(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 296
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
online,душичко  Hug.Представих си ме мен на някой софийски булевард  #Crazy Stop Naughty
Снощи се прибрах от село и след два часа ще съм пак там-слънчицето е напекло,пчели жужат,мирише на теменужки и синчец,на влажна пръст и нов живот,има толкова за пипане,че не усещаш как отлита времето и душата ти е пълна...
Фолиото се слага на ягодите по няколко причини-то задържа бурените и на позволява вчестяване на посева от прелките.Не позволява плодовете да загниват от досега с влажната пръст и до някъде пази от охлюви.И затопля земята по-добре,което ускорява зреенето с няколко дни.
Има си и минуси-поливката е невъзможна без капково,а лятото температурата под фолиото надвишава 50 градуса и ако не се полива ягодите умират.И бурените от коренища не са особено впечатлени от него.

# 151

Това да не е вече порасналата прекрасна Ира!?   Grinning
Страхотна е!

В събота насадих лук и чесън, между тях моркови, грах садих още преди 2-3 седмици, ама едва покълва сега.
А, да, хвърлих и мъничко семенца от репички, сърбяха ме ръцете за още работа, но бях болна, та хич нямах сила за повече.
Подрязах розите, още имаха листа  newsm78, но едната ми е нещо болна, листата са с черни точки, все едно отпечатани листни въшки на тях, много плътно една до друга, направо почернели изглеждат листата - от долната страна.
Имате ли идея какво е, бях си забравила фотото, та нямам снимки?  newsm78
Произведох си малко цитрусова, Амика, сега ли да пръскам лозичките или по-натам?

# 152
amica1 , салвия е растението, освен за чай го използвам при печене на месо/1-2 листа в тавата/, слагам и когато готвя ориз, също цели листа/не трябва да се прекалява с количеството, на някои хора просто не им харесва този аромат/
Скрит текст:
Салвията е силен антиоксидант, има противовъзпалително и кръвосъсирващо действие. Чудотворната билка лекува косопад, заболявания на дихателната система и храносмилателния тракт, има облекчаващо действие при язва и гастрити, намалява потоотделянето и успокоява внезапните топли вълни при климакс. От отвара от салвия се повлияват добре изгаряния, ухапвания, кожни заболявания, както и гинекологични заболявания (проблеми с обилно бяло течение например). При артрит и травми се препоръчват компресите със салвия. Чай от салвия може да пиете всеки ден като профилактика. Препоръчва се при силни менструални болки и нарушен менструален цикъл, за укрепване на имунната система, подобряване на храносмилането и лекуване на афти. Чаят от салвия се пие при безсъние, депресия, умора, главоболие. Подобрява паметта, заради което се препоръчва при Алцхаймер и деменция .   Салвията не се препоръчва за бременни и кърмачки

# 153
Интересна идея за печенето с месо, не бях пробвала, при първа възможност ще опитам.
Да наистина салвията не е за бременни и кърмачки особено. Аз я пиех за спиране на кърмата, когато отбивах.

# 154
Да,нова,Ира е-на цели 2 месеца  Laughingдва дни ми се вря из ръцете,всичко да види и провери  Joy,а в момента лежи под стола ми.

# 155
Да добавя за Салвията - баба ми я нарича Градински чай и я пие редовно на отвара заради диабета. Наскоро ми се хвали, че доктора и се чудил - от 25 години била диабетичка, а още не е преминала на инсулин.

# 156
  • Варна-София
Произведох си малко цитрусова, Амика, сега ли да пръскам лозичките или по-натам?

Акарите се разшетват в средата на април. Тогава правя първо пръскане с цитрусова настойка заради лозовата краста. Миналата година направих 4 пръскания през 10 дена и изобщо нямах краста. Не всички сортове ми страдат от краста. Аз наблягам там, където я има.

Колегата казва "сърдечно благодаря" за салвията.

# 157
Щукна ми ,че искам да сея и грах......сетих се ама това е сега ми дойде на ума.
Обаче местото където мога да го сея чак другата седмица ще го изоре мъжо.Късно ли ще е?
И друго,на пакета никъде не пише на каква дълбочина се сее.Предполагам 3-4см ще да е.
Пише само растоянието между редовете.Ами пишете бе хора ми се ще да им кажа....почти няма описание.
Граха е градински.

# 158
  • София
Щукна ми ,че искам да сея и грах......сетих се ама това е сега ми дойде на ума.
Обаче местото където мога да го сея чак другата седмица ще го изоре мъжо.Късно ли ще е?
И друго,на пакета никъде не пише на каква дълбочина се сее.Предполагам 3-4см ще да е.
Пише само растоянието между редовете.Ами пишете бе хора ми се ще да им кажа....почти няма описание.
Граха е градински.

И моят е градински, но дори и това не пише- дали са само сеитбена норма. #Crazy
Та, подреждам се и аз на опашката за помощ.

# 159
Нова,събери тези листа и ги изгори.Напръскай розите с бордолезов разтвор 1%.Може да са черни листни петна по розата.Тази болест води до ранно окапване на листата,отслабване на растението и загубата му.Може и да не е,но пръскането с бордолезов след рязане е задължително.

# 160
Моите напъни за градинарстване са забавени.... вали и трупа сняг.
В оражерията леко са поникнали репичките и руколата. Надявам се да не измръзнат.

# 161
Нова,събери тези листа и ги изгори.Напръскай розите с бордолезов разтвор 1%.Може да са черни листни петна по розата.Тази болест води до ранно окапване на листата,отслабване на растението и загубата му.Може и да не е,но пръскането с бордолезов след рязане е задължително.

Благодаря, ще напръскам. 
По снимките в нета обаче не ми прилича на черни листни петна, а и листата не само, че не са опадали, ами са като хербаризирани, там са си. следващия път ще снимам и покажа листата, все пак. newsm78

# 162
  • на пъпа на Златията
Анн,
Обърнах града и намерих оригинални сръбски семена - на твоите  сръбски "слОнови Уши".Пак каза че не са дълги, като твоите. Чаках 1 час , продавачката да ги изрови от един кашон.Гаранционния и срок изтича април месец. Взех само 2 пликчета. Каза че Амфората им била , като нашите магарешки уши. Някой сял ли е тази Амфора?На мен не се получи.  . Ти , в тази показаната  на твоята снимка ли , опаковка я  купи? Моята опаковка е същата само че без поясненията  в дясно.
skela , Авосет беше сяла миналата година грах и го беше подпирала  с пръчки. Споменаваше че го сяла така че да се подпират растенията едно в друго. Аз поне мисля че се сее като зеления боб. Поне аз го сея на по една педя по стръкче. Оооо баче аз имам едно черни скакалци и много ми обичат боба , особено черния старзагорския и все го пресаждам , като забравя да им сложа отсрани на вадата варено житце с Би58. Миналата година сях грах , ама толкова да видя дали ще никне. Сях го към 20 април . Е никна, ама го спече жегата . Мисля че като го накиснеш една седмица няма да му е от значение. Както се очертава обаче времето ще е студено тая събота и неделя.а има толкова работа , асмите не съм си рязала.
Амика,
Има резервни помпи  за "РОСА"-та. 2 вида са.За по-старото производство са около 18 лв , за новото 21 лв

А днес 3 пъти валя, три пъти слънце гря. Мартиново време.

# 163
  • на брега на Дунава
Хайде ,почна се.Два дни такъв фитнес в градината ,че снощи не можех да седна и стана от леглото.http://prikachi.com/images.php?images/145/5981145m.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/170/5981170i.jpg
Сях до зеления лук още грах ,моркови ,репички .Оставих три зелки за семе.Останалите ги махам.
Рязах асмата ,ябълките,малините и розите.Окопах и наторих ягодите и слънчасах /20 градуса и мноого слънце/.
Нацъфтели минзухари.Пролет от всякъде.
http://prikachi.com/images.php?images/163/5981163U.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/173/5981173f.jpg

# 164
Аз миналата година сях грах на 9-10 март и после пак следващия уикенд, което прави 16-17 март и стана супер, тамън брах по-дълго време.
Баща ми сряда или четвъртък ще ми сее грах, бакла и евентуално моркови и магданоз, ако му остане време, ще ми насади и една мушмула и две кайсии  Grinning.
Грах ще сея /тъй де, тати ще сее Laughing/ три сорта, и трите увивни, жълт, който се яде с шушулката, зелен супер сладък, който може и с шушулката, може и без, и нормален зелен с по-голям добив, миналата година мина два метра. Тогава ги подпирах с бамбукови пръчки собствено произвоство, понеже са ми кът коловете. Е, конструкцията ми беше маалко паянтава и имах неблагоразумието на ползвам канап, който съседските кози прегризаха/заедно с няколко корена грах/, но като порасна малко граха и точно както рорик казва, редовете два по два се подпираха един на друг, като палатка от грах беше Simple Smile.
Нарочно исках по-късна дата за сеитба, за да стане за бране след 7-8 юни. Дано да ми излезнат сметките, че иначе не стига, че пращам хора да ми сеят граха, ми ще трябва да ги пращам пак и да го берат/ядат, пък те не са много по тая част  Laughing.

Общи условия

Активация на акаунт