(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 119
  • 739
  •   1
Отговори
# 90

Едно момче, което миналата година се опитваше да се прехранва с био земеделие ми обясняваше, че е събирал цели кофи охлюви. От био начините, най-ефикасно според него било събирането им на ръка.
И аз ги събирам на ръка -  по една кофа след дъжд и ги нося на "безопасно" растояние. Жал ми е да ги моря. Има някакъв ефект май, ще видим тази година как ще е. А такива расови екземпляри са..

# 91
  • Стара Загора
Здравейте!
Искам да питам как се сеят фъстъци? 

# 92
Здравейте!
И аз с въпрос относно целината за глави. Правите ли разсад и как?
Четох че семето се попарва за 1-2 секунди и после се рътят / накисват се в хладка вода до покълване / и тогава се сеят за разсад. Това с попарването нещо не смея да го направя. Дайте съвет моля.

И още един - правите ли разсад на тикви и тиквички /дълги/ или ги сеете директно?

Предварително благодаря!

# 93
Живеем близо до София, на около 8 км от Елин Пелин. .

Къде бе, душа? Аз съм в Горна Малина, да не сме съседи? Ахх, как копнея за такива съседи...

Raly, за проблемът с твоята трева, в курса по пермакултура показаха интересен похват - покриваш мястото, на което искаш да садиш с кашони, без тиксо по тях или телбод. Ама първо набождаш земята с вила, покриваш с кашона, поливаш го обилно с вода и отгоре хвърляш обелки от зеленчуци, окосена трева, оборски тор, прегорял, и най-отгоре слама (под нея може също малко почва). Пак поливаш с вода и след около две седмици можеш да го ползваш. Правиш си дупка и садиш. Тази трева отдолу се задушава и става на тор (не знам кога). Може върху кашона само слама да сложиш, също става.

# 94
matzko, много интересно звучи
Ще пробвам поне на една леха.

# 95
wafi миналата година сях и направо в градината тиквички и разсад правих.Ами тия в градината се изравниха с разсада.Тази година със сигурност ще е направо в градината.А за тиквите разсад не съм правила направо в градината на гнезда пак.

Целината не зная как става ,но миналата година бях сяла целина за глави и не ми стана.

# 96
  • на пъпа на Златията
Ееее Рали,
Преди да започнеш да обработваш почвата трябва да си изясниш вида на почвата и какво вирее на нея. Имаме различни понятия за трева. При чернозема за една година "тревата"  стига над човешки бой. Доколкото виждам при теб почвата е бедна. Мястото ти сенчесто. Каквато и култура на обработване на почвата да прилагаш  си е най добре най напред да си разрохкаш по-дълбочко и да изчистиш коренищата. Растенията си искат "въздух" в корените. Гледай лехите ти да са на слънце. Гледам много дървета има наоколо. Бушката има опит от миналата година в такова място. Едва си спаси разстенията от разни гадинки. Това с пермакултурата , не го разбирам още . Оставяш корените в гнилостна среда.
За охлювите Бушката май каза - кокошчиците. Остави им място 1 метър около мястото да се разхождат.
wafi , сорта  за целина на глави като ли изчезна. И аз купувах уж такова семе , ама не е за глави.Няколко години не ми се получава. 

# 97
Цитат
И аз с въпрос относно целината за глави. Правите ли разсад и как?
Четох че семето се попарва за 1-2 секунди и после се рътят / накисват се в хладка вода до покълване / и тогава се сеят за разсад. Това с попарването нещо не смея да го направя. Дайте съвет моля.

И още един - правите ли разсад на тикви и тиквички /дълги/ или ги сеете директно?

Аз си правя разсад на целината без рътене и други екстри. Просто пръскам семената, както напр разсад за домати, пипер. Тиквите стават и с разсад и директно, на мен ми е по-лесно директно, но пускам по 3, 4 семки в гнездо, после оставям по една ( много косове има при нас и си похапват от семките Wink )Ако искам да поникнат по-бързо рътя семената преди това.

# 98
Много благодаря за отговорите. Тиквите и аз мисля диектно да садя. За целината ще пробвам пък ако стане.

# 99
Имай на предвид че целината никне доста бавно, при мен понякога отнема месец да покара разсада защото я държа навън. Иначе не е капризна и лесно се прихваща разсада.

# 100
  • Сливен
Виждам че говорите за целина. Аз сях два вида за глави, и от двете поникнаха различно за около 10 дни - но сега с чудя кога се разсажда. Кълнчето е високо около 5 см и вече има 2-3 същински листа. На пакетчето пише че е около два месеца след засаждането, но ми се вижда дълъг срок това.

# 101
Здравейте, имам въпрос относно метода с картон и слама за повдигнати лехи. Аз садя в парник и няма място за повдигнати лехи, но ако мога да си спестя прекопаването и плевенето от бурени ще съм доволна. Разглеждам разни снимки със слама между лехите и коренчетата. Дали мога като си направя лехите да нахвърлям слама и след това да си правя дупки за растенията. Ще има ли полза така или без картон отдолу няма да стане?Дали ще предотвратя появата на бурени така? Как се полива след това?

# 102
Цитат
Виждам че говорите за целина. Аз сях два вида за глави, и от двете поникнаха различно за около 10 дни - но сега с чудя кога се разсажда. Кълнчето е високо около 5 см и вече има 2-3 същински листа. На пакетчето пише че е около два месеца след засаждането, но ми се вижда дълъг срок това.

Два месеца може би се има предвид като при мен , един месец да покълне и месец да расте Grinning Но при теб за 2 месеца май ще направи глави с тези темпове. Аз я разсаждам като стане около 10тина сантиметра, но я сея по-късно и времето е доста по-топло, началото на май, така че нямам представа дали ако я разсадиш сега навън ще оцелее на студа. Според мен изчакай я да порасне още малко.

Цитат
Здравейте, имам въпрос относно метода с картон и слама за повдигнати лехи. Аз садя в парник и няма място за повдигнати лехи, но ако мога да си спестя прекопаването и плевенето от бурени ще съм доволна. Разглеждам разни снимки със слама между лехите и коренчетата. Дали мога като си направя лехите да нахвърлям слама и след това да си правя дупки за растенията. Ще има ли полза така или без картон отдолу няма да стане?Дали ще предотвратя появата на бурени така? Как се полива след това?

Не е ли по-лесно да си вземеш мулч платно щом е парник?  Става за повечето зеленчуци.Ако имаш и капково, за работа остава само брането Simple Smile

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 21:40 от Polaana

# 103
Следобедна сянка иска целината.Щях да напиша дрямка... Joy
А семенцата поникват по-бързо и качественно след престой в хладилника.
Миналата година пренесох в градината разсад на главундареста целина след последния мраз.Беше в средата на април,на повдигнато добре дрениращо се петно,на педя растояние м/у коренчетата.И поливаш,поливаш,разрохкаш,загърлиш лекинко.В горещините през юли-август като че ли спря да расте на височина.Листата потъмняха,вгорчиха се и в края на август целинката подаде глава над почвата.Капризно,интересно растение,задължителна добавка в супите по Куркума.
И настъргана в мераклийската салата върви.
И тя по Куркума тъгува.Липсва и онова куркуместото,лютото,цветното Hug

# 104
Някои от доматите ми кръстосаха,но не всички.Да чакам ли другите да кръстосат или да пикирам само тези които са кръстосали?

Общи условия

Активация на акаунт