Да се научим да работим с Excel - тема 2

• 79 132
  • 732
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
Здравейте!
Месеците в общата таблица са като дата Януари.2014 например.  Горе долу я направих, в смисъл прави това, което трябва, но ми се струва сложна.
Но покрай цялата тема се запалих и сега изпробвам какви ли не неща Simple Smile

Има ли по-лесен начин за обобщаване на данни от няколко шийта в един от този с = и кликването в клетката, която искаш. Аз този начин ползвах, но 24 месеца по две колонки си е доста игра, а има голям шанс да объркаш.

Файлът ми е от 25 шийта. 12 месеца за 2013 и 12 за 2014. И една обща в която съм пренесла като обща сума 2 колонки. 

Така както са въведени месеците е най-удобно за пивот. Слагаш месеца в Row Labels, натискаш десен бутон и избираш Group, след това - Months, Years. Така ще може да обобщаваш по години и месеци. А за филтриране - натискаш с десен бутон върху месеца от пивот-таблицата и избираш Date Filters - Between.

# 226
Благодаря! Ще опитам и без това дълго време отлагам да науча да боравя с тези пивот таблици Simple Smile

# 227
Благодаря! Ще опитам и без това дълго време отлагам да науча да боравя с тези пивот таблици Simple Smile
после ще ги обичаш цял живот:)

# 228
Дали ще мога да получа помощ от вас, момичета. Имам проблем с ексела и от  няколко дни си блъскам главата, но не мога да се справя. Имам следният казус:
начален час на започване на работа 18:00
краен час                                              02:00
трябва да изчисля колко часа нощен труд е положено. В случаят са 4:00 часа, защото нощният труд е от 22:00 до 6:00. Трябва ми някаква формула, в която да са зададени стойностите на 22:00 и 6:00 , за да изчислява автоматично. Някой има ли идея???

# 229
Отново идвам с въпрос, дано и този път можете да ми помогнете  Praynig

Имам колона с времетраене, в която данните са попълнени по ужасно странен начин: в клетката е въведено 154 и е форматирано с custom format "00\:00\:00", така че изглежда като 00:01:54, но Ексел не го разпознава като време. Има ли начин да се промени това?

И още един въпрос: има ли как две колони с текст да се обединят, като се слее съдържанието им (т.е. да стане "текст 1"_"текст 2" в една клетка)?

Предварително благодаря за съдействието  Hug

# 230
  • Варна
Джинджи 154 не е равно на 1ч. и 54 мин. 1:54 има числова стойност 0,0791... Може ли да кажеш какво се има предвид под "154", 154 мин, или последните две цифри са минути, а първата (първите две) - час?

leila82 винаги ли крайното време е от следващия ден, може ли например да има начално време 18:00 и крайно време 23:00?

# 231
Ясмина, последните две цифри са секунди, първата/първите са минути. Някой е направил такова форматиране, че да въведе 154 и Ексел да го представи като 01:54, т.е да изглежда правилно като 1 мин 54 сек. Въпросът е дали има начин да го превърна реално в минути и секунди, разпознаваеми от програмата?

# 232
  • София

И още един въпрос: има ли как две колони с текст да се обединят, като се слее съдържанието им (т.е. да стане "текст 1"_"текст 2" в една клетка)?

Формулата е CONCATENATE  Peace

# 233
Lara , благодаря ти! За пореден път се убеждавам, че винаги можете да помогнете  Hug

# 234
  • Варна
Ясмина, последните две цифри са секунди, първата/първите са минути. Някой е направил такова форматиране, че да въведе 154 и Ексел да го представи като 01:54, т.е да изглежда правилно като 1 мин 54 сек. Въпросът е дали има начин да го превърна реално в минути и секунди, разпознаваеми от програмата?

Ако е така, и ако приемем, че в клетка А1 е изписано 154, то ти трябва следната формула:
=TIME(0;LEFT(A1;LEN(A1)-2);RIGHT(A1;2))

Формулата е CONCATENATE  Peace
Да, става и с оператор "&", например =А1&"_"&B1

# 235
  • Варна.
Ясмина, може ли да обясниш каква е ролята на LEN във формулата.
Не може ли просто да се изреже първия знак, който да влезе в минути,
ако правилно разбирам Rolling Eyes

# 236
Ясмина  Началното и крайно време винаги са различни. 18h, 19h, 20h, и т.н . Привършва се съответно работа през нощта. Нощният труд е фиксиран, от 22h до 6h. И трябва да изчисля по колко часа нощен труд има всеки за съответният ден.

# 237
  • Варна
Ясмина, може ли да обясниш каква е ролята на LEN във формулата.
Не може ли просто да се изреже първия знак, който да влезе в минути,
ако правилно разбирам Rolling Eyes
Може, но само ако си сигурна, че нямаш минути, по-големи от 9.

# 238
Ясмина, благодаря, благодаря, благодаря  Hug

Спаси ме от ръчно въвеждане на няколко хиляди реда току що  Crazy

# 239
Ясмина, тествах формулата, обаче при стойности под минута ми дава грешка  Rolling Eyes  Напр. ако е въведено 28, което трябва да представлява 28 секунди, не сработва...

Общи условия

Активация на акаунт