Ослабване без глад, може ли?

• 26 744
  • 443
  •   1
Отговори
# 375
  • SA

Повече от ясно е, че за 10 седмици никоя храна, освен ако не е с явна токсичност, няма да нанесе кой знае какви поражения вьрху здравето. Този професор е трябвало да продьлжи експиримента си поне година- две. Освен това за да се правят някакви изводи, обикновено се използва по-голяма контролна група хора.

# 376
Мислиш ли, че не съм наясно?  Peace Просто показвам, че явно при някои хора има значение калорийният баланс. Тук говорим само за отслабване, а на какво би заприличал организмът му, ако се храни така, в продължение на година, не ми се мисли ooooh!
Плюс това тук нямаме данни за подкожните му мазнини. Той и 10 кг може да свали, ама от мускули, мазнините да си стоят. А надали някой иска такъв резултат от коя да е диета.

# 377
Никое прекаляване не води до нищо добро.
Храненето  само с месо и мазнини, или само със захари, или само с тестени, рано или късно води до проблеми, и с кг, и със здравето.
Но всеки е свободен да си прави експерименти с издръжливостта на организма си.   Laughing

# 378
Значи,аз имах предвид,че калорииния баланс е в оснвата на отслабването,защото един човек,който има проблеми с килограмите все пак яде повечко за да складира,и ако намали калориите и промени самата храна,организма му ще разбере,че има някаква промяна.Тук говорим за здрави хора,които нямат никакви здравословни проблеми,а просто ядат каквото искат и колкото искат и в резултат на това прекаляват.Вече съвсем различно стоят нещата,ако има някакви хормонални проблеми,примерно със щитовидната жлеза,която ръководи голяма част от хормоните отговорни за телесното ни тегло,разбира се може проблема да метаболитен или проблем с инсулина и разграждането на захари,списъка е дълъг,също от значение е и гена на човек Simple Smile А относно бонбоните от фурми и домашния шоколад не виждам нищо лошо,аз си хапвам редовно,но винаги по малко,като през деня не прекалявам с друго и не трупам мазнини от тях,защото и спортувам разбира се.Но не мисля,че е решение цял живот да си забраниш нещо.Аз съм имала период т 8-9 месеца без нищо сладко,не че сега не мога,но просто сега това ми се хапва.А и мисля,че плодовете като фурми,може да са много калорични,но са и много полезни.А домашния шоколад в умерени количетсва е пълен с полезни вещества,най-вече с много магнезии и желязо,както и полезни мазнини  Grinning

# 379
Истината е, че захарта и изобщо въглехидратите, не са толкова вредни, колкото се изкарват. Все пак са източници на енергия. Просто прекаляването с каквото и да е - мазнини, въглехидрати или протеини, не е добре за организма. Но не е добре и да го лишаваме, всичко в умерени граници.
Не е случайно, че алпинистите задължително тръгват с по един шоколад в раницата, а преди състезанията по бойни изкуства (за другите спортове не знам), на които се влачех допреди 2-3 години, по време на почивките на състезателите се даваше я вафла, я бисквитки, я шоколад.
Лишавайки организма от нещо, с което попринцип е привикнал, е твърде вероятно в един момент да си го поиска с такава сила, че да се прекали, а пораженията от периодичните прекалявания са много по-сериозни, отколкото консумацията на принципа често и по малко.

# 380
Тези въглехидратни зареждания (с вафли, шоколади и т.н.) на спортистите са точно защото те са свикнали да разчитат само и единствено на глюкозата като източник на енергия Rolling Eyes И понеже глюкозата бързо се изчерпва, защото организмът няма възможност да складира много от нея, затова увисват, когато се изчерпи. А ако човек е преминал на преобладаващо използване на мазнини за енергия, има равномерен и постоянен приток дори за продължителна физическа активност Peace Защото тогава енергията се черпи от телесните мазнини. А те дори при най-кльощавия човек са доста голям запас Wink

Естествено, говорим за хора с добра инсулинова чувствителност - това е много важно да се разбере. За такива хора, особено при висока физическа активност, многото въглехидрати не са проблем. Спортистите обикновено са точно такива организми. Но с времето тази инсулинова чувствителност може да се влоши (и с възрастта при повечето хора се получава точно така). Тогава вече същите количества въглехидрати ще водят до все по-голямо натрупване на мазнини и все по-голямо усещане за глад, защото клетките не успяват да получат необходимата им енергия (тя се приема, но не се усвоява, а се складира, което води до непрекъснато състояние на глад). Wink

А ако човек още от дете си е с ниска инсулинова чувствителност по някаква причина (това са хората, които от деца са с наднормено тегло или склонни към напълняване), тогава трябва още от деца да ограничават въглехидратите, защото организмът им просто не е способен да ги оползотворява, а ги трупа като телесни мазнини.

# 381
Да, и на мен не ми харесва това прекалено демонизиране на въглехидратите.
Не обичам да давам такива примери, но единствените няколко жени, които познавам да не са имали големи колебания в теглото, никога нищо не са си забранявали и даже си ядат всеки ден нещо сладко или тестено, но малко. Ако им падне кутия шоколадови бонбони, ще изядат 1-2-3, но не и цялата кутия Grinning

# 382
Рафинираната захар Е вредна. Освен всичко останало води до пристрастяване, а вафлите и бисквитките изобщо няма да коментирам  Peace
Русалуна, и аз до към 30-тата си година нямах колебания в теглото и се хранех основно с въглехидрати. Твърдях, че съм пристрастена към шоколад, а всъщност се оказа, че мога и без него. Цигарите също не ми беше трудно да откажа, затова смятам, че всичко е въпрос на настройка и правилна мотивация  Peace

# 383
Вредна е всяка захар, дори най-нерафинираната Peace На организма действа все по един и същи начин.

Като говорим за захар, е хубаво да се знаят фактите:

1. Под захар се има предвид съединение от 50% глюкоза и 50% фруктоза.

2. Фруктозата е вредна за организма, особено в големи количества, в каквито постъпва от сладки храни и напитки. Да се хапне по някой плод за деня не е вредно, но да се ядат и пият подсладени продукти - това определено е вредно заради високото количество фруктоза. А защо е вредна? Защото трябва да се преработи първо от черния дроб (понеже не може да се ползва направо от организма - за нас тя е непотребна, неоползотворима). Ч. дроб може да я конвертира до глюкоза, но това е бавен и неефективен процес. И ако няма в момента потребност нито от глюкоза, нито от гликоген, и също ако е постъпила накуп много фруктоза, тя се трансформира в мазнини. А те отиват в мастните депа.

Освен това фруктозата, когато постъпи в организма в големи количества, се преработва бавно и една част може да остане дълго в кръвта и да реагира с различни протеини (процеса гликиране). Така ги уврежда. И например се сдобиваме с артроза (на хрущялите), втвърдени кръвоносни съдове, увредени нервни клетки и т.н.

3. Глюкозата действително може да се използва за енергия и де факто се използва приоритетно, когато постъпи в организма. Но причината не е, че глюкозата е идеалният източник на енергия. Не, причината е, че ако остане дълго в кръвта, глюкозата е токсична. Затова трябва най-напред да бъде изведена от кръвта. Но ако клетките ни са инсулиноворезистентни, това не става ефективно. И тогава глюкозата попада в мастните депа.

Да се смята, че глюкозата е оптималното гориво, е заблуда. Ако гладувате, т.е. нямате никаква храна, например ако сте изхвърлени на гъза на географията след самолетна катастрофа, оцелявате повече от месец, въпреки че не приемате храна. Каква е причината? Със сигурност не приемате глюкоза от въздуха Rolling Eyes Не, причината да оцелеете е, че разграждате собствените си телесни мазнини. Мазнините са идеалният източник на енергия за човека. Затова и складираме енергия под формата на мазнини в тялото си, а възможностите за складиране на глюкоза са ограничени.

Последна редакция: чт, 18 апр 2013, 12:41 от Cioccolata

# 384
Cioccolata, съгласна съм с теб, но смятам, че захарта в плодовете не е толкова страшна.

# 385
В случая визирах по-скоро факта, че ако ни предстои тежка физическа активност, то изяждането на един шоколад няма с нищо да ни навреди. Не говорим за всекидневно надяждане с торти и пастички.
Мазнините са добър източник на енергия, но въглехидратите също не са за подценяване като такъв.
Просто демонизирането на тези ужасни, ужасни въглехидрати, за мен е погрешно, тялото ни се нуждае от всички хранителни вещества. Просто мярката, за мен, е в основата на всичко. Както каза Русалуна, изяждаш 2-3 бонбона, а не да омиташ цялата кутия.
И ако няма физическа активност, подкожните мазнини няма как да се изгорят, така че заедно с всеки хранителен режим, трябва да има поне 5 минути, дори от най-леките упражнения. Забелязвам в някои хора амбицията, че "ето, сега ще гладувам и ще стана с тяло като на манекенка", без да отбележат факта, че манекенките, за да имат тези тела, ги спукват от тренировки, заедно с гладуването.

# 386
  • SA
За да изгарят мазнини не е задьлжително да има кой знае каква физическа активност. Разбира се спортьт е важен, защото моделира тялото и поддьржа добрия тонус и форма на мускулите. Но и само с правилно хранене, пак се отслабва. Верно, че в резултат на това, тялото изглежда отпуснато и няма вида, който преследват повечето хора. За манекенките - голяма част от тях не изглеждат като хора, които се спукват от тренировки. Повечето са с много слабо развита мускулатура. Peace

# 387
Това, че слабееш, не значи, че гориш мазнини. Разбира се, ако от 80 кг си станал 50, ясно е, че някакъв процент мазнини са си отишли. Но нали целта ни тук не е да отслабнем, пък в какъв вид ще е тялото, голям праз.

# 388
Изгарянето на мазнини става при наличие на условия за това - на първо място кръвната захар и инсулинът да не са повишени много и за дълго. При хора с добра инс. чувствителност тези условия се изпълняват. При хора с ИР - не. На тях им трябва нисковъглехидратно хранене. А на тези с добрата ИЧ не се знае колко време ще им трае рахатът Wink

Да, въглехидрати (глюкоза) са необходими на организма. Но не и в количествата, които се препоръчват сега (250 - 300 или повече грамове чиста глюкоза на ден). Необходими са под 100 грама, а те могат да се синтезират от организма и от аминокиселини. Когато няма дори прием на белтъчини, както е ситуацията с липсата на храна на пустинен остров, се разграждат мускулите. Когато обаче се яде месо, се използва то за аминокиселини. Процесът се нарича глюконеогенеза.

# 389
  • SA
Това, че слабееш, не значи, че гориш мазнини. Разбира се, ако от 80 кг си станал 50, ясно е, че някакъв процент мазнини са си отишли. Но нали целта ни тук не е да отслабнем, пък в какъв вид ще е тялото, голям праз.

Има доста изследвания, показващи,  че хора, които са на ВМ-НВХ и без да спортуват, изгарят предимно мазнини. В сьщото време хора на високовьглехидратно хранене, дори и да спортуват, могат да губят мускулна маса , освен мазнини. Това, което искам да обясня е, че единствено спорта не гарантира загубата единствено на мазнини по време на отслабване. Всьщност по-голямо значение има сьстава на храната.
Спортните занимания, както вече казах, подобряват метаболизма и оформят мускулатурата, но конкретно за свалянето на мазнини , значение в 70% има храненето.

Общи условия

Активация на акаунт