(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 090
  • 739
  •   1
Отговори
# 720
  • На Дунава
Това, което разбрах е, че към 85% вода се добавя течен сапун (или прах, не разбрах),не разбрах и колко, и се долива с 15% спирт. Може ли някой с добър английски да поясни? При нас са голяма напаст, съсипват ми доматите на по-късен етап. Sad
Любознателна, аз само с превода мога да помогна - на 85% вода се слага (буквално) една "цвръцка" течен сапун (демек, натискаш дозаторчето и колкото пусне, това е дозата) и се допълва с 15% етилов спирт. Явно това е дозата за бутилка с големината на тези от препарати за миене на прозорци (според снимката). Успех!

# 721
Прасковите ни "струпясаха" и един комшия ни каза да ги пръскаме с разтвор на сурово прясно мляко, 0.5 л мляко и 4.5 л вода. Някой опитвал ли е дали има ефект, страх ме е да не ги увредим повече.

# 722
  • София
Момичета, моят експеримент със саксийни репички май не пожъна успех.... Sad

# 723
  • Стара Загора
Валя, един декар се пръска със 100литра вода.Препарати дадени като доза за един декар се делят на 10 и количеството се разтваря в 10 литра вода.Към разтвора винаги се прибавя течен миещ препарат/сапун/за прилепител.Успех.

Много благодаря! Винаги съм се чудила как да си изчисля каква част от декара са ни насажденията, а то си имало мярка  Simple Smile

# 724
Ро3u,горещо е на твоя балкон,почвата е плитка в съдинката.
Защо червенее?
Да няма високо съдържание на дървесина?
Опитай наесен отново, когато захладнее през октомври с репичките и слънцето ще е по-късо.
Те  обичат да дишат сутрешна влага с листата си.
Ако си от ранобудните и пиеш кафе в 6 сутринта обливай със спрей.Да видим резултата.
ПС.Защо ли ми бе да чета за черните щурчета на Авосет.разбиха романтичната ми душа
Не пеели.Мъжките от мерак си търкали крилата,втърдени в очакване на женската.От вибрацията било.А аз си мислех за Музата на любовта... Blush
И се оказва,щурците обожавали непочиствени градини,ранно затопляне.От котараци и влечуги се плашели.
Авосет,ти имаш ли под ръка?
В градинския център продават живи калинки-1500 бр за 15 $.А богомолките идват по двойки.
Кило пилешко ако-1$.
Това е... Wink

# 725
Работата с калинките и листните въшки е като с тревопасните и хищниците - има равновесие, хищниците никога не успяват да избият всички тревопасни... Миналата година имах голям брой калинки и техни ларви, но въшките бяха неописуемо много, в градината не личеше, че има кой да ги яде... Преди малко набарах издънки от няколко дървета, пълни с въшки... По изпитана рецепта внимателно изрязах всичко заразено с лозарската ножица, напъхах в здрав найлонов плик, хубаво завързах и айде в кофата за боклук... Оставих незаразените издънки за да има с какво да се занимават мравките...  Laughing

Жега не жега разсадих плануваните домати и част от пипера... Доматите трети ден се излежават и се опитват да умират, но нямаше начин, бяха прераснали...

Увивния боб изпревари на височина царевицата... А да го видя сега къде ще се увива...  Laughing

# 726
Да споделя как преборих едни упорити въшки по лимона.
Цялата  минала година лимона все въшашваше...аз чистех листата,но и новите пак хващаха..Имах чувството че някъде от корените беше заразено..Пръсках с емулсията с зехтин и течен сапун..няколко пъти.Но така или иначе не успях да ги преборя..
тази година прочетох някъде за събиране на фасове в вода..разредих редичко от получения концентрат и напръсках.
Еми изгоних ги Mr. Green  засега няма вредители.

# 727
  • Варна-София
Прасковите ни "струпясаха" и един комшия ни каза да ги пръскаме с разтвор на сурово прясно мляко, 0.5 л мляко и 4.5 л вода. Някой опитвал ли е дали има ефект, страх ме е да не ги увредим повече.

Полаана, за къдравост по листата ли говорим или за нещо друго?
Ако е къдравост не пръскай с нищо, само щателно обери заразените листа (качи се на стол, стълба), за да намалиш заразата в градината и наесен щателно пръскайте с 2% бордолезов разтвор, а напролет при набъбване на пъпките, даже леко зарозовяване - с 1% бордолезов разтвор и това е.
По това време на годината къдравостта не се лекува. Ама изобщо.
Чакай, излъгах. Високите температури потискат гъбата. Над 28 градуса със заразата е приключено.

Днес за първи път колтучих доматите. От колтуците направих лекарство за розовите въшки по розите.
После пък със зехтинова емулсия напръсках доматите, защото вчера нямаше, но днес имаше черни мухички.
Пратих мъжо да пръска моята любима джанка с намокрима сяра, за да не гние, понеже е много джваклива (сочна).
Обрах къдравите листа на прасковите.
Изобщо днес беше чудесен ден.

Лозева, дай малко ориентир с количествата. Колко фаса на колко вода, колко време се киснат - такива работи. Искам да пробвам по някои видове въшки, които много ми се опъват.

Последна редакция: сб, 11 май 2013, 21:22 от amica1

# 728
В подкрепа на  Веселчето ще кажа ,че нашия малък которчо вече трети ден го наблюдавам как лови кафеви скакалци в оранжерията.Работлив е нашият которчо Simple Smile

Рорик няколко пъти беше писала за накиснати фасове,даже и за разсада беше казала да го поливаме с това.Аз прилежно съм си го записала,но проблема е ,че никой не пуши и трябва да прося фасове Mr. Green Но за количества не съм записала и до сега го правя на око половин кофичка от кисело мляко пълна с фасове допълвам с вода.Но аз за сега само превантивно съм пръскала.

Днес пръсках с доматин оранжерията и сега ще дебна завързи Simple Smile
Откъснах първите три краставици Тести Грийн.
Посях наново тиквичките в гнездата и за застраховка посях и в саксийки да има резерва.
Посях най накрая пипера и външните краставици.Сега са наред чушките и още малко сладка царевица имам да посея и приключвам.

Последна редакция: сб, 11 май 2013, 21:45 от skela

# 729
здравейте  Hug Heart Eyes
чета ви,но времето е кът...минавам само с малко снимки
http://mamagemelar.snimka.bg/nature/gradina-2013.751106.all

# 730
Амика съвсем на око беше..сложих на мъжа една кофичка на терасата с вода..и заповядах да си хвърля там фасовете Mr. Green
След няколко дена водата си беше станала кафява..и с много силен мирис..сложих в 1,5л шише на дъното около 100гр и допълних с вода...и така пръсках като надупчих капачката. Peace

# 731
Амика съвсем на око беше..сложих на мъжа една кофичка на терасата с вода..и заповядах да си хвърля там фасовете Mr. Green
А ако направо си купя цигари, дали ще стане? Трябва ли да са употребявани ? Simple Smile Пусто няма откъде, всички отказаха вече цигарите (за щастие).

# 732
  • Варна-София
Мерси. Ще разказвам за резултатите.

# 733
amica1 , става дума за "къдравост", но механичното обиране на заразените листа е мисия невъзможна. Три големи дървета са и вече са силно заразени. Щом топлото ще ги оправи, почвам да се моля за жеги Praynig А с бордолезов разтвор пръскахме, но не знам защо не помогна. Имате ли вече доматчета от сетите навън, моите още не са прецъфтели, а уж още средата на март ги засях навън и са  "Прекос", който се води много ранен сорт. Миналата год по това време "Рилата" ми имаше завръз. Тази година смених сортовете, но май сгреших newsm78

# 734
  • Варна
За въшки по саксийните растения си направих препарат от босилек -2 стръка пресен босилек(само толкова имах пресен) + супена лъжица сух босилек допълних вода в стъклена бутилка от 1 литър. Босилека се кисне 24 часа прецежда се, разрежда се 1 част настойка 2 части вода, добавя се веро или течен сапун. Настойката е по книгата на Симеон Дочев "Екоградината" (там количествата са 500 гр. босилек на 10 литра вода)
Аз импровизирах и прибавих една цигара. След едно напръскване с въшките се приключи.
Има и много други рецепти, аз споделям скромния си опит.

Общи условия

Активация на акаунт