Отговори
# 405
Здравейте, коремчета! pregnant

Първо да честитя празника на Amelly- да ти е много здрава рожденничката и повече да се налага д се разделя с мама! baloni

Аз много се надявам бебето  ми да е от типа слингообичащи, защото много пътуваме и обикаляме планини и паланки и с такова приспособление ще ни е лесно да го мъкнем и него с нас.

Днес времето е страхотно и въпреки сутрешните ми леки неразположение се чувстам много по-добре от слънчицето през прозореца.

Мамите в 14 г.с., спряхте ли вече ФК? Питам, защото акушерката каза да я пия до края на 13 г.с.

Amelly, аз си купих скоро машина и едва правя прав тигел.  smile3532 Но мераци и идеи имам много. Преди все не ми оставаше време да се науча, но сега вече ще имам като съм у дома и е идеалния период да започна да шия. Решила съм и играчките да са шити за дребното дори. Твърдо против съм пластмасовите китайски такива, особено когато са и необразователни или в неприсъщи за тях цветове и звуци......Както ви казах по-рано - имам по-странни разбирания за отглеждането на деца и не се вписвам много в мирогледа на повечето майки. Embarassed
Ако намериш кройки - пращай. Аз имам свалени разни идеи и ще ги намеря на кой компютър са, за да ти ги изпратя. Може все нещо от тях да ти е от ползва.
Единтвеното ми шито нещо за сега е на ръка, защото се оказа малко на размер за моите способности с машината. Ако ти е интересно, ще ти пратя снимки на ЛС. Кройката е на око по мой модел, който има много недостатъци, ама си го обичам.

# 406
здравей ,Памперс  Hug
аз няма да я спирам може би през цялата бременност,док.днес трябва да ми изпише дори че ми свършват.но аз не съм критерий понеже аз съм с таласемия и док. каза че ФК ме поддържа  Simple Smile

# 407
Решила съм и играчките да са шити за дребното дори. Твърдо против съм пластмасовите китайски такива, особено когато са и необразователни или в неприсъщи за тях цветове и звуци......Както ви казах по-рано - имам по-странни разбирания за отглеждането на деца и не се вписвам много в мирогледа на повечето майки. Embarassed

Не бих казала че имаш странни разбирания, може би просто си заобградена с по-консервативни майки,но според мен плетените и платнените играчки,както и всичко друго, което се счита за "модерно" при отглеждането и възпитанието на деца, набира все по-голяма скорост. А реално това е едно връщане към добре забравеното старо. Сега ни се струва нещо изключително да кърмиш детето си две години, но само преди половин век е било повече от нормално. Моите родители са на 50 и 52г, бабите ми са все още живи и за тях е най-естественото нещо на света да кърмиш толкова дълго,колкото детето иска. Моите баби дори са къпали децата си с кърма и мен така ме съветваха, и аз Ива я къпах с мляко първите 2-3 месеца, докато кърмата шуртеше нон-стоп. Имаме у дома плетени котенца, петленца и мечета също от детските години на баща ми и леля ми, а за парцалени кукли да не говорим. И моето дете се радва на тях много повече,отколкото на цветните, светещи,пеещи ,но твърди и студени купешки играчки.

Само преди половин век е било естествено детето да е плътно залепено до майка си денонощно и да суче на поискване,а сега се счита за модерно. Свекърва ми пък ми е разказвала,че се е учила да кърми от ...овцете на село! Наблюдавала ги е как си кърмят малките и как денонощно лежат свити на кълбо едно до друго. И тя така е открила "легналото кърмене" и още от родилния дом като дойде да ме види, ми каза така да пробвам с Ива,вместо да се мъча седнала, да подпирам бебето с възглавница, да ми тежи и да ме боли гърба и раменете.
Щастлива съм,че съм родена и израстнала на село поради горните и много други причини. Много е тъжно да гледаш млади майки, расли в материално охолство и духовно ограничение,които никога не са стъпвали боси на трева и не са яли сливи с червеите, да се мъчат да отглеждат деца с дебели книги под ръка. Трябва да призная,че съм понасяла обидни коментари от майки в софийските градинки заради възгледите си, но добих увереност,че правя наистина най-доброто за детето си и сега вече мога само да ги гледам със съжаление.

# 408
 Amelly, аз се базирам точно на старите забравени неща. Не чета "модерните", защото са ми твърде крайни, маниакални и изкривени. Натрупала съм доста опит, израствайки на село, гледайки животни, гледайки сестра ми като беше малка, после и други деца, наблюдавайки сега приятелите си и техните деца.......
На мнение съм, че колкото повече човек се доближава до природата и същността си, толкова по-щастлив и по-здрав е той. Против съм цялата тази покупателна индустрия,която бълва какво ли не уж за наше улеснение, а в същност е за наша вреда. Винаги съм предпочитала сама да изработя нещата, сама да направя подаръка за близките ми хора и т.н. Благодарение на баба ми, която ме гледаше като малка, съм развила въображение и сръчност, липсващи на повечето днешни деца. А точно това искам да предам на моите.

Сега ще архивирам папката със събрани снимки с шити неща и ще я кача в dox-а, за д аможеш да си я изтеглиш.

# 409
Решила съм и играчките да са шити за дребното дори. Твърдо против съм пластмасовите китайски такива, особено когато са и необразователни или в неприсъщи за тях цветове и звуци......Както ви казах по-рано - имам по-странни разбирания за отглеждането на деца и не се вписвам много в мирогледа на повечето майки. Embarassed

Не бих казала че имаш странни разбирания, може би просто си заобградена с по-консервативни майки,но според мен плетените и платнените играчки,както и всичко друго, което се счита за "модерно" при отглеждането и възпитанието на деца, набира все по-голяма скорост. А реално това е едно връщане към добре забравеното старо. Сега ни се струва нещо изключително да кърмиш детето си две години, но само преди половин век е било повече от нормално. Моите родители са на 50 и 52г, бабите ми са все още живи и за тях е най-естественото нещо на света да кърмиш толкова дълго,колкото детето иска. Моите баби дори са къпали децата си с кърма и мен така ме съветваха, и аз Ива я къпах с мляко първите 2-3 месеца, докато кърмата шуртеше нон-стоп. Имаме у дома плетени котенца, петленца и мечета също от детските години на баща ми и леля ми, а за парцалени кукли да не говорим. И моето дете се радва на тях много повече,отколкото на цветните, светещи,пеещи ,но твърди и студени купешки играчки.

Само преди половин век е било естествено детето да е плътно залепено до майка си денонощно и да суче на поискване,а сега се счита за модерно. Свекърва ми пък ми е разказвала,че се е учила да кърми от ...овцете на село! Наблюдавала ги е как си кърмят малките и как денонощно лежат свити на кълбо едно до друго. И тя така е открила "легналото кърмене" и още от родилния дом като дойде да ме види, ми каза така да пробвам с Ива,вместо да се мъча седнала, да подпирам бебето с възглавница, да ми тежи и да ме боли гърба и раменете.
Щастлива съм,че съм родена и израстнала на село поради горните и много други причини. Много е тъжно да гледаш млади майки, расли в материално охолство и духовно ограничение,които никога не са стъпвали боси на трева и не са яли сливи с червеите, да се мъчат да отглеждат деца с дебели книги под ръка. Трябва да призная,че съм понасяла обидни коментари от майки в софийските градинки заради възгледите си, но добих увереност,че правя наистина най-доброто за детето си и сега вече мога само да ги гледам със съжаление.

С две ръце и с два крака и всички крайници ДА!  Peace
Бройте и мен в отбора  Simple Smile

# 410
Сега остава само да открием един кръжок "Бързи,смели,сръчни"  Simple Smile

Pampers , моите материали са на служебния комп. Не знам кога ще се докопам до тях и как аджеба ще ги сваля, ще трябва да си купя десетина флашки....

# 411
  • Gone with the wind
Имаш ли кройка за слинг? Аз, срам-не срам, не съм виждала такова чудо на живо, с Ива не бяха модерни и ползвах кенгуру,но сега мисля да се уредя и с такъв парцал.

Амели, общо взето слингът е един голям шал, платът само трябва да се поръби (аз дори това не мога  Embarassed) и да се зашият (евентуално) халките ако си се спряла на този вариант (който ми се струва по-удобен за новородено)

Ето малко линкове за слингове и начини за връзване, мисля че ще те ориентират.
http://missby.wordpress.com/2010/05/12/no-sew-ring-sling/
http://www.estestveno.com/node/167
http://www.estestveno.com/node/168

А за шиенето - замисляла ли си се да правиш от тези пелени за повиване, които препоръчва д-р Карп, напр., или пък - стига да намериш удачни материали - и многократните пелени са идея - надали има много хора в Бг, които правят такива неща  Simple Smile

Памперс, биеш ми повече на привърженик естественото гледане на дете, което е супер! За играчките например - и аз съм на мнение, че те трябва да стимулират развитието на детето. Винаги гледам да подарявам такива, пък ако ще да са и за малко по-голяма възраст от настоящата (напр. пъзели са ми супер любим подарък за 1-2 годишни деца, естествено гледам да ги съобразя що годе с възраста)

# 412
Съгласна съм с Памперс и Амели, и аз съм ЗА в посочените неща от вас! За слинга, аз не съм ползвала, не мисля и да ползвам. Трудно ще ми е да нося детето така, а и моето не седеше в кенгуру въобще. За количката стоеше и спеше дори в нея! ЗА кърменето съм и аз, но за съжаление кърмих сина си само 2 месеца, защото получих мастит. Проблема е, че нямам зърна, пробвах с помпи и изкъствени зърна, цедях се на пъка накрая и едвам се кърмихме 2 месеца. Имах малки гърди, а кърма бол. Хирурга каза, че имам да кърмя 2 бебета даже. Така си течеше... Сега се надявам да мога повече да кърмя, видях в аптеката едно приспособление, което помага на бебето да засуче и се надявам да успеем.
За плетенето и шиенето нямам този талант, а вас ви поздравявам за уменията ви. Свекърва ми плете много, та тя ще наплете разни тарилички и елечета. Но мисля да взема да бродирам по-натам, не съм го правила. но ми е интересно и ще се пробвам. Мисля да взема готови лигавници, които се продават тук и върху тях се бродира. Но искам първо да узная пола и тогава!
Леле, унесох се... Mr. Green

# 413
Аз съм за повиването Crossing Arms даже мисля до 3 месец да го повивам, това за мене е много важно, сестра ми като се роди я повивахме, аз съм била на 6, но се бях научила и аз и по-късно почнахме да я обличаме с дрехи. Може би като почна да сяда и майка я обличаше с дрехи. Вие какво мислите за пелените newsm78

# 414
 Mr. Green Ощастливихте ми деня  Hug Знаете ли колко е трудно да срещнеш някои с разбирания, сходни на твоите?!

ku4o, направо ме оцели с описанието си  Mr. Green Аз съм точно привърженик на естествените неща - не се интересувам от течения, професорски теории и т.н. Базирам се на моите лични усещания и после ще се водя от индивидуалнсотта и потребностите на детето ми.

Тези пелени за попиване не са ли само за новородени бебчета? Изглеждат страхотно. Добра идея ми даваш.

Anni0422, аз съм за повиването на новороденото, но не чак до 6-я месец когато сяда, а само първия месец. Освен това през първите три месеца децата стимулират сетивата си със звуци и опипвайки различни неща - предмети, материи и т.н., така че ръчичаките му трябва да са свободни и да има свобода на движение. А като цяло съм се насочила към позлването на пелени, а не на памперси.

@Daniella@
, виждала съм трахотни бордирани бебешки неща в нета. А щом имаш кой да ти плете - идеално.  Mr. Green

Amelly,когато и да успееш да стигнеш до тях, няма да са излишни  Mr. Green Аз моите ще ти ги пратя по-късно, че сега спешно трябва да изляза.

Имам пробелм с НОИ- не искат да ми изплащат болничните, защото не съм била имала 6 месеца трудов стаж, което е пълен абсурд  #Crazy А срокът ми за обжалване е до четвъртък  #Crazy Не мога да ви опиша какъв стрес изживявам в момента.......

# 415
Памперсче, аз също мисля само до 3 месец да го повивам, после с дрехи. Ако имаш проблем с тях обаждай, ще се допитам тук и там  Peace

# 416
И аз съм привърженик на максимално естественото - и при раждането, и при отглеждането в последствие. Друг е въпросът, че в един момент умората идва в повече и ти се иска като с магическа пръчка някое от творенията на модерната цивилизация да успее да те замени... А пък сега, както и съм се обзавела с всички "блага на цивилизацията" и са си стоял неползвани, или пък са ползвани само от приятелски бебета, на които съм ги давала, все се надявам малкото да е малко по-малко естествено Simple Smile

Аз пък, да ви кажа, като че ли само в интернет общувам с майки и чак са ми били странни некърмещи и ранно захранващи майки, които само гледат да набутат биберони в устата на децата...ама по едно време установих, че по площадките преобладават де Simple Smile

За повиването - цялостното повиване не го приемам, защото много ограничава движението на бебето, а то наистина от новородено възприема околния свят. Но моят син като бебе - може би до към 4-5 месеца поне - можеше да спи само повит, защото иначе махаше с ръчички и се будеше.

# 417
Привет,

Сума време четох, и всичко забравих  hahaha Joy

Моят зверчо е съвсем естествено гледано дете. Кърмен на поискване, до естествено отказване, захранен на 6 месеца, не е насилван да яде, прояде си сам на годинка някъде и сега яде всичко. Спеше си до мен до август миналата година, когато реши, че е голям и му трябва стая и легло. Но и сега през уикендите идва рано сутрин да си доспива до мен или ако не се чувства той добре (или съответно аз, като вчера), бивам поканена да си легна до него, докато заспи  Heart Eyes За играчките, той докъм 2 години с нищо кой знае колко не си играеше. Колко съм му купувала разни дървени нещица, търсила съм не-китайски играчки, йок. ПлЮшени и плетени играчки никога не е погледнал, харесва тези, които са като спирали върху плоскост и с нанизани върху тях като големи мъниста и трябва да го прокарваш по спиралите. Обича колички, ама не дървени, "истински"  Mr. Green Лего, и непрекъснато ми докопва телефона и се е научил сам да сваля игри от Гугъл плей, инсталира, играе и ако не му хареса - трие  Mr. Green Разумен е и сваля само неща за възрастта си, от "чудовищата" го е страх - ако има съмнение за чудовище ми носи да видя аз дали става  Mr. Green

Докато беше бебе много обичаше количката си, Трио на Кико и си спеше с удоволствие по разходките. шезлонгът на Кико също имаше успех, както и столчето за кола. Проходилки, бънджите не сме използвали,само едно такова, което се бута, уокър, пак на Кико.

Против повиването съм, моето си беше с Памперс, боди и гащиризох и сега пак ще е така. Козметики почти никакви не сме използвали - имаше чувствителна кожа и педиатърът ни посъветва да къпем с минимално козметика и най-много 2-3 пъти на седмица. Сега е ок, нищо му няма.

# 418
  • София
Здравейте!
Да не казвам голяма дума, но днес като че ли се чувствам малко по-добре.  Е, мъчи ме някакъв световъртеж, но се надявам като полежа малко да ми мине.
Още веднъж благодарности на Нинка за рецептата за кашлица  bouquet  Днес вече почти не кашлям Hug

И моето бебе не беше от лежащите в количка.  До 3-ия месец се возеше, но след като откри света навън нищо не можеше да я накара да легне вътре.  Мъкнех я на кенгурото, а всички в градинката ме гледаха леко съжалително и много укорително как не съм си научила детето да се вози в количка Laughing  След като започна да сяда, имахме напредък със седящия кош, но пък така и не се научи да спи в количка по парковете.  Заспиваше ако е мноооого уморена и спеше по 40-ина минути ooooh!  И аз все гледах с лека завист моите приятелки, чиито деца си блееха в количките, после заспиваха, а те си пийваха кафенце в парка и се разхождаха на спокойствие...

Иначе моята количка е страхотна - Bebe Confort High Trek, който се интересува може да я потърси.  Не е от най-леките, но е най-приятната и лека за управление количка, която съм виждала, буквално с 1 пръст може да се управлява.  Като недостатъци определям единствено тежината й (за мен се оказа от значение, понеже качвах коша на ръка по стълбите до нас, а шасито товарех в багажника на колата) и липсата на поставка за чаша Laughing  Иначе има големи гуми, амортисьори за комфортно и меко возене, огромен кош за багаж, което никак не е за подценяване с малко бебе, висока е, което за мен беше също доста важно, понеже и двамата с таткото сме високи...  Още много предимства има, но няма да досаждам.  Уникална количка!

Повиването на д-р Карп е различно от просто повиване.  То се прави за спокоен сън на детето, а не постоянно да стои така (ако правилно си спомням, де).

Леле какъв пост, кой ли ще го прочете ooooh!

# 419
  • Gone with the wind
Памперс, имаш ли близък или познат счетоводител, с който да се консултираш? Дано всичко е една абсурдна грешка, но ако наистина нямаш 6м. стаж, не ти се полага обезщетение, а периодът, в който си била болна се брои за неплатен отпуск и се води като тр. стаж.

Относно пелените - наскоро прочетох за тях в една стара тема , ето линк и към статията от първото мнение (защото посоченият линк е невалиден).
Общо взето се опитвам да попрочета повече различни методи и теории, та да мога да отсея кое ми се струва логично и правилно, но в същото време да съм подготвена да се водя и по бебето съобразно неговите нужди и желания.
Напр. в Изкуството да бъдеш родител много ми хареса идеята, че още от новородено можеш да стимулираш детето, с малки трикове, за които аз самата не бих се сетила (ръкавичките на ръцете напр.)

Общи условия

Активация на акаунт