(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 259
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
Авосет  пълниш ми душата Hug

# 271
...И ти,Лозева,и ти със зюмбюлите! Hug
Ех,ако успея да спечеля лотарията в село с въпроса:"Кога ще се стопи последният сняг?" може да добавя 100$ в бюджета за Градината.Имам нужда от нова вила и червена ръчна количка да си тегля по улицата зарзавата.Да ме гледат и да ме  питат от къде го купи... bowuu
Сега сериозно,тази година ще имам ортачка-приятелката-иракчанка предложи да правим съвместно зеленчуково поле на нейната земя.Аз садя,тя-полива.Чоплене и култучене заедно.Тя готви в нейната църква през неделите,та, и пласмент имаме на продукцията.Ако не сте пробвали арабските пълнени лукове,дребни патладжани с булгур и кълцано агнешко,по мазнички така-пробвайте. Laughing
Хеле,пък салатите с кускус,зеленчуци и магданоз,с който съм се залесила по Куркумов. Joy
Онлайн,фенка съм на дивите луци-Сибирски(шивес,chives),самардала(див чесън),те са естественните ми гостенчета в прерията,първата пролетна радост на трапезата.За да станат на устойчива презимуваща туфа изискват полусенчесто,влажно,кисело място.Там гдето най-късно се вдига росата.
След година,две,ако оставиш листата им да презимуват като слама(пазят и топлят) може да се наложи да ги споделяш с  други мерак-зарзаватчии.Най-духовната част на Градинарството за мен.
Да ви питам за орехчето ми.Вече има 3 клончета с по 2-3 листа,обаче от няколко дни най-старите започнаха да почерняват.Да го пресадя в по-дълбока съдинка или се е разболяло?
Брех,тормозя се.А е важно,много... Rolling Eyes
http://prikachi.com/images.php?images/968/6033968v.jpg

Последна редакция: нд, 24 мар 2013, 16:39 от Веселчето

# 272
 Wink А как ми мирише в стаята Heart Eyes точно един такъв като на аватара ми.
Нямам идея за ореха Rolling Eyes
Аз днес заложих едни черита..уж щях готов разсад да купя но накрая взех семена за 2 вида..
И засадих една череша на мястото на ей това не знам как му е името на БГ..мойто се оказа мъжко без червени топчета..а и се разболя нещо...листата почерняваха от долна страна на едни петна...стеблото се нацепи...и реших по добре да го махна от колкото да зарази и друго.
Весе пусни снимка на дивия ти чесън  че и аз захванах един но не съм сигурна дали е това newsm78 макар че го хапваме вече...но тук ме гледат  Shocked как това било цвете не се ядяло Laughing

# 273
Ех,Лозева,според мен Левурда си хапвате.
Лошо няма.
Полезно,поддържащо пролетният огън в семейството. Laughing
http://gradinata.bg/index.php?page=plant&plant_id=744&plant_type=10
Див чесън наричам Самардала.
В родопската шарена сол най-пикантната суха прибавка.
Покажете разцъфнала пролет,моля! Hug

# 274
Обожавам левурда. Тази година ще се пробвам да я прихвана на 3 различни места - в моята градинка, в тази на майка ми и в градинката на свекърва ми. Дано някъде да се хване.
Лозева не съм много сигурна дали твоето е левурда. Много тънички листенца а и са по светли от нормалното.

Разсада ми изкара и съм в еуфория. Много ми се копае бе хора, луда ли съм или е нормално. Нямам търпение да отида до село.  Laughing

# 275
И аз съм от лудите, все искам да съм в градинката. Днес майка ми ме гледа и се чуди-отстрани изглеждало, че цял живот с това съм се занимавала. Да, но пък каква радост е като откъснеш нещо свое-довечера салатата ще бъде със зелен лук собствено производство  Simple Smile . И всичко се развива добре напук на бурите-салатки няколко вида, моркови, магданоз, копър, грах, репички, зелен лук, чесън. Днес разсадихме и зелето. Касисът, цариграското грозде, малините и къпините-и те са напъпили.  Вкъщи доматите Наслада са вече готови за разсаждане, но ще траят, докато минат студовете тази седмица. Имам поникнали краставици, чубрица, целина, чушки рибки, чорбаджийки, домати Сърцето на Албенга, Пантано романеско и Биволско сърце, патладжан, праз, босилек-изнасям ги през деня на терасата, когато времето го позволява. Вчера посях и артишок-някой гледал ли е такова чудо?
Мъжът ми и той е въодушевен-взе си счупена фреза от вторични суровини, боядиса я, сложи й двигател и днес я изпробвахме. Няма нищо общо с копането на ръка, пръстта става една пухкава, чак да не повярваш. Е, камъните ще си ги събираме ръчно, но не може всичко да е леко. Похвалих се  Blush . Хубава вечер, момичета   bouquet ! Момчетата нещо се позагубиха.

# 276
Обожавам левурда. Тази година ще се пробвам да я прихвана на 3 различни места - в моята градинка, в тази на майка ми и в градинката на свекърва ми. Дано някъде да се хване.

wafi, отде намери семена или луковици, и аз търся..
Мерси  bouquet

# 277
Аз вчера сях босилека, но при мен нещата са доста объркани  Mr. Green при условие, че бера вече домати и имам цъфнала чубрица. Но онзи ден си сях и разсад на едни корейски черита и още домати ( тази година заложих на американски сортове). Чесънът ми е в стихията си ( не прави нови скилидки, а едрее на глави като лук- а стъблото едно тънко, тънко).
Имам и плодове https://plus.google.com/u/0/photos/117262118852604271987/albums/ … 55925924812691058 готови за сладко ( е ще са готови другата седмица де)  Laughing

# 278
peppia не съм намерила по пазарите а ще си "крадна" от Витоша. Там има цели поляни с левурда и ще ходя да си ископая, пък дано се хване.

И не мога да не се похваля с днешното си изобретение / естествено взаимствано от интернет/ "Висящата градина на Wafi"  Grinning

# 279
  • София

wafi, отде намери семена или луковици, и аз търся..
Мерси  bouquet

Онзи ден- петък, на пазара в Севлиево продаваха разсад, но не знаех какво е това чудо и не си купих..... newsm78

# 280
За мен самарадала и дивия чесън са различни растения.
В смисъл точно левурдата е за мен див чесън, а самардала си е с листо като емблемата на мерцедес като се клъцне. Rolling Eyes

# 281
  • София
Ох, а аз днеска се чудих и си блъсках главата защо правих разсад, при полежение, че садя в саксии.... Утре ще насадя направо в саксиите едни салати.
Имам въпрос - някой садил ли е репички в саксия?
Понеже аз сложих три семенца в една голяма кръгла саксия (фи 16) и сега се чудя дали да не ги пресадя заедно с другите в правоъгълна, а в тази кръглата да си сложа домата.

# 282
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
момичета, днес бяхме на дворчето и бързам да се похваля. салатките вече стават за ядене, лука и той Simple Smile цъфтят зюмбюли, пушкини, лалета и нарциси. толкова м беше хубаво, че не ми се тръгваше Simple Smile

имам си и изненада. босилека е оживял зимата навън. опитах се да почистя от сухи пръчки миналогодишната му саксия, а тя се оказа пълна с нови растения. даже от дупката, която направи косачката миналата година стърчат стръкове и листенца. не съм знаела, че е толкова издръжлив.
има и снимка, ще я кача когато мога  Hug

# 283
Ако някой е голям мераклия .. ще му събера семенца от моята левурда (аромата си и е на чесън) и ще му пратя .... много се "въди" от тях - като плевел ни поникнаха в тревичката , а не само на отреденото им място; И самардала ми дадоха лани - тя миришеееее та не се трае - много е силен аромата и има разлика - не е точно чесън. Ако задържи семена - и от тях ще имам малко Simple Smile

Лозева , аз имам подобен чесън - той е листен - цяло лято си расте - режеш си от него колкото трябва (някакъв китаец от Китай си го донесъл ... и през няколко ръце стигна и при мен) ; Ако не е такъв  - диваче някакво е , но пак се яде; Така се бъзиках с колегите , че ще си направим салата с коприва и чесън - само че друг див (не е левурда).
Аз доста ентусиазррано сея разни домати , лошото е , че и татко се е зарибил и сега ще се заринем със стръкове разсад ... къде ще го сеем  newsm78  Joy Joy

# 284
  • на пъпа на Златията
Лозева ,
ей това , не е ли калина? Много полезни плодове, ама за какво не помня. Като " Стройна се калина вие, а до нея кичест явор. "
Не я махай. Оформи я на дърво. Тя е много деликатно дръвченце. Иска повече сенчица, влага,..Пред блока я имаше, но автомобилите я съсипаха. 
Има ли някой да не си е сял още пипера,доматите,  като мен?

Общи условия

Активация на акаунт