(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 165
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
Ееее Рали,
Преди да започнеш да обработваш почвата трябва да си изясниш вида на почвата и какво вирее на нея. Имаме различни понятия за трева. При чернозема за една година "тревата"  стига над човешки бой. Доколкото виждам при теб почвата е бедна. Мястото ти сенчесто.

А как да изясня вида на почвата?? Извинявай за блондинския въпрос  Blush
Мен ми изглежда глинеста.
Тревата мисля е неподрязван райграс. В частта на градината, която е по-подържана има декоративни храсти и житни треви.

Слънце..... ми принципно няма в тази държава  Mr. Green
В моята градина пък съвсем. Точно от юг и се пада гора, на която като и се покажат листата съвсем всичко ще е в сянка.

Това според вас какво е?
На охлювите децата?

photo by Ralitza, on Flickr

Заровено на 10тина см в земята е  newsm78

# 106
Е-хей-не съм влизала няколко дни тук и какво раздвижване е настанало  Laughing
Много нови ентусиасти  Hug-работете,пробвайте,показвайте какво се е получило.
Моите разсади за две седмици дръпнаха доста-ето доматите http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.29852581
Ето и краставичките http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.29852582
Посяхме граха и баклата.
Почти привършваме с резитбите на дръвчетата и ще почваме лозите.
Започнахме и кавалите ,на които ще са лука,чесъна и морковите.
Във вторник ходихме на Агра-та в Пловдив-напълнихме очите си  Mr. Green
Но някак в мен се оформи следния извод-там предлагат техника и технологии за много големите.
Направи ми впечатление и силното присъствие на фирми предлагащи препарати за био защита  newsm78-ако някой се интересува-http://www.green-smile.com/site/?page_id=248
Тук също има много интересни неща за полезните насекоми-http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=el&u=http: … p;ved=0CDAQ7gEwAA
Това ми направи впечатление и ми се иска да пробвам http://www.agrobiotrading.com/attachments/143_NeemAzal%20upatvan … %20prilozenie.pdf-всъщност не е нищо ново-масло от нийм и сапун  Laughing,но е много солено като цена.
Като цяло умен остана странния вкус,че около земеделеца са се наредили най-различни фирми и фирмички,които искат да му отнемат печалбицата  Confused
Иначе е пълно със семена,лозички ,дръвчета,ягоди,малини-препоръчвам който има възможност да пообиколи.Неусетно минават няколко часа  Peace

# 107
rorik, като прочетох това за тревата до човешки бой, аз май май трябва да си преосмисля каква е моята почва  Laughing Баща ми все нарежда колко е бедна, ама виж, където не успях да насадя нищо, тревата стана по-висока от мен.

Аз поръчах на баща ми да ми вземе мушмула и две кайсии от Агра-та, но не знам още дали ще ги сади в неговия си двор или на село. Е, то и неговият двор е на село, ама не на моето село Simple Smile. Много са ми са се прияли мушмули, аз досега май само два пъти съм яла, но изведнъж изпитах страшен глад на мушмули, та живот и здраве, след някоя друга година  Laughing.

Моите разсади още не са поникнали, но то и съвсем скоро са сети. Ех, голям късмет съм извадила с баща ми, толкова съм му благодарна, че на всичката му друга работа, се занимава и с моите прищявки! Даже вчера ми каза, че като поникнат, ще ми ги снима Simple Smile.

# 108
лелее,изпуснала съм ви  #Silly
първо ,Благодаря за чудната тема   bouquet
после -за сладката царевица+корнишоните сте ме търсили-снимка намерих само една
Скрит текст:
-вижда се стъблото на царевицата,ако се загледаш,вижда се и каква шарена сянка прави на корнишонките-при мен е идеално,че имаме много лято и горещо  Grinning
равносметката-тази година ще ги садя заедно-корнишони и царевица,слагам ги тая събота,пък каквото сабя покаже/миналата година имахме майска градушка,а корнишоните сях две седмици преди царевицата,че после ми дойде наума за нея/

за целината да се обадя и аз  Mr. Green-трябва й много време да се развие,имам и от двата вида,но при мен глави не става  Crossing Arms -след като се развие на около 2-3 см я пресаждам и после стой,та гледай-и суших ,и замразявах,и разреждах,ужас...
Скрит текст:
това са ми разсадите ,пак да се оплача-българските сортове много слабо кълнят  Confused  

Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
лук от семе
Скрит текст:
Скрит текст:
имам и лук ,чесън,балучки,спанак,салатки,граха е за бране,ама сега не ми се ходеше по полето, че валиии  Whistling

а,и за кокошките да не забравя  Wink  -купешко L размер,  до мое яйце ...на кокошката,де  Mr. Green
Скрит текст:

# 109
  • Стара Загора
Здравейте!
vili__66, и ние с мъжа ми бяхме във вторник в Пловдив на Агра, макар че сме съвсем начинаещи производители, и то само за домашни нужди. Наистина отидоха няколко часа в разглеждане. Накупих си семена и сега ще започвам да ги сея. Голяма навалица имаше на щанда на една сръбска фирма, която предлагаше чушки "Паланачко чудо" - имаше в 2 трилитрови буркана огромни чушки - минимум 20 см дълги. Естествено, и ние си купихме, да та видим какво ще излезе от тях.
По повод семената, попаднах на интересен вариант за "оживяване", за да покълнат възможно най-голям процент:
http://www.liveinternet.ru/users/3562642/post263156335/
Някой пробвал ли е да попарва семена по този начин?

# 110
Много съм ви изтървала  Embarassed

Лютите чушлета на моя мъж доста израснаха. Чуди се дали да ги слага в отделни по-големи саксии или направо навън  newsm78  Аз пък се чудя дали не е още рано за навън. Виждат се сякаш вече зачатъци на цветчета.

Скрит текст:

И един въпрос към Mamagemelar - и ние се опитахме да посадим сладка царевица, но нищо не поникна. Според свекъра, нещо и изяло засетите зрънца. Тази година искам пак да пробваме, че големия ми син много обича царевица. Та, споделете какво семе да купим, има ли някакви тънкости в засяването и отглеждането. Ще съм благодарна!

Сега прочетох по-напред: кокошчици и ние имаме - две и едно петле. Японска порода са, малки, но прекрасни. Едната преди лесец легна да мъти, оставихме я, сега имаме три малки пиленца.

Скрит текст:

Тук са на 1седмица, вече са доста по-големички. Но не изискват кой знае какво, място имат достатъчно, топличко им е. Като се постопли ще им заградим и някъде на двора. Пускали сме ги и свободно да ходят из двора, но само когато има човек навън.

Последна редакция: чт, 07 мар 2013, 16:32 от dion

# 111
Ех,какви хубавини в скрит текст сме ми показали... Laughing
Половин метър сняг имам от вчера,обаче днес пеят капчуците.
Рали,Spit bug се нарича плюнката.Нимфата се е опаковала в нея.Влажничко,хубаво и е при теб.Ако имаш ягоди,грах наоколо може да се притесняваш умеренно.
За царевицата зная,че трябва дълбоко разораване на почвата,торчица иначе ще тръгне да ходи с корените отгоре.Буквално така изглежда,което е знак ,че растението е в стрес.
Мамогемелар,защо не опиташ да посееш от американския сорт царевица над 3 метра и корнишонки отдолу,да видим до къде ще се качат.Дали краставичното растение може да изпрати сигнал на 3 м за плодородие? Thinking
Дион,изнеси чушлетата навън,когато температурите се изравнят.Няма сега да убиваме градинарските мераци на съпрузите,най-важния момент в Градината.
Аз живея с нонзарзаватчия,та,за това...
Обаче,утре за празника имам нова остра лозарска ножица,с панделка и цена на  френски парфюм.Клекна след 20 години... Joy

# 112
А ние от вчера включихме капковото напояване за новите домати ( нали при мен няма спиране на доматопроизводството и на това на чубрицата). Целия ми двор + моравата са се самозалесили ...с чубрица. Краставиците ми са попораснали, може и тях да посея тази вечер, че няма да ме има седмица и 100 на 100 съпругът ми ще ги изтърве.
Чушките ще ги сея в контейнери както миналата година, но за да ги предпазя от охлювите ще ръся с брашно около тях. Това ще е след команировката обаче  Mr. Green

# 113
Днес си пикирах ранните домати. За пръв път ми беше Simple Smile Като почнах да броя кофичките се усетих колко юнашки съм действала със семената. Насях си и късните домати - 4 вида (лакома работа), пипер слонско ухо, мента и босилек. Днес ще спя доволна Simple Smile
За краставички задължително ли е да правя разсад според вас, не помня баба ми да е правила, мисля че все направо навън ги сееше. Много късно ли ще станат така?

Живеем близо до София, на около 8 км от Елин Пелин. .
Къде бе, душа? Аз съм в Горна Малина, да не сме съседи? Ахх, как копнея за такива съседи...

Топло, топло Simple Smile Доганово.

# 114
.........Насях си и късните домати....

За краставички задължително ли е да правя разсад според вас, не помня баба ми да е правила, мисля че все направо навън ги сееше. Много късно ли ще станат така?

За късните домати мисля, че е раничко...
На краставици и аз не правя разсад, но мисля тези дни да ги насея под тунелче навън... Парника вече е готов и събира топлина... Като стане време да ги отвия напълно, ще са дръпнали на дължина...  Peace

# 115

Аз съм ви от другата страна на баира (ушите) - с. Саранци Simple Smile

# 116
Mamagemelar благодаря за отговора!
А тези корнишони не се ли катерят по царевицата?!

Аз миналата година правих подобно съвместяване. Царевицата стана много хилава и не даде никаква реколта. Предполагам, че може да е от слабата подхранка и сухото време...въпреки, че останалата се представи доста по-добре.
Тази година ще пробвам пак, но ще подхраня по-добре и ще се погрижа за поливането.

Честит празник на всички жени в темата!

# 117
Хайде да обсъдим кога се слагат късните домати,че тотално се обърках.А тези които имат оранжерии,слагат ли късни домати в поетилинова оранжерия?

# 118
Съобразяваш с времето когато ще изнесеш на вън за постоянно.И имаш в предвид,че поради по-подходящото време/топлина,светлина/разсада върви много по-бързо и добре от ранния.
За моите условия периода от 25 до 30 март е оптималния.
Оранжерия за късни домати е оправдана ако ще реколтираш октомври,ноември,декември-да ги пазиш от слани.
Иначе през лятото е по-скоро абсурдно-навън 40 градуса,в оранжерията-60  Laughing

# 119
Днес си пикирах ранните домати. За пръв път ми беше Simple Smile Като почнах да броя кофичките се усетих колко юнашки съм действала със семената. Насях си и късните домати - 4 вида (лакома работа), пипер слонско ухо, мента и босилек. Днес ще спя доволна Simple Smile

Живеем близо до София, на около 8 км от Елин Пелин. .
Къде бе, душа? Аз съм в Горна Малина, да не сме съседи? Ахх, как копнея за такива съседи...

И аз при вас, ама в Елин Пелин, можем да си правим сверки във времето  Wink

Аз лично слагам разсад и на тиквички и на краставици, особено заради голите охлюви, които ми ги изяждат иначе.Особено при наще в Нови Искър,спасение няма от 20 корена един оцеля от семе, направо засадено.

Общи условия

Активация на акаунт