(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 198
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
  • София-Младост
Благодаря! Ще пробвам салатата Айсерг.  Peace

Бамя и бакла кога се садят?  Thinking Бакла садих миналата година, но нямам спомен кога. А и не съм си записала.  ooooh!
Аз съм много далече от темата, но баклата свекърва ми я насади още мин. година, даже онзи ден когато им бяхме на гости така хубаво беше тръгнала, едно десетина см за израсли. Бамя също има в градината, ама кога се сади...не знам.

# 421
Бамя - като цъфне акацията, рано е още.

# 422
  • При розите и топлата вода ......!
Привет градинари!
Вълк, аз тази година съм засяла и директно и от кофички и ще правя сравнение. Hug
manandy, а защо ти е толкова маточина? newsm78
Нощни очи, mama_gali точно ти е казала за бамята- когато цъфне акацията. За баклата специалист беше Куркума, а мисля и Вили, но и двамата не ни навестяват.
mama_gali, много ми харесва информацията в подписа ти. Hug Пожелавам ти успешен изход и красиво и здраво бебче! Hug
rorik, вървят ли разсадите? Моите са около 2 см.
skela, ще споделя моя опит в отглеждането на оранжерийни домати. Първата година решихме да не пръскаме с нищо. Още в началото ги нападна картофена мана. Следващата година третирахме, но късно и пак мана, миризливки, нощенка. Убедихме се, че без химия няма да стане. По- добре да предпазим отколкото да лекуваме. Третираме докато започнем да берем.
Ето моята по- рано посята оранжерия, в която доматите са готови да цъфнат. Пръскани са два пъти с фунгицид и инсектицид.
Заради конденза, който се получава има опасност от появата на мана. Затова сутринта след като се затопли, отваряй оранжерията за да се изпари влагата и после затварй. Hug Това е моя опит, но не претендирам, че съм права. Успех! Hug

# 423
О, кажете с какво пръскате за миризливките, баба ми и дядо ми в Шумен казват, че при тях  направо не се виждат доматите като ги налазят, толкова са много. До степен че тази година съвсем са се отказали да сеят.

# 424
В САЩ миризливките са бич за земеделието, и първата година изгубих борбата с тях. Миналата година пръсках с масло от нийм, нямах миризливки.

# 425
# 426
manandy, а защо ти е толкова маточина? newsm78

Не са много, само 4 туфи. От миналата година са. Нали земята е наемна и трябва всичко да си прибираме на есен. Ще засадя 3 от тях под доматите, а четвъртата ще си остане на терасата.
Слагам ги по салати и подобни.

В САЩ миризливките са бич за земеделието...

Или по-скоро земеделието е благодат за миризливките  Wink.
Дисбаланс в такива размери не се получава току така. Трябва много енергия, упоритост и ниско чело поне няколко десетилития  Simple Smile.
Абе смея се аз, ама си е трагедия. За нас, не за миризливките. Те ще ни надживеят...

Последна редакция: чт, 11 апр 2013, 05:28 от manandy

# 427
Гелика, благодаря ти  Hug
И при мен миризливките са страшна напаст, от 2-3 години, преди това никога не съм виждала такова чудо.
Мананди, казваш, маточина в салатата? Ще пробвам, моето дете вчера къса листа да ги дъвче, хареса му, пък аз само мърморя, че не се яде, а е за чай  hahaha

# 428
Мананди, казваш, маточина в салатата? Ще пробвам, моето дете вчера къса листа да ги дъвче, хареса му, пък аз само мърморя, че не се яде, а е за чай  hahaha

Не ме гледайте мен! Аз слагам всичко в зелената салата - маточина, спанак, детелина, тученица, коприва, листа хрян, листа синап, листа ряпа(от ядливите), листа моркови, глухарче... Имах една смеска от поне 20 сушени билки и подправки през зимата. Сега чакам за прясно.
Студено още. Само някой от репите и чак чоя са показали глава. Сях царевица и слънчоглед, но ще пресявам явно.

Последна редакция: чт, 11 апр 2013, 08:48 от manandy

# 429
При вас миризливки, при мен охлюви. Преди 2 дни насадих тиквичките и вече ги нападнаха  #Cussing out #Cussing out

# 430
  • При розите и топлата вода ......!
 Magrat , миризливки се борят с някакъв инсектицид.
manandy, земята не е ли под наем за няколко години? Ако е за една година, многогодишни трудно се отглеждат.  Преди малко си засях хрян. Доста време търсих, но си намерих.

# 431
При мен има и миризливки, и голи охлюви.
С голите охлюви водя неравна борба, докато миризливките са по малините, но понеже са много (и малините, и миризливките) та сякаш не ми нападат другия зарзават, не съм ги срещала другаде и гледам много да не ги закачам.
Част от малините са ми на 2-3 метра от доматите. Може би си имат и те предпочитания.

А джинджифил някой сади ли по нашите земи, че имам останал един корен и мисля да го заровя?  Нещо трябва ли да го обработя или не?   newsm78

# 432
  • Варна
Здравейте, момичета, имам следният проблем и се надявам някой да ми помогне със съвет. Сдобих се с разсад на ягоди, но забелязах, че страдат от бели листни петна, разбрах, че се причиняват от гъбичка.. Какво да приложа като биологично средство за борба, за да не прибягвам до фунгициди?

# 433
При мен се въдят основно луци, марули и мерудии...  Laughing
http://media.snimka.bg/s1/1952/030148806-big.jpg
http://media.snimka.bg/s1/1952/030148807-big.jpg

А тая слива какво мисли!?  Crazy

Днес боднахме в тинята и две редчета картофи... Разбира се, не може без помагач...  Laughing
http://www.youtube.com/watch?v=xFfkLW8Ovow&feature=youtu.be

# 434
manandy, земята не е ли под наем за няколко години?

По-точно за 8 месеца - от Април до Декември. Абе мизерия си е... 27 квадрата за 200$ и гъс до гъс със съседите. От далеч прилича на гробище. Всяка година нови правила и изненади от собственика. Тази година набучил дръвчета сливи във всеки парцел. Като че ли зеленчука няма нужда от слънце.
Бях набучил няколко глави лук за пера. Някой извадил част от главите и ги разхвърлил по парцела. Ама любопитно и тъпо племе са местните Twisted Evil!

Последна редакция: пт, 12 апр 2013, 04:25 от manandy

Общи условия

Активация на акаунт