Ослабване без глад, може ли?

• 26 029
  • 443
  •   1
Отговори
# 120
Понеже се отклонихме много от темата, а тя е "отслабване без глад, може ли?", искам да подчертая, че ВМ-НВХ, ако се прилага правилно, довежда точно до този резултат, а междувременно оказва и много положително влияние върху здравето. Разбира се, добре е човек да се отърси от скрупулите си по отношение на свинското и други подобни. Но ВМ-НВХ може да се спазва и от вегетарианци, които консумират все пак яйца и/или млечни. Ако са вегани, би било доста по-трудно, може би дори невъзможно Rolling Eyes

# 121
ВМ-НВХ не предполага всичко да тъне в мазнина, нито предполага ядене само на месо и яйца Rolling Eyes Предполага да не се страхуваме от мазнините - това от една страна. От друга предполага да се консумира количество мазнини, колкото да сме сити и да ни е вкусно. И ако се спазват тези принципи, може да се види (ако се въведат храни и количества в сайтове от рода на Fitday.com), че по-голямото количество от калориите за деня идват от мазнини - обикновено са над 60%. Това е високомазнинното Rolling Eyes Нисковъглехидратният елемент пък е, че източниците на въглехидрати са на първо място зеленчуците, на второ плодове, млечни и ядки. При всички положения и грамовете консумирани въглехидрати, и процентният им дял са далеч по-ниски от тези, които повечето хора консумират, оттам и "нисковъглехидратно". А по отношение на белтъчините препоръките са тези, които важат и за всеки друг човек и начин на хранене. В никакъв случай не се препоръчва белтъчините да преобладават Rolling Eyes Ако се яде повече месо, се препоръчва да не са филета, а да е по-мазно или допълнително да се омазнява, защото белтъчините не са добър източник на енергия, а високата им консумация, особено за по-дълго време, е вредна.
Ха, то накрая ще се окаже, че аз се храня по ВМ НВХ,  с изключение на месото...    Laughing

Трето, аз самата общувам с доста вярващи, така че знам много добре, че никъде в Библията няма забрана да се яде каквото и да е месо.

Има, има....дори пред мен са два цитата от Библията. Но не ми се задълбава в посока религия, защото темата съвсем ще иде на майната си.    Laughing

Интересно ми е друго, спазващите ВМ НВХ колко пъти седмично ядат ориз, картофи, боб и подобни?

# 122
  • SA
Аз ориз, картофи и боб не ям, не ги обичам, а и не намирам нищо чак толкова полезно в тях, заради което да си струва да се напрягам да ги консумирам. Е, ако сьм например на гости и няма сьвсем нищо друго за ядене, хапвам естествено, но колкото да не обидя домакините.

# 123
  • София
доколкото схванах,картофи и ориз не могат да се ядат,но нека си кажат тези,които са на тази диета.

# 124
Картофите, бобовите, оризът, елдата, киноата и пр. варива са високовъглехидратни храни, малко или много сравними с тестените. Причината да не ги консумираме често е, че се стремим да поддържаме нивата си на кръвна захар и инсулин ниски - по този начин се подобрява здравословното състояние (проявите на метаболитния синдром - повишена кръвна захар и/или диабет втори тип, повишен инсулин и/или инсулинова резистентност, повишено кръвно налягане, подагра, поликистоза и други състояния, които могат да бъдат отнесени към мет. синдром - Алцхаймер, рак на гърдата, рак на простатата, на дебелото черво), а и се постига намаляване на теглото и поддържане на оптимално тегло след това. Така че този въпрос "по колко пъти седмично" не е актуален Rolling Eyes А и по-горе Камелот е написала, с право, че това са храни, бедни откъм хранителни вещества. А тези, които са по-богати, пък съдържат фитинови киселини, пречещи на усвояването на тези вещества, така че полезността отново е минимална. От нищо не се лишава организмът, ако не се консумират тестени и/или зърнени храни, бобови, картофи, ориз.

# 125
  • Пловдив
Аз лично ям, когато ми се дояде.  Mr. Green Ориз и картофи - понякога веднъж на 2-3 седмици, понякога веднъж в седмицата, а понякога веднъж в месеца.  Бобови консумирам без съзнателно ограничение, но така или иначе не повече от 1 път седмично, и то не всяка седмица. Но аз, така да се каже, съм на либерално ВМ НВХ. Не изключвам нищо от менюто си, не си казвам: няма да ям това или онова, а предпочитам да се фокусирам върху нещата, които ще ям.  Mr. Green
И, колкото и изненадващо да е, понякога се случва да хапна по някоя бисквита или бонбон и не си връщам веднага всичко свалено.  Wink
Когато човек се храни по този начин, потребността от въглехидрати изчезва, не му се дояжда и не примира, като види сладко, хляб, картофи и т.н.
Личната ми мотивация да премина към този начин на хранене е, че дълго време (по незнайни причини) избягвах да ям месо, повтарях си, че не ми се яде. В резултат от това започнах да ям много хляб, стигнах до 1 хляб на ден почти, бях все гладна и изморена. В един момент ми светна, че нещо не е наред. Не може да ям по 5-6 пъти на ден, че и повече понякога, и все да съм гладна. Зачетох се в това-онова и се замислих върху храненето си. Така намерих ВМ НВХ (за който знаех отдавна, но просто тогава му дойде моментът).
За мен лично, когато човек реши да следва някакъв диетичен режим (в смисъл да се придържа към определен начин на хранене), трябва да експериментира, за да го напасне към собствените си нужди, за да се чувства сит, свеж, бодър, енергичен и да не е зависим от храната (да не се коси за всяка изядена хапка от непозволени храни, да не се утешава с храна, да не иска единствено да спи веднага след хранене, да не мисли постоянно за това как не се храни добре, как не яде правилните храни, да не се укорява колко пъти на ден е ял, изобщо да не посвещава голяма част от деня си на мисли за храненето и теглото).

# 126
По повод на червеното месо и рака - едно уточнение съвсем накратко: няма направено проучване досега, по всички закони на науката, което да установи пряка причинно-следствена връзка между консумацията на червено месо и повишена заболеваемост от рак на дебелото черво или друг вид рак. И няма как да бъде направено такова проучване Rolling Eyes Тези "проучвания", които все пак излизат, са на базата на попълвани въпросници за консумацията на участниците през определен период назад във времето. Тези въпросници разчитат участниците да си спомнят колко и какво месо са яли през последните няколко месеца или години. Това само по себе си прави информацията силно ненадеждна. Rolling Eyes

Второ, в една категория "червено месо" се слагат и пържолите, и колбасите, и пиците и сандвичите с колбаси. Това отново обезсмисля изследването и резултатите от него, защото горните са несравними неща. Rolling Eyes

# 127
  • SA
доколкото схванах,картофи и ориз не могат да се ядат,но нека си кажат тези,които са на тази диета.

Хубавото в този режим е, че няма нищо, което да е абсолютно забранено да се яде. Е, с изключение на някои доказано токсични вещества. Така че, ако някой особено много обича картофи, би могьл да приеме вьглехидратите си за деня под формата на някой печен картоф например.  Simple Smile Все пак повечето хора, които са на режима , ядат по 40-50 грама вьглехидрати дневно, та дори и повече, особено ако са на стадий поддьржане на нормално тегло. Все пак доста по-разумно и полезно би било да набави тези вьглехидрати от броколи, зеле, спанак, зелен фасул, лук, домати ... та даже и от шоколад с високо сьдьржание на какао, поне има доста антиоксиданти в него.

# 128
  • Пловдив
И също, за да има достоверно проучване, което извежда еднозначна пряка зависимост между приема на месо и рака на дебелото черво, участниците в изследването трябва да са живели по абсолютно един и същ начин с изключение на приема на месо. Понеже не могат да се намерят 2 еднакви групи хора, които да имат 100% еднакъв начин на живот, като разликата между едните и другите да е само в приема на месо, няма как да се проведе такова изследване, което да доказва на 100% връзката. Освен това се знае, че за появата на дадена болест значение имат фактори като наследствеността, начина на живот като цяло (токсичност на средата на живот, ниво на стрес) и други, т.е. не може да се докаже, че болестта е провокирана точно от приема на месо, а не от друг фактор/комбинацията от няколко такива.
От друга страна, видът на консумираното месо също би бил фактор в такова проучване (произход, добавки и т.н.).

Последна редакция: ср, 13 мар 2013, 13:38 от yulinga

# 129
yulinga, точно така е, това имах и аз предвид, като писах, че не може да се проведе такова проучване Simple Smile Няма как за достатъчно дълго време (години) да се контролира толкова стриктно храненето на 2 достатъчно големи групи хора, че единствената разлика да е само червеното месо.

# 130
Цитат
Личната ми мотивация да премина към този начин на хранене е, че дълго време (по незнайни причини) избягвах да ям месо, повтарях си, че не ми се яде. В резултат от това започнах да ям много хляб, стигнах до 1 хляб на ден почти................
Това само показва, че колкото и да сме еднакви като биология, сме много различни като организми.  Laughing
Аз откакто не ям месо, някак от само себе си драстично намалих и хляба.Ако преди изяждах по 3 филии на ден-сутрин, обед, вечер, сега мога да мина и с една.И не ми липсва.Хляба се пече у дома от 2008-ма, основно пълнозърнесто, ръжено, оризово, овесено, тиквено и подобни брашна.

Цитат
За мен лично, когато човек реши да следва някакъв диетичен режим (в смисъл да се придържа към определен начин на хранене), трябва да експериментира, за да го напасне към собствените си нужди, за да се чувства сит, свеж, бодър, енергичен и да не е зависим от храната (да не се коси за всяка изядена хапка от непозволени храни, да не се утешава с храна, да не иска единствено да спи веднага след хранене, да не мисли постоянно за това как не се храни добре, как не яде правилните храни, да не се укорява колко пъти на ден е ял, изобщо да не посвещава голяма част от деня си на мисли за храненето и теглото).
Именно!    Peace
Когато аз започнах да променям начина на хранене у дома, както писах идеята ми бе друга.А не отслабване.Просто преди няколко месеца и двамата с мъжа ми забелязахме, че дрехите ни са започнали да се разширяват   Laughing , и околните започнаха да отбелязват, че сме отслабнали.
Не броя калории, не се тормозя за всяка хапка, ям, когато огладнея.
Чувствам се добре, здрава съм (тази зима изцяло ни подмина грипа всички в къщи, предишни години минаваме само с хрема ...)енергична съм, обикновено почти всеки ден се разхождам поне по 4-5 км,както писах, изчезна ми 30-годишното главоболие, поне 10-годишните киселини.....
А това,че кг тръгнаха надолу, е допълнителен бонус.  Grinning

# 131
Краси, не съм яла картофи, ориз и хляб от години, жива съм, мърдам даже още
Но това не ми пречи да ги готя/пека
Както и да правя сладкиши на моите мъже, като за единия е безглутенови, за другия обикновени с брашно

Боб готвя веднъж месечно и хапвам, но малко
Заради агресивните му фибри внимавам доста с тоз вид храна, въпреки кисненето и варенето в три води

Зъбите ми са в чудесно състояние, както и венците
Все още сменям стари пломби и ремонтирам това, моето ми завеща една уж супер кадърна зъболекарка
Нови дупки нямам
И зъбният камък намаля значително

Колегите ми масово обядват картофи, ориз или паста
Точно два часа след обяда всички почват да клюмат, явлението тук го наричат хранителна кома
И търчат до автомата за сладкиши, за да се събудят
Не могат да ми се начудят как след моя скромен обяд съм свежа като репичка и не заспивам пред комп.

Сладкиши използвам само като приспивателно след тежък изпит, за да мога да се отпусна и заспя
30гр обикновено ми стигат

# 132
Ами, ето го моя днешен обяд:
3 домашни фалафелчета, 3 стръка броколи на пара-доста големички, 3 с л паста някъде-по преценка на око,  1/2 домат.
Не знам дали се вмества в някакъв стандартен режим, ама ме засити, обядвах в 12.30 ч, след малко излизам по задачи, предстои ми да извървя поне 4-5 км, не съм изморена, не ми се спи.

# 133
Да не забравя и факта, че диоптрите ми паднаха с 1
От -5 сега съм -4

Краси ,а твоите какво и колко обядват?
Че ми се върти нещо как беше нахранила трима мъже със салата от две чушки и три домата  #Crazy
Ама сега нямам как да търся цитата от веге темата

От написаното ти меню е ясно, че си свалила, защото си намалила силно количетсвата
Но въгл. преобладават
И ще дойде момент, когато теглото ти отново ще тръгне нагоре, за съжаление

# 134
  • Пловдив
W A S P,а ти какво обядваш на работа? Peace

Общи условия

Активация на акаунт