ВМ-НВХ - част 56

• 36 231
  • 726
  •   1
Отговори
# 465
Нещо за ниацина - или по-точно за медикамент, в който е комбиниран ниацин с още едно вещество: http://www.drbriffa.com/2013/03/14/cholesterol-modifying-drug-th … hdrawn-from-sale/ Този медикамент е бил предписван за намаляване на "лошия" холестерол. Но се е оказало, че не само не намалява риска за инфаркт, инсулт или като цяло смърт, а и повишава риска за кървене, инфекции, развитие на диабет, мускулни увреждания обриви, стомашночревни оплаквания. И сега медикаментът е изтеглен от пазара. Не знам дали това ще се отнася и само за ниацина, но не звучи добре Sad

# 466
Ох, аз се загубих в твоето мнение  Rolling Eyes, ама няма нужда да ми обясняваш. Ще го прочета още 2-3 пъти просто.
Нека се закотвим на това, че всеки може да прочете и да прецени за себе си как да се храни и защо да го прави.

# 467
Ниацинът е вит. В3.
Образуването на холестеролова плака е свързано с промяна на стената ( вкл и електростатичният й заряд ) . Ако съдовата стена е интактна няма опасност по нея да се прикрепят тромбоцити ( ако е лезия и се образува тромб) или холестерол , ако е нарушена интимата само . В този случай холестеролът е циментът който пази увредената стена от разкъсване .
Натрупването му става възможно при променена реакция на стената ( възпалителна такава.. асептично възпление ...т.е непредизвикано от микроорганизми ). Казано иначе ако с лека ръка се намесиш в  защитните механизми отваряш възможност за "злополука".
Много внимателно в телата ни е създадено равновесие , както стана дума неведнъж - често всяка реакция завършва с отделянето на агонист и антагонист...както например при каскадата на простагландини , тромбоксан и левкотриени .
пиша го на prima vista и ако съм объркала нещо си оставям отворена вратичка.

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 09:25 от tonyduve

# 468
Маями, много са важни източниците на информация, които се ползват. За мен нито USDA, нито ADA (Амер. асоциация за диабет), нито AHA (Амер. асоциация за сърдечносъдови заболявания), нито puls.bg са добри източници на информация, защото всичките са под влиянието на доминиращите остарели вече схващания, които дори не са подкрепени с достатъчно доказателства, а са наложени от търговски интереси и през десетилетията в практиката са се доказали като изключително вредни в дългосрочен план Rolling Eyes

Тим Ноукс е един от многото (мнозинството всъщност) хора по света, които рано или късно проявяват метаболитни симптоми от невъзможността на организма им да се справя ефективно с приеманите високи количества въглехидрати. Това, за което говори Т.Н., се нарича метаболитен синдром. Да, той използва създаденото от самия него понятие "въглехидратна резистентност", за да опише по-ранен етап на тази проблематика, а и с по-общо приложение от малко по-тесния термин "метаболитен синдром" или още по-тесния "инсулинова резистентност". Но проблемите, с които се е сблъскал Т.Н., са проблеми на огромна част от човечеството, особено след 40-ата или след 50-ата година, а за някои от по-рано - и след 20-ата или 30-ата им година. И тези проблеми са повишена кръвна захар, повишен инсулин или инсул. резистентност, диабет, повишено кръвно налагяне, повишени триглицериди, нисък ХДЛ, подагра или повишена пикочна киселиана, поликистоза (моят проблем), някои видове рак (доказано е, че ракът на гърдата, простатата и дебелото черво имат пряка връзка с метаболитния синдром и нивата на захар и инсулин), Алцхаймер (него вече го наричат съвсем официално "диабет трети тип", защото е свързан с инсул. резистентност на мозъчните клетки). Смятам, че всичко това рано или късно започва да важи за огромна част от човечеството. И тогава идва моментът за възприемане на "диетата на Тим Ноукс". но ако се възприеме по-рано, просто не се стига до всичко гореописано.

Признавам, че стилът на Тим Ноукс звучи леко сензационно, но това не означава, че написаното не е доста точно и сериозно.

А за децата на Гуинет... Ами, нищо полезно няма в зърнените храни, което да не може да се намери в месото, яйцата, зеленчуците и плодовете Rolling Eyes А пълнозърнестите абсолютно не са по-полезни от рафинираните. Рафинираните не съдържат почти нищо полезно, само големи количества нишесте (= глюкоза). Пълнозърнестите, заради обвивката на зърната, съдържат малко повече полезни вещества (но наистина малко! в сравнение напр. с яйцата и месото). Но точно в тази обвивка се съдържат и вредни вещества - фитинови киселини - които пречат за усвояването на тези полезности, така че в крайна сметка тях ги усвоява тоалетната, а не чов. организъм Rolling Eyes От друга страна гликемичният индекс на пълнозърнестите е на практика същият като на рафинираните, количеството глюкоза в тях отново е същото като в рафинираните, така че върху кръвната захар влияят еднакво негативно и двата вида. Дали децата имат нужда от пълнозърнест хляб, пък дори и по една филийка на ден? Не мисля.

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 09:33 от Cioccolata

# 469
  • SA
Между другото точно за ниацина и опитите за комбинирането му с медикаменти, влияещи вьрху холестерола, става вьпрос в следващата статия от лекциите за холестерола на Питьр Атиа.
Miami_beach, не знам дали си чел други неща от Тим Ноукс, но той доскоро е бил на диаметрално противоположни позиции относно храненето. Самият той обаче е развил диабет и това го е накарало да чете новости - това го подчертава и в тази статия, че все още продьлжава да чете, да пробва и да прави промени в диетата си. Един отговорен лекар не може да си позволи да дава сьвети, особено на елитни спортисти, които нямат здравословни проблеми и се чувстват добре , да променят рязко храненето си. Отказва да сьставя хранителни режими, понеже не е диетолог - ами има си правила в медицината, която се спазва в нормалните дьржави. Не е като в Бьлгария - някой си решава да направи клиника и да мори хората с глад, или пьк открива кухня и разнася храна "диетична" по домовете, или пьк дава диетични сьвети по телефона... понеже сам се е крьстил диетолог.

Цитат
хр.режим, който трябва да се възприеме до края на живота ви" (интересно дали ще е достатъчно далече това! - надявам се, де!

Това наистина ме развесели, благодаря ти! You made my day, както се казва!  Sunglasses
Филийки хляб, пьк било и пьлнозьрнести ги пренебрегвам, доста време вече. Само ползи от това сьм отчела.

# 470
Cioccolata ,kameloth      bouquet
Много остарели са схващанията ни за много неща .
Не е проблемът в LDL холестерола който се натрупва в интимата...пробл;емът е "възпалителната" реакция която го налага...Първо се започва с навлизане на левкоцити в интимата ,началото на каскадата би могло да се опише така :
 - възпалителна реакция на интимата ( с промяна на електостатичното й натоварване)
 - навлизане на левкоцити
 - проникаване на LDL частици
 и т.н
Целта не е битка с холестерола , синтезиран от черния дроб . (това значи битка със синтеза на кл. стена или на половината хормони...както и защита на съдовите стени ) .
не си задаваме въпроса какво ли би станало с участъка , в който се е натрупал холестерол ако това не се случи ?
Има и друго нещо над което да се замисли човек . Ако отлагането на холестерола е подобно на отлагането на нанос в речно корито - логично би било да се случи това в най - тесните части с най бавен ход . Практиката обаче сочи друго Simple Smile

Впрочем във Варна е слънчево и топло и май е време Тони да си избяга километрите , нали ?
Инак сланинките ще се трупат Simple Smile
И пак да си кажа скверното мнение...
Ако приетото е повече от изразходеното започва "трупане" . Което не значи че намалената дажба значи сваляне в линейна зависимост .  Close

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 09:47 от tonyduve

# 471
kameloth, tonyduve, благодаря за коментара за ниацина!  bouquet Да, ниацин е едно, комбиниран препарат е друго. А и този препарат е създаден с идеята да се намалява холестеролът, което е погрешно като концепция и като изходна позиция само по себе си ooooh!

А аз вчера за първи път стъпих в Лидл Laughing Съвсем непланирано. Заставам си на спирката на трамвая на Халите и гледам - отсреща открили Лидл Shocked Та не можеше да не вляза и да не потърся тази сметана Пилос, която пишете, че купувате. И влязох, купих и сега си изпих кафето със сметанка - аристократична работа Sunglasses

# 472
като стана дума за филийки .
Наблюдавам сина си .
Никакъв проблем няма нито с филийките , нито със сладкишите , с тях си беше умерен . (нито с WC )
Но вечер си хапва  кофичка ( кофа искам да кажа ) сметана с лъжичка мед .
Нищо не казвам , защото разходът му е огромен и никакви други въглени не приема , освен с доматите и сметаната Simple Smile

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 09:58 от tonyduve

# 473
Да си хапва, Тони Hug Искрено му се възхитих и зарадвах Simple Smile Той е типичният пример за ефекта от режима - пълна кетоадаптация. Затова има толкова енергия.

# 474
Благодарна съм на всички, които споделят мненито си. Hug
Много пъти съм споменавала, че не понасям сладкия вкус и ми е чудно как хората се пристрастяват към него. Опитвах и черен шоколад, пак ми сладни и не ми харесва. Опитвам се да намеря причините за тази моя неприязън към сладкото. Едната ми баба, почина над 80-годишна възраст, но от диабет. Беше на инсулин до смъртта си. Когато и гостувах като дете през лятото, виждах как избягва бонбони, как си прави компоти без захар. Тя живееше на село и с дядо ми си имаха овчици, козички, много пуйки и кокошки. Правеха си сирене, масло. Никога не са имали прасета, всъщност не съм виждала и никой от съседите им да има. Голяма къща, с голям двор, много цветя и зеленчуци. Та знам какъв е вкусът на домашно месо, яйца и сирене. Може би като дете ми се е запечатало колко е лошо сладкото, покрай баба ми. Въпреки че резултатите от изследванията ми са в референтните граници, имам си страхове, предвид ‘наследството’ ми.

# 475
Като казахте филийки - напоследък ми се получи интересно явление - яде ми се хлебче и тестенко. Не ми се яде сладко обаче, което ми е много важно. С тестеното е лесно - две-три хапки или мини-филийка черен хляб ми свършват идеална работа да си задоволя това желание.
Например, като си взема някоя мазна манджица за обяд и много ми се услаждат 3-4 залъка хляб към нея. А иди разбери, никога не съм обичала тестеното.
Да взема да издиря и аз някой Лидл, макар че няма много смисъл ако не ми е удобен особено като местоположение. Хвалят ми много неща оттам и чак се чувствам прецакана Simple Smile
Режимчето си е уникално, аз мисля, че спечелих страшно много. Това ми е основен начин на хранене, но не се втелявам, не се тъпча с мазнини ако не ми се ядат в момента, позволявам си разни нещица и забелязвам, че нито се нахвърлям на храна като преди, нито се тъпча и не си променям теглото нагоре. Бях се отпуснала прекалено много и може би аааадски лекичко бях добавила малко мазнинки, но за седмица норма дори отслабнах. Тренирането също мисля, че адски помага. Та за всички нови да си кажа пак - не се отпускайте, не се отчайвайте, нещата за вас може да се променят коренно в положителна посока.

# 476
Ами, аз си имам страх, защото и моят дядо по линия на баща ми беше диабетик и почина доста млад всъщност, а преди това видяхме с годините как се влошаваше Sad Неговите братя също бяха диабетици. Диабетичка е била и прабаба ми, но по линия на майка ми. Сега диабетик е вуйчо ми (братът на майка ми), а и двамата ми родители са имали повишена захар преди време. Сега мисля, че майка ми е добре вече (нали се храни по моя начин от година и половина), но баща ми пък е вече с установена инсулинова резистентност и на диабетично лекарство (метформин). Така че аз страха си го имам, но това не ми пречеше дълги години да наблягам на сладкото ooooh! Залъгвах се, че има време, още съм млада, няма смисъл да го мисля толкова, да си поживея сега, а като остарея, тогава ще се тревожа ooooh! А и съм свикнала да търся сладкия вкус от дете, защото тогава вкъщи се правеха и ядяха големи количества сладка и желета от домашната реколта от дюли и вишни, и компоти се правеха, и сироп от вишни за децата, а за възрастните пък вишновка. И пресните ягоди и малини се ядяха, поръсени със захар ooooh! Та затова толкова се ядосвам на безумията на родителите по отношение на храненето на децата. Вчера в Лидл зад мен на касата бяха майка с дете - на лентата сложиха някаква кутия бисквити с шоколад, 2 млечни шоколада, нещо от сорта на голяма торба чипс (не разбрах какво беше, пишеше Saltea) и още нещо, което не видях, защото ме досрамя да продължавам да им разглеждам покупките Rolling Eyes

Скрит текст:
А вчера изхвърлих едно авокадо и много ме хвана яд Twisted Evil Изхвърлих го, защото по-голямата му част беше сивкаво-кафеникаво-черна и цялото беше по-твърдо от нормалното, въпреки че седи една седмица. Първо мислех да го ям така, защото много се бях настроила да ям авокадо, но и вкусът беше гаден Cry

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 10:34 от Cioccolata

# 477
  • Пловдив
По повод Гуинет Полтроу, на мен лично тази статия ми звучи малко ала-бала. Като се има също предвид, че мъж на Гуинет Полтроу е Крис Мартин от Колдплей (мой голяям любимец  Heart Eyes) и че той е вегетарианец, не е много ясно как точно си хранят децата.  newsm78 Пък и не е чак толкова важно според мен.
Маями, ескимосите могат да не живеят дълго, ама сред тях болести като ССЗ, диабет и подобни са рядко срещани (доколкото съм чела). А и продължителността на живота със сигурност не се определя само от храненето... Wink

# 478
  • Пловдив
Аз пък от известно време съм в застой,намалих количествата,но пак не ми се получава и се чудя какво да правя.Ако ям нормално нищо,като се огранича пак нищо.Ще ви напиша едно примерно меню да си кажете мнението.
З:100-150гр.кис.мляко с ленено семе.
О:понякога го пропускам поради липса на време,а когато имам време е нещо подобно на вечерята,но без сметана.
С.З.100гр.бадеми(най-ми е лесно да ги ям на работа,пък и нали все пак трябва да приема някакви калории)
В:2-3 кюфтета и салата или само салата със сирене,за десерт 100-150гр.заквасена сметана с малко кокосова сметана и какао,но десерта си го позволявам 3-4 пъти седмично.
Когато обядвам нормално не ям бадеми следобед.Това е,кажете какво мислите.Много ли е,малко ли е,неправилно ли е нещо?

# 479
Този текст разбърква подреността и радостта в настоящата тема и беше изтрит!

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 13:48 от Miami_beach

Общи условия

Активация на акаунт