(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 243
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
Включвам се при вас. И аз си отглеждам зеленчуци на село.
Посяли сме вече един ред домати под тунелче, тикви цигулки, кромид лук за есен. А вече си хапваме зелена салата и пресен лук, посяти през миналия ноември. Имам и полуготов спанак и грах, който иска окопаване, но тези дъждове как не спряха...
Подправките и морковите ще са този уикенд.

Точно сутринта се чудех дали ще мога да си отгледам брокули, защото нямам опит с него и ето сега ви откривам. Има ли някой представа кога се сее. Първо семе ли се отглежда на лехичка и после се разсажда в редове? И кога е времето за посаждане?

# 481
st. Dobripeppia благодаря    bouquet

# 482
Откъснах първата си репичка, сята "през рамо"...   Flutter   С малкия помагач я изхрупахме, макар че той е само със заешки зъби и всякакви твърди неща за ядене са му приключение...  Crazy    Тази година реших да отглеждам репичките си по методиката "сети през рамо, гледани през пръсти"... Ако проработи, догодина пак ще процедирам така...  Laughing

# 483
  • София/Варна
   Polaana броколи съм чела че се гледа долу горе като цветното зеле/карфиола/, така че би трябвало да се направи разсад.

stelt77 ще пробвам и аз да сея по твоята система репички. Вече за 4 път сея и всеки път става огромна листна маса, а репички няма. Лятото сях и ряпа за салатка през зимата, същата работа-изхранвах един месец зайците на съседа с листата от репите.

# 484
  • Варна-София
Поглеждам през прозореца ... обичайно безредните ята от гълъби сега са се преструктурирали по двойки. Всяка гълъбица бива обикаляна от един накокошинен гълъб, тя ситни напред като монахиня, а той като магаре след морков - бяга след нея да не я изтърве. Бре любов, бре хормони се леят по това време на годината.

... изхранвах един месец зайците на съседа с листата от репите.
Gerundiq, ако са ти много листата на репите, режи в супите и в свинското със спанак, и добавяй за маса в баниците със зелено. Аз вече ги ползвам за готвене наравно с останалите зелении - лапад, лобода, киселец ...

alessina, отговорих ти на лични.

# 485
  • София/Варна
amica1 ще пробвам, без да казвам на мъжете, че гледат лошо като си правя експерименти.
А трябва ли нещо да се обработват по различно или направя режа заедно с другите зелении

# 486
Извинявам се ако вече е обсъждано. Но имам питане. Някой гледал  ли е щир, напоследък известен като амарант. Знам, че е плевел, но се чудя полива ли се и в каква почва вирее. Може ли да се сади от купешкия амарант. Леля ми гледа кози на село, а четох, че в средна азия го използват за фураж.
Иначе много ви се радвам, чета на пресекулки, че много нещо сте изписали Simple Smile
Аз съм от балконните градинари - мъча ги разни подправки и луци с променлив успех. Дотук тази година имам успешно разсаден копър и едно мъничко разсадче домати, което за пикиране още не става.

# 487
Добро утро!
Хубаво,че послушах вътрешния си глас и не разсадих марулите в градината в понеделник-вчера преживяхме потоп.Бях посяла репи в контейнери и след бурята ги намерих на ливадата плуващи.Покълнали са обаче.Ако трябваше да се изхранвам със собствен зарзават навярно нямаше да пиша във форума.Освен с поглед отгоре на духовно ниво. Joy Joy
По-назад имаше питане за броколи.По-ранко от ранно зеле се разсажда в градината.Обича хладна,дъждовна пролет и влажност през май,за да му отрежеш главата през юни преди да е цъфнало.
Фотографията е от миналата година-8 юни.
http://prikachi.com/images.php?images/173/6096173V.jpg
Ако сравня броколи,карфиол и брюкселско зеле по плододаване,усилие и заета площ в градината препоръчвам брюкселското,на второ място карфиола.Макар че за дребните зелчици голямо чакане пада-до първи сняг.
Не съм пробвала Градински амарант в щирник.Амика да сподели и за тученицата. Hug
Аз пробвах листа от репи,мизуна и други естественно бодливи зелении бланширани с орехчета и стафиди за гарнитура и ми харесаха.До пържола,така лекинко.... Blush
ПС.Стелт да нЕ се стиска,а да разкаже популярно за през рамо метода!  Laughing Laughing

# 488
ПС.Стелт да нЕ се стиска,а да разкаже популярно за през рамо метода!  Laughing Laughing

Ох, не питай - то моята работа малко никаква идва...  Rolling Eyes
Две години неуспешно сях и гледах репички, тази година реших да не гледам изобщо... Да ама изпадна едно цяло пакетче семе, хайде викам да не го изхвърлям в кофата, че срамота... Повъртях се из градината и го вейнах в лехите с марули и лук за зелен (в същите, в които бях запланувала царевица и увивен боб)... Междувременно изпадна от някъде и половин пакетче моркови и още толкова праз, та и те при репичките отидоха по същата методика на засяване - ръсене от разстояние...  Laughing  Обаче явно не бях насяла както трябва, щото гледам после синигерите пренареждаха семките... Всичко подредено, наредено по план график, репичките никнаха, морковите и те... Появи ми се обаче проблем - зеления лук стана за вадене, а стратегически разположените моркови и репички все из лука се набутали, дърпаш едното, излизат всичките... Криво - ляво хванах цаката на вадене на лук без репички, то пък марулите се разлистиха и покриха всичко...  Crazy  Тези дни гледам ще дойде време да сложа царевицата и боба, та ще посбутам другите работи да направят място... Праза расте на конци, за сега не пречи...   newsm78

# 489
# 490
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
st. Dobri, а твоя босилек от семенца ли си го развъдила първоначално? Защото аз си бях купувала веднъж от магазина саксийка с две стръкчета и те издържаха само седмица.

босилекът е от семенца  Hug миналата годиня засях обикновен, дребнолист и лилав, израсна само едно стръкче от обикновения и явно много му се живее  Hug

поникнали са репичките на малчо;
разсада на краставичките изглежда добре Simple Smile ако успея да се преборя с домашните ще го изкарам на двора утре, пък каквото сабя покаже  Laughing
разсада на доматите е ... смешен  Blush тънък, дълъг и крив, но какво пък, и такъв ще го садя след седмица - две, за сметка на това в бутилката с червеите от Амика Simple Smile има разсад от черита  Crazy
и чушките растат неравномерно  Tired 
 Thinking сега като чета какво съм написала не съм наясно хваля ли се или се жаля  Blush да кажем, че споделям, а?  Hug

# 491
  • На остров
Привет градинарки Hug,

Миналата година имах не много успешен опит в градинарството и за това тази година ще опитам пак. Вчера купих семенца и най късно другия уикенд ще ги засадя. Този път ще опитам с моркови, репички, червено цвекло, картофи, домати и краставици. Доамтите и краставаците ще направя първо разсад, но другите мога да ги засаждам по метода на Стелт директно нали?

# 492
Не е ли късно тепърва да се започва разсад домати?  newsm78

# 493
  • На остров
Ми надявам се да не е и в началото на юни да ги извадя навън, но не знам де. Нова ти защо мислиш, че е късно?

# 494
Ами не знам, по-вещите да кажат, при мен разсадът става за 3 месеца, като сея семенцата обаче във външен парник, малък, неотопляем, някъде в началото на март, та не е топло като вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт