Баба Марта бързала, 177 мартенички вързала - Немска тема

• 31 173
  • 738
  •   1
Отговори
# 45
Ex, тези градини Simple Smile Някак за половината желаещи да дойдат в Германия най-големият проблем са градините. Като се има предвид с колко трудности е свързано едно преселване в друга държава, чудя се що така най-вече от градините се притесняват newsm78.
Захарче, мятай старите теми, много ще научиш от тях- градините са топтема тук Wink А и детето ти има 2 години до градина, има време да се информираш, наблягай сега на останалите неща по преместването, най-вече на ученето на езика, щото без език няма и работа.

Биба, и за нас градината беше критерий - ако няма градина, мама няма как да работи. Това е то цялото обяснение  Laughing.

Сега, по другото подчертано изречение, не съм наясно дали това важи за цяла Германия (както си мислех) или е по провинции, но от тази година децата имат право на детска градина от 1-годишни. Ние сме в Кьолн, напомням.

Цените са различни не само от град до град, но и от градина до градина, потвърждавам.

# 46
  • DE
Според мен от 1 до 3 г. са ясли, после са ДГ. Наши приятели подадоха документи за детето, имаше място и след 2 седмици го взеха. Цените са различни. При нас (крайс Аугсбург) яслите са около 150-180 евро за 8 часа, а градините 80-90 за 8 ч.

# 47
tralala81 , в цяла Германия децата има право на ЯСЛА от 0 години, отделен въпрос е има ли места, колко са тези места и за кого. Имането на право не е същото като задължително налично свободно целодневно място за всички деца от.... години (според провинцията).

Биба, не очаквах някой да демонстрира толкова здрави нерви за отговор.

# 48
Ох, Сбъдваща, не ми се набърква в спор, за който могат да се намерят всякакви аргументи. Simple Smile.
Ето това имах предвид (което ни го казваше директорката на нашата кита):
http://thom.hypotheses.org/2524
От 01.08.2013 деца, които са навършили една година, имат законово право на ясла/градина/както искате го наречете, Betreuung с една дума Simple Smile. Т.е. онзи Rechtsanspruch, който ги задължава да ти приберат детето.
ето още един линк:
http://www.advogarant.de/Infocenter/Rechtsinfo/Familienrecht/All … n/Kita-Platz.html

Съвет още към Захарчето - при всички положения би било по-лесно да намериш място в детска градина, ако и двамата родители работят (работещите майки имат предимство, обикновено). Малко затворен кръг се получава, тъй че по-добре първо работа да се осигури от България, а после и градина.

# 49
Не споря, tralala81 , просто давам информация.
Това за право на градина за деца навършили годинка, вероятно е вярно за точно вашата градина, или за градините само във вашия квартал или град. Но ПО ПРИНЦИП навсякъде в Германия има ясли от 0 г. и всички бебета имат право да кандидатстват за място в тях. Да кандидатстват не означава да получат място веднага или непременно.

# 50
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
Записвам се да ви следя по-лесно. Тези дни само успявам да ви чета от телефона, но не сколасвам да пиша.

По повод лекаря и U-прегледа, за който стана въпрос в миналата тема, днес ходихме при хомеопата, за когото споменах (не е педиатър, общопрактикуващ лекар е) и той ни издаде жълта книжка и проведе прегледа, безплатно (мисля, че и по финансовия въпрос имаше питанка, затова отбелязвам).

По въпроса с местата в детските градини, явно всичко опира до район. Нашият син тръгна на следващия ден, след като се настанихме, но сме в малко градче и нямаше проблем с местата. В големите градове (като Мюнхен, например) имам чувството, че драмата е подобна на тази в БГ. Цените са разни и най-разнообразни, трябва да се пита на място.

# 51
Не споря, tralala81 , просто давам информация.

а, не, и аз не споря, ама уточняването може понякога така да изглежда  Grinning
пък и с тези разлики от провинция до провинция никога не съм съвсем наясно кое къде точно важи.

# 52
Биба, и за нас градината беше критерий - ако няма градина, мама няма как да работи. Това е то цялото обяснение  Laughing.
Да, ама градината сама по себе си не е гаранция за работа на майката Wink. Затова според мен на първо място идват работа и жилище, чак после идва градината...пък и аз за район без градина не съм чула- някъде е по-лесно, някъде по-трудно, но навсякъде ги има. Стига да са уредени останалите неща и градина ще се намери.
Просто ми стана странно, че някой без уредено жилище и работа (за себе си), се страхува за детската градина на десетмесечното си дете Wink. Исках само да подредя важността на притесненията. Simple Smile

# 53
Аз пак изоставам с четенето...

Сбъдваща мечти, tralala81 говори за нововъведението от 01.08.2013:

"Der Rechtsanspruch auf Kindertagesbetreuung ist auf Bundesebene im Sozialgesetzbuch VIII (SGB VIII) geregelt, das auch als "Kinder- und Jugendhilfegesetz" (KJHG) bezeichnet wird.
Hiernach haben Eltern ab dem 01.08.2013 schon für Kinder vom vollendeten ersten Lebensjahr an einen Rechtsanspruch auf Förderung in einer Kindertageseinrichtung oder durch Tagespflege.
Die Kommunen müssen also jedem Kind einen Betreuungsplatz zur Verfügung stellen.

Geschieht dies nicht, können alle Eltern klagen, deren Kinder das erste Lebensjahr vollendet und das dritte Lebensjahr nicht überschritten haben."

Демек човек има право да ги съди, ако не осигурят място на детето му, 'щото според закона му се полага такова. Иначе на всички (на общините също) ни е ясно, че местата не са достатъчно. В някои градове например са решили да поемат разходите за частна ясла, ако не могат да осигурят на детето място в друга.

Stern, би ли споделила в какво се състои операцията при фимоза, защото и моето моето хлапе май натам върви. Confused При него още нищо не се показва. По принцип съм за невмешателство, но ако стигнем до операция и знам, че е можело да се направи нещо...  Tired

Аз утре сутринта ще се пробвам да си харижа хлапето на чужди грижи за 2-3 часа. Подозирам обаче, че някой няма да е склонен да отпусне малко свобода на майка си. ooooh! Дребосъкът е убеден, че и в детската градина ще ходим заедно наесен. Mr. Green

# 54
Синьо, много готини неща има на снимките на твоето хоби. Да вземеш да ги продаваш, ако още не ги  Mr. Green.

# 55
Ясно дами, разбрахме се. Аман с тия градини.

# 56
Айде нещо различно: а откъде купувате конци или прежда за мартенички, който прави? Simple Smile

# 57
Аз пък да измрънкам за друго - защо основния мотив е това майката да работи?
Толкова е гот да си седиш в къщи, да се отдадеш на хобито си и да си гледаш пашалъка, докато дребосите са на градина...
Не виждам смисъл да се юркате да работите, особено ако мъжете получават достатъчно добра заплата да си плащате квартирата и да ви стига за храна и дребни нужди.
Освен това работещата жена е винаги ощещена в Германия / данъчните класи са гадни, одират ти кожата и като удариш калема накрая излиза танту за кукуригу, особено ако сте на нископлатени работни места.
Добре си помислете за това. Все пак не сме само майки, а и жени, които имат нужда от спокойствие, което ще се отрази после и на всички останали в семейството.

# 58
Айде нещо различно: а откъде купувате конци или прежда за мартенички, който прави? Simple Smile

tralala81, от Кауфланд, по около 1 евро бяха, много меки и приятни прежди.

# 59
Аз лично - защото имам нужда да се доказвам  Mr. Green, и като се задържа вкъщи, ставам мрънкаща. Не знам докъде е лична, и докъде културна особеност, но, това е то, трябва по всички фронтове да се бием.
Пък и, честно, стояла съм вкъщи с децата (предимно като бебета) и не ми е било особено интересно  Rolling Eyes Whistling.
Иначе виждам майките, които не работят, колко повече успяват да свършат вкъщи, и креативност да развият, и да внесат спокойствие за дома. Евентуално варинат за мен лично би било на половин работен ден, ама не знам струва ли си или е пак жонглиране, та като ще работим, поне да е нацяло.
А при нас и доходите си казват думата, имаме нужда от втора заплата.  Confused Rolling Eyes

Зай-зай
, мерси!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт