(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 239
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
  • Русе
Ани къде са им местата? В оранжерията или в градината.

# 331
  • на пъпа на Златията
Значи, кактоми е едната леха в градината в нея си правя тунелчето. Засявам си семената.Слагам си тънкото найлонче директно на лехата.После набивам  железа от меко желязо оформени като свод , през 50 см. Мятам найлончето. От едната страна  слагам циментови колци., от другата страна стари железни тръби , за да ми е по лесно да го завивам и отвивам. Не ми го отвява, каквато и буря да има.

# 332
Ana.Ivanova и аз го имам този проблем с доматите.Още не са цъфнали ,но по ранните определено са за поставяне на местата им.
Аз ще ги местя в поитиленова оранжерия в понеделник,но ще им сложа или бутилки от минерална или още едно тунелче.Страх ме е все пак вчера сняг валя.От друга страна в къщи ги изнежвам допълнително.
А краставиците определено са за вързване вече и даже се чудя дали няма да се наложи наново да ги сея.
Рорик,Вили спазих и на двете ви съветите за мушичките и имат ефект.  bouquet

# 333
Скела какви бяха съветите Thinking
Че май и при мен се появиха около разсадите.

# 334
Здравейте,
Искам да запитам по-опитните
Миналата година засадих семена от тиквичка изобилна на "Сема" и бях много доволна от реколтата.
Събрах си и семена от узряла тиквичка.
Тази година ако ги засядя какво ще се получи-ще порасне растение, но няма да върже цвят ?
Предполагам че семената са хибридни. На пакетчето не пише нищо.

# 335
Ако са хибридни, обикновено пише F1 някъде по опаковката, тези мисля, че не са.
Тикви и тиквички се кръстосват много лесно, ако си гледала само 1 сорт тиквички и около теб съседите са нямали такива, то вероятно ще се запази сорта. Но за събиране на семе от тиквичка аз съм гледала снимки, че на ръка ги опрашват и после връзват цвета, за да не влиза пчела с чужд прашец Simple Smile.

# 336
аз моите тиквички ги засадих вече,че и поникнаха,...и сега ме хвърляте в размисъл  Rolling Eyes не са хибридни,комшии нямам,но и не разбрах в какво е проблема  newsm78 само за зеленолистно ли ще ги гледам  Rolling Eyes

# 337
Идеята е, че тиквичката може да се кръстоса или с друг сорт тиквичка, или с някоя тиква и после поколението няма същите вкусови качества. Иначе че ще върже, ще върже Simple Smile.

# 338
Съветите на Рорик слагаш една мухоловка на лампа близо до разсада,а на Вили слагаш един зелен лист близо до разсада и го мажеш с лепило за мишки.

# 339
Благодаря Авосет. Наистина иматози знак F1.
Сега ако посадя от семената ще има ли тиквички, макар нечист сорт или само листна маса?

# 340
Здравейте!Нова съм в зеленчукопроизводството и мисля ,че направих първата си голяма грешка.Имам нужда от помощ.Засадих семена от домати миналия месец в големи дълги саксии.Изкараха по четири същински листа и станаха много на гъсто.Прочетох някъде,че трябва да ги преместя в кофички.Така и направих вчера,но са много дълги и повечето увиснаха.Мисля,че ги уморих.Къде сгреших?Има някои ,които изглеждата по–свежи.Как да ги спася?Благодаря ви предварително!

# 341
Благодаря Авосет. Наистина иматози знак F1.
Сега ако посадя от семената ще има ли тиквички, макар нечист сорт или само листна маса?
Твоето поколение, вече F2, не се знае кои черти от родителите си ще онаследи. При груба сметка, предполагайки, че при кръстоската основно са участвали два гена, за вкусови качества и за издържливост срещу болести, имаш 25% шанс от твоите семена да пораснат растения, същите като родителите си /и връзващи тиквички със същия вкус/. Е, реално сигурно е много по-сложна картинката, но шансът в проценти може само да намалява /колкото повече гени са намесени, толкова по-малък е шансът да се паднат точно в същата комбинация/.
Честно казано аз бих си купила ново семе за тиквички, пък от тези може да насееш няколко, в името на експеримента и любопитството Simple Smile.

# 342
  • на пъпа на Златията
joji04,
1.Как са оклюмали? Не си ги поляла достатъчно преди да пикираш?
Сади ги дълбоко, половината стъбло в кофичката  и обилно полей. Ще се вдигнат.

# 343
  • При розите и топлата вода ......!
Привет градинари!
Виждам че вече напредвате с разсадите. Аз засях оранжерийката на 20,03, а днес засях и една по- малка. Разсад купувам, но догодина ще се опитам да си отгледам. Засяла съм и картофи, кромид, чесън, рукола, подправки, както и леха с различен разсад по метода на rorik. Засях си и джинджифил, но не знам дали ще поникне пък и дали е многогодишно. Продължавам да търся аспержи, но на нашия пазар няма. Обещаха да ми докарат.
Тази година си посях и касис, арония и френско грозде.
Ето ми доматите,
краставичките,
тиквичките 
и най- после Годжи бери
Днес при нас е облачно, а градината блести от вода, а така искам да се поразкърша. flower

# 344
Гелика, тъкмо и аз съм на тема Годжи бери. В понеделник ще звъня на разсадник Елит, там намерих храстчета, пише, че има 2 и 3 годишни. Мисля да поръчам от 3, твоите на колко год. са?

http://razsadnik-elit.com/ovoshten-posada4en-material/goji-berry-razsad.html

Това също ми звучи добре:
Растението Годжи бери се отглежда много лесно. Растат във всякакъв вид почва (даже и най-бедната). Доста са сухоустойчиви и издържат на сянка,въпреки че на слънце плододават по-обилно.Растенията започват да плододават на втората година след засаждането,а около четвъртата встъпват в пълно плододаване.Цветовете се появяват рано през лятото,а плодовете се берат до падането на сланите.
Годжи бери  се използва освен за добив на плодове и за жив плет и декорация в цветната градина.

Общи условия

Активация на акаунт