ВМ-НВХ - част 56

• 36 171
  • 726
  •   1
Отговори
# 420
Сподели, че консумира по един буркан мед на 2-3 дена, за да поддържа сърцето си.
Уау, определено ме впечатли количеството! Това е ужасно много, дори за спортуващ млад човек с бърз метаболизъм. Дори не мога да си представя как човек може да изяде за 2-3 дни един буркан, камо ли пък постоянно да го прави.
Но ми е малко странно този случай да се посочва като доказателство, че медът е вреден.  Според мен това е доста крайно изказване, тъй като по мое мнение има количество, което е ок и което варира според индивидуалната поносимост към въглехидрати, натоварване и т.н. Разбира се не говорим за ежедневна употреба чак (освен може би при много сериозни натоварвания, но пак в далеч по-малки граници).

# 421
  • SA
Лелее, какво правите, бе хора? Излязох за няколко часа и 2-3 нови страници сте изписали.  Hug
Сега за холестерола, абсолютно верно е, че нормите им постепенно се занижават напоследьк. Докато бях студентка в учебниците ни се посочваха за нормални стойности от порядька на 6,7 ммол/л може да беше и до 7 ммол/л при по-вьзрастни хора ( за сьжаление не са при мен тези учебници, за да направя справка). Откакто обаче статините навлязоха масово в употреба, имам чувството, че фармацевтичната индустрия се стреми непрекьснато да разширява крьга на потребителите на статини. Даже преди месеци бях чела някьде, че имало предложение те да започнат да се препорьчват при всички хора над 40 години, защото те така или иначе били рискови по отношение на сьрдечно-сьдовите заболявания.
На Феичка бих препорьчала да си изследва триглицеридите и аро-В ( прави се в някои лаборатории в по-големите градове) . Последният показател се счита за единствения сигурен маркер, чието увеличение предсказва атеросклероза. А триглицеридите са нужни, за да се изчислят някои сьотношения, сьщо предсказващи риск от сьрдечно-сьдови заболявания. За рибеното масло - май каза , че пиеш, но ако е по 1-2 капсули, може да завишиш дозата до 2-3 г. OMEGA 3, което за най-често продаваните капсули с 300 мг омега3 в тях е поне 5-6 на ден . Сусамовият тахан сьщо е чудесно средство за регулиране на холестерола. Алкохольт между другото в малки дози повишава HDL (това наскоро го прочетох в Merck manual), което не значи, че ако не пием трябва да започнем да наблягаме на алкохола  Simple Smile .
fata_morgana , интересен случай! Захар- мед, прекалено сладки плодове, варени картофи и ориз в големи количества ... все тая - веднага се трансформират в глюкоза и фруктоза. Даже медьт, за разлика от ориза и картофите е доста богат и на фруктоза, което още повече влошава положението.
ada_smiles, то меда не че е отровен и по 1 льжица на ден няма да навреди на никого, ама 1 буркан от големите е 700 грама, което означава по 200-300 грама захар на ден само от меда. Да не говорим, че ако се изяде набьрзо с льжицата това количество, това е направо шок за панкреаса и обмяната.
Аз да се оплача, мьжьт ми днес се прибра с опаковка статини, предписани му от личния лекар след профилактични изследвания.  Shocked И вьзнамерява да ги пие уви. Ще трябват сериозни разяснения тези дни по вьпроса, макар че доколкото го познавам, по-лесно бих убедила Адриана да премине на нашия режим. А, и вегетарианец решил да става отгоре на всичко.  ooooh!

Последна редакция: ср, 13 мар 2013, 22:59 от kameloth

# 422
кам Hugнакарай го да прочете листовката Mr. Greenособено странични ефекти Thinkingтака ли се казва или нежелателни или евентуални последствия
особено това за мускули,черен дроб и ....направо косата ми настръхва
ква файда като е рядко,ако на мен се случи Tired
не,мерси Grinning

# 423
  • SA
Таня, благодаря!  Hug Ще чете той, ама дано му влезе нещо в главата!

# 424
kameloth, ти си го познаваш, сигурно е много твърдоглав, ама все пак му разяснявай и го убеждавай Rolling Eyes Вярно, че досега не е прегърнал твоя начин на хранене, ама кой знае, може пък сега все пак да се светне. А тази статия на Тим Ноукс дали би помогнала: http://www.health24.com/Diet-and-nutrition/Nutrition-basics/Tim- … hydrates-20120721 Не е за холестерола, но е за храненето, а Тим Ноукс е професор по медицина все пак, световен авторитет. Спомени му, че е и южноафриканец Laughing

А ако му дадеш брат си за пример? Thinking

# 425
  • SA
Шоки, аз я разгледах днес тази статия, ти беше дала линка по-напред. Хубава е наистина и даже днес точно си мислех да я препорьчвам на един сьсед, който е много затльстял, с диабет и хипертония. Беше ме питал той как се храня и аз му споменах за ВМ-НВХ. Останах с впечатление, че не е чувал, но при следващите ни срещи говореше , че не месото, а картофите и ориза са вредни за пьлни хора. Та явно е чел човека и мислех да му обяснявам, че и в Южна Африка вече се говори на тази тема.
А мьжьт ми знае за брат ми, вижда и аз колко сьм здрава, но е просто пристрастен кьм вьглехидратни храни и се чуди какво глупаво обяснение да измисли, само и само да не се откаже от тях. Комичното е, че днес заедно с лекарствата донесе и една тубичка с мед, защото лекарят му казал, че по-добре да яде мед, вместо захар.  ooooh!

# 426
Ох, разбирам, имам един такъв пример пред очите си Whistling

Ами, дано да успееш да му повлияеш.

# 427
Ами опитвам се да намеря някакво обяснение защо не само не отслабвам, ами и качих (вече трайно) едни 5 кг през последната половин година. Преминах от "просто ядене" на режимни храни към броене на калории и се опитвам да намеря причината - въглехидратите са ми в общия случай под 20% - най-често 10-15%, така че няма как да са те причината. WASP беше казала, че при нея нещата са потръгнали като е започнала да ограничава протеините до 1 грам/кг тегло към което се стреми - при мен това са 70 грама (засега)... Ама нещо не ми се отдава... Започвам да се отчайвам...

Не знам как е при тебе, но при мене май се оказа, че не ям достатъчно и то именно протеин. Аз си мислех, че ям прекалено много и все пестях от месо и яйца и допълвах с още и още кашкавал, с много зеленчуци. Излизаха ми калориите едва 1500 на ден. Обаче като говорих с моя треньор, се оказа, че трябва да ям по 400гр месо + яйца на ден, което значи 2 стабилни пържоли + 2 яйца. Другото допълвам с още толквоа салата, листни и мазнини до насищаен, което за мен е сметана. Оказа се, че преди съм яла твърде много въглехидрати въпреки малкото калории и прекалено малко протеин.

За да поддържаш здраве ти трябва 1,5гр протеин на килограм мускули. 1г е прекалено малко дори за нетрениращи.  Wink

Аз сега имам едни гладни дни на цикъла, когато ми се ядат повече въглени и си позволявам от време на време неща, които обичам - малко паста с крем примерно, лютеница, варени картофи. Просто гледам да е на вкус и да е по 1 нещо за ден, а не да се оливам. И не ми се отразява, а и така съм си доста хепи, че не се впрягам!  Mr. Green 

# 428
fata_morgana, отдавна не съм яла бързи въглехидрати, включително и мед. И аз като Маями мисля, че общият е много висок, правя, каквото мога...Не вярвам цигарите да са проблем...пуша по 5-6 на ден. Благодаря на всички за коментарите, ще потърся утре сусамов тахан, както ме посъветвахте. Какъв трябва да е-тъмен, небелен е добре, нали? За агар-агар да попитам-по колко е препоръчитлно да се приема и как? Признавам си, че не го бях чувала, сега прочетох. Купих си "Пектовит" и го започнах вече-по 9 таблетки дневно. Ще купя една шепа добавки, мога спокойно да не ям...И хром пия, и мента-глог-валериан, и Омега 3-по 2 грама...Майтапа настрани, дали няма да прекаля? И "Липибор" мисля да купя, какво мислите? Бе яко съм се подплашила...

Последна редакция: ср, 13 мар 2013, 23:25 от Феята с тъмносините коси

# 429
fata_morgana, отдавна не съм яла бързи въглехидрати, включително и мед. И аз като Маями мисля, че общият е много висок, правя, каквото мога...Не вярвам цигарите да са проблем...пуша по 5-6 на ден. Благодаря на всички за коментарите, ще потърся утре сусамов тахан, както ме посъветвахте. Какъв трябва да е-тъмен, небелен е добре, нали? За агар-агар да попитам-по колко е препоръчитлно да се приема и как? Признавам си, че не го бях чувала, сега прочетох. Купих си "Пектовит" и го започнах вече-по 9 таблетки дневно. Ще купя една шепа добавки, мога спокойно да не ям...И хром пия, и мента-глог-валериан, и Омега 3-по 2 грама...Майтапа настрани, дали няма да прекаля? И "Липибор" мисля да купя, какво мислите? Бе яко съм се подплашила...

Подплашила си се, споко!  Hug Ти отслабваш ли в момента, смъкваш ли активно кг? Защото в тези случаи докато се стабилизира теглото се е променя кръвната картина, заради разграждането на мастните ти запаси. Жените имат нужда от 1,1 гр омега 3 на ден, което е на капсула по 300мг, значи 3-4 капсули дневно. Ако капсулите са концентрат (750мг) - по 1-2 на ден. Не прекалявай с добавките, защот онякои се самоизключват. Този пектовит за какво ти е? Пектина също е въглехидрат.  Wink Мента-валериан за нерви ли е? Може да си взаимодейства с омегата по някакъв начин. Порсто разсъждавам.

А и като ти гледам стойностите, не са лоши. Жените по принцип имат по-висок холестерол и това е нормално. Те затова и са по-дълголетни.

# 430
За да поддържаш здраве ти трябва 1,5гр протеин на килограм мускули. 1г е прекалено малко дори за нетрениращи.  Wink

Eто тук ако може да поискам малко помощ със смятането. Значи ако разбирам правилно - броя да речем 51 кг и умножавам по 1.5 = 76.5 гр. белтъчини за деня. И после гледам колко кое съдържа? Защото аз си го представям  по сл. начин: например 1 пържола, която е 150 гр., в нея има със сигурност белтъчини, значи с 1 пържола и се решава белтъчната нужда за деня и с 1-2 яйца?

# 431
  • SA
Лурдес, всички меса, включително и рибата, сьдьржат между 17-23 гр. белтьчини на 100 гр. Приблизително такова е и белтьчното сьдьржание на извара, сирена, кашкавали. В 1 яйце има около 7 гр. белтьци, а в 100 гр. мляко, прясно, или кисело - 3-3,5 гр.
Така че, ако искаш да приемеш дневно 75 гр. белтьчини, трябва да изядеш например 300 гр. месо +  2 яйца; или 200 гр. месо + 2 яйца + 100 гр. извара(сирене) и всякакви подобни комбинации. Това го казвам сьвсем ориентировьчно разбира се.

# 432
Много ти благодаря, Камелот! Hug Затова хората броят калории, то си е важно ooooh!.

Имам и един друг въпрос - значи чи, ако човек се храни на зърнени изцяло (каквито и да са те - киноа,амарант, и т.н и т.н. вегетариански вариации) и плодове и зеленчуци, т.е. визирам един човек веган например - живее изцяло ежедневно на високи нива на кръвната захар? Така поне си обяснявам дотук каквото съм прочела ?

# 433
  • SA
Е, това не е вярно за много от хората. Една част от тях имат "добри" гени, дори и да се хранят преобладаващо с вьглехидрати, те имат нормална инсулинова секреция и чувствителност. Когато приемат вьглехидрати, крьвната им захар се повишава, но 2 часа след това се врьща кьм по-ниски и нормални стойности. Освен това, хора, които се хранят предимно с елда, киноа и там каквито и да било подобни храни, рядко преяждат, рядко се пристрастяват кьм тях. Друг е вьпросьт ако не се приемат никакви други храни - това за по-дьлго време би довело до недоимьк на важни есенциални вещества - желязо, протеини, есенциални мастни киселини, витамини. Не случайно повечето вегетарианци тьрсят източници на желязо и нерядко имат анемии. Но вьпреки това, ако вегетарианството не включва ежедневно ядене на рафинирани вьглехидратни храни, а предимно плодове, зеленчуци, пьлнозьрнести храни, то не е голяма вероятността тези хора да заболеят от нарушения вьв вьглехидратната обмяна и диабет. Особено ако и генетично не са силно предразположени кьм това.
Колкото за броенето на калории и пресмятането на количества протеини, вьглехидрати, мазнини, може би има смисьл за хора, които след години безконтролно преяждане( или гладуване) и нарушена обмяна, са загубили реална представа за това какво е нормалното количество храна, необходима за техния организьм. Когато се яде правилната храна, усещанията на тялото за ситост и глад са достатьчен сигнал за това кога и колко да се яде. Аз поне не мога да си представя да вьрвя с калкулатор и да пресмятам калориите на всяка изядена от мен хапка.

Последна редакция: чт, 14 мар 2013, 08:47 от kameloth

# 434
kameloth   bouquet,
добре си написалал всичко .
Искаше ми се да го кажа и аз , но ти си къде къде по - убедителна .
Първо - не е лесно да приемеш че не високият холестерол е врагът ...а това , което е наложило производството му ( и пак казвам , прочетете статиите в блога на Чоки).
Второ- 100 гр. месо не са 100 гр белтък .
Трето - мисля че ползата от меда е преувеличена . Има пчелни продукти , които без фруктоза и глюкоза носят ползата .
kameloth , ще се води битка със статините . да знаеш . И при мен се води преди година - две . Но аргументите на W'A'S'P' определено надделяха Simple Smile
След 3-4 дни статини - ще видиш Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт