(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 274
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
Значи мойто може и да е смардала..защото листата му са триъгълни..както емблемата на мерцедес ..
Рорик махнах го вече..не знам дали е калина..но тук го има много..Но скоро четох че има мъжки и женски... и само женските образували тези червени топчици..Ползват го за аранжиране на новогодишните украси.И мойта се оказа че е мъжка а  и се и разболя.

# 286
Това е дръвчето, под което се целуват на Коледа в западния свят - Имел. Виждала съм го в ботаническата градина. Трябва да растат по две - мъжко и женско. http://horoskop.rozali.com/zagadki/p6699.html

# 287
Рорик, олекна ми, че не съм само аз изостанала със засяването  Embarassed Кога ще сея, кога ще никнат и ще пораснат, божеее, и все е студено времето. Имам налице само разсад ранни домати и нищо друго от разсадите.
Да ви питам, в Бг дали се гледа сладък картоф, не съм виждала, не съм чувала, ама то и аз не съм критерий. Бих опитала.
Титина, ако знаеш как ми се прияде едно прясно доматче, като каза, че береш вече  Hug

# 288
  • Стара Загора

Това е самардала. За да се приготви подправка от нея, листата се нарязват, смилат се с месомелачка или кухненски робот. Получената каша се смесва с готварска сол, разбърква се добре и се оставя в тава, разстлана на тънък слой да изсъхне. (На 3-4 големи връзки се слага 1 кг. сол) Разбърква се всеки ден. Като се изсуши хубаво, се смила с кафемелачка и е готова за употреба. Много върви на сварени картофи, яйца, филийка с масло - замества солта.
ВНИМАНИЕ: При смилане люти страшно много на очите. Ако решите да си правите, подгответе се за голям рев  Simple Smile

# 289
Валя благодаря.
Ние я хапваме прясна  в салати..или слагам в ястия вместо чесън..

# 290
Аз пък я ползвам като щит в биологичната ми защита. Joy
http://prikachi.com/images.php?images/731/4755731b.jpg
Направо мулч,никакви настойки...
Интересно,че рядко я виждам цъфнала.Може би от периодичното косене,сянката,влагата... Thinking
А сладките картофи са лесни и красиви за отглеждане.
Лианката им краси балкони и висящи кошници.
В дълбок съд,на ярко осветено място и поливки,поливки...
В градината по нищо не се различава отглеждането им от картофа.
Загърляне,периодично и много площ за лианите.
Препоръчвам.
Леле,леле,Титинко.... Laughing

# 291
Здравейте, кажете кога ще садите Айзберг салатата и как- на лехи или на равно?  Четох че се сади на равно и се полива дъждовно. По напред пуснах снимки, но тези дни на вън доста ми дръпна разсада.

# 292
  • на пъпа на Златията
Мама Гали,
Не се коси , ей на тая страница ме прочети.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=705888.msg24632124#msg24632124

Ми студено си е , то на мен ми е студено та на семенцата. Да ми гният ли в тоя студ , та сноши беше -1 градуса.

online  - имел, имел , -ама при нас си е калина. Имела може да са и мъжки и женски, ама може да е разновидност на калината , защото не съм чула  за нея да са 2, може и да греша. .

Вес , нали си наклонила лехите водата да ти излиза  зад тарбите , у комшиите де?  ooooh!

Julai4o - сега събота и неделя  пише че ще е 15-20 градуса - сади го айсберга. 

Последна редакция: пн, 25 мар 2013, 19:27 от rorik

# 293
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Това е дръвчето, под което се целуват на Коледа в западния свят - Имел. Виждала съм го в ботаническата градина. Трябва да растат по две - мъжко и женско. http://horoskop.rozali.com/zagadki/p6699.html

това под което се целуват  Laughing на запад е имел=Mistletoe, но имелът е паразитно растение, расте направо върху дърветата на туфи. не знам как цъфти, но плодовете са бели. виждала съм го по морето.

това с червените плодчета и наострените листенца е храст и се казва бодлива зеленика=Джел (Ilex aquifolium)

имел и джел

Последна редакция: пн, 25 мар 2013, 19:48 от st. Dobri

# 294
Показаното е зеленика, а калината е съвсем различно растение

# 295
Калина(viburnum carlesii) през април.
http://prikachi.com/images.php?images/726/6041726Y.jpg
Сладък,упиващ аромат...
Замислих се,че в  песента калината се вие,което ме обърква.
В парка тя е куполообразно разклонен храст,невисок,отрупан с ярки червени плодове в края на октомври.
Явно Пенчо Славейков е преплел в Явор нещо друго,по-българско.
Julai4o-пробвай айсберга на повдигнати лехи,ако мислиш да дъждуваш.Да се дренира хубаво почвата.И ако може да бъде облачно,когато го разсаждаш.На ярко слънце ще литне нагоре,а очакваме да започне да се свива като зелка.
Рорик,фотото е от миналата година.  Wink
Зимата не си тръгва.Имам поникнал розов бг домат,обаче капията дреме.Докато слънцето не затопли земята да мога да седна нищо не подкарвам. Hug Hug

# 296
  • DE
Нас тук на "майната си" ни е гушнал така яко студа и не ще да ни пусне.
Не пиша, че нямам за какво...дремуцат по первазите разни растенийца и чакат слънце и топло.
Една фотка от днес. Снега е като бетон...не мръдва и не се топи. Беземоционален в тон с хората на около.
Края на седмицата имат "Велик Ден" католиците. Да си дирят яйцата у снега hahaha

# 297
Вес,  много често калината е дървовидна ( поне аз такава съм виждала в България)

# 298
rorik , Веселче мерси за съветите!

# 299
  • на пъпа на Златията
Мммм дааа,
У резервата  Матце е като при теб имало висше. Честит ви,  дай боже последен сняг!Щот както я подкарало, се съмнявам да е последния.
Титина ,
Да , дървовидна е и листата  и приличат най-много на показаното от Весето, мисля че бяха по-дълги.

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 08:57 от rorik

Общи условия

Активация на акаунт