(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 252
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Аз като начинаещ градинар, записвам се да следя и да попивам...  Grinning

За да не е само запис, да се включа и с едно питане - според вас какви растения могат да се отглеждат на място, където няма възможност за допълнително поливане, на височина около 1200 метра, лятото винаги има роса нощем и сутрин? Като цяло си вали добре и в летните месеци.  Изложението е на лек склон юг-югозапад, доста слънчево.
Имаме един 'нестопанисван' двор, където ми се иска да се възползвам от мястото с каквото би пораснало - подправки, зеленчуци...
За момента съм се спряла на копър, магданоз, спанак и киселец - тях съм ги проверила, че виреят без поливане и системни грижа (т.е. огработка веднъж на няколко седмици).

Последна редакция: пн, 18 мар 2013, 16:12 от abel

# 241
Ето как изглежда листо от болната ми роза:
това е от долната страна на листото:
http://new1.snimka.bg/other/2013.738846.29942102

това е от горната:
http://new1.snimka.bg/other/2013.738846.29942100

По самото стъбло няма видими заболявания, свежа си е, но тези листа ме потрисат, презимували са в този вид на растението.

ПП. ЕС не взе решение относно опасните за пчелите пестициди:
"Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) съобщи, че са открити остатъци от пестициди в цветен прашец и нектар на растения, лекувани с трите химикала"
http://www.fermer.bg/%D0%B5%D1%81-%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D0%B7%D0%B … tm_source=FBpages

Последна редакция: пн, 18 мар 2013, 16:55 от нова

# 242
Здравейте на всички!!! Миналата година нашите купиха място и тази пролет ще започнем да изчистваме от дърветата и боклуците и да си направим градинка. Не знам дали е хубаво, вие ще кажете, но съвсем наблизо има селскостопански двор и има тонове прегоряла тор. Така че мисля, че ще се справим  торенето. А и върху тази почва близо 20 години нищо не е садено...
Та сега ще започваме с разсада... Приемам съвети всякакви като за начинаеща в тази област!!! Много ви благодаря!!!   Hug Hug Hug

Надявам се да ме приемете във вашите редици!

# 243
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Julai4o, би ли споделила от къде поръча мулча и каква му е цената?  Hug  

Поръчах го по интернет миналата седмица и даже се обадих по тел. им за да съм сигурна, че продават нужния ми метраж. Днес обаче получих имейл, че не може 200м , а само по 1000м.  #Cussing out    #2gunfire, а ми потвърдиха поръчката.

Сега търся , но по интернет никъде няма под 1000м.

Някоя ако знае къде има да сподели.

Ако не да се комбинираме и да делим ролка  Laughing

мулч са дървесни частици, обработени с хербициди. какво си си купила?

# 244
Julai4o, би ли споделила от къде поръча мулча и каква му е цената?  Hug  

Поръчах го по интернет миналата седмица и даже се обадих по тел. им за да съм сигурна, че продават нужния ми метраж. Днес обаче получих имейл, че не може 200м , а само по 1000м.  #Cussing out    #2gunfire, а ми потвърдиха поръчката.

Сега търся , но по интернет никъде няма под 1000м.

Някоя ако знае къде има да сподели.

Ако не да се комбинираме и да делим ролка  Laughing

мулч са дървесни частици, обработени с хербициди. какво си си купила?

Не съм се изразила съвсем точно, исках да си поръчам то това,
http://www.stroitelni-materiali.com/store/polietileni-mulch-geom … ani/692022--.html

за зеленчуковата градина.

# 245
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug имаме такова при ягодите. издържа около 8 години, ще го сменяме, защот бурените избиха, а като се опитахме да ги оскубем фолиото се скъса. много е добро.

от миналата година го мисля за чушките, но ми е притеснено под найлона какво ще е положението.
боя се, че е и плюс и минус: ще задържа влагата, но пък това преовлажняване може да създаде проблеми. имаме капково напояване, него можем да намалим или увеличим, но с дъжда как ще е?

# 246
Чудя се защо правите разсад на марули и салати в стаите си?  newsm78  Това са зеленчуци, които обичат по-студено време, а който не ги е сял есента, спокойно може да ги сейне навън и да им сложи не много високо тунелче... По този начин освен, че ще се позатопли (нещо застудя навън), а и влага ще има достатъчно...

За да не е само запис, да се включа и с едно питане - според вас какви растения могат да се отглеждат на място, където няма възможност за допълнително поливане, на височина около 1200 метра, лятото винаги има роса нощем и сутрин? Като цяло си вали добре и в летните месеци.  Изложението е на лек склон юг-югозапад, доста слънчево.

Имам приятели с градина без възможност за поливане... Успешно гледат разни луци, грах, картофи и подобни, които стават готови за ядене до към юни месец - до тогава е сезонът на валежите при нас, юли и август я валне, я не... При теб ми е сложно да предполагам, води се по климатичните условия и специфичните изисквания на всяко растение... Приятелите ми например вече са посели граха и лука, гледат да слагат всичко възможно най-рано за да хваща дъждовете... А тиквички например, имаха в безобразно големи количества и през целия юли - булката го гледала без поливка, само с окопаване...   Rolling Eyes  Аз мойте ги кокрих, мокрих и все ялови и гнили излизаха... Домати и пипер пробваха, но не стават... Виж там из вашия край какви са климатичните особености, пък ако ти се занимава опитай и нещо друго... ако стане - добре, а ако не стане - здраве...  Hug

rorik, дека ги тия ракетни площадки? Едно време от пътя се виждаше славотинската площадка, но от доста време изчезна...

# 247
  • на пъпа на Златията
Stelt,
В Бърдарски геран . Некакви модерни били. Хващали 100- тина километри , чак у влашко.

# 248
Ето няколко интересни и полезни идеи (бързам да ги споделя Simple Smile )
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=548440761853627&set=a … ;relevant_count=1 - поливна система
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=227588927380353&set=a … ;relevant_count=1 - Къща Wink
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=227591427380103&set=a … ;relevant_count=1 оранжерия от стари прозорци Simple Smile
и на последно място страхотна идея за коли за домати (само за мокаетлии Wink )
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=228183427320903&set=a … ;relevant_count=1
  Hug

# 249
  • София
Мили дами, да се запиша и аз в темата Simple Smile
За втора поредна година съм балконска градинарка! =)
След като миналата пролет успях да отгледам един чери домат и да ме зарежда с мат`рял за салата до декември, реших и сега да направя разсад!
Купих и къдрава салата и сега ги гледам как са покълнали, ще пикирам този следобед и като спре да духа - беж на балкона! Simple Smile

# 250
Може ли някой да ми помогне, че тука имам спор с един човек. Значи моите малини са от тези, които раждат веднъж годишно, и обикновено стават високи около 1,50 м и някои и повече. Очистих ги от старите, изсъхнали пръчки. И аз твърдя, че младите пръчки, които ще трябва да раждат тази година и сега почват да напъпват не трябва да се подрязват твърде много и примерно ги намалявам до 1 - 1,20 м максимум, защото нали от всяка пъпка ще се образува плододаването. Но човека твърди, че не, трябвало да се подрежат до 50-60 см над земята.

Кое е вярното?

# 251
След като миналата пролет успях да отгледам един чери домат и да ме зарежда с мат`рял за салата до декември, реших и сега да направя разсад!
Купих и къдрава салата и сега ги гледам как са покълнали, ще пикирам този следобед и като спре да духа - беж на балкона! Simple Smile
Можем да си направим клуб - градинар в блока Simple Smile И аз съм на същото дередже Wink Ще се радвам да споделяш за салатите, аз още не мога да се осмеля и съм засадила предимно подправки.
Имам две ягоди в саксии, от които едната се кани да цъфти. Дали е възможно да се самоопраши?

# 252
  • София
Country Life - имаме малини на вилата откакто се помня, по 'оградата' на почти целия двор са Wink
За височината май има значение как се гледат, нашите ги подрязват докъм 1,40 обикновено; Съседската баба беше подлъгала майка ми да ги ореже по-ниско  20-тина см. една година, нямам спомен да е имало проблем.
Иначе има в района малинови масиви от няколко години (до Самоков), там ги гледам, че ги подрязват на 50-60 см. Но те са на изцяло открит и равен терен, на редове, с капково напояване и когато се берат стигат приблизително до рамото. Нашите разчитат на дъжда и слънцето и на тази височина си плододават прекрасно.
Като ориентир - повечето баби наоколо режат до нивото на телената ограда...
Стелт, благоадря ти за инфото. Картофи няма да садя, че там трябва повече копане, а само аз съм ентусиаст. Мисля да добавя лук, моркови и цвекло към дургите планове и ще видим. Иначе вчера си взех от практикер разсад за черно френско грозде, къпина и арония. И трите виреят добре в района. Сега ми остава да си намеря малини за новия двор и ягоди за двата, че миналогодишната нечовешка зима унищожи на 2/3 ягодите на баба ми... Да кажете проверено място за разсад за маините и ягодите в или около София?

# 253
Може ли някой да ми помогне, че тука имам спор с един човек. Значи моите малини са от тези, които раждат веднъж годишно, и обикновено стават високи около 1,50 м и някои и повече. Очистих ги от старите, изсъхнали пръчки. И аз твърдя, че младите пръчки, които ще трябва да раждат тази година и сега почват да напъпват не трябва да се подрязват твърде много и примерно ги намалявам до 1 - 1,20 м максимум, защото нали от всяка пъпка ще се образува плододаването. Но човека твърди, че не, трябвало да се подрежат до 50-60 см над земята.
Кое е вярното?
Ти си правата, другото важи донякъде за ремонтантните (които плододават до сняг непрекъснато). Махаш само старите леторасти които вече са дали плод - те са изсъхнали.
Цитат
author=online link=topic=705888.msg24669580#msg24669580 date=1363698654]
Имам две ягоди в саксии, от които едната се кани да цъфти. Дали е възможно да се самоопраши?
Да възможно е - можеш да им помогнеш с една четка за рисуване Simple Smile

# 254
  • София
Можем да си направим клуб - градинар в блока Simple Smile И аз съм на същото дередже Wink Ще се радвам да споделяш за салатите, аз още не мога да се осмеля и съм засадила предимно подправки.

Да се самоопрашат май е доста вероятно, но както преди мен са действали - може да помогнеш с четката. Макар че моите домати миналата година се опрашиха сами на балкона Simple Smile
Сега ми е много любопитно какво ще стане, защото миналата година ми дадоха готов разсад. Тази година почнах от семена - действах в кофичките и сега, вече станаха 20 дни откакто са покълнали, пикирах. Само че май не направих нещо като хората и сложих още един разсад с нови доматчета, по 2 семки в кофичка и ще изчакам повече време преди да ги пикирам. Ако тези които сега пресадих станат, ще е цяло чудо.
Иначе най ми е интересно за къдравата салата Simple Smile
Ти какви билки гледаш? Ако се чудиш за зарзават те съветвам да вземеш едни семена за чери и да действаш, хванат ли веднъж после не изискват кой знае какви грижи.

Общи условия

Активация на акаунт