Да се научим да работим с Excel - тема 2

• 79 119
  • 732
  •   1
Отговори
# 210
Помощ!
Имам колона с дни (последователни),
за определен ден, който е един и същ поне 10 пъти в колоната са дадени часове (час, минути, секунди),
как да изведа само тези записи, които отговарят на условието времето да е след 12 ч. и преди 16 часа?

Очаквам:
В ден 1 януари имам записани 10 последователни времена, но
три от тях отговарят на горното условие
трябват ми само тези три записа.

Дано се обясних ясно Rolling Eyes
най - лесно с filter и between и си ги копираш в нов шийт:)

# 211
  • Варна.
Да, видях го в custom, но имам "по-голямо от" и "по-малко от", ще го опитам утре и ще пиша дали ми сработи.
Мисля, че ще стане.
Благодаря за бързината Hug

# 212
Да, видях го в custom, но имам "по-голямо от" и "по-малко от", ще го опитам утре и ще пиша дали ми сработи.
Мисля, че ще стане.
Благодаря за бързината Hug
трябва да имаш и "между"Simple Smile  bouquet

# 213
Аз нещо не мога да се справя Sad  Embarassed
1. Известяването какво да е?
Имам клетка, в която съм отбелязала дата 24.01.2014 г.
Искам като мине дата 24.07.2014 г. (след 6 месеца), да имам някакъв знак.
2. Не се справям и с обединяването на данни от различни sheet-ове. Не искам да ги сумирам, а данните от всичките да се съберат в един общ.
Не мога да намеря решение на тези ми проблеми Sad

# 214
Alleisha, досега се занимавах с  първият ти въпрос . Преди и на мен ми трябваше нещо подобно за просрочване на едни плащания, но тогава така и не го разреших този си проблем Simple Smile Въпросът е, че сега ми дойде нещо наум.
Но вариантът при мен е да се добави една колона, в която да сложиш функция "=TODAY()".  Ако в колона А ти е датата, която искаш да ти светне, тогава вмъкни до нея колоната с функцията (т.е. това ще ти стане колона В), и след като завършиш цялото форматиране, ще скриеш тази колона В, за да не ти се пречка излишно.  След това в клетките от колона А ще направиш условно форматиране. Избира се от меню "Форматиране". Излиза ти прозорец за условното форматиране и там задаваш условие , че стойността на клетката трябва да е по-малка от клетката на същия ред в колона В ( т.е от днешната дата) минус броят на дните, които ще изминат - в твоят случай 180. След това натискаш бутончето форматиране и ти излиза нов диалогов прозорец с три раздела. Третият раздел е "Шарки". Избираш си цвят, който ще те известява като настъпи датата. Натискаш ОК и това е. В една кретка можеш да сложиш 3 условия.
За съжаление става дума за по-голям период от време и в месец като февруари ще се получат малки несъответствия, но не мога да включа месеци във формулата. Ако някой знае как, нека да помага.

Надявам се да съм ти била полезна. Опитай, и ако има проблем - пиши.

# 215
«Sonya»,
Опитах в един произволен файл...Май се получава това, което искам.
Ще опитам и конкретно за това, което търся.
Много, много ти благодаря!   bouquet

# 216
За нищо!
Мога да опитам и по вторият ти въпрос, но наистина не го разбирам. Ако можеш да прикачиш някаква снимка и да обясниш по-конкретно целта, може би ще ми се изясни повече.

# 217
  • Варна.
Да се включа с моите дати.
На единия файл ми се получи филтъра,
на другия - идентичен с първия - не.
В първия случай съм успяла да направя колоната от Number (09:00) в Custom (hh:mm:ss) и докарах до 09:00:00, филтъра ми сработи.
Във втория случай, отново същата операция, но по някаква причина данните си стоят 09:00, а не стават 09:00:00. Смятам, че макар и да съм дала формата, който ми трябва и да го виждам такъв, цифрите в колоната са нещо друго.
Смених това, което е " : " , между двете числа го смених с " : " от клавиатурата. Презаписвах, сменях, изключвах...

Накрая хвърлих всичко до понеделник Sunglasses

Няма ли някаква формула, която да преобразува цифри във време,
преди някой беше писал за преобразуване на данни от ЕГН в дата, месец, година,
нещо аналогично?

# 218
  • София
Alleisha, ако смяташ, че ще ти се налага и друг път да обединяваш или да разделяш шийтове, може да си свалиш допълнителен инструмент ASAP Utilities. От тук Home and student edition е безплатен за сваляне. След инсталация, излиза като допълнително меню в Ексел. Много е лесно за работа - просто предлага допълнителни функции, които не са заложени в базовия вариант на програмата. Ползвала съм го именно за обединяване на много шийтове в един, както и за разделяне на шийтовете в отделни файлове, може и да обединява файлове в един файл, в един шийт... Абе, много е полезен  Peace

# 219
Здравейте! Преди няколко часа попаднах на тази тема и е научих толкова много неща. Страхотна е и полезна. Моят въпрос е следния. Правя е една проста табличка- 30 реда, дни в месеца и три колони име, сума, осигуровки. И това за две години, на всеки шийт нов месец. Обединила съм данните в отделен шиит и ми ги сумира, но аз искам например да ми си генерирам справки. Например януари 2014 да направя справка до януари 2013. Какво ли не опитах и не се получава. Благодаря предварително!

# 220
  • Варна
Здравейте! Преди няколко часа попаднах на тази тема и е научих толкова много неща. Страхотна е и полезна. Моят въпрос е следния. Правя е една проста табличка- 30 реда, дни в месеца и три колони име, сума, осигуровки. И това за две години, на всеки шийт нов месец. Обединила съм данните в отделен шиит и ми ги сумира, но аз искам например да ми си генерирам справки. Например януари 2014 да направя справка до януари 2013. Какво ли не опитах и не се получава. Благодаря предварително!

Можеш да работиш само в една таблица (например обобщената), но добави и колона с месеца. Така много лесно ще можеш да филтрираш с Advanced Filter, да обобщаваш с Pivot и др.

# 221
Благодаря за светкавичния отговор Simple Smile Получи се. А как да направя така че да ми сумира сумата от селектираните месеци?

Направих го със subtotal Simple Smile Как мога да променям филтъра? Аз имам 24 месеца въведени, но искам например да ми сумира само последните 3 от 2013 и първите 5 от 2014. Нещо не ми харесва как излиза, ако имате предложения ще съм благодарна Simple Smile

Последна редакция: нд, 26 яну 2014, 23:29 от ellie.stoychovska

# 222
Благодаря за светкавичния отговор Simple Smile Получи се. А как да направя така че да ми сумира сумата от селектираните месеци?

Направих го със subtotal Simple Smile Как мога да променям филтъра? Аз имам 24 месеца въведени, но искам например да ми сумира само последните 3 от 2013 и първите 5 от 2014. Нещо не ми харесва как излиза, ако имате предложения ще съм благодарна Simple Smile
pivot Peace

# 223
  • Варна

Как са въведени месеците - като дати, числа от 1 до 12 или нещо друго?

# 224
Здравейте!
Месеците в общата таблица са като дата Януари.2014 например.  Горе долу я направих, в смисъл прави това, което трябва, но ми се струва сложна.
Но покрай цялата тема се запалих и сега изпробвам какви ли не неща Simple Smile

Има ли по-лесен начин за обобщаване на данни от няколко шийта в един от този с = и кликването в клетката, която искаш. Аз този начин ползвах, но 24 месеца по две колонки си е доста игра, а има голям шанс да объркаш.

Файлът ми е от 25 шийта. 12 месеца за 2013 и 12 за 2014. И една обща в която съм пренесла като обща сума 2 колонки. 

Общи условия

Активация на акаунт