Орхидея - номер 10.

• 89 334
  • 737
  •   1
Отговори
# 375
С клечки за уши.  Simple Smile

На майка ми каланхоето редовно си въди такива, там какво чоплене по листенцата е...  ooooh!
Но не виждам смисъл да тровим излишно растението и себе си, когато вредителите могат да се унищожат с по-безвредни методи.  Peace
Някой по-нагоре беше питал за галиците - засушаване на почвата, поливане с блед разтвор на калиев перманганат, забити кибритени клечки...
Няма нужда веднага да се посяга към инсектицидите, някои от които никак не са безвредни в затворени помещения. Особено когато има деца и домашни любимци наоколо...  Confused

# 376
  • София
Тaня67, много ти благодаря!  Hug Значи засега я оставям така, за да се аклиматизира малко, а после ще огледам корените  Hug

# 377
  • София
Kaк'Сийке, абсурдно е да се завре дори само клечка без памук по местата, където се крият.  Grinning Затова споменах, че действам с игла. Затова няма как да се чисти със спирт. Когато са малко гадините става и механично, но първия път не ги бяхме забелязали и бяха се размножили толкова много, че буквално капеха от орхидеите.  ooooh! Тогава нямаше как да се спестят отровите, нито да се жалят цветовете. Пръскахме наред.  Sad

Да се похваля, че първият ми дендробиум, който след боледуване не беше цъфтял 2-3 години, го преместих на перваза на прозореца и вече е цъфнал.  Laughing  И минимарка също цъфна наскоро.  Laughing

# 378
Имам един въпрос.Втората орхидея,която си купих е Дендробиум нобиле-след като прецъфти какво се прави цветоноса?Реже ли се както при Фалеанопсите или се оставя?Още имаше цвят като пусна нова издънка от долу,не знам какво е,за сега се развива добре и има три листенца.Ето я орхидеята като я купих преди месец и половина.

Aко трябва да се реже цветоноса колко се реже?  newsm78

# 379
  • На остров
И нашите орхидеи са на перваза на прозореца всички цветя всъшност са по первазите и си цъфтят добре. Моите наблюдения са също, че орхидеите тип Фал се гледат много лесно.

# 380
Имам един въпрос.Втората орхидея,която си купих е Дендробиум нобиле-след като прецъфти какво се прави цветоноса?Реже ли се както при Фалеанопсите или се оставя?Още имаше цвят като пусна нова издънка от долу,не знам какво е,за сега се развива добре и има три листенца.Ето я орхидеята като я купих преди месец и половина.
Aко трябва да се реже цветоноса колко се реже?  newsm78

Дендра нобиле не цъфти от цветонос апуска цветове на стъблото на поне едногодишна булба.
Поне преди беше така обаче сега има хибриди които цъфтят целогодишно и от стари и от нови булби. Нищо не се реже , всичко си стои така.

Отдолу расте не издънка а нова булба която после ще цъфне.

# 381
  • София
И нашите орхидеи са на перваза на прозореца всички цветя всъшност са по первазите и си цъфтят добре. Моите наблюдения са също, че орхидеите тип Фал се гледат много лесно.

Ти пък къде се редиш?  Wink  Ако си на онзи остров, за който си мисля, колко слънце виждат?  Grinning  И в Германия всички ги гледат по первазите. Дъщеря ми нямаше перваз и умори първата си орхидея поради липса на светлина. Поне за втората се усети навреме и я подари на приятелка, която има.  Wink В България това няма как да се случи, освен ако пред прозореца няма сенници, остъкления и подобни или прозорецът е северен. Слънцето ги изгаря. Единствено дендробиумите понасят слънце и цъфтят, а прозорецът ми е южен  Crazy.

# 382
  • На остров
Танче там съм да Simple Smile и до сега не се бях замисляла преди твоя пост, че нямаме цвете,  което да не е на прозорец, явно си права, има защо Hug! Утре ще сложа една орхидея да си кажете тежката дума каква е, аз бях сигурна, че ще помня и изхвърлих преди време картончето, но забравих  Embarassed

# 383

Ти пък къде се редиш?  Wink  Ако си на онзи остров, за който си мисля, колко слънце виждат?  Grinning  И в Германия всички ги гледат по первазите. Дъщеря ми нямаше перваз и умори първата си орхидея поради липса на светлина. Поне за втората се усети навреме и я подари на приятелка, която има.  Wink В България това няма как да се случи, освен ако пред прозореца няма сенници, остъкления и подобни или прозорецът е северен. Слънцето ги изгаря. Единствено дендробиумите понасят слънце и цъфтят, а прозорецът ми е южен  Crazy.

Ще се пробвам да те оборя  Simple Smile Моите орхидеи ги гледам на южна тераса, яко огрявана от слънцето и адски напичана в големите жеги лятото. Растат като луди, пу-пу, да не са им уроки.
Е, имам и щори, де и ги пускам, но тва не променя кой знае колко нещата.

# 384
  • София
Напротив, щорите променят нещата. И моите са на юго-западен ъгъл с два прозореца и от двете посоки. И знаеш ли какво решение съм намерила, за да не изгарят? Бенджамини. И пред двата прозореца съм сложила по един. Правят им шарена сянка и ги предпазват.  Laughing Мъжът ми много ги мрази, защото пускат много изсъхнали листа и ги махна. За една седмица (някъде през есента) започна масово пожълтяване на листата на орхидеите. Е, повярва ми и ги върнахме обратно.  Laughing

# 385
Аз не режа цветоносите на орхидеите....и даже избиват нови цветоносчета, после започват да изсъхват, режа до където е тръгнало да засъхва и поръсвам с канела. Така цветоноса ми се запазва.

# 386
  • На остров
Ето тази орхидея се чудя как се казва/ Ако някой има идея  bouquet!

Таня, много благодаря! Махам снимката да не заема място излишно.

Последна редакция: вт, 30 апр 2013, 09:26 от One11

# 387
  • София
Ето тази орхидея се чудя как се казва

Paphiopedilum - Пафиопедиум  Grinning

Можеш да видиш на първа страница/първи пост разтварянето на един от моите.  Laughing

# 388
  • На остров
Много много благодаря сега ще разгелдам на 1 страница, тя при мен цъфти само с един цвят, но си я обичам.

# 389
Здрваейте, обръщам се към re_ge но ако и другите могат да ми помогнат ще се радвам...Та на въпроса-минито ми нещо започна доста бързо да пожълтява т.е. цветноса от горе надолу мисля, че изсъхва за което жалко... Има още няколко останали свежи все още цветчета но не знам какво точно да правя за да я запазя- да отрежа ли само изсъхналото или да изчакам всички цветчета да опадат и да видя дали ще продължи да съхне?  иначе мисля, че е добре като цяло защото има малко ново ибило листенце... И тя седи на перваза на прозореца до голямата ми орхидея но така съм нагласила щорите, че да не грее слънцето пряко в тях. Всъщност не знам какво да правя, ще съм благодарна ако ми дадете съвет?

Хубав ден Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт