Орхидея - номер 10.

• 89 011
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
Zdraveite nova sam vav foruma i imam nujda ot pomosht,priqtelq mi podari orhideq za 8-mi mart,a nikoga ne sam otglejdala,kogato mi q donese zabelqzah dve papki koito sa precafteli predi da se razpuknat a dnes zabelqzah druga koqro beshe zelena i tq e izsahnala,po tochno porozovqla i meka na pipane ne sa zeleni kato drugite.Mnogo shte sam vi blagodarna ako nqkoi mi dadde savet.  Sad

# 76
Zdraveite nova sam vav foruma i imam nujda ot pomosht,priqtelq mi podari orhideq za 8-mi mart,a nikoga ne sam otglejdala,kogato mi q donese zabelqzah dve papki koito sa precafteli predi da se razpuknat a dnes zabelqzah druga koqro beshe zelena i tq e izsahnala,po tochno porozovqla i meka na pipane ne sa zeleni kato drugite.Mnogo shte sam vi blagodarna ako nqkoi mi dadde savet.  Sad

Здравей и добре дошла!
по възможност изпозлвай български  Hug- така постовете са много по читабелни.

Окапването на пъпки при новозакупена орхидея е наистина често срещано явление. това е заради стрес,а който преживява цветето като транспорт до бг, борса, престой в магазина и после ход до дома на купувача. понякога окапват ВСИЧКИ неразтворени пъпки. видиш ли това характерно 'порозовяване ' , омекване на пъпката значи е обречена.
НО в това няма нищо страшно - другата година ако се грижиш правилно за орхидеята тя ще те зарадва отново с цвят.

# 77
Момичета, дайте съвет има ли смисъл да продължавам да чакам да цъфне тази ми орхидея newsm78

Това е от миналия март:

Това е година по-късно. Чудя се дали да взема да я наторя или просто да се откажа от идеята за цъвтеж и да си я гледам така. Тези сухите корени и сухите остатъци от старите цветоноси да ги отрежа ли newsm78

Изобщо дайте идея къде греша Whistling

# 78
  • Варна
На мен ми изглежда съвсем наред, а защо не цъфти... трудно е да се каже. Къде я държиш, на тъмно, светло, хладно, топло? Аз моите не съм ги торила не помня откога, може и 2 години да има Embarassed Цъфтят си всичките, с изключение на 2 бебета. Стоят до източен прозорец, сравнително далеч от климатика, вероятно това им осигурява известна разлика в дневните и нощни температури през есента - преди обяд ако има слънце става доста топло, вечер, понеже прозорецът е много голям близо до него е по-хладно. Светло им е, от септември до април оставям да ги пече слънцето. Май е това.

# 79
Паднала ти се е орха с характер  Grinning, не е нужно да бъркаш за да не цъфне. Опитай да и осигуриш разлика в дневна нощна темп. сложи я по на светло, малко торчица и Търпение. Това всичкото разбира се ако всичко друго му е наред на растението - корени листа и състояние на корите. Успех и чакаме снимки на цветонос  Hug
Докато го напиша с Месечинка сме се повторили  Blush

# 80

На едното си фалче , направо снощи и направих операция, pironi не знам до колко е правилно, но след наблюдения вече 3 седмици и никаква промяна в едното листо, снощи го отрязах, стои меко и увиснало и ужас, никакво подобрение, а фалчето вади 2 хубав идебели корена сега, и листенце , така,че.....отрязах. И я сложих на хладно в едната баня.   оБАЧЕ през деня да я нося ли на светло и топло по прозорците или там да я оставя?

_мамми_
няма проблем че си отрязала меко листо ... и аз го правя макар да знам че не е желателно - докато е зелено има храна в него! Ако листото не е заразено с нещо е по-добре да отпадне само. Няма смисъл да я носиш в банята само ще я простудиш. Продължавай да се грижиш за нея по стария начин.

Ще бъдеш много по-спокойна когато красавиците ти цъфнат а това със сигурност ще стане и тогава ще станеш по-уверена.
 Hug

Много ти благодаря. И аз симислех ,че това листо храни, но все в него гледам хихихих, ок.Продължавам с досегашния метод. Потапяне за 20-30 мин и след това през деня опръсквам, аз гоня сега корени да направи това оперираното фалче.

# 81
Това е година по-късно. Чудя се дали да взема да я наторя или просто да се откажа от идеята за цъвтеж и да си я гледам така. Тези сухите корени и сухите остатъци от старите цветоноси да ги отрежа ли newsm78

Сухите цветоноси можеш да отрежеш допълнително, сухите корени не пипаш.
Кога си я поливала? Надявам се да е скоро защото иначе изглежда доста влажна- те са влаголюбиви но не могат да киснат постоянно във вода. Имам приятелка, на която не цъфтяха защото тя ги поливаше всяка седмица. Като разреди поливането както й казах нещата си тръгнаха.

въобще сега е отново времето на залагане на цветоноси- около равноденствието. Много добре им действа увеличането на продължителността на дена и осезаемите разлики между дневна и нощна температура. Обаче като казвам РАЗЛИКА това не е като денем да е 28 градуса а нощем 13 - нощем да не пада под 18 , денем като напече да става 25-28. това е като  да описваш темепратурите на една спалня да кажем. И да е осветено сравнително добре. Може и и на 3 метра от прозореца но в добре осветена стая става.

# 82
Момичета, дайте съвет има ли смисъл да продължавам да чакам да цъфне тази ми орхидея newsm78

Това е от миналия март:

Изобщо дайте идея къде греша Whistling

Аз пък съвсем лаишки ще ти предложа да я пресадиш в по-голям съд.
Моите така се скъсват от цъфтене, дори няма кога да ги напоя  :Lil:

# 83
  • Бургас
Имам две нови фалчета,едното е на пъпки още,от една цветарска борса го взех и не съм го снимала ,а това е от баумакс.

с три цветоноса и цветчетата са дребни
имам и няколко орхидеи с тръгнали цветоноси ,но са като замръзнали Confused ако някога решат да цъфтят ще ги покажа Laughingкараме го в последно време на корени,листа и булби

# 84
denima, твоята е също мини като моята, даже и разцветката. Честито! Аз много и се радвам, защото ми е първата мини орхидея! Party

Аз моите също не ги бях торила 2 и повече години, но скоро купих един течен тор за орхидеи и сега имат щастието вече втори път да ги торя, да видим дали ще цъфнат и вържат милиони пъпки, ще съм много щастлива!  Mr. Green Mr. Green

# 85
Аз си я държа в южната стая(т.е. май е по-скоро югоизточна), където през деня си е доста топло-около 23-25, а вечерта става по-хладничко - около 18-20. Обаче май не и е много светло, зщото имам  щори, които спират голяма част от светлината Whistling

Сухите цветоноси можеш да отрежеш допълнително, сухите корени не пипаш.
Кога си я поливала? Надявам се да е скоро защото иначе изглежда доста влажна- те са влаголюбиви но не могат да киснат постоянно във вода. Имам приятелка, на която не цъфтяха защото тя ги поливаше всяка седмица. Като разреди поливането както й казах нещата си тръгнаха.

Току що е полята, може би затова изглежда така навлажнена Peace Поливам я по веднъж на две седмици, но ми се струва, че мога още да разредя поливането Simple Smile

Днес съм си намислила най-сетне да и взема другарче, пък дано се събуди най-сетне. Просто не виждам мястото от където би слдвало да избие нов цветонос. Може би от другата седмица, когато се пооправи окончателно времето през нощта да я изнасям на остъкления балкон Thinking

Мерси за съветите, определено се въоръжавам с търпение и дано скоро ме зарадва Hug

# 86
Много благодаря за отговора,тажно ми е за нея,но за сега има други 4 цвята на които щте се радвам и таино се надявам да се оправи или поне да цафне пак до година,или и другите зелени папки да се разтворят.

# 87
denima, много ти е готино mini-то. Пу-пу ...

Вече нямам търпение и аз да пообиколя магазините за нови орхита.

# 88
Недейте говорете за нови орхита,че едва се сдържам, а минаха смао 5 дни от последнта покупка хахахха.

Моля, кажете ми какво е това, цветонос или ново стебло ?
http://ilina0zlateva.snimka.bg/flowers/dendrobium-nobile.736699.29898076

# 89
  • София
Моля, кажете ми какво е това, цветонос или ново стебло ?
http://ilina0zlateva.snimka.bg/flowers/dendrobium-nobile.736699.29898076

Пъпка. Обикновено са на гроздчета по 3 и е много вероятно да излязат до нея още две. Новото стъбло/булба излиза от почвата или много ниско долу, а нобилетата нямат цветоноси - цветовете излизат директно от стъблото.

Общи условия

Активация на акаунт