Ослабване без глад, може ли?

• 26 052
  • 443
  •   1
Отговори
# 405
  • София
и аз да питам за витамин Д-то...как се приема,по точно с какво?

# 406
Вит. Д е най-добре да се приема от слънцето Peace Трябва да има изпълнени следните условия:

1. сянката да е по-къса от ръста - иначе няма условия за синтеза на витамина
2. да не се използва защитна козметика - фактор 5 е максималният допустим
3. да е открита максимална част от кожата, най-добре над 40% от цялото тяло
4. да се стои на слънце 15-20, дори до 30 минути всеки ден (или при всяка възможност) (без да се допуска изгаряне)

Може и на солариум - също се синтезира вит. Д, но не знам каква трябва да бъде продължителността.

А ако се приема на капсули или капки, наистина трябва да е заедно с мазнина. Но напр. българският Вигантол Ойл е масло (затова "ойл", което на англ. означава "олио, масло"). Също много препарати се продават на капсули със зехтин (аз ползвам такъв). Така че няма нужда специално да се приема с мазна храна.

Също е добре да се приема и магнезий, защото вит. Д го използва, за да се трансформира в активната си форма, и така може да го изчерпи.

Дозата е индивидуална - толкова, колкото ти е необходимо, за да достигнеш диапазона 40-60 ng/ml (= 100-150 mmol/l). Токсичност е наблюдавана при дози от 30 000 единици дневно като минимум, т.е. дори 10 000 - 15 000 единици/ден за продължително време не причиняват токсичност.

# 407
списък на храните с витамин D
Списъкът е в ред от най-високите нива на витамин D до най-ниските:
* Риба и масло от черен дроб на треска - това е храна / добавка с най-високата концентрация на витамин D.
* Херинга
* Сом
* Гъби
* Стриди
* сьомга
* Консервирана пъстърва
* Маринована херинга
* Сардини
* Скумрия
* Соево мляко
* Скариди 
* Мляко подсилено с витамин D
* Хайвер
* Треска 
* Яйчен жълтък
* Цели яйца
* Говежди бъбреци
* Млечни шейкове
* Сирене
* Свинско
* Говеждо
* Сладолед
* Козе мляко
* Масло (истинско масло - не маргарин)
* Миди
* Картофено пюре

# 408
Списъкът е полезен, но от храна посмъртно не може да се набави достатъчно вит. Д Peace Трябва си слънце, солариум или хранителни добавки.

# 409
Видях тук мнението на Шоки  bouquet/която е енциклопедия /,и аз да попитам за Вигантола,защото ти каза,че го вземаш.
Сега лятото приемаш ли? Или си набавяш Д от слънцето само?

# 410
Аз пия на капсули, поръчвам ги от Iherb. Да, продължавам да пия, лятото също възнамерявам да продължа, защото аз не излизам много в обедните часове, а като изляза, не ходя в София по бански Laughing Мисля в края на май да си изследвам нивото обаче Peace

# 411
Мерси  bouquet
То и аз не ходя по бански Laughing,само ,че задължително се пека на тераската,по 30-40 минути дневно,когато е хубаво времето.
 Все пак,днес ще си взема Вигантол. Но,аз смятам да взема такъв,който се дава и на бебетата /удачно ли е/
Съжалявам за въпросите,но наистина нищичко не разбирам,относно добавки.

А,да,доскоро само пиех рибено масло / убий ме,не мога да си спомня марката,грабнах някаква голяма кутия от аптеката/

# 412
Вигантол, мисля, че се продава само с рецепта.

# 413
Вигантолът е един и същ, просто се смята, че е необходим само на бебета. И не е с рецепта.

# 414
Супер  bouquet /не знаех,че е един и същ Embarassed/ Объркването ми дойде от това,че имало течен,на капсули,ти го поръчваш...Нищо,от днес започвам приема му /че съм несериозна ,забравям все да купя,а ти още преди каза,че има връзка и с депресии и пр/

# 415
Това на капсули си е витамин Д, а не Вигантол Wink Вигантолът е пак вит. Д, но на капки, под търговското наименование Вигантол.

# 416
# 417
Наскоро купувах, не ми искаха рецепта  Peace

# 418

В посочения линк, след 'лекарствени форми' има 'цена'. И там в едно червено правоъгълниче пише 'с рецепта'. И в различни онлайн аптеки няма как да се закупи, защото е само с рецепта. Това, че не искат рецепта в аптеките е друг въпрос. Все пак не се увличайте по добавки и чудодейни хапченца. В крайна сметка, всеки решава сам какво да поглъща.  Peace

# 419
  • SA
Аз сьщо не мисля, че с каквато и да е храна може да се набавят нужните количества вит.Д. Особено пьк сьс сладолед, картофено пюре и мляко.  Shocked Единственият начин е излагане редовно на сльнце и ако това не е вьзможно, остават добавките.
Вигантол в Бьлгария сьм купувала от много и различни аптеки и никога не са искали рецепта.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт