Идеи за стартиране и развитие на бизнес 20

  • 139 201
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 1 071
[quote author=Галактическа принцеса link=topic=706237.msg26099745#msg26099745

Имам доста години опит точно с това. Сладкарница и сладкарски цех към нея. Много е важно да имаш поне един много опитен и в час сладкар. Тенденциите в сладкарството се менят с бясна скорост и ако предлагаш пастички с маслен крем и китки за украса освен да събираш бабите друго няма да се получи. Важното е и да си изясниш точната концепция. Искаш да е място където се продават закуски и сладкиши за "на крак" или искаш да е изискана сладкарница със сервиране, изработване на торти и т.н. Ако имаш въпроси съм насреща, може и на лични.
[/quote]

Галактическа принцеса, в кой град е твоята сладкарница?

# 616
  • Мнения: 478
Аз пък да питам някой има ли опит със сладкарки цех ? Идеята ми се върти от доста време и сме я обсъждали по- напред в темата и тогава много ми помогнахте да ми се избистри. Като се стигна до конкретните неща, обаче очаквано се оказа че много работи не са ми ясни. Имам опит с ресторант,но това все пак си е нещо доста по-различно. Искам да направя сладкарничка с малко цехче, мястото е сезонен курорт, няма друг цех, човекопотока е приемливо добър. Имам помещенията, но без статут за това и част от оборудването. Сега въпроса е какво включва минималното обурудване с което мога да започна и как най-лесно да сменя статута.

Polaana, и аз съм на етап проучване за подобна дейност - не сладкарски цех, но подобно. Като начало, вероятно си прочела Наредба 5 и Закона за храните. Оттам, добре подкована законово, отиваш в местното представителство на Агенция по храните и получаваш съответната информация, която ти липсва. Аз поне така направих. Добре си изясних нещата. Оттам - консултантска фирма за HACCAP - те ще ти отворят доста вратички. Не знам дали това е правилният път, но аз така действах Simple Smile

Минах по този път преди три години. Не сладкарски цех, а кулинарен магазин с кухня. Описаното от Shamsina начало е правилното. Следва, обаче, голямо ходене по мъките и обзавеждането ти е най-малкия и последен по ред проблем. При промяна на предназначението, от общината ти искат пълен пакет проекти за одобрение като за нова сграда (част технологична, електро, ВиК, ОиВ, архитектура, конструкция, пожарна). Ако имаш съседи в сградата, задължително ще ти искат тяхното съгласие да правиш това, което си намислила. Възможно е да ти искат становище от "... опазване на околната среда(не помня точно как се казваше)" за вредата от бъдещото ти производство, а може и още нещо да са измислили през последните години. До тук - 2 месеца минимум. След одобряване на проектите, трябва да ги изпълниш (изграждане/бутане на стени, вода и канали, отопление и вентилация, нова инсталация, ако се налага, облицовка на стени и т.н.). Следва акт 15, който трябва да ти бъде подписан от проектантите (съгласие, че си изпълнила нещата по проект), становище и предварителни договори с ЕРД-то по район, становище и договор с водата по район, някое и друго документче, което ей тъй са се сетили, че трябва да извадиш и с пълна документация - за акт 16 в голямата община. До тук - в най-добрия случай - 6 месеца. Аз наех строителен надзор, което значително олеснява и забързва нещата и въпреки това получих акт 16 след 10 месеца ходене по мъките. Като пари, само документите и ремонта, ми излязоха около 10000 лв.  Wink
Мога да дам още подробности, ако искаш.  Peace

# 617
  • Мнения: 1 071
Babaadi, звучи кошмарно, бая тежко ви е било! Аз все още търся някакъв вариант за себе си, тъй като при мен не е точно производство, но има контакт с храните. Ти в София ли си?
Но понеже обмисляме и една друга идея за производство - все си мисля, че най-лесният вариант е да се наеме помещение с вече одобрен статут. А при Polaana мисля, че има такъв, след като е било вече ресторант.

# 618
  • Мнения: 478
Babaadi, звучи кошмарно, бая тежко ви е било! Аз все още търся някакъв вариант за себе си, тъй като при мен не е точно производство, но има контакт с храните. Ти в София ли си?
Но понеже обмисляме и една друга идея за производство - все си мисля, че най-лесният вариант е да се наеме помещение с вече одобрен статут. А при Polaana мисля, че има такъв, след като е било вече ресторант.


Да, в София съм.
Наемите на помещения със съответните разрешителни са бесни, поради голямата инвестиция, която е направена. Освен това не съм сигурна, че някой, който е вложил толкова пари, ще го е направил само за да дава под наем. Или го е направил точно с цел да вземе голям наем. Дано успеете. Аз инвестирах, защото помещението си е мое. Ако трябваше за наето помещение да правя същото, нямаше да се заема по обясними причини.
Хм..., не съм сигурна, че няма пак да я принудят да извърви този път, защото няма случай държавата да е пропуснала да вземе "едни пари". Може да решат, че едното не е другото и ... опс, тя е писала, че има опит с ресторант, а не, че бъдещия цех е с разрешителни за ресторант.

# 619
  • Мнения: 6 207
Това със смяната на статут не е точно така
На момичето може да му се е сторило много трудно и сложно, но е така, за да може съответните хора да си изкарат парите /при цялото ми уважение към труда на всеки/
Смяна на статут с пълна документация при добра мотивация 40 дни и 2000 лв /зависи от квадратурата разбира се/

И има безброй много помещения с най-различни статути по причина "каква я мислихме, каква стана". Много често предишни наематели са сменяли статут за тяхна сметка, в момента така осбождавам помещение което взех като офис, а в момента освобождавам като кафе аператив.
Напротив, според мен смяната на статут и въобще документацията, бюрократщината са най-лесното нещо когато започваш каквото и да е.

# 620
  • Мнения: 478
Това със смяната на статут не е точно така
На момичето може да му се е сторило много трудно и сложно, но е така, за да може съответните хора да си изкарат парите /при цялото ми уважение към труда на всеки/
Смяна на статут с пълна документация при добра мотивация 40 дни и 2000 лв /зависи от квадратурата разбира се/

Напротив, според мен смяната на статут и въобще документацията, бюрократщината са най-лесното нещо когато започваш каквото и да е.

Нямам време да влизам в спорове за глупости. Елементарната математика сочи, че няма как това, за което говорим да е 2000 лв., по простата причина, че само листчетата "Разрешение за строеж" и "Разрешение за ползване" струват около 500 лв. за помещение от 60 кв.м.; в ЧЕЗ проучването е 160 лв и ако нямаш заложени промени по инсталацията и мощностите, ще е само толкова; в софийска вода сумата за становище е 140 лв. Само до тук станаха бизо 1000 лв. Няма как изброеното да стане за по-малко от 2 месеца, защото сроковете на ЧЕЗ и софийска вода са по 1 месец, а проектите не могат да бъдат одобрени без тези становища. В същото време, в съответните дружества извършват съответните проучвания въз основа на проекти..., т.е. ако имаш късмет да нямаш никакви спънки по пътя към "Разрешение за строеж"(а това никога не се случва), го получаваш след 2 месеца. До този момент си плащаш на строителен надзор, в комплект с проектанти, които освен ако не са ти братя, няма как да ти работят без пари (5 бр. проектанти + услугата "надзор", без която има да те лашкат напред-назад по разни инстанцийки, та свят да ти се завие и пак работа да не свършиш). Споменатата услуга струва не по-малко от 4000 лв. Забравих да спомена, че изработката на проектите, докато влязат в общината, в най-добрия случай е около 1 месец, освен ако нямаш пакет проектанти, които да работят лично за теб... Становището от "Опазване на околната среда излиза за 2 седмици. До тук станаха около 4 месеца месеца и 5000 лв. Следва ремонта на помещението, който  в моя случай струваше около 5000 лв., при положение, че промените не бяха кой знае колко и е вложен доста личен труд (разбивка на тези пари няма да правя, всеки сам може да си смята). За около 1 месец, ако успееш да свършиш с тази работа, значи си факир! Следва акт 15, което се случва след около 2 седмици..., две седмици, докато ти вкарат документите с доклад от надзора в общината..., две седмици, докато ти излезе "Разрешение за ползване"..., две седмици, докато получиш протокол от БАБХ... станаха 6 месеца и 10000 лв. и то, без никакви спънки и забавяния по пътя... Работата отива и на повече, ако изграждаш вентилационна състема, което не съм включила в представената сметка нито като време, нито като пари.

Нямах намерение да изпадам в такива подробности, но плеснах тук този дълъг пост, за да не останат излъгани хора, които искат да получат вярна информация. А този, който мисли, че тези работи се случват без пари и от днес за утре, ще си остане за негова сметка.

# 621
  • София
  • Мнения: 88
Здравейте,

извинявам се, че нахълтвам в темата директно с въпрос и без да съм изчела всичко написано, но ми възникна казус, по който трябва бързо да взема решение, а виждам, че тук има доста подготвени професионалисти.

Отварям заведение в момента и е много важно да отворим до понеделник, но инспекцията от Агенция по храните ще мине в понеделник или вторник. Можете ли да ми кажете какви са санкциите, ако сме работили ден-два без техния протокол?

Предварително благодаря!

# 622
  • Мнения: 1 071
Satten, по принцип може да работите и без да са минали от АХ, стига да е у вас заявлението, което сте подали при тях и ако обектът вече е минавал през тях - имам предвид ако преди това пак е било магазин за храни. Обаче, ако съм на твое място, все пак бих звъннала на съответните инспектори - аз за всяко нещо първо ги питам, пък после действам - да ми е мирна главата Simple Smile

# 623
  • Мнения: 6 207
babaadi, нека не си мерим премеждията и препятствията  в срокове и пари
ако не съм го правила поне десетина пъти, чак се замислих дали не съм сънувала
правя го от 97 година, вярно, усложниха се нещата, но чак пък толкова
и никога не съм имала екип архитекти да работят само за мен и проектите са ми ставали цифром и словом за 3 дни и да един архитект може да ти иска 5000 за нещо, което друг ще ти направи за 1000. Абсолютно същото, това не означава, че то струва 5000.
както и ако някой е дал месец срок, не значи, че не може да стане за след 2 дни.
но разбира се, нямам идея да убеждавам никой, че е лесно и елементарно
винаги е по-удобно да мислим, че нещата са скъпи и сложни особено когато не ги познаваме в детайли

# 624
  • Мнения: 478
babaadi, нека не си мерим премеждията и препятствията  в срокове и пари
ако не съм го правила поне десетина пъти, чак се замислих дали не съм сънувала
правя го от 97 година, вярно, усложниха се нещата, но чак пък толкова
и никога не съм имала екип архитекти да работят само за мен и проектите са ми ставали цифром и словом за 3 дни и да един архитект може да ти иска 5000 за нещо, което друг ще ти направи за 1000. Абсолютно същото, това не означава, че то струва 5000.
както и ако някой е дал месец срок, не значи, че не може да стане за след 2 дни.
но разбира се, нямам идея да убеждавам никой, че е лесно и елементарно
винаги е по-удобно да мислим, че нещата са скъпи и сложни особено когато не ги познаваме в детайли


Нямам намерение да си меря нищо с никого, а най-малко с теб. Постовете ми са с цел да насоча и помогна, а не да си губя времето с някой, който явно няма идея за какво иде реч. Не зная защо за 16 години 10 пъти си променяла предназначение, но така или иначе, аз поне си направих труда да конкретизирам плащанията с цифри и срокове, повечето от които са държавни , а не мисля, че някой може да избяга от тях, освен ако не дава под масата, което обаче, допълнително оскъпява нещата. Направи си труда поне да се запознаеш с наредбите и правилата, преди да говориш глупости...

(Между другото, споменатата от теб "нищожна" сума  за проект (1000 лв.), умножена по 5 бр. проектанти, съчетана със услугата "Строителен надзор", която явно не ти е ясна, прави доста по-солидна от обявената от мен сума по-горе...)

За пореден път се убеждавам, че във форума има хора, които се чудят как да си запълнят времето, но се чудя защо бълват невярна информация...

# 625
  • Мнения: 1 273
Ако едната е в Пловдив, а другата в София, това обяснява разликите между опита на двете ви, вероятно. Така че всяка е права за себе си.

# 626
  • Мнения: 140
Момичета, благодаря много на всички за отговорите за сладкарския цех  bouquet За щастие се оказа че понеже наистина помещението има статут на ресторант ,няма да се наложи да извървявам целия път отново с ваденето на статут. Това след неофициална консултация със служител от АХ, надявам се да е прав. А по повод ваденето на статут  и дали е лесно, може би наистина зависи от общината но и на мен когато го правих преди няколко год за ресторанта ми се видя адски трудно и струва 3000лв само за документите. Та може би навсякъде е различно.

# 627
  • Мнения: 0
Здравейте, дали е изгодно да се открие книжарница с ксерокс услуги и всякакви офис консумативи. И каква ще е инвестицията, горе-долу...

# 628
  • Мнения: 79
Здравейте, дали е изгодно да се открие книжарница с ксерокс услуги и всякакви офис консумативи. И каква ще е инвестицията, горе-долу...


Копирни услуги, може би имаш в предвид?
Много лесно се смята. Вземаш оферти за закупуване на копирна машина, като изрично обясняваш, че ти трябва за комерсиални цели, защото трябва да гониш ниска цена на себестойност на разпечатката и след това смяташ с колко хиляди копия си избиваш цената на копира.

Ако трябва да изразя личното си мнение- не. Ученици, студенти, обменят вече информацията в електронен вариант. Копиране на документи е само по учрежденията и местата от многооооо отдавна са заето там.

# 629
  • Мнения: 1 273
Ако предложиш и сканиране и запзване на електронен носител и отваряне на електронни файлове и разпечатване с принтер, това е допълнително перо. Другото, което се предлага на такива места е ламиниране, цветно разпечатване и цветно фотокопране с много високо качество. Ако продаваш и визитки и правиш снимки за паспорт, ти е допълнително перо. Има и разни програми за къстъм картички, нещо персонализирано със снимка на клиента, може би би се търсило.

Общи условия

Активация на акаунт