(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 102
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
Маграт, аз мисля, че нищо няма да им стане, местила съм луковици след прецъфтяването, докато още помня кое къде е, тази година си цъфтяха без проблем. И лалетата, които изхвърлих в празния двор, също нацъфтяха, тях дори не съм ги садила, хвърлях в тревата  Embarassed
Голяма мъка с кукувичата прежда, не съм питала за препарат, скубя сега, поне още няма много зеленчуци, малко грах само изхвърлих, все се надявам да се справя.

# 676
Здравейте градинари!

Някой вече ще берат а аз още садя. Добре, че градинката ми е в по хладен район та с това се оправдавам.

Моля да ме посъветвате какъв боб/фасул да посадя, който да е хубав хем на зелен, хем на зрял и по възможност да не е притков.

Някой от вас на зад в темата се вайкаха, че пащърнака не им е поникнал още. Не съм специалист, но от информацията която четох периода му за покълване е от 15 до 40 дни в зависимост от температурата и влажността. Колкото по висока температура и засушаването, толкова по бавно ще поникне.

Балконската ми градина е във вихъра си. Редовно се бере за салатка. Външната ми градина почва да наваксва и ми останаха само доматките и чушките да засадя.

# 677
  • Сливен
За маслото от нийм аз правя така - разтварям 2,5 мл масло от нийм с 2,5 мл течен сапун до получаване на емулсия и добавям 500 мл топла вода. Концентрацията на маслото е от 0,5% до 1 %, като се разбърква с толкова течен сапун. Ох дано да ме разбрахте Whistling

# 678
  • Пазете Гор
Луковиците може да се заровят и сега, може и, и май е по-добре рано наесен, Magrat.

Успях да се преборя с кукувичата прежда преди години само след като безжалостно изсякох с мотика, а малко по-късно изгорих две лехи фасул за зелен. Още ме е яд, ей. Един агроном разправя, че дори и едносантиметрово членче зарзаява наново. Напаст е това.

За тези, които искат да отглеждат зеленчуци на балкон, ще споделя малко знания за контейнерното отглеждане. Искам дебело да подчертая, че макар и не много лесно е напълно възможно на терасата да се организира малка зеленчукова градина:

- консултирайте се със специалист за носимоспособността на конструкцията ви. Това е лимитирашият ви фактор.  Разбира се, тука не говоря за пет саксии с домати , а за цялостна трансформация на терасата в градина. Има отлични решения за това с естетична и продоволствена стойност. Даже, между нас казано, обмислям как да включа тази услуга в дейностите на фирмата ни.

- оптималният обем почва за два корена краставици или пипер, домат, патладжан е 15 литра почва или торопочвена смес. Това е обемът на една тенекия за сирене. Те са безбожно грозни, и разбира се може да се ползват и по-красиви съдове.

- осигурете подложки за съдовете

- нека почвената смес да е по-богата на органично вещество - половината да е тор, примерно

- не пропускайте поливки

Питам се защо толкова много градинари тук споделиха желанието си да отглеждат точно чери домати. По моему мисля, че завъждането на тоя плевелен домат за загуба на време и ресурс. С на практика същите усилия може да се отгледат отлични домати с размери, позволяващи дъвчене. Искам да ви уверя, мили начинаещи, че не бива да се страхувате да мечтаете за домат  ...да речем 850 грама. Зарежете тия дребосъци. Laughing

Искрено съжалявам, че не успявам да приветствам лично всички новозаписали се в темата. Всички са добре дошли и ви моля да споделяте повече и всичко, без да си налагате притеснения и ограничения. Уверявам ви, че сте на точното място за дискусии по зарзавата из мрежата. Радвам се, и ми се струва, че ще е добре да се преброим, а? В следващата тема може да се пусне нещо като анкета. Въпросът може да е шеговито-фиктивен, да речем: става ли ви хубаво, когато газите боси в поливната вада? Wink.

# 679
и аз не исках да се занимавам с черита,още повече ,че при мен стават триметрови и едва ги поспирам тия гиганти  Whistling
но мъжа ми си прави шишчета с цели черита-табиетлийската и не дава и да се издума да ги пропусна  ooooh!
а като ме насгони многото реколта-слагам и да суша ,на половинки,заливам със зехтин и зимъска-на фокача,на погача,на пица с малко чубрица или риган ...мммм...

# 680
  • Пазете Гор
Искам да уточня една подробност относно неполиването на прясно разсадените домати в личните стопанства.
Чувствителността на новоразсадените растения е в зависимост от вида на разсада - пикиран в индивидуални кофички или пикиран в леха. Във втория случай е важно дали растенията се изскубват или се изваждат с много от пръстта. Нуждата от поливане е по-голяма при по-голяма загуба на коренчета - а именно - при разсаждане на изскубан разсад. При такъв разсад не бих рискувал с неполиване 20 дни. При засаждане от индивидуални кофички - мисля, че такъв период е допустим и нужен.

Комшията много пътува и отвсякъде влачи доматен разсад. Прави го въпреки, че твърди, че ако разсадът се премества много от мястото на отглеждането си до мястото на засаждане, то възрастните растения на плододават добре.

Като се замисля има логика (променя се климат, йонизации, магнитно поле, географски полюси и пр.), а и собственият ми опит показва, че пренесения от отдалечено място разсад не се представя добре. Какъв е вашият опит?

# 681
  • На остров
Куркума моят опит с изпратено от бг семе за домат /неуспешен, купени от тук семки за чери /успешни. За това гледам вече да си купувам от тук семена за да са съобразени с локалния климат.

# 682
Тук сея и от български семена ( домашни и купени) и от месни семена. Няма никаква разлика, всичко ми пониква. Единствената разлика в е сортовете. месни, които имам са с доста дебела ципа ( става дума за доматите).
Чери сея заради коктейли и заради украса на салати. Сея е силно казано, оказа се че с изхвърлена пръст се е самозасяло даже

# 683
  • На остров
Титина, явно си зависи от климата, ти си в Тексас аз съм в Швеция  Sunglasses!

# 684
И аз мисля че зависи от климата.Аз вече имам домати колкото яйце  Mr. Green   Садени са още началото на Март  Simple Smile  Само че имам една питанка  Thinking  засаждах на няколко места магданоз и целина ( пресаждани от саксийки ) и след няколко дни мравки се заселват в основата на стеблата и ги прегризват Sad    Как да ги изгоня от градинката незнам.Четох че магданоза ги прогонвал но те са привлечени от него    newsm78

# 685
Аз пък съм в  Илинойс.Преди седмица валя последният сняг,след туй потоп и хоп в лятото.  Crazy
От днес вече българските ми домати са в почвата,високи до коляно,закалени и наторени от черен Дончо Котараков,което ще намали интереса на Катеринките поне в началото.
Дребните дечица обожават чери-доматчета,които се пукат в устата,прилягат в ръчичката и могат да откъснат сами.Тези Куркумените по 850 гр по-вървят за под асма,зехтин,маслини и бисерна гроздова привечер.За уморени,доволни Газди.  Hug
Чуден разсад имам на зелен спирален карфиол.Чуден.
One 11,покажи ни беритата,в чийто сладък сос топим в IKEA шведските дребни кюфтенца.
И каквото по-завъртяно се сетиш от флората на Севера.
А Титинка,португалките,Кипър да се похвалят в снимки.
Колко шарена стана Темата!
ПС.Кукувичата прежда цъфти ли,Мамо Гали?
Замислих се с мравките,Kremenu6a.Пробвай да сложиш лъжица костно брашно или тор от червено месо по-далече от магданоза да видим дали ще тръгнат по него.Изсипи им шепа семена от тревна смес там да им създадеш работа,докато стръковете на магданоза заякнат.
Дано кандисат! Thinking

# 686
... мравки се заселват в основата на стеблата и ги прегризват Sad    Как да ги изгоня от градинката незнам.
Пръсни бакпулвер.
Пробвай и другите препоръки и сподели резултатите.

# 687
При мен мравките крадат семената, но не унищожават листата.
Да не са листни въшки, които мравките разнасят насам-натам?
Моите мравки продължават да си отглеждат листните въшки върху ореха, както всяка година, не смея да ги закачам, за да не плъзнат навсякъде, дървото засега е държеливо.

# 688
Моите мравки продължават да си отглеждат листните въшки върху ореха, както всяка година, не смея да ги закачам, за да не плъзнат навсякъде, дървото засега е държеливо.
И при нас е същото, всички долни клони.

# 689
  • Сливен
Към 15 март засадихме купен разсад от домати в оранжерията и имаме вече доматчета колкото дребни яйчица, отгледания от мен разсад от Домати Рома, Наслада и Калина разсадихме на открито около 15 април и вече имам доста нацъфтяли китки. Розовия едър, Гиганта, Супер Гиганта, Романеско и Ачи са също вече засадени но едва от седмица и още се възстановяват. Заради сина и племеницата ми насадихме и 15 корена чери домати - Supersweet 100F. Поне четох че са индетерминантни, т.е на колове и че се колтучат. Ако бъркам поправете овреме, че да не ги изхабя. Краставиците Саката и Южна наслада посях на 21 март, а разсадих около 23 април и даже вече имам малка 3 см. краставичка /баща ми предрече че ще я изхвърли растението, но дано не стане така/.
 Целината все още си е на разсад, чакам да доизядем репичките за да се освободи място.
Картофите които купих Санте -холандски, без никакви кълнове достигнаха посадените от домашно семе с големи кълнове. Остава да дадат и по-голям добив и ще е супер, защото имам вече горчив опит с едно холандско такова семе.
Тиквички сях кръгли от Ница и кръгли от Пиаченца /или нещо такова  - светло и тъмно зелена, сети са едновременно с краставиците, напъпила са и те с доста пъпки.
ОО щях да забравя ягодите - тъй като баща ми реши да изкорени ягодовото насаждение и да засади райграс, трябваше да измисля нещо да остане за децата, че те това им е радостта в село - да ходят да обикалят всяко нещо да си късат и да го хапват. Та така реших да насадя два реда върху черно фолио, закупих си разсад от Пловдивския институт, 100 корена и в една голяма кал, ама кал като казвам, едвам се копа аз садих ягоди. Казах си или ще стане нещо или всичко ще умре Mr. Green. Ама елате сега да видите, стана като гатанката - мъничко червеничко царя от пътя отбива -  Laughing Всички съседи само тях гледат и си просят разсад. Те станаха едни големи силни растения, и много плодовити, даже сега в събота ще берем с децата. Направихме им капково напояване и в жегите няма да имам грижа. Пуснаха доста ластуни, но родителите ми не дават да ги режа. Що нещо изчетох навсякъде пише да се режат за  да не се изтощава корена, но те не, да се размножавали.
Грахът ми тази година половината стана, половината не - стана този дет го купих от Сортови семена, а домашното семе не поникна. На негово място засадихме боб - Старозагорски чер, Никос, още един с жълта шушулка и бял вътре и Биволски боб. Дано този последния да го отгледам, че много ми го хвалиха.
Прасковите и нектарината много ама много са се накъдрили, но тъй като с тях се занимава баща ми, не дава да му се меся. Купила съм скор, но той не ще да пръска, яд го е на тези дървета, че каквото и да ги пръска есен и пролет винаги ги напада къдравостта. Онзи ден например, както си беше добре крушата единия клон нещо поувяхна и когато я разгледахме по отблизо под кората един червей. Отиди си цялото клонче. Същото и с кайсийката, така беше нацъвтяла, най красивата в целия двор от кайсийките, но отново единия клон изсъхна и до там, иначе нищо друго и няма вече повече от месец. Аз много искам да познавам поне един агроном в селото, но то няма ни един, а и какво ли разбират. Да дойде да огледа дръвчетата и да каже къде какво трябва да се направи. Не може от всичко да се разбира.
Та така, доста дълго стана, но сега имах време да попиша повечко. Лек и спорен ден.

Общи условия

Активация на акаунт