(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 095
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
raly, махай ги докато е време.  Peace

Добре дошли на всички в темата!
Връщам се да чета методите на амика за пръскането на дръвчетата.

# 76
  • София
absurt моля за повече инфо за този уред. МОята почва е глина и е страшно да се копае с лопата.
Свекър ми ще ми направи такъв уред, но иска размери и материали.
Предварително благодаря.
Хоризонталната  работна площ, за която са заварени зъбите и дръжките, е  50см, а заедно със заварените дръжки, работната ширина е около 55см.
На 40см. над  нея, е заварена за двете перпендикулярни дръжки окрепваща  квадратна тръба от 50см.
Двете дръжки с по 1м. дължина (квадратни тръби от 25 мм.) са на разстояние 50 см. една от друга, което  позволява преминаването на тялото между тях. Двете хоризонтални  ръкохватки осигуряват добро хващане на инструмента  по време на повдигане при изваждане от земята. Подкрепата под формата на дъга улеснява  „ лостовия“ ефект  и накланянето наляво и надясно.
Зъбите са от качествена стомана за длета, 12 мм. в диаметър, на разстояние около 11 сантиметра един от друг. 3 зъба с дължина 25см. и  2  с дължина 20 см., под  ъгъл към вертикалата от 30 градуса,  позволяват  по-добър  разпад на почвата.
Ръкохватките са с дължина 10см.
Ширината при  ръкохватките е 75см.
Обща тежест на уреда- около 5кг.
На гара Искър има завод за закалени стомани- от там купих зъбците.
Идеално се вадят моркови, картофи и всякакви кореноплодни, а служи и за садило.
На френски е Guerilu- вид селскостопанска вилица.
Освен всичко друго, почвата е много по- раздробена и наситнена, отколкото ако се работи с лопата, пък и наведнъж се изкопават 50см. Simple Smile

# 77
  • София
Според мен вилата е с твърде дълги "рога" и поради тази причина са по-меки. При нас с вила нищо не става.
Това устройство изглежда по-удобни за забиване . Надеждата ми е поне леко да се разрохка почвата, защото сега откъдето е минавано докато е мокро си е като бетон, трева не никне Grinning

Като писа трева, да добавя- първо се теси/ изсича/ тревата с мотиката, после скачаш с два крака върху хоризонталната част на вилицата и като хлътнат зъбите, теглиш към себе си.......не ти трябва фитнес.
За неразорани целини трябва да копаеш на малки крачки..... Simple Smile

# 78
МОята почва е глина и е страшно да се копае с лопата.

Моята почва също е глина, трябва да облагородяваш с пръст (ако имате гора наблизо е екстра), както и пясък, компост... аз вече пета година влача пръст, копая есента, та студът да разтроши буците, защото сега пак може да се копае, но лятото - забрави, така се спича, че не можеш да извадиш лука.  Crazy
Ако сега разкопаеш глината с лопата, много трудно ще разтрошиш буците, затова по-добре с вила или нещо, което ще наситни пръстта. Аз първата година копах само дупки, в които да садя доматите, отстрани не пипнах, защото ми се уплаши окото.

# 79
Здравейте, аз в събота си плюх на крайниците  Crazy и се започна едно копане, оформяне на лехи,
но насадих моркови, спанак, марулки, и доста грах, че много обичам
absurt, aз определено искам схемата, имам приятел който ще ми го направи.
 Hug

# 80
  • София/Варна
Благодаря много за отговора и съветите. Ние сме тук от миналото лято и не е имало време да се облагороди, градинката която сях миналата година е почти годна за копане, но това което не е копано е страшно. Тази година съм се амбицирала да насея повече неща, но мисълта с копането ме потрисаше. ЩЕ пробвам с уреда и ще се похваля после.
Вече имам пикирани домати, втора партида почти годна за пикиране. Пипер почти годен за пикиране, краставици и тиквички. Всичко сято с помощника от подписа ми. Имам малък парник, сътворен есента от големия син и мисля в него да боцна по-ранни домати и краставички. Ще ги покрия и с бутилки от минерална вода, защото вечер тук става доста студено.
С малкия посяхме в едно съндъче балучки по технологията на едно руско клипче което някой беше качил тук. Вече имаме зелени лукчета по една педя.Малкия всеки ден ги проверява колко са пораснали.
Амбицирала съм се тази година да не купуваме от пазара друго освен картофи и лук. НО ще видим какво ще стане.

# 81
Момичета , посъветвайте ме за някой сорт безколови средноранни домати. да стават за салатка, не за консервиране и да не са с много твърда ципа. Сях за ранни Прекос Ф1 и за средноранни Наслада, но по недоглеждане Насладата съм я взела половин грам и нямаше и 50 семки , но и не чувам особено добри отзиви за нея а и колчетата са проблем, та ми се иска да опитам с някой сорт безколови. И да се похваля , постигнах малък успех в борбата с голите и облякани охлюви #2gunfire Първо напръсках с Би 58 / не е много екологично, но ми оставиха точно три марулчета неопасани  Cry  /  и сега през 2,3 дни пръскам с отвара от люти чушки, понамаля им апетита  Mr. Green

# 82
Благодаря много за отговора и съветите. Ние сме тук от миналото лято и не е имало време да се облагороди, градинката която сях миналата година е почти годна за копане, но това което не е копано е страшно.
Друг вариант, (не казвам че е по-малко труд де), е да направиш повдигнати лехи. Миналата година на подобна леха с пръст взата отстрани изкарах сума ти домати Simple Smile Хубавото на повдигнатите лехи е, че са еднократна инвестиция и после не се копаят Simple Smile

В темата има спецове по тия лехи, а и по нета ще намериш ако ти е интересно.
Ето един на руски:
http://www.perunica.ru/podvorie/5093-udivitelnyy-ogorod-igorya-lyadova.html

# 83
  • на пъпа на Златията
Много пъти съм го писала , пак пиша.
   "Първо напръсках с Би 58 / не е много екологично,..."
Сварете жито. Сложете чаена лъжичка мед, залейте с БИ58. Добре разбъркайте. Поставете извън лехата през 2 метра по някоя лъжичка . Така отровата не отива в лехата.
В плуга  се впряга ,задължително при теб , здрав кон. С магаре няма да стане.
След първото оране веднага с мотиката , с тъпото да разбиеш буците докато  е влажно  и с ръчичка  да изхвърлиш коренищата. 
Миналата година видях такова оране, на целина , не орана поне 30 години, но при нас все пак е чернозем.

Последна редакция: пн, 04 мар 2013, 19:16 от rorik

# 84

Идея нямам къде мога да намеря плуг или кон за оране  Mr. Green
Мястото ми е в Брюксел. При съседите има само райграс и тук таме цветя или треви.

Ще окопая каквото може на ръка. Не е нужно да е цялото място.
Ето в това се каня да копая

RalitzaPhotography--2-2 by Ralitza, on Flickr

Оранжерията е почистена е засадена.

RalitzaPhotography--9-2 by Ralitza, on Flickr

Тук ловят голите охлюви в панички с бира.  Не знам дали е ефикасно.

# 85
  • София

След първото оране веднага с мотиката , с тъпото да разбиеш буците докато  е влажно  и с ръчичка  да изхвърлиш коренищата. 
Миналата година видях такова оране, на целина , не орана поне 30 години, но при нас все пак е чернозем.

Може и да греша, но всички клипчета, които гледах за биоземеделие и интензивно земеделие, особено за домашно производство, отричат дълбоката оран. Защото пластът от земя и фауна, разположен на 20-30 см. под повърхността, излиза отгоре и всичките гадинки, които всъщност обработват почвата и създават хумусния слой, измират в името на разтрошаването на буците от минусовите температури или мотиката..........
С инструментите от вида, който показах, земята се разрохва на същата дълбочина, корените на тревите/ които при мен бяха с дебелината на кутрето ми/излизат отгоре, но " производителите на хумус" остават живи и здрави на топло.

# 86
  • Варна-София
Добре дошли на всички нови съфорумци. Нека вашият дебют във форума да бъде така успешен, както дебюта на Аида Николайчук, която скри шапката на журито, тоест на нас по-старите съфорумци.
http://www.youtube.com/watch?v=I-NHu-1Yu74

При мен вече започнаха да цъфтят бадемите - две цветчета, макар, но веднага си дадох сметка, че времето за излежаване за мен изтече.

Тази година не предвиждам нови еко-био експерименти. Обратно, добре, че миналата година съм си записвала ден за ден какво съм правила и тази година просто ще повторя нещата. Ще си освободя време за нови занимания, за които съм се меракландисала.

Бях неприятно изненадана от състоянието на моята пръскачка. По помпата са се налепили куп мръсотии - зехтини, сапуни, цитруси, утайки от еко-био разтвори и всичко това в плътна смес, така че помпенето още през есента беше станало проблемно. Един приятел я почисти, ама той е специалист и сега съм малко в чуденка, дали не трябва да търся някаква пръскачка с лесно разглобяема помпа, за да мога да я чистя без чужда помощ.

# 87
Да питам и вас, от доста време се опитвам да намеря семе за едни бели сладки чушлета, но така и не успявам. Не знам как се казват, на вид и на размер ги помня колкото шипка, но са бели, а не зелени. Може би една идея малко по късички и по тумбести, но в никакъв случай не като тези топчестите, които се срещат масово, а и на всичкото отгоре са ужасно люти. Едно време по нашия край (Шуменско) се срещаха много, хората ги гледаха, но сега карах брат ми, който още си живее там да потърси семе от познати или роднини на село, без успех.
Много ги обичам пукани затворени за зимата и вече ги сънувам.

# 88
Бяла шипка или пеперончини с тъп връх лекинко тумбести?
Амико,Амико смили се,бре-цъфнали бадеми,руски напеви с дъх на пролет... Hug Hug
Днес и училищата затвориха тук.Сняг,сняг.Поне царевица ще се роди.
Нямам спечелена битка с голите охлюви.Единственно разбрах къде спят и се крият от жегата през деня-в кората на стари дънери,малинак влажен.Хитрувам,салати и репички засаждам само на високо повдигнати лехи.Да си търкат слугавите тела докато пъплят нагоре.Скъпо ми идва да ги поя с белгийска бира.
Виж,стъклена вата засукана на руло не съм пробвала около лехите.В края на май,когато блесне топлото слънце и аз и те спираме да заничаме в марулите.
Като изядем проблема и край. Laughing
Рали,а в Белгия продават ли дървесен хумус?Нова го е описала поназад.И Рорик е права за коренищата.Аз пробвах миналата година само да позачистя,пооскубя сухата трева на едно пасище повърхностно и то като тръгна да избуява.После разбрах,че овците стимулират тревата подобному при пасищното животновътство. Crazy

# 89
Веселчето, може и малко справедливост да въведеш - за тях някоя долнопробна а за теб качествена бира. Сядаш с бира в ръка до лехата и им гледаш сеира как се напиват с гадна бира.

Едно момче, което миналата година се опитваше да се прехранва с био земеделие ми обясняваше, че е събирал цели кофи охлюви. От био начините, най-ефикасно според него било събирането им на ръка.
Тази година се е отказал и се е хванал на офис работа. 
Жалко, защото доматите му бяха супер вкусни.

Не знам кое е дървесен хумус? Продават и ползват машини за мелене на дребни клони. После смляното се смесва с пръста.
Иначе гората ми е точно до мястото. Там е компоста, в който хвърлят окосената трева. Аз си гребя от там - разложени трева и листа, премесени с горска почва.

Общи условия

Активация на акаунт