(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 246
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
Наръсила съм семенца за лавандула, латинка, мак, 3 вида босилек, кресон, шивес, кориандър. Единия босилек, който насадих към 1.01 е най-порастнал (около 5см е вече и много разклонен). Кресона много бързо поникна, пусна листенца, но после сякаш замръзна на това ниво; шивеса  е още като няколко зелени и дълги косъмчета;  другите босилеци са наникнали, ама още са на фаза първи листенца. Имам и няколко кофички за домати - балкан и триадица, ама няма да ги гледам на балкона, ако поникнат. Черито е интересна идея, може да пробвам.
Проблемът при мен е, че балконът е остъклен и много слънчев и лятото е ужасно горещо. Мисля да командировам саксиите по Еконт към Варна, където имаме малко място и да ги пресадя там. Сигурно е много луда идея, ама ще видим какво ще стане в крайна сметка.

# 256
Може ли някой да ми помогне, че тука имам спор с един човек. Значи моите малини са от тези, които раждат веднъж годишно, и обикновено стават високи около 1,50 м и някои и повече. Очистих ги от старите, изсъхнали пръчки. И аз твърдя, че младите пръчки, които ще трябва да раждат тази година и сега почват да напъпват не трябва да се подрязват твърде много и примерно ги намалявам до 1 - 1,20 м максимум, защото нали от всяка пъпка ще се образува плододаването. Но човека твърди, че не, трябвало да се подрежат до 50-60 см над земята.
Кое е вярното?
Ти си правата, другото важи донякъде за ремонтантните (които плододават до сняг непрекъснато). Махаш само старите леторасти които вече са дали плод - те са изсъхнали.

Искам да попитам също тогава, за тези малини, които НЕ са ремонтантни, при пресаждане как се процедира с подрязването? Понеже половината растения ги оставяме в този двор, а другата половина ги пресаждаме. Извадихме от земята всичко (освен най-миниатюрните фиданки) - както цели храсти, така и единични фиданки с коренче. Та тези пресадените, след слагането им в земята, трябва ли нещо по-специално да се подрязват допълнително или?

# 257
Аз като начинаещ градинар, записвам се да следя и да попивам...  Grinning

За да не е само запис, да се включа и с едно питане - според вас какви растения могат да се отглеждат на място, където няма възможност за допълнително поливане, на височина около 1200 метра, лятото винаги има роса нощем и сутрин? Като цяло си вали добре и в летните месеци.  Изложението е на лек склон юг-югозапад, доста слънчево.
Имаме един 'нестопанисван' двор, където ми се иска да се възползвам от мястото с каквото би пораснало - подправки, зеленчуци...
За момента съм се спряла на копър, магданоз, спанак и киселец - тях съм ги проверила, че виреят без поливане и системни грижа (т.е. огработка веднъж на няколко седмици).

И нашата къща с двор е на 1200 м. височина, до София, на лек юг-югозападен склон, та остава и да сме в едно и също село. Миналата година садих спанак, рукола, тиквички, патладжан, пипер, домати, корнишони и зелен боб. Не съм доволна само от държането на пипера. Поливахме ги само през уикенда по веднъж.

# 258

Аз трудно се справям на под 900 метра височина, вие кога берете домати там?
Да не сте в Чуйпетлово, аз друго село на 1200 метра около София не се сещам?

# 259
  • на брега на Дунава
Country Life При преместване на малините се постъпва по същия начин.Аз по принцип ги режа на около 80-90 см от земята.Тъй като ги пресаждате може да ги намалиш още /50-60 см/ за да се прихванат лесно.Те са си като плевел и не помня да съм имала проблем ,че ги местя и разсаждам често,защото са агресивни и ми пречат на цветята и другите зеленчуци.Дори мънички издънки по 20-30 см. напълно зелени ,пак се хващат без усилия.

# 260
Здравейте , някой дали е разсадил доматите в парник? Кога планирате?

# 261
Аз мисля да ги извадя в събота или неделя. Миналата година доматките, които по-рано изнесох, станаха по-добре.

# 262
  • София
И нашата къща с двор е на 1200 м. височина, до София, на лек юг-югозападен склон, та остава и да сме в едно и също село. Миналата година садих спанак, рукола, тиквички, патладжан, пипер, домати, корнишони и зелен боб. Не съм доволна само от държането на пипера. Поливахме ги само през уикенда по веднъж.
Не сме, селото е на 15 км от Самоков, в Рила Simple Smile
Традиционно в района се гледат картофи и малини, напоследък и арония виждам много. Доматите и фасула стават само за зелени, защото топлото време не е достатъчно...  Laughing Ягодите например зреят в края на юни, началото на юли. Изключение беше миналото лято, което след зверската зима - дълга, с много студ и сняг, донесе страшни жеги  и суша... Предимството е, че обикновено лятото има доста роса и по-непретенциозните растения се развиват добре.

За чери домати на терасата, в колко голяма саксия е добре да се гледат?

Последна редакция: ср, 20 мар 2013, 10:40 от abel

# 263
http://gorichka.bg/mrachno-budeshhe-robo-pcheli-za-izkustveno-oprashvane/
Хора, видяхте ли това?  Shocked

Пролетта идва днес!

# 264
В Плана сме. На мен миналата година ми бяха първи опити в градинарството и именно поради резултатите, въпреки, че сях семена едва края на май-юни, тази година съм супер ентусиазирана и отрано действам. Тиквички и зелен боб доста бързо родиха и имаше доста. Рукола и спанак също така. Домати бях насяла за разсад в края на май за проба, не ги пикирах, после направо ги пресадих в градината и се хванаха всички. От средата на август вече имахме доста узрели. Същото и с патладжана бях го сяла края на май, после в градината и към края на август започнаха да се образуват патладжанчетата. От тях не успяхме да хапнем, защото докато станат големи и ги попари сланата. Пипера никакъв го нямаше. Корнишони садих също по едно време лятото и бързо родиха. Като извод си направих, че всичко се роди, но просто трябваше да имам по-ранни разсади. Иначе насадих и по едно коренче малина, къпина, червено и черно френско грозде. Всичко роди. Единствения ми проблем е, че имаме някакво сляпо куче, дето ми измъква луковиците, отмъкна ми пъщарнака, като му разрових тунела и то ми отмъсти като ми отмъкна спанака. #Crazy

# 265
    vili__66, absurt  като сте от/край Севлиево, дали може да ми кажете как да се свържа с един разсадник в с. Драганово, по пътя към Габрово. В нета рових, споменава се за него, но не намерих никакви контакти. Благодаря ви предварително!

# 266
Никлен/дано правилно изписвам ника ти/
Посях в парник с армиран найлон домати и краставици  в началото на март.От две години така правя.Само че вътре в парника завивам с още един найлон.Ако имам ,слагам и вата.Резултат-20 май бера и краставици ,и домати.Вероятно  зависи и от мястото,където живееш.Но  при  нас става доста студено,а оцеляват.Така че може и да  рискуваш.

# 267
Ako сега посадя айсберг дали ще стане, или е късно вече? Има ли някой сорт салатки който да расте лятото newsm78

# 268
  • София/Варна
Полаана от всички салатки за които съм чела за айсберга дават че най много издържа на висока температура преди да започне да стрелува.

# 269
Здравейте Simple Smile),
Аз наминавам да споделя един филм, който може би сте гледали, ама все пак - http://backtoedenfilm.com/#movie .
Пфф, този уикенд трябва да довърша /по-скоро започна Laughing/ последните доклад и есе и ми остават 15 дни до връщането у дома!
Ако знаете само как ми е омръзнал този Единбург, втора седмица вали сняг/дъжд, всичко е сиво на сив фон, пък като за капак четох една статия колко казват ръцете на човек за живота му, насочено беше към разследването на престъпления, но и като цяло. Погледнах си аз чистите и гладки ръце и направо ми стана терсене, все едно не са моите. Наскоро говорих с един фермер и като му разказах за себе си, реакцията му беше: "Ама как, ти изобщо не приличаш на фермер, виж си ръцете!" Ех, още малко и пак ще съм си кална и мръсна Simple Smile).

Тази година съм се мотивирала да се грижа по-добре за почвата в градината - ще отскоча до гората за колкото чувала мога да нося наведнъж почва /хаха, даже се чудех дали да не ги навържа един за друг и само да ги суркам по пътя/, ще мулчирам повече, ще разхвърлям и от компоста, надявам се да избегна образуването на дебела кора над почвата през лятото.
Ех, като се замисля, че само още 15 дни остават и ми се разтуптява сърцето, ама първо имам ехеее още колко за писане и четене Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт