СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 30 743
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Искам да ви кажа, че в повечето случаи наистина се злоупотребява с хроничните заболявания. Моето дете е наистина с такова и имаме протокол от ЛКК, но за момента никъде не ни приемат, всяка директорка си има извинение. Едни казват няма места, още миналата година сме ги запълнили, други казват какво ще го правя това дете - и това ми било директор на детско заведение, който работи с деца. Проблема е че много хора са използвали тази точка за да влезнат, без децата им да са болни и сега за истински болните деца няма места. Да не говорим, че масово искат "дарение". Кажете ми честно ли е това и към кой мога да се обърна, да се пусне някаква жалба, за да ти обърне някой внимание?

Последна редакция: ср, 13 мар 2013, 14:55 от milena_st

# 646
:
А според мен пък, трябва да се строят градини. Защото дали ще вземат детето с АД или това с бабата, или близнаци - бройката си е тази.
Отлично пожелание  Naughty Да се построи градина обаче изисква време и пари и не зависи пряко от нас. Докато да искаме отмяна на прием срещу "спонсорство", е съвсем в наши ръце.
И не, бройката не е съвсем "все тази", защото децата с АД например се приемат направо от директора и някаква комисия, назначена от него, а не минават през системата. Тук всеки ден се пише, че в някои градини има цели групи, приети директно.
Не ме разбирайте погрешно, не съм против децата със заболявания да бъдат приемани с предимство, просто нека това да става прозрачно през системата и да се създаде списък на заболяванията, които дават това предимство, така както има списък на болести, които подлежат на освидетелстване пред ТЕЛК. Не че така корупцията ще бъде изкоренена, но при всички случаи практиката ще бъде силно затруднена.
Защото сега какво става - има дете наистина със заболяване, а не симулант, родителите подават документи в градината и оттам - ако директорът благоволи, го приема. Всички знаем, че повечето "благоволяват" срещу пари. И от тази възможност се възползват напълно здрави деца, чиито родители обаче са свикнали да са по-пробивни, по-нахални.
Ето така в крайна сметка свободните места за даден набор остават 10 за поне 100 чакащи деца с първо желание въпросното ДЗ.

Ev_e, чудесно казано! Напълно съм съгласна с теб! :peace

# 647
Не знам дали за тук ми е питането, но да попитам Simple Smile Ако приемат сина ми за учебната 2013/1014 в ясла, кога ще ми спре майчинството, от момента в който го запиша или от започването на учебната година?

# 648
  • СОФИЯ
Не знам дали за тук ми е питането, но да попитам Simple Smile Ако приемат сина ми за учебната 2013/1014 в ясла, кога ще ми спре майчинството, от момента в който го запиша или от започването на учебната година?

а относно майчинството за 2та година,ако детето се приеме  на ясла от септември,а реално започне да ходи примерно от декември,от кога трябва да се спре майчинството-от деня на реалното присъствие или още от септември,въпреки че няма да ходи за периода 09.13-12.13

Реалното постъпване=месецът за който се плаща първата такса.
т.е. няма да се налага да връщам майчински за месеците,преди да е тръгнала физически,независимо че се води записана за септември

Отговор на НОИ във връзка с чл. 46, ал. 7, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските
    НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ

чл. 164 КТ,

чл. 53 КСО,

чл. 46 НРВПО,

НИИПОПДОО

Въпрос: Детето ми е записано и ще тръгва на детска ясла. Считано от коя дата трябва да се прекрати отпускът ми за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст и какви са редът и сроковете да се направи това?

Отговор: По време на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) на майката се изплаща обезщетение при условия, определени в чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). В ал. 4 на чл. 53 са изброени обстоятелствата, при които паричното обезщетение не се изплаща. Настаняването на детето в детско заведение, включително детска ясла, е едно от тези обстоятелства. Когато детето бъде настанено в детско заведение, включително детска ясла, се прекратява и отпускът на майката по чл. 164 от КТ - чл. 46, ал. 7, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Детето се счита настанено в детското заведение, съответно детската ясла, от деня, в който реално е започнало да посещава заведението (конкретната дата на постъпване, вписана в документацията на заведението). От тази дата се прекратява правото на отпуск и обезщетение за отглеждане на детето.
При подаване на заявление-декларация по образец (Приложение № 3 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НИИПОПДОО) за изплащане на обезщетението по чл. 53 от КСО) майката е декларирала, че детето не е настанено в детско заведение, включително детска ясла, и че ползва отпуск за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ. Тъй като тези обстоятелства са се променили, тя има задължение в срок 3 работни дни от промяната да подаде при осигурителя/работодателя си декларация по образец, приложение № 12 към НИИПОПДОО, а той в срок 3 работни дни от получаването й следва да я представи в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

# 649
  • София
Цялата "прозрачна" система за он -лайн кандидатстване е направена така, че да е корумпирана. Като започнеш от бабата , която работи в ясла , преминеш през "хронично болните" и стигнеш до 1 - та точка за яслата. Всеки критерий крие в себе си възможност за корупция. Накрая директорките въртят едни скрити бройки, дето нали уж всички се "приемали през системата". Че то ако се проверят реално кой точно е болен, кое е точно на баба внучето и другите критерии, нещата илизат други. И кой кого надлъгва незнам. Накрая няма места за реално нуждаещите се от ясла, понеже куп майки са се "вредили" за ясла , ама децата не посещават реално, но си пазят едната точка ( такива познавам няколко). Тези които наистина са болни, за тях няма места от големия наплив "болни" ( и от тези има покрай нас в квартала доста). Кой си сменил и написал фалшифа адресна регистрация, кой пък фалшива месторабота. И защо децата на работещите в у-щата да са с предимство, аз пък искам децата на Ай Ти специалистите да са с предимство, защото така ме устройва.  Simple Smile И кой печели накрая - директорки и персонал по градините, и освен друго се държат като божества и дори да не си вършат работата и децата да страдат после, ние си мълчим, понеже 100 деца чакат за мястото ни. Иначе с вас, можем да безкрай да се разправяме тук. Simple Smile

# 650
мама САННЯ мерси много!

# 651
  • София
Някой има ли представа как стои въпросът с 2008ми набор, предучилищна?

# 652
Как се определят граничните райни за дадена детска градина. Примерно ние живеем в кв. Лозенец, но искам да кандидатстваме за градина в кв. Изгрев, където и работя, за да може да вземем 2 по 0.1 точка. Дали кв. Лозенец се води за граничен за кв. Изгрев и какво трябва да посоча в регистрацията за да може това да се отрази? Трябва да посоча, че живеем в кв. Изток?

Много ми е объркано с тези гранични райони.

# 653
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Момичета, скоро ми се мерна между редовете, че го коментирате, но не знам защо подминах тази тема. Ако местата по социален критерии не се запълнят, то свободните ги отпускат към общите, нали така беше?

# 654
  • Beyond the Frontiers
Момичета, скоро ми се мерна между редовете, че го коментирате, но не знам защо подминах тази тема. Ако местата по социален критерии не се запълнят, то свободните ги отпускат към общите, нали така беше?

Да, веднага на първо класиране още.

# 655
  • София
Някой има ли представа как стои въпросът с 2008ми набор, предучилищна?

В смисъл, т. е. какво точно те интересува?   Hug

# 656
Как се определят граничните райни за дадена детска градина. Примерно ние живеем в кв. Лозенец, но искам да кандидатстваме за градина в кв. Изгрев, където и работя, за да може да вземем 2 по 0.1 точка. Дали кв. Лозенец се води за граничен за кв. Изгрев и какво трябва да посоча в регистрацията за да може това да се отрази? Трябва да посоча, че живеем в кв. Изток?Много ми е объркано с тези гранични райони.

Няма значение кой район с кой граничи - вие трябва да докажете местожителство/месторабота в района на градината, ако е приела такъв допълнителен критерий. Ако ДК2 важи за повече от един район, това е посочено от самото ДЗ и се определя от директорите - родителите нищо не могат да посочват/променят. Щом живеете в Лозенец, а не в Изгрев и нямате адресна регистрация там и ако градината ви не е посочила, че ДК2 важи за повече от един район (в скоби е посочено за кой район важи), тогава ще имате 0.1т. само за Лозенец. Ето например в тази градина е избран повече от един адм. район: http://kg.sofia.bg/isodz/dz/172

Последна редакция: ср, 13 мар 2013, 17:57 от marini

# 657
  • София
Искам да ви кажа, че в повечето случаи наистина се злоупотребява с хроничните заболявания. Моето дете е наистина с такова и имаме протокол от ЛКК, но за момента никъде не ни приемат, всяка директорка си има извинение. Едни казват няма места, още миналата година сме ги запълнили, други казват какво ще го правя това дете - и това ми било директор на детско заведение, който работи с деца. Проблема е че много хора са използвали тази точка за да влезнат, без децата им да са болни и сега за истински болните деца няма места. Да не говорим, че масово искат "дарение". Кажете ми честно ли е това и към кой мога да се обърна, да се пусне някаква жалба, за да ти обърне някой внимание?

Не може да пуснеш жалба, защото само децата с хронични заболявания над 3 години се приемат в детска градина на място, а твоето е в яслена възраст. Между другото, истински хронично болните деца имат същата нужда от градина като здравите!

# 658
Ако човек се замисли реално, всяко дете посещаващо детска ясла или градина си е хронично болно /майките на вече посещаващите могат да потвърдят/. Това беше малко извън темата и в кръга на шегата.

Всъщност искам да попитам има ли някъде публикувана информация за строителството на нови детски градини? В Дружба 1 се ремонтира една стара изоставена сграда на ДГ /изгражда се от основите/, но не е ясно държавна ли е или частна. Има ли някой инфо?

# 659
  • София
.... защото само децата с хронични заболявания над 3 години се приемат в детска градина на място...
Грета Ей, сигурна ли си в това? Не виждам логика, но не съм се запознавала детайлно с нормативната уредба.

Но питам и тъй като подадох сигнал в общината за дете, което посещава определено ОДЗ, а стои в списъка на чакащите в системата по първо желание в същото ОДЗ. От там ми отговориха, че директорката е отговорила на запитването им, че цитираното дете е с хронично заболяване и е прието по този ред. Детето е под 3 годишна възраст.

Общи условия

Активация на акаунт