(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 214
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Искам да размножа индрише, като срежа клонче - във какво е най-добре да се вкорени (вода, пясък, пръст...)?

Какви други стайни растения знаете, които отделят фитонциди (за северна, южна стая)?

# 391
Искам да размножа индрише, като срежа клонче - във какво е най-добре да се вкорени (вода, пясък, пръст...)?
Какви други стайни растения знаете, които отделят фитонциди (за северна, южна стая)?
Направо в пръстта и поливай - това за южната стая +мушката; за северната стая си сложи здравец  Peace - и него директно в пръстта. Едно време легенди се говореха , че в стаята дето спял Тодор Живков имало саксии със здравец Simple Smile

# 392
Здравейте!Посадих си няколко вида семена в плитки пласмасови тави.Домати ,краставици,лук,марули.Сега като пораснаха до два същински листа се опитвам да ги преместя в кофички едно по едно.Първи преместих доматите,но половината умряха.Сега ме е страх да местя и другите.Може ли да обясните как точно се прави това?Или някакво клипче някъде да гледам.Много ще ме е яд ,ако ги уморя.

# 393
  • София/Варна
Аз ги пикирам след като съм поляла много обилно и внимателно скубя което ми хареса.
Вярно че умряха някалка чушки, но са по-малко от 1 %
И след като ги насадя на новото място поливам пак обилно

# 394
За пикирането съм си взела една малка шпатулка и след обилно поливане с тази шпатулка изрязвам пръста около стъблото и повдигам за да излезне коренчето заедно с пръста.Семенцата за разсада ги слагам на сантиметър и половина за да мога после по лесно да пикирам.Да уточня ,че правя само триста корена,за по голямо количество незная как се справят.

# 395
  • DE
joji04 , позволявам си съвет...
Лук и салати могат да се сеят направо в градината, не е нужен разсад.
Домати като пуснат поне две листа, изкарваш полека и засаждаш в кофичка дълбоко. Почти до първите листа и поливаш. Няма да притискаш много растенията като пресаждаш, достатъчно е да полееш.
Краставиците са много лигави и не обичат да се пикират. Остави ги така там където са и само прикрепи. Като се позатопли после, направо в градината засей.

# 396
Здравейте!Посадих си няколко вида семена в плитки пласмасови тави.Домати ,краставици,лук,марули.Сега като пораснаха до два същински листа се опитвам да ги преместя в кофички едно по едно.Първи преместих доматите,но половината умряха.Сега ме е страх да местя и другите.Може ли да обясните как точно се прави това?Или някакво клипче някъде да гледам.Много ще ме е яд ,ако ги уморя.
На лук не се прави разсад, ние сме го насадили още началото или средата на март беше, в градината направо. Марулите също насадих преди 2 седмици направо в градината, но е хубаво да ги садиш на рядко, за да могат да пораснат. Краставиците също ги садим в градината направо, но като се позатопли, май месец някъде, като за всеки случай върху всяко гнездо слагаме шише (от 6-7л.), чието дъно е изрязано (става като мини парник).
Доматите първо се садят в сандъче и след като попораснат се преместват в кофички. Аз преместването го правя като напълвам кофичките със земя, след това с пръст правя дупка във всяка и поставям по 2 коренчета по-здрави домати. Леко се притиска земята, за да се задържат и поливаш. Дръж ги вътре на топло, но като се пооправи времето и се затопли можеш да ги изнасяш навън за през деня (но не забравяй да ги прибираш вечер и като са навън ги дръж на сянка).
Това са моите съвети, надявам се да са ти от полза.  Peace

# 397
Благодаря много за съветите!Ето малко снимки и моля за мнение.Краставичките ги преместих и тях,ако не се хванат ще засея нови Simple Smile http://joji04.snimka.bg/flowers/gradinata-mi.743728 http://joji04.snimka.bg/flowers/gradinata-mi.743728.30111312 Домати
Магданоз http://joji04.snimka.bg/flowers/gradinata-mi.743728.30111317
Лук http://joji04.snimka.bg/flowers/gradinata-mi.743728.30111339
Марули http://joji04.snimka.bg/flowers/gradinata-mi.743728.30111374
Краставички http://joji04.snimka.bg/flowers/gradinata-mi.743728.30111392

# 398
Здрасти! Запис! Добре, че е Гугълка, та ви намери.

# 399
  • на пъпа на Златията
Ммм даа, Тая година съвсем я закъснях.
Навън вали , като че ли е Димитровден.
Вълчо ,
Ха добре дошъл. Идваш като по телепатия. Къде се мотаеш с Кейт и Уили по реките ? Тия дни се мотах в старите теми , да видя дали "Дингата" трябва да и търся колци. Така и не намерих . Куркума си даде ваканция и той. Някой знае ли? Както я подкарала тая пролет , мисля че граха ще стане.

# 400
rorik, пуснах една търсачка и от постовете на Куркума ето тези цитираните ме оставят с впечатление, че за Динга няма нужда от колци.

"Моят грах е Динга, имам и увивен , който се яде с шушулки. Садих го до ограда, да се оправя сам."

"При мене поникнали баклата, двата вида грах (увивен и Динга), моркови и праз." - 5 април.

"Тоя, последният, е сорт Динга. Сортът, ех, немска работа. Поникнаха 99%, висок е около 80 см, има много шушулки."

# 401
  • ул. "Мечтание"
 Hug Един несериозен градинар ви поздравява!  Hug

Дали бихте могли да ми препоръчате някаква салата, която може да се сее и да издържа в по-топло време?  Thinking

# 402
  • на пъпа на Златията
Стелт,
Благодаря.    bouquet   Hug
 И аз минах през тези теми , ама търсих сдъфкано и изплюто.
Трябва да се замисля над " американския ми начин на мислене"  newsm78

# 403
Еее, Вълк, радвам ти се  Simple Smile
Рорик, закъсняхме всички сякаш, в Кнежа още не са сяли парниците, което ми е чак нереално, ама студ...
Нощни очи, аз не съм по салатите, но мисля, че за айсберг пишеха момичетата, че можело да се сее и по-късно.

# 404
Нощни очи относно салатките знам, че айсберга е много издръжлив вид. Търпи много ниски температури, но не става на много високи. Не се препоръчва за месеците юли - август. През останалото време от годината няма спирка.

Почвам да си мисля, че патладаните ми няма да ги бъде. Посях ги на 14.03 и още няма поникнали а толкова много исках патладжанчета.

Дали ще е късно за грахта ако я ръсна след 15 април? То никой от близките ми още не е садил нищо, макар някои да си живеят при градинката ама знам ли. А и в моята градинка много студ, сняг и дъжд, та не може да се влезне.

Общи условия

Активация на акаунт