Ослабване без глад, може ли?

  • 26 045
  • 443
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 2 127
Не, не, в никой случай не е само единия спорт. Абсолютно никакво значение няма колко и какво спортуваш, ако храненето ти е безразборно и ядеш каквото и когато ти падне.
ВМ-НВД е все пак един доста добър режим, в който въглехидратите не са изключени напълно, а са минимално количество. Тук вече да, можем да си говорим за ефективно сваляне на килограми и мазнини, защото не гладуваш и не е от типа драстични диети, с които в рамките на седмица се сбогуваш с 10 кг, които после връщаш с лихва Peace

# 391
  • Мнения: 23
Според мен всеки един режим е малко или много краен  Peace И изключването на въглехидратите напълно или пък на мазнините не е хубаво и не се отрязява добре на организма.Аз затова залагам на въглехидратна ротация,с която постигнах и продължавам да постигам много.Просто в активните дни се хапват умерени въглехидрати,а се намалят мазнините,а в почивните обратното.Няма нищо сложно,а организма получава всичко необходимо.Според мен смесването на въглехидрати с мазнини никак не е добре и лесно може да се превърне в мазнина.Лошото е,че мастните клетки могат само да намаляват по размер,но не и по брой.Или казано на кратко ако изведнъж се върнем към стария си начин на хранене ще си върнем мазнините,че и отгоре,заради дефицита или глада,на който сме подложили оргазнизма.Затова каквото и да изберем,какъвто и режим да спазваме,след като достигнем желаното тегло е добре да преминаваме към нормално хранене плавно и по възможност с "чисти"храни.Въпреки че аз съм на мнение,че един тип хранене не трябва да се приема като диета,то трябва просто да си бъде начин на живот,аз така го приемам  Wink

# 392
  • София
  • Мнения: 365
Реших тук да попитам един въпрос, който определно ми е интересен  Wink И до някаква степен е по-темата. Имате ли приятели/познати, които са безкрайно слаби, а същевременно с това хапват основно въглехидрати и изобщо, крайно неправилна храна, съответно и спорта е липсващото звено? Аз имам 3-ма- 2-ма мъже и едно момиче. Мъжете са малко над 30-те, момичето над 25 - ядат спагети с хляб  Laughing И изобщо хляба, вафлите са ежедневно включени в огромни количества. НЕ КАЗВАМ,  ЧЕ ТОВА Е ДОБРО ИЛИ ПОЛЕЗНО! Просто се чудя как така тези хора са слаби без наистина да гладуват, а дори си навреждат на здравето(за мен слабеенето не е крайност и цел на всяка цена, напротив- аз искам здраве и нормална фигура  Wink). Има ли логично обяснение за това и се чудя на какво в гените/метаболизма им се дължи?

# 393
  • София
  • Мнения: 16 513
Имам, и имат проблеми с кръвната захар.

# 394
  • Мнения: 6
Малко са такива хора и е до време. До определена възраст, до брака, до раждането и край.
Дори в един момент може да се окаже ,че хора, които са били пълнички на младини после изглеждат по-добре от слабите, защото са си научили да си обръщат внимание, а слабите изведнъж изпадат в непозната ситуация.

# 395
  • София
  • Мнения: 365
Те, мойте, са още млади и нямат проблеми с кръвната захар, но много се чудя научно или просто чисто физиологично на какво се дължи това. Пак подчертавам говоря за безкрайно слаби хора Wink Аз се радвам, че не съм така - просто , защото виждам как е битка и за тях да ограничат боклуците(момичето се опитва поне) и то , защото те реално не виждат проблеми- здрави, пълни с енергия, просто към момента нямат проблеми. Но и аз си давам сметка, че това със сигурност е до време. Просто от доста години ги наблюдавам и наистина незнам кое в организма им работи така, че те да могат да се справят с тези огромни количества храна и да я разградят, да не трупат мазнини... А и също, какво се прецаква в последствие, че почват да трупат  Laughing В общи линии не е въпрос от голяма важност, просто евентуално може някой да има инфо и да ми каже Wink   bouquet

# 396
  • Мнения: X
Малко са такива хора и е до време. До определена възраст, до брака, до раждането и край.
И това не е валидно за всеки.
Имам позната, сега на 48 години, брак, две деца, около 169 см, а винаги си е била щиглец, около 50 кг най-много е стигала.
Познавам я от повече от 25-26  години, като млади работехме заедно и обядвахме заедно в стола.Винаги ядеше първо, второ и десерт.А ако някой си откажеше десерта, си хапваше и неговия.
Никога не се е ограничавала, не е напълнявала, последно я видях преди 3 години, все такава кльоща си е .
На какво се дължи не знам.Не знам и да е болна от нещо ....не съм сигурна ,де, напоследък рядко се чуваме/виждаме, не сме в един град.

# 397
  • SA
  • Мнения: 3 350
chriss, разбира се, че всеки познава такива хора. Колкото си по-млад, толкова са повече сред приятелите ти и с времето намаляват. По мои наблюдения, след като преминат 40 години, остават единици тези, които основно се хранят с рафинирани вьглехидрати и захари и са слаби и без здравословни проблеми. Както и ти предполагаш, причината за това е генетичната предразположеност и типа на обмяната. Освен това затльстяването е просто един от симптомите на нарушената обмяна на веществата в организма и сьс сигурност не е задьлжителен. Какво значение има дали си слаб, ако пиеш хапчета за високо крьвно, за регулиране на сьрдечната дейност, за разни костни и ставни болежки, за намаляване на крьвната захар?
За мен здравето е нещо сьвсем различно и нормалното тегло е само една от особеностите му.  Peace

# 398
  • Мнения: 6 425
Да допълня kameloth Hug Да, разбира се, че познаваме такива хора, те са благословени с хубави гени, поне на младини. Но също така забелязваме, че с възрастта броят им намалява, а на тях самите им става все по-чудно как така преди са яли по много от всякакви храни, а сега вече всичко им се лепи Wink

От друга страна има и хора с инсулинова резистентност на мастните клетки (не само на черния дроб), които са слаби, защото не могат да напълнеят (заради ИР на мастните клетки). Но рискът да развият диабет е реален. И съвсем реално част от тях стигат до тази диагноза. А когато им се каже, че трябва да спазват хранителен режим заради диабета, недоумяват защо, след като нямат проблеми с килограмите Rolling Eyes (може би го обясних много елементарно, но така съм го схванала, когато съм чела за такива случаи)

Така че това, че някой на 25-30 яде спагети с хляб, не означава, че когато същият стане на 55-60, ще бъде все така слаб, здрав(!) и ще може да яде същите количества от същите храни Wink

# 399
  • SA
  • Мнения: 3 350
Cioccolata , абсолютно точно е това допьлнение. Даже хората с ИР на мастните клетки са в по-неблагоприятна позиция от тези, които неограничено могат да пьлнеят, защото не осьзнават проблема, докато нещата не са напреднали.
Имам близьк колега, който винаги е бил слаб, даже доста спортна натура, плуваше, ходеше на походи из планините. Никога не сьм го виждала да преяжда, но и както може да се очаква, не е подбирал особено храните, които приема. Кьм 60 годишна вьзраст му установиха диабет , дори скоро след това премина на инсулин.
Далеч сьм от мисьлта, че това ще се случи на всеки, който е слаб и се храни високовьглехидратно. Но пьк дори и не се сещам за 60 годишен човек, който да набляга на произведенията на сьвременната хранителна промишленост и да няма абсолютно никакви здравословни проблеми.

# 400
  • София
  • Мнения: 16 513
Баща ми беше точно такъв - висок, кльощав, жилав, за тип хранене не мога да кажа нищо, защото това беше по социалистическо, а ние нямахме село и у нас храната е била само тая налична в магазините (с една дума от месата само пилешко и риба, като последната уловена от баща ми), телешко и агнешко не бях опитвала...След смъртта на майка ми се пропи и така живя още 13 години, като си отиде от панкреатит (!!! като си говорим за инсулин...) и бъбречна недостатъчност, на 59 години. Сега трудно някой може да ме убеди в здравословната му слабост.

# 401
  • Sofia
  • Мнения: 29 114
Аз мисля,че е до ген...Дъщеря ми яде всичко/без пържено/но не може да качи и грам.1,73м./50кг.Прилича на рода на баща си.При мен положението е,че и от въздух и вода качвам.И аз съм със структура като на баща ми,неговата майка и т.н.всички високи с едър кокъл и предразположени към напълняване.При мен борбата с килограмите е ежедневна и неуспешна  Embarassed

# 402
  • София
  • Мнения: 365
Благодаря момичета   bouquet Аз по-скоро търсех обосновката, която предлагате ИР на мастните клетки, т.е. да си обясня някакси научно, защо това се получава. Иначе човек над 60 години, който да няма болести и прочие на нашите георафски ширини не познавам..... Но познавам една бабка към 90-те, която наистина има само високо кръвно. Имам поглед върху нея и сестра й(също над 80) - храната не са я подбирали особено, но и двете са спортували и простичко казано са имали доста удовлетворяващ живот. Та и от разговорите ми с не малко лекари, разбрах едно, че стреса, големите страховете и натрупаното неудовлетворение могат да отключат почти всяка болест. НЕ омаловажавам храненето и спорта, напротив, но ЛИЧНО за мен те са на 2-ро мясно Wink Е отплеснах се Simple Smile Отново ви благодаря  Hug

П.С. От разглежданите режими в темата най-много ми допадат Зоната(но ми се вижда много трудна, иначе познавам хора, които се хранят така и изглеждат и се чувстват доста добре) и ВМ-НВХ, но последния ми идва скъпичък....

# 403
  • Мнения: 6 425
chriss, със сигурност и стресът, и разочарованието и т.н. имат много голяма роля Peace А голяма роля има и нивото на вит. Д (на тази вълна съм напоследък Embarassed) - ако не е достатъчно високо, а при над 70% от хората не е, тогава организмът е уязвим за всякакви негативни влияния. Така че моята теория е, че и ниското ниво на вит. Д, и стресът предразполагат, т.е. правят ни уязвими. А богатото на захар, брашно и всевъзможна химия хранене нанася увреждания, които един иначе добре работещ организъм може би по-лесно би преодолявал. Но когато организмът не работи оптимално, той е податлив и на заболявания и тогава храната може да бъде отключващ фактор. И обратното - храната може да бъде и мощен инструмент за овладяване на много заболявания у един уязвим организъм Wink Диабетът е точно такова заболяване (а и останалите от спектъра на метаболитния синдром), при което храненето е решаващ фактор за това дали уязвимият поради различни причини организъм ще бъде допълнително увреден, или ще може да се поддържа в добро състояние.

# 404
  • София
  • Мнения: 365
Cioccolata, определено съм съгласна с теб. Исках само да те попитам(реших да не е на лични, че да е от полза на повече хора)- как приемаш вит Д. И аз започнах да пия от 3 седмици, сутрин след закуска с капсула рибено масло. Пак мисля, че в темата четох, че е добре вит Д-то да се взима с нещо мазно, понеже е мастно разтворим. Ти как процедираш ? И изобщо как е добре да се визима? Благодаря   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт