Добре , логично следва въпросът - защо ЕР.П. е приел ролята , след като е знаел в какъв сюжет "влиза" и какъв е неговият герой ! Възможността за отказ е съвсем естествена , както са отказали Туба Б. и Мехмед Асланту...Подобна роля е бонус за още симпатии и емоции сред фенките , но образът ,в който се въплъти ,не бележи нищо ново в творческото му развитие ( според мене !) .При това на един богат талант ! Вярно е , че нямаме превод , но пак може да се разбере сюжетът , да се вникне в проблемите и в същността на персонажите ,които са носители на тези проблеми.Пък и в една или друга степен , интерпретирани с безспорен професионализъм или не чак толкова , те са познати на зрителя от други сериали -проблемите за враждуващите родове ,за престъплението и отмъщението ,за любовта , на която се противопоставят неписаните закони на рода , за честта и дълга , за думата на майката ,за сблъсъка ТРАДИЦИННО-МОДЕРНО и т.н. ( примери : ЛЮБОВ И НАКАЗАНИЕ , ЩАСТЛИВИ ЗАЕДНО ...) ДИЛА ХАНЪМ остава по- близо до чувствителността на турските зрителки .
Познат ни е целият "набор от хватки",който присъства в драматургията на сериалите ( герой - носител на злото и дори понякога на всеобхватното зло ; контраст м/у "добрия" и "лошия" ; коварство , интриги ,неочаквано разкрити тайни , отвличания ,изнасилвания ,забременяване и ...).
Турските сериали стартираха у нас много силно и носеха в своя свят нещо ново ,изненадващо , респектиращо с високия професионализъм на актьори , режисьори ,оператори , с много добрата драматургия .Дори породиха учудване . Но графиката не върви само нагоре...Естествено е да има спад , несполучливи търсения на нови сюжети .
А НАШИЯТ ЛЮБИМЕЦ продължи с едно познато амплоа , в което преди е постигнал звездни успехи ! НА негово място бих казала ДОТУК ! ТОВА ВЕЧЕ НЕ ! Макар че не съм гледала всичко в ДХ както трябва и в който не мога да разчета посланията , тъй като познавам и до едва уловимите детайли актьорската игра на Ер. от ЛЮБОВ НАЗАЕМ ( а какъв МАЙСТОР е той на тези детайли !!! ), не мога да се освободя от усещането за повторяемост - дотолкова ,че в дадена ситуация сякаш ще видя Сабиха , а не Дила ханъм . Отегчават ме забавените сцени с много говорене или пък като тази с погребението на Саид бей ; разговорите по масите и диваните - отзад с горящата камина ; като в Л. Н. Не мога да се освободя от съпоставките и колкото и да харесвам Еркан , мисля че тази роля не му дава нищо - освен онова ,което наричаме финикийски знаци , и популярност ,може би ,сред част от публиката .
А тази , която е доказала през годините ,че истински го обича ,цени и уважава и която той е решил да "смъмри и посъветва" ( пак напомням за ПРЕСЦЕНТЪРА ) , се отдръпна от него . Поне засега !
Светле ,пиши и ти това ,което си разбрала ...
Не ми се сърдете за написаното ! Аз го правя с обич и си оставам ФЕНКА ЕРКАНОВА ,но така виждам нещата...