Орхидея - номер 10.

• 88 858
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
И по темата да питам нещо: най-долните цветчета нещо увяхнаха, горните са си добре. Така ли трябва да бъде и това ли е всъщност "прецъфтяването"?  newsm78 Като прецъфти съвсем, как ще изглежда?

Точно така е. прецъфтяващите цветове изглеждат като да се хербаризират и вътре се затварят като кутийка, самият цвят избелява и изтънява. Увяхват последователно. Имам само една орхидея която цъфва наведнъж всичко 10-12 цвят и наведнъж увяхва - такъв й е сорта явно.

а като прецъфти съвсем ще остане с една длъгнеста пръчка - цветоноса който може да изсъхне и тогава режеш или да остане зелен  - тогава ще решиш какво ще правиш.

# 526
Ре_ге,ти ги режеш ,за да цъфтят по-добре и за да имат симетрия,така ли?

Режа цветоносите заради двете.

С натрупване на опит в орхидейовъдененто  ми се иска цветето не само да цъфне а и да изглежда изчистено приятно хармонично. Харесвам семплия но изискан  вид на на изгънатия в дъга цветонос с красива подреденост на цветовете или разклонен такъв  но обсипан с цвят. Опитвах в началото да пазя спящи пъпки но никога цъфтежа не става така обилен като от първоначално цъфтене, освен това цветовете са разпръснати и по малко , цветето е нестабилно и "разкикерено'". ..Съжалявамм ако ви звуча смешно но забелязвам че вече искам и естетика в орхидейвъденeто, а не  просто цъфтеж на всяка цена... пък било то и с един цвят накрая на длъгнест запазен от миналата година цветонос.

Последна редакция: чт, 23 май 2013, 20:45 от _re_ge

# 527
  • София
И по темата да питам нещо: най-долните цветчета нещо увяхнаха, горните са си добре. Така ли трябва да бъде и това ли е всъщност "прецъфтяването"?  newsm78 Като прецъфти съвсем, как ще изглежда?

Точно така е. прецъфтяващите цветове изглеждат като да се хербаризират и вътре се затварят като кутийка, самият цвят избелява и изтънява. Увяхват последователно. Имам само една орхидея която цъфва наведнъж всичко 10-12 цвят и наведнъж увяхва - такъв й е сорта явно.

а като прецъфти съвсем ще остане с една длъгнеста пръчка - цветоноса който може да изсъхне и тогава режеш или да остане зелен  - тогава ще решиш какво ще правиш.

Много ти благодаря!!!  Hug Бях се притеснила, че нещо съм я батисала  Tired Имам да уча още страшно много неща  Simple Smile

# 528

Много ти благодаря!!!  Hug Бях се притеснила, че нещо съм я батисала  Tired Имам да уча още страшно много неща  Simple Smile

Не се притеснявай, не си единствената. Аз тепърва ще започвам да гледам цвете (цветя някой ден) и съм убеден, че скоро ще ви обсипвам с куп глуповати въпроси  fiuuuuuu

# 529
И аз да се включа, с орхидеята на сестра ми, която обожавам

Моите са по-мънички. Прецъфтяват вече, но виждам по стените на саксията да се образува зелено, гъбясало, явно съм ги преполяла. А корените, които излизат, които са видим над пръстта ми изглеждат изсъхнали, май нещо сбърках. Отделно най-долното листо ми изсъхва. Ще ги мисля. Ще пробвам да пресадя, да измия саксията и да почистя част от корените, които ми изглеждат мъртви. Дано като извадя, не се окаже, че са изгнили отвътре...

# 530
сапьорка, страхотен цъфтеж си показала Wink Сигурно има поне 30 цвята, уникална е!

# 531
  • София
Днес попаднах на снимка на маймунска орхидея:

Реших да попитам Чичко Гугъл по въпроса и се показаха още по-интересни варианти. Още.

# 532
  • Варна
Леле, уникално сладки Grinning Всичките тези ги искам Joy
Моето мини пуска ново листо и има растящи върхове на 3 корена. Доволна съм засега Simple Smile

# 533
  • varna
Момичета бързам да ви се похваля,милтонията която миналата година я купих за 2 лева почти умряла и изхвърлена пред една оранжерия сега пуска цветонос. Laughing

Дендробиум зигопеталум и онцидиум пускат нови булби ,но никакви цветоноси! newsm78

# 534
Момичета бързам да ви се похваля,милтонията която миналата година я купих за 2 лева почти умряла и изхвърлена пред една оранжерия сега пуска цветонос. Laughing

Страхотна!
и аз моите ги бях докарала до полуумиране от сухота като решиха да цъфнат.

# 535
На единият ми фаленопсис има пожълтяло листо. За пръв път ми се случва. Какво да го правя? Да го отрежа?  Thinking В момента така хубаво цъфти...

# 536
  • Gone with the wind
Не го пипай - растението ще си доизвлече хранителните вещества от пожълтялото листо и то само ще падне.

# 537
Благодаря за отговора!   bouquet

# 538
  • varna
Момичета имам един въпрос към по- опитните в отглеждане на дендробиуми камбрии и онцидиуми.
През ноември 2012 г. купих този огромен дендробиум фаленопсис с много цветоноси.Цветовете се запазиха близо три месеца и след товазапочнаха да прецъфтяват и окапват

От месец март започната да излизат нови булби които почти настигат старите.Кога да очаквам нов
цъфтеж? Ето снимка и на новите булби.

Последна редакция: чт, 30 май 2013, 10:19 от rp_52

# 539
  • София
rp_52, няма правило. Имам дендробиуми, които цъфтят няколко пъти в годината. От същата партида имам един, който не е цъфтял повече. А имам и такъв, който тази година цъфна за пръв път след пауза от 3 години. Ако е нобиле на практика цъфти само нова и добре развита булба. Най-много на следващата година да се покажат 2-3 закъснели цветчета. При дендробиум-фаленопсисите една булба може да цъфти много пъти и цветоносите излизат от различни места. Дано имаш късмет и да е от цъфтящите многократно. Имай предвид, че искат много светлина. При мен са на перваза на прозореца. Може би и затова зеленият ми дендр се сети да цъфне след 3 години. Винаги съм го гледала сред фалчетата, т.е. светло, но не пряка слънчева светлина. Като видях доброто развитие на сложените случайно на перваза, преместих и стария сред тях.

Общи условия

Активация на акаунт