Да се научим да работим с Excel - тема 2

• 80 231
  • 732
  •   1
Отговори
# 255
страхотна тема  bouquet

# 256
Здравейте, момичета.
Търся формула, която да ми събира само еднаквите символи и числа от реда, всеки в отделна колона.

Пример: Ако в реда имам символи 1, 2, 3 да извежда в една колона броя на символ 1, в друга колона броя на символ 2 и в трета колона броя на символ 3.
Като не задължително и всичките символи да се броят с една формула. Може и по символи и колони.
Благодаря предварително!

# 257
  • София
Здравейте, момичета.
Търся формула, която да ми събира само еднаквите символи и числа от реда, всеки в отделна колона.

Пример: Ако в реда имам символи 1, 2, 3 да извежда в една колона броя на символ 1, в друга колона броя на символ 2 и в трета колона броя на символ 3.
Като не задължително и всичките символи да се броят с една формула. Може и по символи и колони.
Благодаря предварително!

COUNTIF  Peace

# 258
Записвам се и аз при вас.

# 259
# 260
Как да сортирам по форматиране, по точно имам обикновен запис и такъв, който е болднат в една колона, как да ги сортирам така че отгоре примерно да са ми обикновените записи и после болднатите?

# 261
Как да сортирам по форматиране, по точно имам обикновен запис и такъв, който е болднат в една колона, как да ги сортирам така че отгоре примерно да са ми обикновените записи и после болднатите?
мисля, че не може, само не съм сигурна за Excel 2013, тъй като не го ползвам Peace
Можеш да сортираш само по съдържание на клетката, не по форматирането и. Можеш да филтрираш по оцветяване на текста или клетката.

# 262
Moon Walk благодаря поне да не се мъча, да за другото знам че може да се филтрира, което в случая ми върши работа, но не и по цвят.

# 263
  • София
мисля, че не може, само не съм сигурна за Excel 2013, тъй като не го ползвам Peace
Можеш да сортираш само по съдържание на клетката, не по форматирането и. Можеш да филтрираш по оцветяване на текста или клетката.
Има начин, но трябва да се вкара и лек макрос  Mr. Green

# 264
  • Berlin
Имам следното питане:
Имам колона с артикулни номера, които са само от цифри (евентуално може и някъде да има буква), като някои са съхранени като текст, някои са числа, имам повтарящи. Как да извадя повтарящите се (не знам кои са те точно)? Може би 1во всички трябва да направя в един формат, като текст ли ще е по-добре?

И отделно - ако може да ми обясните как се ползваше VLOOKUP, мога ли да го приложа тук? Пробвах, но съм забравила какво точно трябваше да се направи и не излиза.

# 265
Имам следното питане:
Имам колона с артикулни номера, които са само от цифри (евентуално може и някъде да има буква), като някои са съхранени като текст, някои са числа, имам повтарящи. Как да извадя повтарящите се (не знам кои са те точно)? Може би 1во всички трябва да направя в един формат, като текст ли ще е по-добре?

И отделно - ако може да ми обясните как се ползваше VLOOKUP, мога ли да го приложа тук? Пробвах, но съм забравила какво точно трябваше да се направи и не излиза.

Здравей,

според мен най-лесно можеш да извадиш повторящите се номера с формулата COUNTIF. Избираш първо въпросната колона, след това първата клетка, в която има артикулен номер. Така срещу всеки номер ще се посочи по колко пъти го има в колоната. Незнам дали успях да го обясня добре, но ако има нещо пиши.  Wink

За VLOOKUP - http://office.microsoft.com/bg-bg/excel-help/HP010343011.aspx

# 266
abs в ексел 2010 в меню данни има опция премахни дубликати, мисля че това ще свърши работа, другият вариант е условно форматиране, където може да ти оцвети в различен цвят повтарящите се стойности

# 267
  • Berlin
Благодаря!
edelweiss_87, мисля, че няма да стане по този начин. То ще стане, ама ще трябва да напиша сигурно към 10 000 отделни countif, ако съм разбрала правилно. Simple Smile

mysterious, може ли да ми обясниш 2рия начин? Аз искам да видя по някакъв начин кои точно ми се повтарят, не да ги махна. После имам да обединя другите им параметри на тези артикули, да ми станат един все едно, но това ще си го направя. Само не знам как да си видя повтарящите.
Ползвам офис 2013, ако има значение.

Последна редакция: вт, 11 фев 2014, 16:45 от abs

# 268
Абс обяснявам, аз съм с офис 2010 на български, та маркирам колоната, отивам в начало/условно форматиране/правила за осветяване на клетки/дублирани стойности, по подразбиране са стойностите, които ти трябват, даваш ОК и това е. дублираните клетки се оцветяват в червено. После пак оттам може да смениш цвета, или от начало/условно форматиране/изчисти правилата да изчистиш всичко

# 269
  • София
Благодаря!
edelweiss_87, мисля, че няма да стане по този начин. То ще стане, ама ще трябва да напиша сигурно към 10 000 отделни countif, ако съм разбрала правилно. Simple Smile

Стиге де как пишеш 10 000 отделни функции  Crazy
Пишеш я на първия ред и след това копираш надолу - при копиране, по подразбиране се променят адресите на клетките. А тези, които не искаш да се променят, може да ги "застопориш" във формулата, с помощта на символа $ - поставен пред реда/колоната, които искаш да останат постоянни.

Общи условия

Активация на акаунт