Думите на Джелал бей за морето в Измир "Сякаш водата измива всичките ти грижи." Фатма беше казала в друг епизод, че водата успокоява нервите. Явно, че се придава особено значение на водата - разговора на Мустафа и Нарин на моста, шамара на Сердар на мостче, къпането на Нарин в еп. 1, къпането на Нарин и на Сердар в еп. 25, маратонското плуване в еп. 20...
Красиви отношения между Нарин и Сердар. Успях да почувствам копнежа им. Един до друг, изясниха чувствата си, а не могат да говорят, не могат да се докоснат. Само погледи и отронени думи.
На корабчето любовната сцена ме развълнува. Нарин се страхуваше, че той е дошъл да се сбогува, наистина вярва повече на лошото, отколкото на доброто, което може да й се случи. Много красиви думи за очите и ръцете "Дай ми очите си", "Остави ми ръцете си." Наситена с емоции сцена.
Други две сцени ме разтърсиха. Истерията на Нарин - тази тиха, мълчалива, примирена Нарин, която стоически понасяше всякакви беди с мисълта преди всичко за близките си, сега изля цялата си мъка, хвърли обвинения към Дурие и дори към майка си. Те, които я укоряваха, се стъписаха и засрамиха. Рамо беше свидетел на тази сцена и според мен, не случайно. Новото поколение мъже ще знае какво са принудени да търпят жените, ще ги разбират, ще им съчувстват и помагат.
Дурие спря Мустафа, не му позволи да влезе в къщата. Тази жена не е безгрешна, но за мен е светица. Как ли й се къса майчиното сърце, като гледа сина си, но не му позволи да нарани Нарин. Има съвест, има смелост, има любящо сърце.
Мустафа също има любящо сърце, затова го обичаме. Като чу от майка си как е Нарин, очите му се напълниха с болка.
Нищо не съм направил, за да я нараня. Нищо...Всичко, което направих, беше защото страдах в любовта си. Погледни ме. сега ще плащам за това цял живот. Ако някой сега дойде да ме убие, няма да трепна. Достатъчно ще ми е, ако в очите й няма тъга.
Какво ли е на майчино сърце да слуша такива думи, да гледа сина си съкрушен? Но тя го отпъжда:
Гледай да не те види. Дори гласът ти да не чуе. Тръгвай си!
По-късно, когато идва Сердар, пак Дурие казва "Питай я. Може да иска да види Сердар бей, фатма."
Голямо сърце има Дурие ханъм!