(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 087
  • 739
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте, минавам само да покажа тая статия, тъй като смятам ни засяга пряко, особено след идеята на Куркума да разменяме семена за да запазим сортове.
http://www.dnevnik.bg/zelen/2013/04/29/2051593_prirodozashtitnic … va_stari_sortove/

# 691
Здравейте!

Включвам се отново.В крайна сметка си купихме 40 корена разсад за домати,защото от семки нищо не стана  Confused
В момента са засяти на колове.Разсадът е доста голям и хубав.Има и цветове.Искам да попитам как се полива?След като вчера сме ги поляли обилно,кога трябва пак да се случи това?Притеснявам се да не ги удавим,че с нашето поливане май прецакахме малините  Tired А май не се полива всеки ден  newsm78

# 692
Вес, не съм виждала кукувича прежда да цъфти, надявам се и да не я видя никога повече до края на живота си.
Трендафилът цъфна, ще се вари сладко пак   chef

# 693
Някъде тук се мотаеше Петиция във връзка с горният случай (не тези с кукувичата прежда и поливането на доматите)...  Ето я - http://www.avaaz.org/en/petition/We_dont_accept_this_Let_us_keep_our_seeds_EU

# 694

Привет , момичета  wavey

Някоя от вас има ли опит  с  домати Марманде и Белмонте.
   Това са ми новите сортове тази година.
   Пикирала съм си разсад и съм в чуденка колко да засадя.

Вкусни ли са  newsm78
   Красиви ли са  Laughing

Градината ми е малка и нямам възможност за много експерименти .

# 695
elfi4ka аз съм от незнаещите ,но ще ти напиша как направих аз Simple SmileПолях ги 15дни след саденето и мисля ,че им дойде добре.

Аз да се оплача или похваля незнам точно кое от двете е....Имам около 40 корена домати в оранжерията Рила и Наслада от мой разсад.Пу ,пу да не им е уроки много здрави растения,в диаметър около 1.5-2см,но сега започват да цъфтят,защото закъснях със саденето,засадих ги на 4.04.
А в градината от купен разсад още миниатюрен,тънак,тънак, имам вече доматче колкото лешник,а ги садих на 1 май.Сорта им пишеше ,че е Калина.
Та сега моята питанка е къде е причината ?Най вероятно в начина на гледане на разсада.Предполагам го подсилват с нещо.Едва ли е от сортовите ,защото колко по ранен да е Калината newsm78
И така ще имаме домати първо от градината ,а после от оранжерията Joy така се подредихме.
Дай боже с късните домати да не сгафим.Четох ,че се посяват семената края на май.Някой знае ли нещо по въпроса?

# 696
  • Пазете Гор
mama_gali, малко е нахално, но сериозно питам дали имаш излишък от 2-3 бурканчета (от пюре, 180 мл) конфитюр? Ще разменим за нещо трънско - да речем планински мед (восък, прополис), втасали кисели джанки, сипкави зимни картофи, семе за смрадлив чесън? Имаме ли сделка?
Някъде пишеше за разликата между сладко, мармалад и конфитюр, но нищо не помня.

elfi4ka ако разсадът ви не е в кофички , полейте го първите два-три дни и после оставете на майските дъждове работата. разбира се, в екстремна жега и суша, добре е да се полее. Обикновено младите домати клюмват в горещите часове на деня, а привечер се освежават сами. Ако след залез слънце доматите ви не са свежи - значи имат нужда от малко нестудена вода.

skela късните домати се засаждат в края на май. Посяването е друго. Посяват се семена, засаждат се млади растения. Ранните домати се развиват малко по-бързо, но по-важното за любителя градинар е, че не се развиват добре след 5 китка.  Калината за мене е малко разочароващ сорт откъм добив , макар и доста вкусен. За късни практикувам с консервни сортове.

Не пожелавам никому, но все пак парникът ни дава гаранция срещу природни бедствия. Оня ден небето на запад мязаше на мастило.

Малко след като младите растения се прихванат е време да ги подхраним. Шербет от пресен оборски тор, смит птичи тор - каквото и да е , но много помага.

Айя , добре дошла. Аз сравнително отдавна гледам градина и досега не съм опитал домат, изгледан от земята и с ръцете ти, и да не е вкусен. Сади, снимай, покажи, разкажи ни.

В по-предните страници някой попита за сорт фасул, да е хем пешак, хем вкусен за зелен, хем за зрял. Тове е добро изискване. Аз бих искал още да е устойчив на болести, родовит, да дава добро семе, да е непретенциозен към поливките.  Grinning. Няма идеални сортове. При фасулите важи едно правило - фасулът йойто е годен за консумация и зелен, може да се консумира и зрял. Обаче има сортове, които са годни за консумация само зрели. Във по-ранна фаза зелените шушулки са неядивни. такива са повечето местни родопски, торлашки, трънски генетични линии увивен фасул. В Тракия обикновено гледат фасул еднакво годен за ядене във всяка фаза на зрелостта си.
Та с две думи - препоръчвам на тези, които искат универсален сорт фасул, а нямат на разполежение проверени универсални семена, да засеят сорт за зелен! Провереният в темата Старозагорски чер не е никак лош и зрял, само дето черните му люспи придават на чорбата леко артистичен лилав цвят.

Алана
, моля те за прецизно наблюдение на ягодите и активно споделяне на впечатления. Срещам сума проблеми със завъждането на подходящи за моите условия. Преи повече от 20 години на градините в района ми се отглеждаха ягоди, които плододаваха от юни докъм 15 юли. Никога не ставаха изцяло червени. Имаха идеалната ягодова форма, такава, каквато имат горските ягоди. Съвременните хибриди имат малко напомпан вид, като ягода щангист.

# 697
Здравейте,

Аз наминавам с конкретно питане - в градината са се навъдили много от едни черни скакалци, заедно с поповите прасета прегризват разсадите. Днес баща ми е подменил над 20 корена домати, имало е изядени и от патладжаните, и от пипера.
Особено тези черни скакалци са разорали цялата градина, докато разсаждах доматите на места излизаха десетки и чак ставаше страшно като се разпоскачат навсякъде. Може ли да ме посъветвате как да се отърва от тях, по възможност без инсектициди?
Можеше и да увивам всяко коренче с найлон, дядо преди така правеше, ама на мен не ми се занимаваше, пък и времето беше кът.

Иначе от това, което баща ми ми предаде, мога да се похваля с първите вързали чушки и първите узрели ягоди. Трябва и съседите да си похваля, не смогват да си насадят техния разсад от поливане на моята градина. А това е голям зор, при мен не е ей така да пуснеш водата и да върви, разнасят се маркучи, тръби, наслагват се, накрая един дебел черен маркуч и той постепенно се мести във вадата, пък където аз съм проявила висшата гениалност и съм сяла фасул на високото, трябва с ръка да се минава... Изобщо много съм им благодарна, защото знам, че не е лесно и, че отнема и време, и енергия. Пък за фасула да кажа, че баща ми така е сял граха и от него видях, та той не стига, че ме подмами, ми после и ми се кара даже ;р. Но с поповите прасета и скакалците е сериозен проблем, съседите 10 корена патладжан садили и докато насадят десетия, 4 вече били прегризани...

Снимки от мен, още не съм имала време да пиша, та по-нататък ще си повторя снимките, ама с текст вече Simple Smile). Повечето са с китки, ама то от пусто маратонно разсаждане в последния момент не ми остана време да си снимам хубавите редове, ще снимам след месец завареното Simple Smile).
http://s212.photobucket.com/user/_avocet/slideshow/gradina%202013

Последна редакция: чт, 09 май 2013, 22:50 от avocett

# 698
avocett страхотни снимки, поздравления!  Peace

# 699
 Не знам дали сте срещали тази идея за отглеждане на ягоди без да се заема място за това.Но на мен ми хареса Peace
Скрит текст:

# 700
  • густо майна Филибето
Ох, много ми харесва това с ягодите, ще ми се да обработя моят мъж да ми измисли и адекватно поливане за тях. Все ме е страх, че долните ще са много наквасени, а горните - сухи.

На нас от садене на китки не ни остана много място за зеленчук. Дадох строги нареждания какво да НЕ се купува, и познайте какво се случи - пристига милия с 10 корена патладжан ooooh! А миналата година със зор пържих само и само да не хвърлям слаба продукция от 6 корена. накрая купихме 4кг и го напекох за кьопоолу, е не сме го изяли още.
Споделям мнението на Куркума за черитата, две години гледах, не ги искам. Да ама ми тупнаха 4 броя.
И сега няма достатъчно място за лютите чушки, щото пък Милото ги яде като за наяждане, поне три дълги реда му трябват. Mr. Green

Да ви пусна и една снимка за разкош, защото няма как да не се похваля, че имаме фреза и засега градината изглежда добре. Но е набола една трева, направо ме плаши. миналата година беше тревясала джунгла, а много ми се иска тази да имам прилична градина.

Скрит текст:

# 701
За маслото от нийм аз правя така - разтварям 2,5 мл масло от нийм с 2,5 мл течен сапун до получаване на емулсия и добавям 500 мл топла вода. Концентрацията на маслото е от 0,5% до 1 %, като се разбърква с толкова течен сапун. Ох дано да ме разбрахте Whistling
Разбрах Peace
А, растително масло? В рецептата на Нимазал пише,че съдържа newsm78
avocett, и при мен голямо нашествие на скакалци-черни,зелени, всякакви. За сега не съм забелязала поражения при зеленчуците, ама то има време де #2gunfire
Като казах поражения, тази година сякаш поповите прасета са по малко. До сега имам изяден само 1 корен домат.
Черита тази година боднах само 2 корена, и то за кеф на детето.

# 702
Куркума, ще ти подаря с удоволствие, подсещай ме само  Hug

# 703
  • Стара Загора
Здравейте! Утре ще пръскаме картофите с Алверде, че колорадските бръмбари са започнали да ги унищожават. Обаче не мога да се ориентирам за концентрацията. На препарата пише "за картофи 20 мл/дка". Обаче колко мл да сложа на 10л вода?  newsm78

# 704
Куркума аз имах предвид ,че ще посея семена за разсад края на май за оранжерията ,а и за навън.Късно ли ще е?
Обърках се от четене,даже някъде четох,че 10-15юни се сеят семена за разсадите за късен домат.
Днес напръсках с бордолезов,нещо не ми се рискува без него.
Тази година сме трима градинари и сколасваме.Само пипера не съм садила,но утре ще купя разсад и това ще свърша.От моя пиперен разсад само 6 коренчета Софийска капия излезе.
За да е градината както аз си я представям трябва всеки ден да се прави по нещо.Засега смогвам да ходя всеки ден ,кога сама ,кога с компания/майка ми и брат ми/.
Така...... преди няколко дни брат ми реши да плеви и на какво мислите ми замириса минавайки?....На целина Joy две коренчета по малко Rolling Eyes
А аз баш градинарката си поръчах 2 килограма арпаджик и разбира се с много зор и засяване на всякакви местенца  изразходих 1килограм Mr. Green
Но релакса е пълен в градината.
Мъжо е по овошките и милия е болен ,с какво е пръскал незнам,но изгорил малко едната череша.Ние с него сме двете крайности,аз не искам да чувам за химикали ,а той за каквото трябва и не трябва пръска.Но пък сме като парченца от пъзел така се допълваме.Айде изкарах го на чуства ,но така ми идва отвътре Simple Smile

Последна редакция: пт, 10 май 2013, 16:02 от skela

Общи условия

Активация на акаунт