(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 090
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте момичета,
от тази година имам място и мерак за зеленчуци.
Поръчах си семена и сядам да чета

Имам малка оранжерия не ползвана от години в която ще сложа разсада.
Есента прекопах и наторих 10тина квадрата които мисля да ползвам за цветя.

Мястото което мислех да ползвам за зеленчук е покрито с висока трева и не е садено нищо от много години. Има ли шанс да го ползвам тази година и как да подходя.  newsm78

# 61
Добро утро!
Аз бих подходила обратно,Рали-в наторената част зеленчуците,а в тревата-цветни кътчета.
Доматите,пиперките,патладжаните са олимпийските шампиони в градинарството.Генетично Природата им е заложила да преминат от семе през здраво,силно  стъбло,цветове,едри плодове,които трябва да налеят,узреят и родят малки,живи семчици за догодина.Особенно за нас,зарзаватчиите процеса на наливане на плодовете е като финал на Олипиада.Голяма борба пада тогава.И птици,и буболечки,и гъсеници гладни и очаровани от цветовете и вкуса им.С плевенето се опитваме да отдалечим естественната среда на популациите им,да насочим влагата от поливането в корените на зеленчуците,да пропуснем вятъра през листата им срещу мана.А и шербета в почвата да не забравим.Олимпийска кухня,висококалорична.
Ако искаме да нахраниме света все пак.
Чета ви,радвам се и преживявам с трепетите на новите градинари в Темата.
Колко нетърпеливи селянчета си имаме-да е на късмет и плодородие годината!
Тук е снежна зима.Пролетта се усеща по събуждането на захарния клен.Лекинко започва да налива сок в дърветата и след седмица ще закачим кофите.
Имаме си и бебе в Темата,на западния бряг на Америка.
Да ни е живо,здраво,палаво! Laughing
Мананди,като видях балкона с марулите и се заахнах. Heart Eyes
Ти,репи опитвал ли си да сееш в касетки?
Аз имам щръкнали,тънки като игла corn salad-марулки с антидепресантно действие.
За първа година ще садя сладки картофи от миналогодишните си клубени.Завила съм ги в мокри салфетки и те поникнаха.Къде ще идат-пролет е!
Честит 3-ти Март,мили мои! Hug Hug
ПС.Стелт,благодаря за новата тема.И за кокошките споделям мнението ти.
Абе,някой пита ли кокошките дали искат да им местят къщата натам-насам.
Тяхната работа е да снасят яйца,да тичат пред петела и да заспиват по заник слънце.
Пусни ги да поровчат,да наакат тук-там,привечер те сами ще си дойдат дОма.
Ще им объркваме понятието за роден край.Като имигранти.... Laughing

# 62
Привет и от мен, труженици Simple Smile

От тази година си имам градина, която чака само мен и се надявам при вас да намирам съвет. До миналото лято с нас живееше баба ми, но реши, че не и понася и сега от помагач явно ще съм главното действащо лице в градината. Живеем близо до София, на около 8 км от Елин Пелин. Борбата да се установим тук си я биваше, но аз винаги съм си знаела, че няма да вирея добре на място, където не мога да се провирам между два реда домати, които да ми цапат ръцете и дрехите в зелено.
До момента мога да се отчета с разсад за ранни домати, който вече кръстосва и такъв за патладжан, който потръгна в последните два три дни. Вече бях го прежалила и мислех да сея наново, но явно просто си му е трябвало повече време.
Хубавото време днес ни изкара в градината, засяхме си лучец. Отпуснахме се и насяхме повече, защото при нас свършва за отрицателно време. Сега ме болят кръст, ръце и крака, но няма по- сладка от тази умора..Simple Smile

Надявам се да простите лиричното ми отклонение, но исках да кажа и две думи на Куркума. Наскоро си мислех, че се надявам да не дойде момент, в който няма да мога да те чета. Не само тук, присъствието ти ме успокояваше, че здравият разум все още съществува. Връщай се по-често насам.

# 63
Веселче, да по-логично е, но разкопаното е точно пред вратата на фото студиото ми.
Някак по-добре ми се струва хората пред вратата да виждат китки, а не домати  Mr. Green

Днес посадих малко момини сълзи, а в оранжерията репички.
Пробвах да копая в тревата. Почвата е много прогизнала и се получава.
Ще трябва обогатяване - много е глинеста. 

# 64
И на нас ни дадоха едно обрасло място, гледано преди бог знае колко време, а орано още преди това... Мислехме да го изорем и да го засадим, но не ни се получи, защото беше много твърда земята и никой не се нае да го оре... В тази връзка, Raly, ако успеете да изорете мястото, ще може да го засадите...

# 65
Пробвах преди години да разроша почва с червена детелина и люцерна.Корените им са като змийчета.Пролетното повърхностно изораване и обогатява,и размеква почвата. Laughing

# 66
  • на пъпа на Златията
Rali,
За да подготвиш мястото би трябвало да може сега да го изореш на 2 пъти. Е трябва да изчистш първо тревата, Първия път по-плитко. Втория по-дълбоко. Трябва плуг. 

# 67
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...
Днес посадих малко момини сълзи, а в оранжерията репички.
.... 

надявам се да не са на съвсем централно място и да си ги ограничила някак  Blush
като плевел са, превземат всичко  Hug

# 68
  • София
Rali,
За да подготвиш мястото би трябвало да може сега да го изореш на 2 пъти. Е трябва да изчистш първо тревата, Първия път по-плитко. Втория по-дълбоко. Трябва плуг. 
Здравей, Rali!
Имах същия проблем тази година и през топлите дни успях лесно да направя 2 фитарии с този инструмент. Действа като фитнес уред, не натоварва кръста, а изкарва корените на повърхността без да ги реже. С въртеливо движение, с помощта на лайсната отзад, пръстта се свлича.
И моята ливада никога не е била обработвана- само люцерна е садена преди много години, а оттогава до днес- бурени по метри високи и с дебели стъбла.
Уредът го има във френските магазини- по 120Е, но на мен ми го направиха тук за много прилична сума.
Имам точните размери и  материалите, от които се прави- ако имаш интерес ти или някой от останалите " колеги", към които много ми се ще да се присъединя, ще помогна с каквото мога. Simple Smile

# 69
Страшно благодаря за съветите  Heart Eyes
Ще проверя дали има някъде някакви селскостопански машини под наем.
Плуг към трактор ли се закача? На абсурд варианта ми се струва по-реалистичен.
Днес покопах с нещо подобно, но с 4 зъба. Като вила за копаене. Как се казва?

# 70

надявам се да не са на съвсем централно място и да си ги ограничила някак  Blush
[/quote]

Ми на лехата за цветя. Дано не пречат на другите

# 71
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

.... 

Ми на лехата за цветя. Дано не пречат на другите

ще пречат  Confused завземат всичко (и извън лехата ще излязат), правят плътна коренова система и друго нищо не може да вирее там. най-добре ще е да им намериш друго място, но имай предвид, че минават под тротоар с ширина метър и нещо и излизат от другата страна  Crazy

за цветна лехичка търси нещо, дето ще цъфти цяло лято  Blush момините сълзи не са такива  Hug

# 72
  • София/Варна
absurt моля за повече инфо за този уред. МОята почва е глина и е страшно да се копае с лопата.
Свекър ми ще ми направи такъв уред, но иска размери и материали.
Предварително благодаря.

# 73
absurt моля за повече инфо за този уред. МОята почва е глина и е страшно да се копае с лопата.
Свекър ми ще ми направи такъв уред, но иска размери и материали.
Предварително благодаря.
Вилата не върши ли подобна работа?

# 74
  • София/Варна
Според мен вилата е с твърде дълги "рога" и поради тази причина са по-меки. При нас с вила нищо не става.
Това устройство изглежда по-удобни за забиване . Надеждата ми е поне леко да се разрохка почвата, защото сега откъдето е минавано докато е мокро си е като бетон, трева не никне Grinning

Общи условия

Активация на акаунт