(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 087
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
  • густо майна Филибето
Нямам възможност да си правя разсад, тъмно е на топлото. Затова купуваме готов, вече задължително само в кофички. Наскубаният иска близо седмица яко поливане, за да се осефери, а доматите от кофички като ги насадих, нищо не усетиха. Както обикновено от зима става лято и садим на 25-28 градуса, наскубаните много страдат.

От кокошките има отпадък, на купчина ли да го струпам, за да угние, или да правя коктейли и да поливам? В края на зимата нахвърлих каквото имаше направо в градината, после се фрезова. Засега нищо не страда. Rolling Eyes Куркума, ти си спец по тия бъркочи, какво ще ме посъветваш от опит?

# 706
  • Варна
Здравейте на всички!

Да се отчета с това, което съм засяла и засадила Wink
Като семена направо в почвата посях повечето подправки - магданоз, джоджен, целина листа, копър, девисил. Някои не са поникнали, а на други им трябваше близо месец за да поникнат и то доста хилави. Посях също моркови, грах, сладка царевица, жълт боб, репички, манголд, рукола, тиквички, тикви, пъпеши и краставици. За сега относно производителите мога да дам мнение за  "Sakata-японско качество"  Simple Smile) и да похваля високата им кълняемост.
Готов разсад ползвах за ранни домати, краставици, капия, отново подправки - мащерка, риган, мента. Посадих и плодни храстчета - червена и черна боровинка, годжи бери, арония, малина.
За сега желанието ми да съм градинар е все още налице. Срещам доста трудности някои от които решавам по интуиция, или си мисля че решавам:)
В градината има и 90 плодни дръвчетата, повечето ябълки и до сега грижа от мен не са видели Embarassed освен, че им е бранувана почвата в началото на април. За съжаление вчера видях завити като на фунийка листа, и сгушени вътре листни въшки. Пробвах една бензинова пръскачка, но празна без течност тежи 11 кг, а след като я напълнихме 25 кг Sad  За толкова дървета не е много удачна ръчната пръскачка.
Ще съм много благодарна ако ми препоръчате пръскачка както и препарат за конкретния проблем с въшките.

# 707
  Здравейте,
Влизам за първи път, но ви следя редовно. Изчетох всички теми с надеждата ,че скоро ,това което сте споделяли ще ми влезне в реална употреба, а не както до сега, една две саксийки с подправки на терасата.
 Относно въпроса за мравките - наръси канела - действа безотказно ( личен опит ).

# 708
Дани, 90 дръвчета  Hug Толкова е хубаво, аз нямам място и за 9 даже...

# 709
Потресена съм от тиквечките и помен няма Cry
Вчера си бяха там,четири гнезда по две в гнездо.А днес и помен няма от тях,само едно растение останало.
Като поразрових за да видя дали има остатъци попаднах на червеи и една жена ми каза ,че може те да са ги дръпнали.Но на мен нещо не ми се вярва да са червеи.Някакви предположения?

# 710
Оо, аз веднага мога да ти предложа попови прасета/черни скакалци, от личен опит  Laughing.
Това за червеите за сефте го чувам, звучи ми съмнително.

Аз черита гледам, миналата година бях много доволна и от добива, с кофи ги берях. Толкова бяха навързали, че и съседът, върл противник на черитата, като гледа моите цяло лято, тази година и той си посял Simple Smile).
От тези, които аз съм гледала, най-сладки са Sungold, това ми е единственият хибриден сорт в цялата градина, ама наистина много вкусни ми бяха.
Ех, как искам да съм си вече в градината, пусти 28 дни!

# 711
Тиквичките най-вероятно са ти изядени от голи охлюви, те ги обожават...  Naughty

# 712
Направих експеримента да посея семките от хибридните тиквички. От семките на тиквичкит/ маркирани с F1/ нищо не поникна. Дори от семки /цяла тиквичка презряла/хвърлени при ЧКЧ-тата нищо не излезе.

# 713
Оо, аз веднага мога да ти предложа попови прасета/черни скакалци, от личен опит  Laughing.
Това за червеите за сефте го чувам, звучи ми съмнително.

Аз залаган на червей - тук поне телен червей ми причинява такива неприятности.

# 714
  • Пазете Гор
Моите наблюдения също сочат, че охлювите - черупчести и голи - са основният любител на прясно поникнали тиквички и краставици. Червеите също са станали твърде ящни. Всъщност може лесно да се различи - поповото прасе прегризва стъблото, а охлювите опасват свежите листенца между семеделните. Охлювите оставят и своята диря. Червеите притеглят ядения стрък в земята.
Справям се с тези вредители като поставям върху гнездото тиквички бутилка от 10 л с отрязано дъно. За да не се запарва, прерязвам и махам гърлото на бутилката. Получава се нещо като цилиндър, който с лек натиск заравям в почвата около гнездото - на 4-5 см, колкото да стои прав. По-сигурна защита се получава, ако горната част не се отреже напълно, а се остави на съвсем мъничко "езиче", която похлупвам вечерно време, а заран - отвивам. Досадно е и много грозно, но пък е ефективно. Е, пък и за кратко - до към втори-трети същински лист. Звучи сложно и затова утре просто ще снимам - лесно, евтино, ефикасно и безвредно мероприятие.

Ljuboznatelna
, пресният птичи тор ползвам за подхранване, а попрегорелият - за основно торене. Пресният птичи тор размивам с вода в съотношение 1:2, оставям за два-три дни под капак и после разреждам това още с вода 1:8-1:10 (тоест на един обем тор в крайна сметка около 20 обема вода) . Наливам този разтвор с канче от 800 мл, индивидуално около всеки корен три четири пъти през вегетацията. Пипкаво и смрадливо е, но растенията го обожават.

avocett, изглежда че всред гледащите домати има различни крила, уклони и спорове:
чери vs градински,парникови vs слънчеви,розови vs червени,кисели vs сладки,захарни vs водни... Обичам зарзаватчийството.

# 715
Валя, един декар се пръска със 100литра вода.Препарати дадени като доза за един декар се делят на 10 и количеството се разтваря в 10 литра вода.Към разтвора винаги се прибавя течен миещ препарат/сапун/за прилепител.Успех.

# 716
  • на брега на Дунава
avocett Страхотно е при теб.Размечтах се като гледах снимките.
Градините ви са толкова подредени.
При мен е диво и все пак всичко засадих.
http://prikachi.com/images.php?images/650/6174650c.jpg
Аз сея черита от три години,но не отглеждам разсад .Те сами се разсаждат в градината и аз само въвеждам ред-махам излишните или ги местя ,ако са си харесали точно пътеката.Жълти са и приличат на мънички крушки.Не ги харесват у нас и им измислих страхотно предназначение.Замразявам няколко пакета и зимата ги слагам цели в супата или гювеча.Става красиво ,атрактивно и вкусно.Другите пък цели ги слягам в доматите за готвене в буркани.И става разнообразно-червено и жълто.

# 717
Аз бях изумена ,защото не само тиквичките ги нямаше,а нямаше и никакви остатъци.Все едно гие нямало.Куркума ако имаш време да снимаш ще съм благодарна.

# 718
  • густо майна Филибето
Куркума, благодаря!  bouquet

Днес намерих една рецепта за умъртвяване на миризливки. Не зная колко е ефикасна, аз четох този преводач http://translate.google.bg/translate?sl=en&tl=bg&prev=_t … ol-bug-spray.html 
Това е оригинала http://alternative-energy-gardning.blogspot.com/2013/03/isopropy … ol-bug-spray.html

Това, което разбрах е, че към 85% вода се добавя течен сапун (или прах, не разбрах),не разбрах и колко, и се долива с 15% спирт. Може ли някой с добър английски да поясни? При нас са голяма напаст, съсипват ми доматите на по-късен етап. Sad

# 719
На мен така ми изчезнаха първите краставички, тъкмо се зарадвах, че са покарали и на следващия ден липсваха, мисля, че са плужеци. Новите насадих между лука и чесъна, че ми се струва, че там не лази тази сган. Ще докладвам, ако има резултат.

Общи условия

Активация на акаунт