Да се научим да работим с Excel - тема 2

• 78 993
  • 732
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Natali_, гадняр благодаря ви

Как мога да ги сортирам по големина (от най-малкото към най-голямото).
В какъв вид искате да е резултатът от сортирането? Пренареждане на клетките в самата област ли? Ако е така - по колони или по редове да се сортират?
Да, искам да се пренаредят клетките в областта така
2   3   6   7   7   7   9   10   10   10
12   12   12   13   14   15   16   16   17   18
18   20   20   29   30   30   31   31   32   38
38   39   42   45   46   53   54   56   57   59
59   60   61   62   63   63   64   64   65   69
71   72   73   73   74   74   77   79   79   81
82   83   85   87   87   87   90   90   90   90
90   92   92   93   93   94   94   95   95   98
98   99   101   104   108   109   111   113   113   113
115   116   116   118   122   124   128   132   134   135

# 661
  • София
Здравейте,
Пиша инструкции по един софтуер...
Как да маркирам дума в Word, в квадрат, цветен или матиран, така че като се отпечати, да се отличава от текста (става дума за бутони от програма).

И още офтопик:
Понеже ще бъде официален документ, трябва ми малко терминология.
Чавка или тикче, чекване, квадратче... нищо не ми звучи добре.
И още един тъп въпрос - как се нарича графичния бутон, в който се влиза в подменю на програма (таб?) - не е падащо меню. Ще го оставя просто "меню"

# 662
  • На края на вселената!
Сещам се само за "отметка".

# 663
  • Бургас
Здравейте,
Как да маркирам дума в Word, в квадрат, цветен или матиран, така че като се отпечати, да се отличава от текста (става дума за бутони от програма).

И още офтопик:
И още един тъп въпрос - как се нарича графичния бутон, в който се влиза в подменю на програма (таб?) - не е падащо меню. Ще го оставя просто "меню"

Аз правя принтскрийн на програмата, изрязвам само бутоните в Paint и ги пействам в уърд документа.

# 664
Скрит текст:
Здравейте,

И още офтопик:
По ред на номерата - използвам Paint.net в който поставям за основа printscreen-а, който предварително съдържа всичко (или колкото може повече), което трябва да се маркира. След това слагам втори пласт, който съдържа очертанията около нещата, които искам да се забележат. Следваща стъпка е да копирам вторият пласт, да запълня очертанията (на практика като копирам вторият пласт копирам само тях) с например ярко червено. След това третият пласт (запълването) му намалявам "opacity"-то до около 10-15% за да можеш да видиш какво има под него.

По подфорума е пълно с подобни указания... Ето едно (скритият текст), което съм правил точно по този начин.

Най-близкият превод за който се сещам на "tab" е "разделител". Не съм професионален/заклет преводач и може би не съм 100% точен, но това ползвам.
За "чавка"-та, термина признат в българският е "отметка".

Последна редакция: нд, 26 апр 2015, 23:25 от гадняр

# 665
  • София
Маркирането смятам да го направя, с Word, нещо като това (горе в дясно "General"), имам го готово, но с копи/пейст трябва да пренаписвам всеки път...

Това с print/screen ми се вижда много трудоемко, засега ще копирам или в краен случай, ще подчертая с болд и курсив... или с квадратния контур ще си играя.

Сега ме притеснява нещо по-важно - импортването на скрийншотове, позиционират се според абзаца над тях и не мога да ги отместя по никакъв начин?!
Абстрахирайте се от лилавия текст, временно е Simple Smile

http://prikachi.com/images.php?images/602/8076602J.jpg

# 666
Скрит текст:
Маркирането смятам да го направя, с Word, нещо като това (горе в дясно "General"), имам го готово, но с копи/пейст трябва да пренаписвам всеки път...

Това с print/screen ми се вижда много трудоемко, засега ще копирам или в краен случай, ще подчертая с болд и курсив... или с квадратния контур ще си играя.

Сега ме притеснява нещо по-важно - импортването на скрийншотове, позиционират се според абзаца над тях и не мога да ги отместя по никакъв начин?!
Абстрахирайте се от лилавия текст, временно е Simple Smile

http://prikachi.com/images.php?images/602/8076602J.jpg
Ако си в България може да ми пратиш на лично някакъв мобилен и да почна да ти обяснявам защо много от нещата, които правиш ще ти създадат доста проблеми още преди да си завършила документа.

Иначе по темата... За да нямаш драми с отместването преди да вмъкнеш картинка вмъкни текстова кутия. След това вмъкваш картинката и понеже реално картинката е единственият обект в текстовата кутия можеш направо да местиш кутията.

# 667
# 668
  • София
Не ми е за първи път, така че ще се оправя.
Преместих горния маркер (First line indent) най в дясно и сега използвам цялата печатаема площ, т.е. до границите на маргините.  Пиша върху стар файл.
Тези маркери така и не разбрах как точно изравняват текста.

http://prikachi.com/images.php?images/729/8076729t.jpg

Текстова кутия - на английски как се води?!

galinagd, не те разбрах какво искаш да кажеш. Thinking

# 669
galinagd ти е показала, как можеш да промениш избутването на текста от обектите, но аз лично не бих си правил труда. По-лесно е с кутия.

За да добавиш текстова кутия: Insert=>text box=>натискаш Esc за да махнеш предварително предложените рамки (ако си с офис 2003-2007)=>"чертаеш" очертанията с курсора (трябва да е с формата на +).

# 670
Здравейте, надявам се да получа отговор на въпроса ми, но търсих и никъде не открих как да го реша.
Много често ми се налага да правя оферти в Ексел, като съответно фирмата има лого и координати като тетка в началото на страницата.
Въпросът ми е : Как мога да застопоря това лого, като ако трябва да се променят границите на колоните, то това да не разтяга тетката /логото / в началото нареда?

Благодаря предварително на отговорилите!

# 671
вмъкваш текстово поле и пишеш в него статичните данни

# 672
  • 42.016399,23.101179
Здравейте,
имам нужда от помощ, възможно е да сте коментирали, но наистина ми е спешно и нямам време да преглеждам темите назад.
Става въпрос за следното, имам две колони в първата за дните от месеца, а втората отчетените температури. Трябва най-отдолу, да ми излиза минималната температура за месеца, но и да посочва на коя дата е била.
Благодаря ви предварително.

# 673
Здравейте,
имам нужда от помощ, възможно е да сте коментирали, но наистина ми е спешно и нямам време да преглеждам темите назад.
Става въпрос за следното, имам две колони в първата за дните от месеца, а втората отчетените температури. Трябва най-отдолу, да ми излиза минималната температура за месеца, но и да посочва на коя дата е била.

А ако имаш повтарящи се стойности, коя дата връщаш?

# 674
Скрит текст:
Здравейте,
Най-простият вариант, който мога да предложа от летящ старт е "conditional formating" с който да се оцветяват стойностите, които търсиш в определени цветове и да си ги гледаш и вадиш сама.

Общи условия

Активация на акаунт