(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 172
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
  • Пазете Гор
Целината, подобно на магданоза, е студоустойчиво двугодишно растение. През първата година изниква от семенце, изкарва шума и прави коренище. На втората след кратко бурно развитие до към юни месец изнася цветоносно стъбло и дава семе.

Грахът като може да се засява докъм края на юли, но колкото по-късен е посевът, толкова по-малки са добивите. Тази култура силно страда от горещината - развива се при температури до 25 градуса, така че внимателно. Няма смисъл да заемате площи с грах. Разбира се, хубваво е във всяка градина да има възможност по всяко време да се откъснат няколко шушулки.
Аз практикувам масов посев на грах между 1-10 март. Грахът сят тогава обикновено освобождава площта около 10 юни и слагам по-късните домати там, също и пипер, краставици.

# 541
  • на пъпа на Златията
Здрасти  градинари!
За 7 дни насях, разсадих   всичко.
За първи път сях "Динга".Накиснах семената , никнаха за 5 дни. Ягодите изчистени, малините изрязани и привързани, лозето също.Парника готов. Ранни домати , Рила и Наслада, няколко стръка добрия стар Идеал, 10 стръка от старите бабини , големи розови , червени, оставих място за по-късните от парника. Имаше една нощ критична но оцеля без никакви покривала.Картофи,зелен боб , чесън, бяла царевица за пуканки, розова за варене, В царевицата боб за зрял. Бостан. Семето купих от пазара - египетски. newsm78. Пък казват че боба ако е стар не хвърля бобенца. Ще видим. Тикви - бели , черни, жълти , цигулки ,
Ми да питам?
Дедо казваше на белите тикви кръмни. А ядяхме черни , жълти, шарени.Ми нали семките полезни за здравето. Пък не си спомням да сме яли такива семена от бяла тиква. Пък сега ми казват комшиите че било обратно. Кръмни били черните? newsm78.
Щъркел прелита.Гнездо свива на близкия стълб. Що така лястовичките ми пристигат по-късно от другите -от по-далечли прелитат? Обаче е само едничка. Синигерчетата -жълтокоремничетата само двечки. Миналата кодина бяха 6. Явно котарака Дивчо им е видял сметката. Ама и той изчезна преди 1 месец. Страхливи , едни такива, некацеват на земята. Там гордо крачат чифт кьосове и подскачат улавяйки във въздуха черните скакалци.   А пък черни скакалци дал господ.Гугутките гукат в бора.
Някой ми измъкнал от мазето роначката за грозде и 50 литрово казанче за ракия.
Май са се опитвали да влизат в къщата . Не успях да я отворя да видя какво е пък там.
Това помрачи удоволствието ми от подредената градина. Уморена съм и тъжна. Ще си отспя . Пък утре ще търся пищялки някакви , че хич не е приятно да спиш и някой да ти рови из двора.

# 542
peppia аз нямам в предвид сега да ги садя в градината доматите а май месец. Много бавно ми растат и сега едвам изкарват първи лист. Някъде на зад четох, ако не се лъжа, че можело без пикиране а  директно засаждане. Не бързам но ако до към средата на май не пораснат или ще рискувам или ще купувам разсад.

# 543
Имам въпрос към използващите тунел за по-ранни домати... През деня в топлото целият тунел ли отвивате или пускате въздух само в краищата? Миналата година не го отвивах целия, доматите станаха големи, здрави, но пък цъфнаха чак на 60-70 см от земята... Дали е възможно от условията в тунела да е целият този буен растеж и висок първи завърз?  Thinking

# 544
Разсада ми за домата навън му лилавее стъблото,това липса на фосфор ли ще е или си е от сорта/Оптима/?
Имам две краставички Simple Smile малки ,но голяма радост доставят Simple Smile

# 545
  • София
Po3u, от семенца ли завъди черито? Защото аз си търся разсад.

Тази година от семена, миналата имах раздад и стана чудесно дръвче.

# 546
Здравейте,
аз нямам градинка с двор, но пък имам желание да отглеждам разни мънички чушки и подправки вкъщи. Blush Ще може ли да се запиша при вас? Blush
Вчера си посях семенца копър и магданоз в саксийки, пък дано станат. Praynig
Но понеже ми се гледат още неща, бихте ли ме посъветвали какво още мога да си засадя? Blush

Добре дошла в клуба!
Аз също съм от балконските градинарки!
Имам чери домат (който май рано го изкарах тази година и аз...), сега съм засадила едни марулки. Ще посадя и ягодки в саксия - такъв им е сорта.
Може да пробваш и ти Simple Smile

Благодаря за инфото!  bouquet
На мен терасата ми е остъклена, но имам перваз за цветя пред прозорците, та мисля там да ги гледам. ooooh! Laughing
Може ли да ми кажеш за чери доматчетата, какви семена, как ги ся, всичко ме интересува? Hug  bouquet

# 547
Здравейте,
искам да благодаря на всички ви  smile3525 Понякога е по-лесно да споделиш нещо с непознати, отколкото с близки, като знаеш че няма да те разберат... Понеже и баба беше градинар и на толкова много неща ме е научила, реших че тук е мястото и тук са хората които ще усетят какво ми тежи.
Куркума, много се радвам че се върна, мислех че няма да пишеш повече, а беше толкова полезен! До края на седмицата ще снимам каквото ми е оставила като сортове боб и ще кача тук снимките, тя ми беше казвала кой е за колци, кой е пешак и кой става и за зелен. Може и да не са уникални сортовете, ама поне са няколко, има разнообразие. Готова съм да ти ги дам, защото и аз имам градина около София, но баща ми зася там само обикновен бял пешак тая пролет, че нямаме колове, и тази година аз няма къде да слагам повече боб, разчитах на баба да поддържа сортовете при нея. И за други зелечуци съм готова да дам семена, стига да иска някой. Например аз и тя много харесвахме жълт домат, който според мен не е блудкав, има и киселнност, макар и по-ниска, има и захарност, както и един салатен червен сорт, домата е с формата на яйце, за съжаление малко е късно да засяваме домати, аз имам готов разсад от тях.

# 548
  • Варна-София
Ах, Куркума, колко е хубаво, че се върна! Направи ми весел деня.

Мислех, че всичко знам за прасковите във Варненско. А ето че една съседка в блока ме помоли да й помогна с 4 прасковки, които си е засяла пред прозореца. Явно много им е зле разположението - с висока влажност и нагъсто, защото въпреки варненския непрекъснат вятър имаха брашнеста мана. Откакто се помня все праскови гледам, а тая болест тук не я бях виждала.

Едва се удържам да посадя доматките навън. Тази година рано сложих черита, защото опитът ми от миналата година показа, че първо те ми стават.

# 549
Tikva (zelena), съжалявам за баба ти.  Hug
Семената имат по-дълга кълняемост от една година или поне голяма част от тях, някой беше публикувал преди време, но не мога да го намеря в записките ми (копи-пейст  Wink), та не всичко е загубено, другата пролет можеш да продължиш делото.  Peace
В нета намерих това набързо:
http://xn--80atgp9ar.xn--b1amgyd9f.com/index.php?topic=688.0

# 550
peppia аз нямам в предвид сега да ги садя в градината доматите а май месец. Много бавно ми растат и сега едвам изкарват първи лист. Някъде на зад четох, ако не се лъжа, че можело без пикиране а  директно засаждане. Не бързам но ако до към средата на май не пораснат или ще рискувам или ще купувам разсад.
Извинявам се, не разбрах правилно ! Специално за доматите май всички ги пикират. Нека и другите да кажат, де.

# 551
Аз не съм пикирала досега, първо не знаех, после ми се е струваше, че няма да се справя, слагам обаче по две семенца в малка кофичка за разсад, махам едното растение, ако е хилаво, ако не ги оставям и двете, добавям по някое малко оборска тор, за да дръпнат и като дойде време направо садя в градината.

# 552
Nova благодаря  Hug
Куркума, сортовете боб:
http://novi1iskar.snimka.bg/other/boba-na-baba.747640.30260966
Става дума за дребния от ляво, сложих нормален бял до него, за да проличи мащаба колко всъшност е дребен, баба му викаше "100 зърна", много добре се разварява за боб чорба. Безколов.
http://novi1iskar.snimka.bg/other/boba-na-baba.747640.30260967
"много хубав за зелен, расте на колове" - така ми го е записала
http://novi1iskar.snimka.bg/other/boba-na-baba.747640.30260968
Райкин боб, добър и за зелен, със широки шушулки, изобилен
http://novi1iskar.snimka.bg/other/boba-na-baba.747640.30260970
тия бяха сложени смесени, така ги садеше и така ги готвеше после, но отделих отделните сортове за да си личат по-ясно, явно се сваряват за еднакво време, на колове расте
http://novi1iskar.snimka.bg/other/boba-na-baba.747640.30260971
тоя расте на колове

Последна редакция: чт, 25 апр 2013, 09:43 от Tikva (zelena)

# 553
Po3u, аз пак за черитата да те питам Grinning Виждам, че си в София - откъде купи разсада?
Няма да те оставим на мира с тия черита Crazy

# 554
  • Русе
skela спокойно, хубавия, закален и изпечен разсад така лилавее. Нищо не му липсва. Направила си добър избор с Оптима.

Общи условия

Активация на акаунт