на университета дали може да ви се отпусне помощ. Университетите имат крайната дума.

В: Кога е крайният срок за кандидатстване?
О: Строго индивидуален за всеки университет. По първоначално информация - до 9 месеца след започване на курса. Университетът в Лестър например има срок до 16 юни и е с покана. За всеки е различно, проверявайте за вашата институция.

В: Втора година студент съм. Имам ли право на помощ от NSP?
O: На този етап не намирам информация, която да посочва, че не може. Лично мнение, е че може, но предстои да се потвърди. Проверете персонално в администрацията на вашия университет за да сте сигурни.

---

И така, смятам, че отговорите на по-голямата част от въпросите са дадени по-горе. Уточняване, конкрентизиране и консолидиране на информацията ще следва по-нататък.]Финансова помощ за български студенти в Англия.

До сега освен за таксите, пари за живеене се отпускаха на ЕУ студенти, които са живели в UK поне 3 години преди започване на курса си. От тази година има промяна. Всички ЕУ студенти имат право на финансова помощ, ако годишните доходи на семейството са под 25,000 паунда.

Всеки, който е кандидатствал за университетски заем и му е отпуснат такъв, би следвало да получи от Student Finance England бланка EU13B. Въпросната бланка, съпроводена с документи за доходи от родителите се изпраща на SFE, които я разглеждат и казват на университета дали конкретен студент попада в категорията за финансова помощ.

Програмата се казва National Scholarship Programme (NSP). Стартирала е през 2012г. Накратко, Британското правителство е заделило 50мил. паунда за 2012, 100мил за 2013 и 150мил. за 2014г, сума която се разпределя по университетите за помощ към студентите. Правителството е дало правомощия на университетите да определят правилата за раздаване на помощи.

На този етап информацията ми е непълна и този пост предстои да бъде обновяван, но ще направя един Q&A за да разясня максимално ситуацията.

---

В: Какви са изискванията за тази финансова помощ (bursary)
O: - да сте ЕУ гражданин; - да сте приет в Английски университет; - да имате отпуснат заем за таксите; - да предоставите документи, доказващи семеен доход по-нисък от еквивалента на 25,000 паунда или приблизително 57,500лв

В: Трябва ли да съм живял три години в Кралството за да имам право на тази помощ?
О: За тази конкретна финансова помощ - не, не трябва.

В: Студент съм в Уелс, Шотландия или Северна Ирландия, имам ли право на тази помощ?
О: Не. Предлага се само на студенти в Англия.

В: Всички Английски университети ли предлагат тази стипендия?
О: На този етап не е на 100% ясно. Трябва персонално да проверите за вашия университет и да попитате за условията. (По-късно ще обновя информацията по този въпрос.)

В: Там където се предлага NSP, за всички студенти ли важи?
О: Правителството дава парите на университетите, но ги оставя сами да определят правилата. Някои университети ще раздават помощи само на местни, английски студенти. LSE е такъв пример.

В: На каква стойност е помощта?
О: 6,000 паунда за трите години. 3,000 за първата година и по 1,500 за година две и три.

В: Колко време ще продължи програмата NSP?
О: Само две години: 2013/14 и 2014/15. От 2015/16 тези пари ще се ползват за помощ на студенти за след-бакалавърско образование.

В: Това означава ли, че мога да получавам помощ само за двете години?
О: Зависи. Някои университети ще поемат ангажимент да изплатят пълната помощ за трите години чрез собствни средства.

В: В каква форма се изразяват паричната помощ?
О: Университетите решават индивидуално, някои ще преведат средствата по банкова сметка на студентите, други ще приспаднат сумата от таксата за обучение.

В: Добре, отговарям на всички изисквания, означава ли, че ще получа помощ?
О: Не. Не всички, които покриват изискванията ще получат помощ. Университетите решават на общо основание за всеки подал документи по тази програма.

В: Получих въпросната помощ. Трябва ли да я връщам после като кредит?
О: Не. Помощта е безвъзмездна и не се връща.

В: Как да кандидатствам?
О: Първо проверете дали вашият университет участва в програмата National Scholarship Programme и какви са персоналните изисквания на конкретния университет. Свържете се с тях за повече информация, в случай, че такава не е налична на страницата им. Но по принцип, се изисква форма EU13B от SFE, след като вече са ви отпуснали кредит. Тази форма е възможно да я получите и от вашия университет. Проверете!

В: Защо трябва да изпращам форма EU13B и документи за доходи на SFE, след като се кандидатства за помощта директно към университета?
О: SFE ще определят дали отговаряте на изискването за семеен доход от 25,000 паунда, след което те казват на университета дали може да ви се отпусне помощ. Университетите имат крайната дума.

В: Кога е крайният срок за кандидатстване?
О: Строго индивидуален за всеки университет. По първоначално информация - до 9 месеца след започване на курса. Университетът в Лестър например има срок до 16 юни и е с покана. За всеки е различно, проверявайте за вашата институция.

В: Втора година студент съм. Имам ли право на помощ от NSP?
O: На този етап не намирам информация, която да посочва, че не може. Лично мнение, е че може, но предстои да се потвърди. Проверете персонално в администрацията на вашия университет за да сте сигурни.

---

И така, смятам, че отговорите на по-голямата част от въпросите са дадени по-горе. Уточняване, конкрентизиране и консолидиране на информацията ще следва по-нататък.

Последна редакция: ср, 24 юли 2013, 11:53 от Сребърна паричка

# 692
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Това е чудесна новина за стартиращите в Англия. Може би малко късно се появява и не знам дали ще имат време да реагират първокурсниците. Малко са мъгляви още критериите по които я отпускат, щом не всички които отговарят ще бъдат одобрени. Но все пак е нещо. Peace
За "шотландците" за съжаление гледам, че не важи.  Sad
Няма ли да измислят нещо и за тях? Например по случай раждането на НАСЛЕДНИКА на херцога на Единбург  Laughing

# 693
Сребърна паричка, май си заслужи черпене от много съфорумки Simple Smile. Много хубава новина, дано да се възползват повече деца от програмата.

# 694
Много се извинявам, но не знам къде да пиша. От тази година и аз се вливам в групата на майки със студенти в чужбина. Дъщеря ми е приета в Кардиф психология. Побърквам се - китайците са казали "Внимавай какво си пожелаваш", е случи се. Искахме го, тук няма бъдеще за младите, но и за нас. Едни изчисления и намерения имахме, но сега се промениха. Ще се наложи да пътува сама и вече съм примряла. Толкова ли сме лоши, че не можем да пътуваме с нея.
Пътували ли са сами вашите деца и страшно ли е?
Подготовката по пътуването е в пълна пара, но страэовет от неизвестното са ми в повече.

# 695
Моята винаги е пътувала сама, дори и първия път. Големи са, знаят езици, оправят се, не се притеснявай Peace

# 696
Бибилота, и моят син заминава за Кардиф, също сам, ще лети на 18.09.

# 697
Няма страшно, повечето деца пътуват сами и наистина са много, много по-оправни от нас. А след една година просто няма да познаете детето си. Само че, като се върнат тук бързичко си припомнят балканските нрави. Кандидат-зетят идва, всичко мина супер! Много се харесахме взаимно, а моя милост получи парфюм Шанел! Ако трябва да сложа ръка на сърцето си, вече съм по-спокойна, когато дъщеря ми е там, отколкото като е тук!

# 698
  • София
Бибилота, мисля, че ще се справи момичето и само. А има и други българи там. Може да се свърже с тях и да поиска съвети.
Би ли споделила какви условия ви поставиха.

# 699
Бибилота, доколкото имам впечатления от мои познати с деца-студенти в чужбина, повечето тръгват сами, така че няма проблеми. Убедено мога да ти кажа, че по-трудно е за нас, родителите, отколкото за тях.

# 700
  • Варна
Кандидат-зетят идва, всичко мина супер! Много се харесахме взаимно, а моя милост получи парфюм Шанел! Ако трябва да сложа ръка на сърцето си, вече съм по-спокойна, когато дъщеря ми е там, отколкото като е тук!

А, браво на зетя ,че се е сетил за подарък . Какво от българската кухня му хареса най-много  Wink

Бибилота, в правилната тема си  Peace Разбираемо е да си притеснена, но както са ти писали и другите, децата съвсем спокойно си се оправят сами. И моят син миналата година пътува сам и то до Глазгоу с няколко прекачвания по автобуси и самолети . Транспорта във Великобритания е много добре уреден , има табели навсякъде, пътуват много хора дори и нощем , така че няма нищо страшно  Hug Ако учещите в Кардиф имат страница във Фейсбук, може да се опитате да намерите някой ,който ще пътува на същата дата и дъщеря ти няма да е съвсем сама  Peace

# 701
  • Бургас
Здравейте, съквартиранта на дъщеря ни е платил цялото капаро за апартамента .Сега трябва да му дадем парите. Моля за съвет как да стане.Той е англичанин и сметката му е в английска банка. Чудя се  дали да му преведем парите с ДСК директ, да му платим през банка или дъщеря ми да  ги изтегли от банкомат там.
Досега четох такси и условия и не мога да се оправя.Тя има само българска карта и на нея превеждаме пари безплатно. Досега не се е налагало да тегли там в брой.

# 702
Здравейте, съквартиранта на дъщеря ни е платил цялото капаро за апартамента .Сега трябва да му дадем парите. Моля за съвет как да стане.Той е англичанин и сметката му е в английска банка. Чудя се  дали да му преведем парите с ДСК директ, да му платим през банка или дъщеря ми да  ги изтегли от банкомат там.
Досега четох такси и условия и не мога да се оправя.Тя има само българска карта и на нея превеждаме пари безплатно. Досега не се е налагало да тегли там в брой.
Незнам кой начин да изберете, но имай предвид, че валутните преводи от наша банка към английска са скъпи - обикновено %-ти от сумата, при минимум 15 евро когато сумата е малка; теглене на пари от българска карта там зависи от картата, нашата е виза електрон на райфайзен и тегленето там ни струва 5 лв плюс 1% от сумата. Чрез онлайн банкиране процентите са по-малки отколкото в банка. Дано да съм помогнала.

# 703
bvelikova72, радвам се, че гостуването е било приятно, ама нищо пикантно не казваш.... Какво му сготви, какво не хареса момчето... Нали разбираш, че форума в последно време замря, че за това сподели нещо интересно, току виж и ние започнем да срещаме чужденци с децата си.... (Ние за чуждоземно гадже едва ли... Нашата приятелка е българка и смята да учи при него...). Но синът ми вече има приятели чужденци, които е поканил на гости. Може някое момче да реши наистина да дойде. Надявам се, че няма да сметнеш това за спам....

# 704
Бибилота, нормално е да се притесняваш като майка, всички ние тук сме го изпитали. Във форума много пъти сме описвали тревогите по заминаването на децата... аз лично скоро пак бях писала... да не се повтарям.
Само ще ти кажа, че децата наистина са много оправни, повечето заминават сами на места, където не познават никого и след първите два месеца вече са други хора... А първата година толкова бързо минава, че после наистина няма да си познаеш детето. Радвай се, че детето има желание да учи и е прието!!! Всичко друго ще се нареди.

Общи условия

Активация на акаунт