(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 304
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
Ягоди-разсадени на красива леха- имахме и контрольор по качеството  Laughing http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.29881525
Синчеца беше безпощадно изяден-http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.29881593

Малка разкошотия.  Heart Eyes Прилича досущ на моето малко момиче:
http://www.bgphoto.net/photos/39611/o634989880403183750.JPG
http://www.bgphoto.net/photos/39611/o634989879638027500.JPG

Малко пораснало:
http://www.bgphoto.net/photos/39611/o634989880618183750.JPG
http://www.bgphoto.net/photos/39611/o634989880850215000.JPG

# 211
    rorik, сигурно е това. в шуменско я наричат белица, в София чух беленица. В нета има само предложения за зрели сливи за ракия, но млади дръвчета не срещнах.

# 212
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
И аз  поливам от сонда .Има помпа вътре и поливам с маркуч,но ми се ще капково ,а на ММ не му се иска да се занимава.За съжаление съм абсолютно технически неграмотна.Така че още не съм измислила решение.

при нас е организирано с помпа, голям бидон (200л) и маркучи за капково от най-евтините  Blush почвта е песъчлива, запушват се и се сменят всеки сезон.

таймерът включва помпата полива тревата и пълни бидона, пълненето спира с поплавък от тоалетна, след това бидона се източва през маркучите за около 2-3 часа.

някой питаше за едри бели сливи. да не би да са афъзки? помня от детството си, че като се сварят в компот кожицата им се напуква  Laughing

# 213
Здравейте, момичета. Хайде и аз да се включа в темата, но иначе си ви чета от миналата година, когато за първи път правих някакви разсади и садих в градината зеленчуци. Нищо незнаех до тогава и бях посяла семената едва през май на шега, после през юни-юли ги боднах в градината и в края на сезона имах вече зеленчуци, въпреки, че ги поливах само уикенда и за района където сме казват, че друго освен картофи не вирее, но тази година реших - продължавам с опитите. Вече съм направила разсади на домати, пипер и патладжан, но в градината ще ги садя сигурно чак май месец, защото къщата ни е в планината и до тогава ме е страх от слани. Тук в апартамента нямам и място за пикиране, та исках да ви попитам проблем ли е ако не се пикира разсада?

# 214
Замисли ме,Анн 79 с непикирането.  Laughing
Газди,споделете мнения,че и аз се вълнувам.
Хубавият здрав разсад на домати и пипер,който вкоренявам в лехите е с дебело стъбло и силно развита коренова система.Когато го удари топлото слънце бърза да цъфти и плододава.
Португалки,пробвали ли сте да засеете домат (едър сорт) направо в почвата и да берете зрели плодове?
Колко месеца му трябва на растението? Thinking

# 215
Аз съм съвсем неопитна за такъв експеримент Laughing
Но времето май съвсем се изроди та...едва ли ще стане..
Сега например температурите падат до 0º нощем..
А доматите си искат топлинка Rolling Eyes

# 216
здравейте момичета
Присъединявам се към вас и съм абсолютно невежа в тази област Joy
Направих си тази година в двора 4 дървени кутии 1,60/ 80 см и в тях искам да си отгледам зеленчуци.
Домати, краставички, салати.Ще ви следя за да се понауча

# 217
Много Ани - та вече в темата!  Hug

Аз не съм пикирала разсад, защото допреди 1-2 години и не знаех, че се пикира.
Сея семената обаче в отделни малки кофички, по 2-3, хилавото го вадя, но понеже ми е жал, не го хвърлям, ами него го пикирам само.  Joy
Останалите си ги садя както са, но моят разсад по принцип става късно, садя ги началото на юни (доматите), и малко закъснява и като плодоотдаване.
Но пък не ми е боледувал мой разсад, само купен такъв.  Thinking
За пипер не знам, за първа година ще се пробвам сега.
Но пак съм ги засяла в отделни малки кофички, та няма какво да пикирам, освен да ги пресадя, ако е задължително, в смисъл - да им сменя пръстта с по-хранителна.  newsm78
Но аз съм лаик, да повторят пак професионалистите.

ann79, в стара тема, може би от миналата пролет сме обсъждали пикирането, не помня съвсем.

# 218
Тия черни мухички се увеличават по разсада ми #2gunfire
Гледам и в почвата влизат и по листата се разхождат.
По краставичките също ходят.
Поливах с тютюнева вода ,но нъц.
Какво да ги правя,да не ми разболеят разсада

# 219

Португалки,пробвали ли сте да засеете домат (едър сорт) направо в почвата и да берете зрели плодове?
Колко месеца му трябва на растението? Thinking

за саморасляци ,ако питаш,имам опит-да засея,т.е да пусна семенца и да чакам ...не съм се сещала,все разсадите мъча...
имам записано,от миналата година,за един саморасляк-произхода му сложен-един път яден от нас,после остатъци от салата минали през свинското храносмилане  Mr. Green,после самонасадил се....от него първите домати скъсах и едни от последните  Grinning --,но статистика колко време му трябва нямам,а и както Лозева каза,времето е уродливо
при нас няма чак нулеви температури,че съм по- на юг,но 4-5 градуса има
миналата година,уж високосна била,туй-онуй,пък на 15,03 имах 25 см разсад домати ,засаден на мястото,а тазгодишния  още няма10 см разсада  Sick

# 220
  • Сливен
     Доматите, които засях на 09.01 вече са огромни и хубави. Е, имам и някоя и друга кофичка изостанали, ама нямаше достатъчно място за тях на прозореца и това си даде отражение. Другата седмица отиват да се аклиматизират на село в оранжерията. На 09.02. заложих и 5 други вида доматки, закупени от Сортови семена, ама кълняемоста е около 70%, и са с по-дълга вегетация.
      Целината сята пак на 09.02 сега е около 7-8 см висока. Скоро май ще трябва да я разсадя, но има и доста мънички поници и ми се свидят.
     Днес сях краставици Тести грийн и Южна наслада - сръбски семена. Сях си и тиквички кръгли от Пиаченца и кръгли от Ница - по около 10 корена. Изобилната тиквичка ще я сея на село, че в апартамента няма място. Посях и чери доматки днес 25 корена - ще ядем на глава черита.
     Преди 5 дни сях пипер три вида и вече имам покълнали семки, което ми казват че е невъзможно, но е вярно   , е само единия вид е изкарал кълнчета, но имам покарали. До 4-5 дни сигурно всички ще са се показали. Семената на пипера са италиански и изглеждаха хубави, едри и пълни, а не кухи. Като дадат добив /ако дадат/ ще се хваля и покажа сорта им. Вчера посях и пипер Слонско ухо, от сръбските семена, много ми го хвалихте и аз реших да го пробвам.
     За днес приключих, за утре остават цветните семена

# 221
  • София
Гледам и в почвата влизат и по листата се разхождат.
По краставичките също ходят.
Поливах с тютюнева вода ,но нъц.
Какво да ги правя,да не ми разболеят разсада

Пробвай с отвара от люти чушки.
1 кг. сурови или 0.5 кг. сухи режеш на дребно, заливаш с 10 литра вода и преседява 2 денонощия.
Сл. това се вари 1 час, като се добавя вода до първоначалното количество.
Кисне още 2 денонощия, прецежда се лютият концентрат  и това, което остава се разхвърля около растенията. Концентратът се съхранява в бутилки на хладно място. Растенията се пръскат, като към кофа с вода се прибавя 1 водна чаша от лютия извлек. Преди пръскането се прибавя настърган домашен сапун или прах за пране- 20 гр. на 10 литра вода.

# 222
  • на пъпа на Златията

Скела,
Тютюневата вода ще ти помогне да не се размножават. Ползвай някакъв препарат да ги умориш. Който и да е препарат да ползваш , нали препаратите са със  срок.После измий с чиста вода.  Нямаш плодове за да се притесняваш че отровата ще остане  в растението. Някой , беше казал "райт" в тази тема.Е не препоръчвам!
Сложи една мухоловка около  лампата наблизо и я светни    вечерно време и ще видиш дали ще се хванат. .  Аз така си пазя доматите от черната мушица. с една лампа която им е близо. За една седмица почернява мухоловката. .

Последна редакция: сб, 16 мар 2013, 22:04 от rorik

# 223
  • Русе
Ани 69 защо в кутии, като имаш двор?
  Много Анита станахме.

# 224
Ей,Ани-та,да вземете да си сложите поне картинки за по-лесно разпознаване  Laughing Hug Wink-връщам се по пет пъти да проверявам коя коя е  Joy
Добре дошли сте всички ентусиасти  Hug
Анн,може би са повдигнати лехи  newsm78
Скела,вземи си лепило за мишки от агроаптека,намажи с него лист електриково жълт или зелен и го сложи в близост.Цвета привлича гадовете,а лепилото ги задържа.
Алана,да не са буренчета?Нагоре ли са листенцата или са като кукички извити стебълца?
Magrat, Hug като сестрички са-на мен не ми се иска да става много голяма,но пък е страшна лисица-за ползване на банята като тоалетна получава лакомство.Вече нямаме инциденти извън банята,сама се обслужва.Но всеки преминаващ през коридора бива избутан към банята,Ира кляка,имитира пишкане,после радостно подскача,гледа към полицата ,на която стои лакомството и очаква "Браво" придружено със стимул  Joy

Общи условия

Активация на акаунт