Студенти в чужбина - 3

• 73 337
  • 804
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Както и другите са писали здравната им система е кофти. От гледна точка достъп до джи-пи и специалисти. Особено в сезона на епидемиите е ужасно натоварено. На моя приятелка почти й се е наложило да изкаже съмнение, че има менингит, за да я прегледа лекаря й. А е била с 40 градуса. Но един път успееш ли да се добереш до специалист ще са направени всички възможни изследвания, ще се назначи добро лечение. Познат вече е поне 12 години в ремисия след лечение на левкемия.
Но най-добре да не се стига до лекар.

# 676
Благодаря!  bouquet Дано не се стига до лекар!

# 677
Здравейте!
Има ли дами в темата, чиито деца учат медицина в Европа?

# 678
  • България
 Преди 2г. имаше една дама, чийто син го приеха медицина в Хайделберг, ще потърся ника й и ще ти го изпратя.

# 679
Преди 2г. имаше една дама, чийто син го приеха медицина в Хайделберг, ще потърся ника й и ще ти го изпратя.

yavche_mravche се казва дамата. /не съм сигурна, че съвсем правилно й изписвам ника/. Много отдавна не съм я засичала.

# 680
  • София
Ironic също има студентка по медицина в Германия.

# 681
Много ви благодаря! Hug

# 682
Добра вечер на всички!  bouquet
Не мога да се сдържа да не се похваля - вече имаме жълта карта!
Пожелавам на всички чакащи я - да дочакат! newsm10

# 683
  • Пловдив
Има ли тук някой със студент в Холандия ?
Интересуваме се от   Hotelschool The Hague   
и изобщо живота и условията там bouquet

# 684
Да питам и аз за медицинските услуги - от университета ни съветват да си носим сведения за болести, ваксинации и т.н. Нашето JP след доста мусене ни направи справка за ваксинациите, ама на български, че сега мама, която е лекар, ще я превежда на латински. Обаче ни дават също препоръки за един куп ваксини, които било добре да направим - менингит, шарки и т.н. Да, ама JP-то казва, че това не е необходимо, щото той си ги има направени през годините по имунизационния календар. И сега се чудя да правим би допълнителни ваксини, или не? Предполагам, че сте били вече в подобна ситуация?

# 685
  • София
Не знам да им е правена ваксинация срещу менингит. А освен това от 1994 г., мисля, спряха да правят ваксина срещу едрата шарка, защото се прие, че вече е изкоренена по света. За варицела не знам да се слага . А За рубеолата би трябвало да се види за какъв период създава имунитет. Няма смисъл ако все още действа, да се прави ваксина.

# 686
Има ли тук някой със студент в Холандия ?
Интересуваме се от   Hotelschool The Hague  
и изобщо живота и условията там bouquet

Има да, макар и вече завършваща студентка, онзи ден се върнах от Маастрихт, ходих за да се приберем заедно с колата, която беше при нея и багажа. За върши Либерал арт в Утрехт с мейджър право и направи магистратура в Маастрихт по международно право.
Хага е прекрасно място за студенти (както и цяла Холандия, според мен), макар че Вие сте се насочили към университет по приложни науки (така наречените при тях Хогенскуул), които са малко по-скъпи от академичните, обикновени университети, защото директно ти дават професия.
Като условия - поразгледах сайта, не са лоши, общежитието е нормално да е задължително тървата година, таксата от 8 евра не е много висока, включва и адравна застраховка, което е важно (там не признават нашата здравна карта особено, сетете се защо..)
Ксенофобии в Холандия няма към студентите, единственият проблем е, че не могат да работят българите и румънците, за разлика от всички останали стъденти, това е факт. НО и да можеха, трябва да си направят осигуровка, чиято цена е бая солена, така че ако работиш по 8 часа седмично нещо не виждам смисъл... За повече си струва, но няма време (поне моята девойка, друг не знам).
Има мнения напред в темата за студентите в Холандия, а и нещо конкретно за там ако Ви трябва питайте.
Успех!

# 687
  • Пловдив
единственият проблем е, че не могат да работят българите и румънците,

този проблем не се ли очаква да отпадне 2014 ?
И каква е тази застраховка относно работата , може ли повече информация за нея или да ме насочете къде да прочета
Аз се надявах  поне от 2 рата година студентката да може да се издържа сама там  ooooh!
А инфо за стипендии и заеми има ли някъде ?

Последна редакция: вт, 23 юли 2013, 14:35 от MAMA GALQ

# 688
На повечето сайтове на университетите ако влезете, ще прочетете какви са възможностите, както за работа така и за стипендии. Строго диференцирано е, като цяло малко стипендии има за българи, понеже сме в ЕС...  Но В Утрехт University college (UCU) например ни даде  помощ от 30% редукция на таксата за бакалореата(там излизаше около 10К евро годишно с пансиона, който е задължителен при това и за трите години), на базата на есето с което кандидатства и доходите, които декларирахме в БГ. Имаше условие за успех, който да поддържа за да си запази тази редукция и за трите години. Пак казвам, индивидуално е.
За магистратурата таксата е около 1800 евра (май само медицината е по-скъпа). Но тогава вече има да се плаща и за квартира или общежитие (много трудно се намира, може би в Хага ще има), а квартирите в Маастрихт са от 350 евро нагоре до към 600. Отделно за храна и други още 300-400 евро... абе около 1000 евро е разхода месечно грубо.
Колелото е едно 100-150 евра (без него не може) например... Е, може и крадено за 20-30 на гарата, разбира се...
Иначе, може да кандидатства за кредит (както на Албиона) на общо основание през тяхната студентска система, описани са нещата на сайтовете.
За това дали ще отпаднат ограниченията през 2014 - може би, в крайна сметка казвам как е в момента, а за догодина не зная, пък и тя завърши вече...
А за да работи трябва социална осигуровка, не застраховка... Без нея не става, освен ако не работиш в самия университет, в стола, например, или по линия на студентското общество, но пак зависи каква националност си понякога...
Моята например гледаше по няколко пъти в седмицата на улицата до една детска градина да не излезе някое дете на улицата, за осем евро на час.. По за час-два примерно, но когато ги извикат, по такава линия...  Или се е случвало да участва в практически проект, който е платен, в лабораториите на унито, но това не е работа, на която може да разчиташ, а по-скоро да изкараш нещо дребно.
Принципно се учи доста, нямаха време за работа, поне при тях...

# 689
  • Варна
Добра вечер на всички!  bouquet
Не мога да се сдържа да не се похваля - вече имаме жълта карта!
Пожелавам на всички чакащи я - да дочакат! newsm10

Честито   bouquet  И дано скоро и да си я ползвате  Wink

dami , ваксинациите в УК не са задължителни, а са по желание , така че ако искате да си направите някакви ваксини е по ваш избор  Peace

Темата с издръжката на студентите ни е много трудна за всички , дано през 2014 г. паднат ограниченията за работа.

Общи условия

Активация на акаунт