Орхидея - номер 10.

• 88 857
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
  • varna
Таня, благодаря ти за бързият отговор.Дендробиума го държа на перваза на източен прозорец на много светло.Дано да ме зарадва със цвят,защото вече почнах да се отчайвам,че орхидеи различни от фаленопсис не желаят да цъфтят при мене.Затова пък милтониите за които съм чела ,че са трудни за гледани ,при мен цъфтят и се развиват добре.Скоро ще покажа цъфнала ,ако не и се случи нещо извънредно.  Simple Smile

# 541
John Petrov  Малко позакъснял отговор  Embarassed
Ето ти син фал Simple Smile, от дендробиумите има син Виктория реджинале май беше (не съм сигурна), изобщо намират се сини представители, зависи колко синьо искаш  Simple Smile
http://www.popow-orchids.com/Dendrobium/Dendrobium-Victoria-Regi … 0679e2a1b12d2c9a3
Phalaenopsis Norton Strain `Deep-Blue-Sea´

# 542
 INA_ar, разкошни са ти орхидеите!  Peace Колко общо имаш?

# 543
Да ти кажа точно колко са нямам представа, някъде около 60-70. Бяха повече, но ги пораздадох. Нямам много светли места у нас и това ме държи в правия път  Mr. Green

# 544
Аз броих, но не успях да им хвана бройката  Laughing Прекрасни са ти!  Peace

# 545
Здравейте!  wavey
Писах в един форум за цветя ( предполагам някои от вас пишат и там), но да си цитирам мнението и тук, и дано някой помогне!  Simple Smile

Грижа се за една орхидея Фаленопсис, но доста трудно се оказа отглеждането ѝ за мен.
Орхидеята "беше или все още Е" в добро общо състояние. Беше със здрави листа, нови корени, присадена преди 2 месеца мисля. Имаше само един изгнил корен, който махнах.
Преди 10 дена се появиха акари. Напръсках орхидеята и мислех днес да повторя пръскането, макар да няма вече паяжини и видях 2 лепкави листа, едното много меко и леко прозрачно в средата. Сякаш напоено с нещо. В задната част на листата има лепкави капки. До вчера нищо не се виждаше - гледах я, че утре принципно трябва да я полея.
Поливам я в седмицата веднъж и я оставям хубаво да се отцеди.
На западно изложение е, на остъклена тераса с щори. Сутрин пускам светлина, но като я огрее слънцето следобед и пускам щорите. Температурата през деня е 25 градуса. Не мисля, че спада вечер повече от градус, два, макар и прозорецът да е отворен вечер.

Моля за вашите съвети!
Да я пресадя отново и да проверя корените? Да я сложа на източно изложение ( температурите там нямат особено голяма разлика и сутрин ще я грее слънце, а вечер ще е малко по-хладно).
Или се касае за някаква болест?
Меките лепкави листа да ги махна ли?

Иначе се е показало ново листо.
Там където се виждат бели капки, те останаха след като я напръсках с препарата за акари.

# 546
Здравейте!  wavey
Писах в един форум за цветя ( предполагам някои от вас пишат и там), но да си цитирам мнението и тук, и дано някой помогне!  Simple Smile

Грижа се за една орхидея Фаленопсис, но доста трудно се оказа отглеждането ѝ за мен.
Орхидеята "беше или все още Е" в добро общо състояние. Беше със здрави листа, нови корени, присадена преди 2 месеца мисля. Имаше само един изгнил корен, който махнах.
Преди 10 дена се появиха акари. Напръсках орхидеята и мислех днес да повторя пръскането, макар да няма вече паяжини и видях 2 лепкави листа, едното много меко и леко прозрачно в средата. Сякаш напоено с нещо. В задната част на листата има лепкави капки. До вчера нищо не се виждаше - гледах я, че утре принципно трябва да я полея.
Поливам я в седмицата веднъж и я оставям хубаво да се отцеди.
На западно изложение е, на остъклена тераса с щори. Сутрин пускам светлина, но като я огрее слънцето следобед и пускам щорите. Температурата през деня е 25 градуса. Не мисля, че спада вечер повече от градус, два, макар и прозорецът да е отворен вечер.

Моля за вашите съвети!
Да я пресадя отново и да проверя корените? Да я сложа на източно изложение ( температурите там нямат особено голяма разлика и сутрин ще я грее слънце, а вечер ще е малко по-хладно).
Или се касае за някаква болест?
Меките лепкави листа да ги махна ли?

Иначе се е показало ново листо.
Там където се виждат бели капки, те останаха след като я напръсках с препарата за акари.

Отделянето на лепкави капки не е нищо обезпокоително, често се случва и по листа и по цветоноси , не на всичките ми орхидеи но на много от тях. Някъде на първа страница на темата имаше материал за това и обяснение че е нормално.

Обаче появата на акари и това обезцветяване и леко омекване като дехидратиране на листата говори че й е прекалено топло и светло. Поначало акарите се завъждат където има много горещина, пряка слънчева светлина и застойни зони.  Бих отдръпнала от прозореца- западен прозорец винаги е много по-горещо от източен. да й е малко по хладно и свежо. Не бих рязала дехидратираните листа- има още хляб в тях. Онова леко посребряване на листо на едната снимка е по-притеснително - то се получава при трипси. запушване. Бих предприела едно напръскване с купешки препарат със спазване на инкубационен период и повторно напръскване.

# 547
Много ти благодаря за мнението! Hug

Напръсках я с Клинес преди 10 дена. Паяжини няма нови, не се вижда нищо, освен белите капчици, които засъхнаха от препарата. Пише след 10 дена да се повтори пръскането и тази вечер щя я напръскам пак.
Две са силно увредените листа. А до преди ден, два си беше свежа. Sad Другите листа изглеждат добре, май- не съм ги снимала. Rolling Eyes
Трипси? Това на четвъртата снимка? На едното от болните листа е, но снимано отзад.

Май ще е най-добре да я върна на източната тераса. На тази добре тръгна, но тепърва жегите ще я морят.
Щях да я торя, ама до тор не стигна ( или поне не смея). То първо акари, сега листата...

# 548
Трипси? Това на четвъртата снимка? На едното от болните листа е, но снимано отзад.

Май ще е най-добре да я върна на източната тераса. На тази добре тръгна, но тепърва жегите ще я морят.

Фалчето е стайно цвете, поне аз така мисля, няма какво да прави на балкон. И зимата и лятото трябва да се пази от течение, пряко слънце и студ. Виждала съм нобилета и фалчета на балкона , но не го разбирам. Балконските цветя са култивирани да издържат на условия и вредители  (!) а фалчетата са нещо друго. Тук не слагам цимбидиумите. Тях трябва да ги морят условията за да цъфнат.

Аз лично не виждам нищо трудно в отгеждането им , просто трябва да се намерят отималните условия и да се спазват.

Би ли ми споделила какво са ти писали по същия повод от Флаутърснет- инфо. За трипсите специално.

# 549
Западната тераса на която се намира в момента е външно остъклена и свързана с кухнята със свод. Цветето не е на прозореца, а на перваз на отстояние 2 метра от прозореца. Прозорците са с щори.
Все пак и аз мисля, че е доста топло. Ще дойдат жеги по 30 и над 30 градуса и тогава ми се струва, че няма как да го опазя.
Климатик нямаме.
Източната тераса е също остъклена, но доста прохладна и отново с щори. Помислих, че понеже сутрешното слънце е по-слабо, то мога да я оставя за кратко да я огрее до 8-9 часа ( споменаха ми, че е хубаво за орхидеите), а след това да спусна щорите.
В останалите стаи не виждам как ще оцелее.

Цитат
Би ли ми споделила какво са ти писали по същия повод от Флаутърснет- инфо. За трипсите специално.
Ами аз май не разбрах, кое е трипси, но когато я показах за първи път там, тя имаше едно черно петно, и на едно от листата една кафява черта. Все едно е прищипано листото и е останал белег.
За черното петно ми казаха да не го пипам.
Имаше мнения, че се обгарят, изрязват, за да не се разнесе по листото и т.н., но момичето което ми обърна внимание за състоянието на орхидеята ме посъветва да не го пипам.
Минаха месеци, не се е променило листото, нито се е разпространило, увеличило или увредило повече.
Ето снимка как изглеждаше и изглежда сега петното и прищипаното листо.

Сега орхидеята изглежда по същия начин, с разликата, че при пресаждането нещо не се справих добре и е килната/натежала напред, но ме е страх да я бутам и пресаждам отново.

# 550
то мога да я оставя за кратко да я огрее до 8-9 часа ( споменаха ми, че е хубаво за орхидеите), а след това да спусна щорите.
В останалите стаи не виждам как ще оцелее.

Цитат
Ами аз май не разбрах, кое е трипси, но когато я показах за първи път там, тя имаше едно черно петно, и на едно от листата една кафява черта. Все едно е прищипано листото и е останал белег.
За черното петно ми казаха да не го пипам.
Имаше мнения, че се обгарят, изрязват, за да не се разнесе по листото и т.н., но момичето което ми обърна внимание за състоянието на орхидеята ме посъветва да не го пипам.
Минаха месеци, не се е променило листото, нито се е разпространило, увеличило или увредило повече.
Ето снимка как изглеждаше и изглежда сега петното и прищипаното листо.

Сега орхидеята изглежда по същия начин, с разликата, че при пресаждането нещо не се справих добре и е килната/натежала напред, но ме е страх да я бутам и пресаждам отново.

Моите фалчета никой не ги огрява но са на много светло- ние нямаме щори завеси и други. абеимам и такива дето са на 3 метра от прозореца и пак не  им е тъмно - не са претенциозни стига да не ги свикваш много да им слугуваш. Иначе няма да оцелеят. Няколко снимки можеш да видиш тук
http://reni1313.snimka.bg/flowers/orchids-2013.734573.all.1

Трипси са вредители, които запушват "устиците" на листата и водят до характерно посребряване на листа. поне на мен на такова ми прилича но може и да е изпоачена снимка. що се касае до петното си права- това е някаква механична повреда - прищъпнато защипано и прочие, няма нищо страшно. Ако е нестабилна саксията купи  си керамична кашпа- те чудесно компенсират неравновесното положение на фалчетата.

# 551
Прекрасни орхидеи си отгледала. Очите ми останаха.
А аз с една не мога да се справя. Laughing

Много ти благодаря за мненията.  Hug Май наистина прекалено и слугувам и всеки ден я обикалям, оглеждам. Бяха две, но едната загина и сега съм я завардила тази като орлица и тя ми се "отблагодарява".  Simple Smile
Имам кашпа. Беше в нея, но я махнах, че да "поемала светлина през прозрачната саксия".
Иначе не пада, стабилна е, но е увиснала надолу. Следващия път като я местя в по-голяма саксия ще внимавам повече.
Иначе на западната тераса пече и нагрява страшно. Беше и пожълтяло едното листо, макар да  спусках щорите, та и бях спряла светлината напълно и се оправи. Не очаквах - мислех, че ще падне листото, но не - оправи се. Харесала съм ѝ едно ново местенце на 3 метра от старото, ама може да е смешно, но ме е страх вече да и сменям мястото, че да не я загубя.
Иначе нови коренчета, листа - пуска си. Дано се справя с отглеждането ѝ.

# 552

А аз с една не мога да се справя. Laughing

Веднага ти давам дружески съвет- от време на време забравяй за нея ще видиш че няма да се чувства по зле. Аз имах една подарена на 08.03.2012 която се оказа с загнила сърцевина и с едни гадинки. МАзах по съвет тук от форума със спирт сърцевината изгорих я и стана на дърво , падна едно листо остана с две листа и по едно време си викам , абе ще я оставя на цветарника и ще забравя за нея пък каквото стане. След три месеца на спокойствие беше пуснала кейки- дъщерно растение. Сега кейкито е вече с три листа .Това за пореден път ми доказва че тези красавици са много ама много държеливи.

И няма смисъл да я местиш в по-голяма саксия. Аз имам непипани фалчета от 7-8 години , малко стърчат над саксията , подпрени са с клечки за китайско ама какво толкова- нали цъфтят ...

# 553
Ще послушам съветите ти.
Благодаря отново!  Hug

# 554
_re_ge, страхотни орхидеи.  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт