(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 177
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • На остров
Тиква и аз съжалявам за баба ти Hug, но Стелт ти е дала хубав съвет според мен.
Стелт направи някоя снимка много красиво звучи, тук такива градина са си забележителност и много им се радват всички и хората приемат посетители.

Какво означава култучене Embarassed

# 526
  • Русе
Куркума добре дошъл. За целината  не съм много съгласна с теб. Май без разсад няма да стане. Толкова са тънички стръкчетата, а трябва да се сади по едно на достатъчно разстояние. Но може пък при някои да стане.

# 527
  • Пазете Гор
Ти си права, анн. Добрата практика при целината изисква да бъде отглеждана чрез разсад, разбира се. Аз само изтъквам проблемите при такова отглеждане:
-отглеждането на здрав и надежден целинов разсад е главоболна и времеемка работа. Изисква добри познания и опит
- младите стръкове целина се прихващат сравнително трудно. Моментната метеорологична обстановка е твърде важна - трябва да с разсажда привечер и да се търси да предстоят дни с очаквани валежи - в противен случай загубите на млади растения са над 50 %.
- Дълбочината при разсаждане е от значение за бързината на развитие и големината на евентуалните глави
- с разсад или без, продукция от целината засадена през пролетта може да се очаква след края на август - било дръжки, листа, а пък за корените и по-късно.
- У нас отдавна отсъства качествено семе, което прави отглеждането на целина за едри глави почти невъзможно. Същевременно е ненужно е да се разсажда, ако целта ни не е добив на едри, здрави, монолитни и трайни глави (преди около 25 години целината в ддядовата градина успяваше почти при плевелно отглеждане...да бях запазил семе).

С две думи - според мен е все едно  дали ще се опитваме да засадим разсад или ползваме метода масов посев - тъй или инак глави се добиват трудно.

Аз сея целината в малки редчета и после прореждам. В годините съм ползвал и разсад, и в двата случая съм постигал еднакви резултати. В дейността с прореждането изключителна помощ имам от плужеците. Ящна напаст.

# 528
Куркума липсваше Wink добре завърнал се.
Тиква моите съболезнования Hug
Да се включа за целината.Купувах семе( 3 вида),садих няколко пъти и нищо и то през различно време .
Така и не разбрах но бях се отказала да отгледам и се хвана снимката е от март сега е доста по голяма..та  не знам от кое семе е била Rolling Eyes
И не съм разсаждала.
Разсадите домати са ми много малки още макар и посадени февруари..
Но ще си ги дочакам де..И до като пораснат си купих разсад чери,краставици като между разсада слагах и ямичка с по 2 семенца.
За тиквичките разсада ми беше на 3 листо и рискувах и ги засадих като също  между тях  сложих и семенца.Така ще разбера дали както казваш Куркума има смисъл с разсада.

И съм много щастлива че си намерих люляк който днес засадих Party
По назад говорехте за калемите.
Имах няколко израстъка от ябълка..не знам дали от хвърлени  изядени ябълки..или от на комшията ябълката е наблизо.Но тя не е хич вкусна зелено жълта но безвкусна.А един дядо който ме учи по някога ми предложи да ми сложи калеми от неговите(зелено червени киселки много сочни).Израстъка беше висок горе долу 1м.след калема може би стана 1м и половина.Сега нямам фотоапарат но в такова чудо не съм вярвала.Отрупано е с цвят.Дали ще даде плод.
И да ви питам дали да не намажа с бордолезов стеблото като внимавам с цвета ThinkingЧе наоколо все червясват.И дали това може да помогне?

# 529
One11  колтучене означава да се премахне/навреме/ листенцата които излизат между стъблото и основните листа.Да не позволяваш да се получи растение с няколко стъбла.
Много се радвам ,че темичката е пълна,тези дни си мислех ,че все по малко хора пишат,а днес приятна  изненада. Hug
Куркума добре дошъл Hug надявам се да не се появяваш за малко,не ни зарязвай.Това обяснение за целината беше особенно полезно,както всичко писано от теб.Аз целината миналата година я проскубах ,но наистина глави няма,по скоро може да се каже по дебелки корени.
Доматите в оранжерията пу,пу да не им е уруки са много добре.За навън лехите за домат  не са ми готови и пак ще закъснея.
Краставичките в оранжерията цъфтят та се пукат.От Тести Грийн една краставичка гледам вече има.Герганата много хилави и не ми харесват растенията нещо ,но ще видим.

Време е за училище.Ще трябва да събуждам нашето семенце Simple Smile

# 530
Здравейте,
аз нямам градинка с двор, но пък имам желание да отглеждам разни мънички чушки и подправки вкъщи. Blush Ще може ли да се запиша при вас? Blush
Вчера си посях семенца копър и магданоз в саксийки, пък дано станат. Praynig
Но понеже ми се гледат още неща, бихте ли ме посъветвали какво още мога да си засадя? Blush

# 531
Куркума, и аз много се радвам да те "видя"!

Целината зимува ли?  Embarassed

Разсадът ми за домати тази година не стана. Посях с месец по-рано от други години семената в мини найлонов неотопляем парник и ...нищо. Избързах, ще ми е за урок.
Ще садя купен разсад, освен ако пак някой добър съсед не ми даде. Винаги се намира по някой, дано и сега имам късмет.
И с граха избързах и пак грешка - покълнали са половината семена.
Куркума, ти сади втора реколта грах, как беше реколтата, че искам да се пробвам?

# 532
  • На остров
skela благодаря за разясненията  bouquet! Много итнересни неща се научват тук.

Нова а мога ли да попитам кои сортове домати са най предпочитани? Аз миналата година имах домашно пратено семе от БГ домати ама не му беше добре и нищо не получих но от тук закупените семена за чери доста добър добив имаше.

Тук семената са доста скъпи и се чудя в БГ скъпи ли са или не и от къде се купуват? При нас в сезона за семена има на много места а в специализрианите градинарски магазини целогодишно.

Хубав ден желая на всички!  bouquet

# 533
Не съм спец, нека ти отговорят по-разбиращите.
Иначе семената не са скъпи, за любителско ползване поне така ми се струва.
Черито не бива да служи за сравнение, мисля, че и тук никой не среща проблеми с отглеждането му.

# 534
Нова при мен целината е от миналата пролет и си е все така свежа.А е на вън на открито.Макар че не вали сняг но температурите си падат до 0º зимата.

# 535
И при мен целината тази зима презимува навън и сега е доста голяма,но годината не беше много студена и незная как е в сурови зими.

# 536
  • София
Здравейте,
аз нямам градинка с двор, но пък имам желание да отглеждам разни мънички чушки и подправки вкъщи. Blush Ще може ли да се запиша при вас? Blush
Вчера си посях семенца копър и магданоз в саксийки, пък дано станат. Praynig
Но понеже ми се гледат още неща, бихте ли ме посъветвали какво още мога да си засадя? Blush

Добре дошла в клуба!
Аз също съм от балконските градинарки!
Имам чери домат (който май рано го изкарах тази година и аз...), сега съм засадила едни марулки. Ще посадя и ягодки в саксия - такъв им е сорта.
Може да пробваш и ти Simple Smile

# 537
Po3u, от семенца ли завъди черито? Защото аз си търся разсад.

# 538
Здравейте!
Най на края и аз се добрах до градинката си и два дни се разбих от копаене и садене. Посях моркови, пащърнак, марула, чесън, лук, айзберг и грах / по добре късно от колкото никога /. Вчера след като плиключих преваля за да ми полее и съм много доволна. След няколко дни пак съм там да ръсна и подправките. Притеснявам се, че разсадите са ми мънички и бално растат. Може ли доматите да се засадят директно на открито / след каляване / без да се пикират, примерно на 2 същински лист ?!
Only God can... и аз отглеждам на балкона различни неща. Тазо година си направих висяща градина от бутилки, което за сега се оказва досто полезно. Имам марулки, босилек, 2 вида рукола, чесън, лук, розмарин, копър, шивес, саксийни люти чушлета. Отделно отглеждам разсад за чери доматки. Вече правих салатка с лук, чесън и чукола от балкона и съм много доволна.
http://wafi.snimka.bg/hobby/gradina.740424.30251453

# 539
Притеснявам се, че разсадите са ми мънички и бално растат. Може ли доматите да се засадят директно на открито / след каляване / без да се пикират, примерно на 2 същински лист ?!

Зависи дали ще има слани. А и съвсем хилави са така, защо бързаш? Трябва да са силни като отидат навън.

Аз имам обратния проблем -  половината разсад чушки стана много рано, а уж всичко по график правя. Готови са вече така като ги гледам и ще прераснат ако ги оставя. Най-вероятно ще ги сложа под чудодейното покривало за слани, но ми е притеснено.

Общи условия

Активация на акаунт