(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 171
  • 739
  •   1
Отговори
# 120

Рали,Spit bug се нарича плюнката.Нимфата се е опаковала в нея.Влажничко,хубаво и е при теб.Ако имаш ягоди,грах наоколо може да се притесняваш умеренно.

Веселче, май не е този бъг. Закопано е в земята, не е по растенията.

Честит празник на всички.

# 121
Честит Празник,мили мои неостаряващи баби,мами,девойки от близо и далече!  bouquet  bouquet
Да ни поливат и обичат момчетата!
Ех,Рали,имаме само един начин да разберем кой се крие в мехурчетата....
Лекинко с клечка за зъби и в близък фокус. Hug

# 122
  • на пъпа на Златията
Честит празник момичета- градинарки!    bouquet
Ммм даа,
Рали като ти гледам градинката е само за къпинки, малинки, ягодки,боровинки, .. ..листни зеленчуци, зеленце, марулки, На припек чушките и доматите. Видя ли защо трябва да разровиш коренищата? Да поизхвърлиш тези бели гнезденца , поне да не се раждат в градината ти.
Като ги поизчистиш , грижата ти е , как да си опазиш градинката от гадинките които  ще дойдат отвън. .
Хубаво временце , утре вдругиден за граха, разсада  на пипера, домата навън  под найлончето. Поприпича .Метнете найлончето в лехата да затопли преди да сеете. земята. Полейте с топла водица.Сложете тънко найлонче директно на лехата. Отгоре на пръчките пак.
Свърши се с лежането. Земята ни чака.
Кой  сорт грах не му трябват колци? Бамята не се ли сееше пак сега?
Какво пикиране?  Временцето е топло. Направо  в земята и "садете" шишетата" от минерална вода. Така мисля да прежаля 5-6 стръка за ранни домати.  
Време да поразмърдаме коксаартрозата  и артрита. После ще мислим юнските градушки и бури.

Последна редакция: пт, 08 мар 2013, 19:11 от rorik

# 123
Честит празник, мили момичета! Нека избраният или избраните да ни обичат и уважават!
Рорик, аз сея грах-от насипните на пазара. Той не иска конструкция.
И не-бамя се сее като цъфне акацията. Сега се сее баклата. Заедно с нея в гнездата пускам и зърната на бабиния грах, той е висок и увивен, захваща се за оградната мрежа. Така можем да берем и аз, и съседката. Добра симбиоза с баклата са.
И да си почерпим половинките, ей!

# 124
Рорик,баклата е сега!
Бамята-като цъфне акацията  Laughing
Аз на изорана градина вчера извадих огромна бака коренища от поветица от около 10 квадрата-не мога да си представя нещо да се хване и да расте в тази превзета от коренища земя.
Ани,дублирах те,но не ми се трие  Hug
Хайде- на здраве!
Че утре ни чака усилна работа...

# 125
  • София
Бъдете живи и здрави, и винаги добре придружени!

# 126
  • на пъпа на Златията
Морен орача из нивата сееше ,
сееше в рохки бразди.
Руен се пот от челото му лееше
и по космати гърди,

Руен се пот от челото му лееше
и по космати гърди,

Гледах как хвърляше весело семето ,
 чисти и здрави зърна.
Сей земеделецо днес му е времето,
 хвърляй добри семена.

Сей земеделецо днес му е времето,
 хвърляй добри семена.

Жътва богата ,със спор , изобилие,
Бог  ще труда награди,
Честно и славно е твойто усилие ,
бодро засявай , ори.

Честно и славно е твойто усилие ,
бодро засявай , ори.

http://www.youtube.com/watch?v=u6Sq_sMPJA4

http://www.youtube.com/watch?v=p5m0Fy2d5ic

Последна редакция: пт, 08 мар 2013, 23:17 от rorik

# 127
Топло, топло Simple Smile Доганово.

И аз при вас, ама в Елин Пелин, можем да си правим сверки във времето  Wink

Аз лично слагам разсад и на тиквички и на краставици, особено заради голите охлюви, които ми ги изяждат иначе.Особено при наще в Нови Искър,спасение няма от 20 корена един оцеля от семе, направо засадено.

Топло, топло Simple Smile Доганово.

Аз съм ви от другата страна на баира (ушите) - с. Саранци Simple Smile

Аааа, каква хубава агитка се събрахме, голям кеф!
Днес пак сях моркови навън, и лук от семки. Утре ще добавя картофи и земна ябълка, и пащърнак, евентуално.
Чудя се доматите кога да ги пикирам? Трябваше да се покажат вторите листенца ли?

# 128
.........Насях си и късните домати....
За късните домати мисля, че е раничко...

Еми то пусти мерак. Но си мислех, че ако видя зора ще ги сваля в мазата, на малко по-хладно, тя е топла за маза, но със сигурност не е като горе вкъщи и все си мисля, че ще ги укроти.
Днес съм на работа и много завиждам на всички, които ще са си по градините в това разкошно време. А имам да се боря с един ужасен троскот, който излиза между плочките на пътеката, пълзи през бордюра и се хваща в градината. Троскотът е детският ми кошмар, помня едно лозе на един баир всяко лято..
Четох за по-безобиден начин на пръскане с цел да се оттървеш от досадни плевели тук там - с оцет. Но на това животно някак не вярвам да му се отрази. Ще пробвам де.

# 129
Утре ще добавя картофи и земна ябълка, и пащърнак, евентуално.
Чудя се доматите кога да ги пикирам? Трябваше да се покажат вторите листенца ли?
И аз насадих доста земна ябълка експериментално, да видим ще излезе ли нещо.
Доматите - да,  на втората двойка, тоест първите същински листа..

# 130
Земна ябълка -на  колокочан ли казвате newsm78 Аз да се оплача, чесъна ми пожълтя и ми казаха да го полея със зелев сок и не знам от него или просто защото си е болен пожълтя още повече.

Цитат
А имам да се боря с един ужасен троскот, който излиза между плочките на пътеката, пълзи през бордюра и се хваща в градината.

Единия начин е по края откъдето навлиза да сееш боб Бакла, нещо не се понасят с троскота и тя го гони. Другия е да го прекопаеш дълбоко август месец в жегите. Оцета не вярвам да му навреди, през годините сме му сипвали морска сол, кислол и още куп работи и нищо не му повлия.А си е цяло изтезание да го изтръгваш коренче по коренче.

# 131
Земната ябълка не е ли гулия?

# 132
Да гулия  е другото й име

Аз мойта още не съм я вадила Rolling Eyes Дали  е наляла достатъчно?
Чак  е надигнала почвата..Есента отрязах стъблото което се е разполовило сега както се вижда на снимката.

п.с.Да ви попитам дали някой знае.
Майка ми прати миналата година кокиченца с луковичката.Аз ги засях..но тази година излезнаха само зелени листа..няма цвят newsm78
Нормално ли е?

# 133
  • на пъпа на Златията
Аз съм на линия другата събота и неделя.
Както казах.
Балучката, арпаджика, граха-, бакла евентуално, айсберга - че не загарча като застарее, ,може къдрава салатка - за по-ранна , че като застарее загарча , но се развива по-бързо, за 3 дни  никне.  репички,  морковите, целината, босилека ,  направо в земята ,  5-6 стръка домати под "шише"  
разсада за зеле, чушки , домати, праза, водния лук, чубрица, ....да не забравя туртата- за нея пише в нета, герберите- баба , много ги садеше  по тировете  при пипера- не пише в нета?
И да не забравите шапките на главите. Втората половина на март и април са месеци на инсултите!!!!
Някой попита каква царевица сеем . Рано е за нея и картофите. Има си един сорт български , по-плътен , не като белия кукуруз с водните , безвкусните, зърна.тоя дето го  продават по улиците. Тоя белия ставал за пуканки. установи майка ми , цяла зима пука пуканки от него.
Рали ,
Опитай в лехата да скопаеш син камък и гасена вар изсъхнала., стрита Може да изгорят тези бели пашкули.
Вили ,
ще стане, на това с поветицата , само че трябва по-рядко да насадиш растенията та с мотичето да копнеш 2-3 пъти по-дълбочко , поне 20 см , да не и дадеш възможност да си покаже връхчетата.
Лозева ,
Това с кокиченцата е нормално. "Братята" още не са узрели да цъфнат. Ще цъфнат само майките., тая година, догодина и "братята"  

Последна редакция: нд, 10 мар 2013, 15:45 от rorik

# 134
  • на пъпа на Златията
Сортовете - задължително
белите сортове чушки  от моите си семена , за по сигурно .
Българските бели- били с по къс вегетационен период, поне така прочетох,  т.е ставали за 100 дни.  а тъй като не горчат стават за ядене и по-рано.  севрия 600, чорбаджийските- по тъънички - за препърлени , , козия рог- по дебелички - за консервите. , [/b] - тънкокори   , да има  за пресно мариновани с мерудийка , чесънче , лимонче, за киселата туршия и паприкаша,  иии ракийката , златен медал 7 -  дебелокори са - не горчат, да има за саламура, чушки с дом.сос, бял калинков - за пълнене.
Стряма, е като златния медал , с по-едри чушки , но с по-дълъг вегетационен период.

Ще пробвам
екстаза - като севрията , с по-дълъг вегетационен период, но е по-дебелокор , за прясна консумация.
романса - като златния медал  - но са по-големи чушките - я , таз романса ставала жълта - ще си помисля. , ако става за зелена
Някой пробвал ли е тези 2 сорта?
Те това за леха и половина. Цяло лято ядене.  
Ето тук за българските сортове.
http://agronet.bg/agro/zelenchuci/1508-sortove-piperi.html
По - вкусни ми са. Има и други , вносни , по-добивни ,  бели , но ми миришат на зеленяш.
Не обичам жълти , оранжеви сортове.

Червените сортове-
магарешките уши - от мое си семе. -  за консумация , като узреят, за консерва, печени  в буркан , за мариновани - с маалко олио, маалко оцедец, чесънче ,ммерудийка, ммм - пак в буркана,  за фризера - ама с тоя ток - мерси. На пазара ги продават семена  като UV- капия , ама не стават от купеното семе.
Ето тук  как изглеждат  ама линка сто метра, пишат го като паланачко чудо.

http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://prikachi.com/images/30 … EwAw&dur=1036
Вижте на първа страница описанието ми за отглеждане на пипер, най дългите са.  
Анн ги купува в Русе като паланачко чудо. Но аз вземах веднаж семе  от това чудо  а и по описание  са , а и станаха като софийската капия. -малки, тънкокори.

Куртовската капия- - задължително, от мое семе , най сладка си е . Виж пак 1-ва страница.

слонските уши - вместо камбите, за царските туршии, дунавската , ловджийската салати.
селския широк - за сушене , гръчкавите селски - за сушене.
змийчетата - едни прави , тъънички,чушленца ,тънкокори ,  дълги най много 15 см ,  сладки , мнооого вкусни, узряли, поувехнали и мариновани в бурканчето.  , мммм
Черната шипка - тънкокора  за вкус на маринованата севрия.
Синия домат - харесвам си стария със все семето , ама изчезна от пазара , ако не намеря , ще сложа от тоя тънкия , но не и от белите сортове - не ги долюбвам - за бурканче 1/3 - червени чушки, 1/3 зелени, 1/3 син домат, един печенчервен  домат  - това ми е кьопулото.

Доматите -
Рилата и Насладата за ранни под "шишето"
Червен селски едър,идеал ,  розово  и червено биволско сърце - за салатки , бурканчета , лютенички.
Тиквичките - от белите - те сега се пекат 2 буркана,  със самоковски картофчета  на филийки и  копърче
краставичките - гергана, корнишонките , пробвах тия средните - станаха ми на плондер.
тикви - някакви по земята - май червените , шарените ,черните , последните най сладки ,  бяха за баница , ама семе , от къде?
зелен боб - черен, бял, кафяв - хубави и вкусни са му чушките.
кукурузът - за варене и пуканки, боб за стар
картофките - жълтички, розовички от Самоковско .
любеничките - мраморки, ..., дините - видински коравици - нито воднисти , нито сипкави, поръсени с 2 лъжици сладолед,
лукчетата- водни , другите - нито сплескани , нито дълги. Зелето задължително кьосе и за ранно и за късно.

Те така, те!   Здраве да има човек ! Да работи и да си хапва!
 Hug  

Последна редакция: нд, 10 мар 2013, 14:24 от rorik

Общи условия

Активация на акаунт