(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 240
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
Ми надявам се да не е и в началото на юни да ги извадя навън, но не знам де. Нова ти защо мислиш, че е късно?
За 40-45 дни става разсада вътре. Аз държа семената 12-24 часа в мокро парцалче и найлонов плик на топло, за да тръгнат веднага и да израснат едновременно.

# 496
  • На остров
Аз няма да садя много и ще ги гледам вътре докато стане достатъчно топло за навън, но и аз чакам вещите в занаята  Simple Smile да кажат.

# 497
  • Русе
Аз няма да садя много и ще ги гледам вътре докато стане достатъчно топло за навън, но и аз чакам вещите в занаята  Simple Smile да кажат.

Не е ли по-добре да си купиш готов разсад и при първа възможност да го садиш в градината. Аз съм сяла семената януари, февруари и вече една част съм посадила в градината. От тук нататък да сееш ми се струва късно, дори и да станат.

# 498
One11, съседките направиха външния си разсад преди седмица... След седмица може и да не е много късно, но за ранни домати няма да стане, така че си купи няколко стръкчета готов разсад за по-ран, пък твоите когато станат... Аз утре ще сея един по-късен сорт домати, че все го забравям него, та кога ще зрее не е ясно... При мен външния разсад става по-хубав... Вкъщи доматите тръгнаха дълги и тънки, нямаха достатъчно слънце и още по-малко влажност, а и после навън свикнаха по-трудно, защото не бяха добре калени, попари ги слънцето... Тази година сях външния си разсад на 20-ти март, но го затрупа сняг и никна чак към 15-ти април... Днес гледах, че доматите вече кръстосват, докато наблюденията ми при разсада в кофички е, че им трябваше повече време за кръстосването... Така че забавянето ще компенсираш до някъде с по-бързо никнене... Добре е да ползваш и някой от методите за по-бързо никнене, като например този на peppia...

# 499
  • На остров
Благодаря ви момичета Hug, ще ползвам този вариант на peppia, но аз не очаквам да станат рано доматите, ако изобщо станат. Аз съм на север и при нас чак сега се стопи снега.

# 500
Благодаря ви момичета Hug, ще ползвам този вариант на peppia, но аз не очаквам да станат рано доматите, ако изобщо станат. Аз съм на север и при нас чак сега се стопи снега.

Ааааа, ами виж сега, най-добре си питай из вашия район кое, как и кога се прави... При нас не е късно и за по-късните сортове, а при вас местните жители ще ти помогнат най-точно...  Hug

# 501
В Северна България или още по на север?

Зависи и от това колко е дълъг сезонът, при мен е по-високо и планинско, съответно нямам мегдан за ранни, че и за късни домати, садят се след 24-ти май, обират се рано, немалка част отива за зелена туршия. А и местенцето е оскъдно.
Но пусти мерак.

Миналата седмица боцнах семенца царевица, сега се чудя кога да садя боб да се катери по нея, дали няма да я изпревари?  newsm78

# 502
Да попитам и тук:
от къде мога да купя семена тученица

# 503
Ти,семена лесно ще намериш,а как ще се спасиш от нея? Thinking

# 504
  • На остров
Нова, в Швеция съм аз но съм в зона 3 от 5, което е сравнително добре. И при нас сезона е къс, но и аз пусти мерак все опитвам. За догодина се надявам да имам парник и там ще е по различно.
Нашата градина е голяма, но за зеленчуци имам един специален квадратен като сандък около 6кв.м. където сме купили специална почва за зеленчуци. А за доматите един друг сандък  по малък, на който съм избрала едно закътано и слънчево място до къщата.
Царевицата как я боцваш? И аз купих едно пакетче със 3 семенца вътре и ще я пробвам  Simple Smile!

Съжалявам ако ви досаждам с елементарни въпроси, но голямо желание имам да си отглеждам, а нямам никакъв опит.

# 505
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
градинарствахме цял ден Simple Smile Simple Smile Simple Smile сега бързам да се похваля Simple Smile Simple Smile

салатките и краставичките на малчо Simple Smile салатките вече са обрани и изядени (и оплевени също), а краставичките са боднати под мрежата  Hug

нарът и смокинята са "съблечени" от зимната премяна, а виждам малки смокини и листенцата на нара   Crazy

калемът на бушката расте със страшна сила, но тук искам да покажа новият метод, който пробвахме тази година. вижда се, че има успех с него. методът е измислен от руснак, в по-дебел клон се пробива дупка с дрелка и в дупката се пъха с натиск калемът. един от калемите има листенца Simple Smile а на другата снимка се вижда, че ще има кайсии, нищо че валеше през цялото време на цъфтеж  Hug

# 506
Ооо, и аз имам кайсийки, на новото дръвче, което лично си посадих, чудни са  Heart Eyes
И спанака ми е много хубав, днес късах листа колкото дланта ми, жалко само, че са не повече от десетина стръкчета...
Дано утре да се организирам и най-после да направя снимки.

# 507
Здравейте градинари!Пролетта дойде и аз -ЦОП при вас:crazy:Днес засях първите семена на подправки,утре продължавам с подправки,моркови,черита-черни,червени и жълти,див лук и салатки HugРазсади на домат,корнишони и тиквички ще си купя готов.
Миналото лято ми се получиха нещата с малки изключения и сега сея с голям хъс Party

# 508
  • София
Момичета, да ви се похваля, че и моите саксийни зеленчучета растат като полудели!
Два домата си отидоха, но още два растат и всеки ден им говоря любовно Simple Smile
Салатките също са супер, репичките и те, много съм доволна от саксийното ми градинарство тази година.
Най-много се надявам доматите да постигнат успеха на миналогодишния победител, който раждаше черита чак до зимата. Simple Smile

Ягоди така и не се реших да поседя, ще пазя семената за догодина...

# 509
РоЗи, сади ги, още не е късно:

http://www.youtube.com/watch?v=9PbIz_QI4V0&feature=fvwp&NR=1

Общи условия

Активация на акаунт