Да се научим да работим с Excel - тема 2

• 78 987
  • 732
  •   1
Отговори
# 135
  • Благоевград
Здравейте!  Hug И аз се записвам при вас с огромното желание да се науча да работя с програмата.
Като за начало искам да попитам нещо много елементарно... Как да направя таблица, която съдържа 3 колони и 6 реда, като в първата колона има още една подколона, разделена на 2? Отгоре над таблицата има текст, вътре в таблицата също, като първите две клетки от колоните са за входящ номер и дата, а третата е за имена и трябва да бъде по-разширена? Благодаря!  Hug  bouquet

# 136
Привет и от мен!
Аз горе-долу се справям с excel, обаче имам един въпрос към по-напреднлите и разбиращи програмата.
Възможно ли е чрез някоя функция (от рода на IF или друга) или си трябва макрос за следното:
Имаме таблица, в която първата колона са ми имена. След това имаме няколко колони, в които са отбелязани различни данни - бр. детайли (напр.), секунди за изработка, наказателни секунди - около 6-7 колони с различни стойности.
Та въпросът ми е - Накрая в една колона да се ранжират места на хората според постижението. Например: Иванчо - 1 място с 25 детайла, за 15 сек, 6 от детайл В и т.н. Това обаче трябва да стане като се сравняват всички от таблицата, т.е. не е по някакъв норматив, а един вид състезание между тях. Може ли да стане без макрос това?
Ще съм благодарна на всяка помощ!!!  Praynig  bouquet

# 137
Здравейте!  Hug И аз се записвам при вас с огромното желание да се науча да работя с програмата.
Като за начало искам да попитам нещо много елементарно... Как да направя таблица, която съдържа 3 колони и 6 реда, като в първата колона има още една подколона, разделена на 2? Отгоре над таблицата има текст, вътре в таблицата също, като първите две клетки от колоните са за входящ номер и дата, а третата е за имена и трябва да бъде по-разширена? Благодаря!  Hug  bouquet
Подколона, разделена на 2 - всъщност в ексел това са 2 колони, първият ред и на двете е обединен в обща клетка - маркираш двете клетки, Home - Alignment - Merge&Center

по-разширена колона - позиционираш курсора на мишката точно на границата на колоната, която искаш да разшириш (над първия ред, където са имената на колоните А, B, C ...) и дърпаш

За толкова базови въпроси и ако тепърва започваш да работиш в ексел, най-добре да разгледаш в ютуб за клипчета.

Много трудно се обясняват тези неща "на сухо" Wink

# 138
Възможно ли е чрез някоя функция (от рода на IF или друга) или си трябва макрос за следното:
Имаме таблица, в която първата колона са ми имена. След това имаме няколко колони, в които са отбелязани различни данни - бр. детайли (напр.), секунди за изработка, наказателни секунди - около 6-7 колони с различни стойности.
Та въпросът ми е - Накрая в една колона да се ранжират места на хората според постижението. Например: Иванчо - 1 място с 25 детайла, за 15 сек, 6 от детайл В и т.н. Това обаче трябва да стане като се сравняват всички от таблицата, т.е. не е по някакъв норматив, а един вид състезание между тях. Може ли да стане без макрос това?
Ще съм благодарна на всяка помощ!!!  Praynig  bouquet

Какъв е критерият? Не е само брой елементи... нито е само по 2рата колона...
Ако е определен реда в който се взимат предвид показателите, се сортира в същия порадък и приоритет по колони и цялата таблица... после се номерират редовете.
Ако после сортирате по азбучен ред на иментата, номерацията ще се запази и готово.

# 139
Благодаря ти, Лазурит, за бързия отговор.
Разбирам какво ми пишеш, но за съжаление не е даден един критерия да е определящ. Значи гледаме примерно първата колона. 20,15,10,5 и т.н. Това е ясно. Обаче, ако има хора с еднакви показатели, се гледа вече втората колона, после третата, т.е. всички колони се гледат едва ли не комплекно и влияят на крайното ранжиране. Ако мога да дам като пример - един вид състезание, но между участващите в таблицата - най-високият резултат е 1во място, най-ниският - последно, но при вземане предвид няколко показателя. newsm78

# 140
Да де Simple Smile и аз така предположих...
Сортираш цялата таблица по 1. Първа колона, 2. втора колона ... нали имаш сортиране по повече от един критерий. Така се постига това с гледането на 2ри показател при равни първи и т.н.

Така ще оформите класиране, а ако някъде решите поради някаква причина ще си ги разместите ръчно.

# 141
Да де Simple Smile и аз така предположих...
Сортираш цялата таблица по 1. Първа колона, 2. втора колона ... нали имаш сортиране по повече от един критерий. Така се постига това с гледането на 2ри показател при равни първи и т.н.

Така ще оформите класиране, а ако някъде решите поради някаква причина ще си ги разместите ръчно.

да, само че по този начин приоритетна ще е колона №1, после №2 и т.н., като най-малък приоритет ще има последната, а в случая не е приложимо, защото независимо от другите колони, винаги подреждането ще е към първата (не знам дали се изразих правилно). В момента това се прави на ръка, което предполага вероятност на грешка  Blush, а ми се иска да е автоматично - да се зададат изходните данни и после да се ранжира автоматично - ще се избегне човешкия фастор, освен при задаване на данните. Влияние имат всички показатели, т.е. не е с най-голяма тежест първия, после втория и т.н., а се гледат комплексно.
Всъщност ще опитам този начин, който ми предлагаш (благодаря пак   bouquet) и ще видим какво ще стане.....

# 142
Ако няма модел, алгоритъм и с макрос не виждам как ще стане.
Дерзай Wink

# 143
Ако няма модел, алгоритъм и с макрос не виждам как ще стане.
Дерзай Wink
Абе, то има, ама аз не мога да обясня как точно се изчислява. Предполагам, че без макрос няма да стане, а това вече е прекалено сложно за мен... ooooh! newsm78

# 144
Именно... малко е трудно виртуално с обясненията Simple Smile

Щом има метода... разпиши я, стъпка по стъпка; виж къде какви формули можеш да приложиш...после вече може да се помисли за обединяването им...

# 145
ОК, благодаря ти за съдействието. Ще го обмисля и ще пиша пак, ако не се справя.  bouquet Hug

# 146
  • Варна
Благодаря ти, Лазурит, за бързия отговор.
Разбирам какво ми пишеш, но за съжаление не е даден един критерия да е определящ. Значи гледаме примерно първата колона. 20,15,10,5 и т.н. Това е ясно. Обаче, ако има хора с еднакви показатели, се гледа вече втората колона, после третата, т.е. всички колони се гледат едва ли не комплекно и влияят на крайното ранжиране. Ако мога да дам като пример - един вид състезание, но между участващите в таблицата - най-високият резултат е 1во място, най-ниският - последно, но при вземане предвид няколко показателя. newsm78

Така както го описваш излиза, че не всички критерии са с еднаква тежест и се прилагат последователно Ако е така, то с последователно сортиране ще се подредят работниците. Но като имам предвид и следващия ти пост предполагам, че класирането не е толкова просто. Например ако по първи критерий има двама работника с резултат 20, 19, но същите по втори критерий имат 5 и 10  (приемаме че по-голяма стойност  е по-добре), то вторият работник е преди първия, така ли?

И както писа Лазурит ако няма точен модел, макросът няма да помогне. Той все пак върши това, което му се зададе. Ако обясниш точно начина на класиране мисля, че ще можем да дадем предложения за използване на функции, които да извеждат ранк.

# 147
Ясмина, благодаря ти за отговора. Да, правилно си разбрала, само че показателите не са 2, а 5-6 и действат взаимно, като се променят местата на ранжиране. Както и да е, не мога много добре да го обясня. За сега го изчисляваме на ръка и после се попълва в ексел, но ми се иска да го направя автоматично. Ще помисля повече как би могло да стане и ще пиша тук, ако имам затруднения.
Още веднъж благодаря на теб и на Лазурит за помощта!!!   bouquet Hug

# 148
  • Варна
А как го изчислявате на ръка?

# 149
  • ES
И ние работим с подобен ранкинг, но всяка колона има определено тегло. Например в колоните имаш видове детайли - детайл А, детайл В, детайл С, детайл Д, детайл Е. Общата сума на теглото на детайлите е 1, като детайла с най-голяма важност има най-голямо тегло, ако всички имат еднакви тегла, ранкингът се обезмисля. Напр. дет. А има 0,2 тегло, дет. В 0,4, дет. С 0,3, дет. Е 0,1. С така поставеното тегло за всеки детайл, изчисляваме точки

Бройки     Тегло    Точки
дет. А   100           0,2        20
дет. В     20           0,4          8
дет. С     35           0,3        10,5
дет. Е  1000           0,1     100
Общ брой точки               138,5

За всеки работник изчислявате точките и подреждаш полсе работниците като почнеш с тези с най-много точки.

Дано съм ти помогнала  Peace

Общи условия

Активация на акаунт