Орхидея - номер 10.

• 89 317
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
Денима страхотна е !

Милтониите са чудни по красота цветя с два според мен недостатъка.Първият е, че цвета е крайно нетраен - рядко се задържа и седмица. Вторият е че само в оранжерийни условия цветоноса става висок и строен - при мен и двата пъти цветоносите цъфнаха в домашни условия не по високи от 20 - 25 см, а като ми ги подари съпругът ми бяха по 50 см.
Аз нямах проблем да ги накарам да цъфнат но тази нужда от често поливане просто не се вписа в моя режим и те си отмряха.

# 436
Здравейте момичета,
чета темата от време на време,тъй като имам няколко орхидеи / от обикновените филчета.както им казвате Simple Smile/. Днес времето при нас беше чудесно и понеже беше неработен ден решихме да отскочим до Keukenhof, няколко дни преди да го затворят Simple Smile Още съм под влияние на невероятните орхидеи там- ще ви пусна малко снимки,ако ви е интересно / тези са от тел,качеството им не е кой знае какво, на живо е мн по-впечатляващо /, зная че много от вас имат същите красоти в къщи Simple Smile.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=488452134559676&set= … ype=3&theater

Орхидеи пренасях преди месец в самолет,опаковани в хартия и от това фолио с мехурчетата/ незнам как се казва/. Нищо не им се случи-бяха дори с цветове и пъпки,съвсем невредими ги подарих на майка ми. Сега и цъфтят.  bouquet

Последна редакция: чт, 09 май 2013, 22:21 от *Black cat*

# 437
Здравейте момичета,
чета темата от време на време,тъй като имам няколко орхидеи / от обикновените филчета.както им казвате Simple Smile/. Днес времето при нас беше чудесно и понеже беше неработен ден решихме да отскочим до Keukenhof, няколко дни преди да го затворят Simple Smile Още съм под влияние на невероятните орхидеи там- ще ви пусна малко снимки,ако ви е интересно / тези са от тел,качеството им не е кой знае какво, на живо е мн по-впечатляващо /, зная че много от вас имат същите красоти в къщи Simple Smile.

Привет
наистина много са красиви , невероятни аранжировки ! напълниха ми очите.
Забравих да кажа че са видими И за мен макар и да нямам профил в Фейсбук - за което благодаря.

Интересно че имам няколко холандски хибрида ( включително първите ми фалчета бяха също пряк внос от холандия ),  имам и две красавици купени от София от това дето му викате Холандците  и забелязвам че точно "холандките" ми са доста капризни. А най добре ми цъфтят Кауфландките , които са немски и британски внос. Може и в мен да е вината не в цветята разбира се  newsm78

# 438
  • София
*Black cat* (защо си черно коте, а не рижо  Wink), много красиви снимки!  Heart Eyes Сигурно е невероятно усещането да си заобиколена от толкова много орхидеи. А лалетата все още не са прецъфтели (сравнявам с фестивала на лалетата в Истанбул, където още на 20-ти почти всички бяха окапали). Мога да ти препоръчам още едно прекрасно местенце по вашите ширини. Няма чак толкова много орхидеи като на снимките ти, но са достатъчно, за да е наистина "Орхидеен рай". Ето тук са част от снимките ни. Има и точни координати на мястото. Ако съм те заинтригувала - имат и сайт, където можеш да погледнеш за подробности.

# 439
Танче
виненият пелорик е обсипан със цвят- голям красавец!

# 440
Приказно! Очарована съм!   bouquet

# 441
Момичета,помагайте! Hug

Преди почти 2г. ми подариха орхидея и оттогава съм им фен,имам вече 4-ри и само липсата на място ме спира да не завъдя нови.

Първата ми Falaenopsis  се развиваше чудесно до това лято.Свеки я гледа за известно време,засу Hugшила я е много и й е изгорила едно листо на прозореца.Оттогава нещо страда.Запоянаха да и пожълтяват и падат листата,но пусна 2 цветоноса.Вървеше добре,но моя грешка-смених й мястото една идея по-навътре от прозорец Hug,защото децата бутаха саксийките.Последствия-2/3 от пъпките пожълтяха и окапаха без да се отворят.Върнах я обратно на перваза/западен прозорец/.Същото се случи и с другото Фалче ,смених и неговото място.Реших,че вече са ок,но първото Фалче започна да линее; листата омекнаха,2 пожелтяха и паднаха,макар да се мъчи да цъфти.Реших да я вадя и пресаждам.КАто я извадих 2/3 корените сами паднаха,бяха изгнили.Сложих нови кори,но цветето не се подобри.В допълнение да кажа,че ги поливам веднъж седмично ,а ежедневно опръсквам с вода по листата,торя с комбинирана тор 1 път в месеца.
Вчера се зарових в нета за инфо и пак я извадих,оказа се че и останалите корени са изгнили,има 3-4 въздушни.Орязах всичко изгнило,напудрих с канела.ПАк смених корите,зарових в тях 2 от корените,които можах,другите останаха над корите.Отрязах цветоносите и съм я сложила в банята без да я полея.Какво мислите ,че трябва да направя още или какво съм объркала?

Питане и за един ОНЦИДИУМ,той ми е първата орхи.)))
Подариха ми я с една стара булбичка и една нова,цъфтяща.Щом прецъфтя/доста бързо/ .листата на новата булбичка пожълтяха ,по-късно умря и тя.Остана старата и тя пак пусна издънка,като сценарият се повтори.Сле цъфтеж/1 път през август/,булбичката умира.Сега най-старата се е сбръчкала и покафеняла,опадаха й листата, но излиза нова,пуска и коренче,какво да предприема,че да не умре.Отделно от това,растението има едни кафяви малки точки от самото начало,които се пренесоха и на младата издънка.Това болест ли е? Преди да й сменя почвата с кори,нейния субстракт започна да се засолява и се появи масово мукъл по саксията.Корените бяха бели,накрая зелени.Как да го поливам и торя сега?
Благодаря!!!  bouquet

# 442
  • София
*Black cat*, направо ти завидях, че си видяла цялата тази красота наживо  Hug Много ми харесаха едни бели орхидеи като водопад (в средата на изложението)  Simple Smile

Момичета, хиляди благодарности за отговорите за корените на моята хубавица  Hug Значи не пипам нищо засега.
Да ги покажа за всеки случай, ако все пак има нещо тревожно - да ми кажете навреме. От другата страна на саксийката са само ярко-зелени.  
Скрит текст:
От двете пъпчици едната е тръгнала да се отваря, другата обаче изсъхна и падна  Sad, но явно е от пренасянето и новите условия. Ето тук се вижда новата отваряща се пъпчица и клонката, от която ми падна другата
Скрит текст:
Сега обаче има нов проблем, четох за подобни признаци, прилича на слънчево изгаряне  newsm78, но тя си дойде с такова листо и при мен стои на по-сенчесто (огрява я предимно в късния следобяд). Има ли друга причина и какво да го правя това листо?  Praynig
Скрит текст:

Ето тук стои, не я пече директно отгоре, защото тези щори не се дигат
Ще съм ви много благодарна за помощта  Praynig

# 443
Момичета,помагайте! Hug

Същото се случи и с другото Фалче ,смених и неговото място.Реших,че вече са ок,но първото Фалче започна да линее; листата омекнаха,2 пожелтяха и паднаха,макар да се мъчи да цъфти.Реших да я вадя и пресаждам.КАто я извадих 2/3 корените сами паднаха,бяха изгнили.Сложих нови кори,но цветето не се подобри.В допълнение да кажа,че ги поливам веднъж седмично ,а ежедневно опръсквам с вода по листата,торя с комбинирана тор 1 път в месеца.
Вчера се зарових в нета за инфо и пак я извадих,оказа се че и останалите корени са изгнили,има 3-4 въздушни.Орязах всичко изгнило,напудрих с канела.ПАк смених корите,зарових в тях 2 от корените,които можах,другите останаха над корите.Отрязах цветоносите и съм я сложила в банята без да я полея.Какво мислите ,че трябва да направя още или какво съм объркала?

И аз имах подобен проблем с едното ми фалче, но преди месец беше така сега вече има 3 нови коренчета, които растат много добре. Аз процедирАХ така: след като и орязах корените и съответно останаха два три хилави, я сложих върху кори и всеки ден от тогава я пръскам по 3-4пъти на ден резултата са новите корени и едно ново листо, а иначе и бяха останали три.
Това е моят съвет опитай така, пък може и на твоето фалче да му хареса и да си пусне коренчета.   bouquet  

# 444
  • Los Angeles CA
Помощ, помощ,
Искам да спася 5 орхидеи фаленопсис , дадоха ми ги в много лошо състояние. Нямат цветове, четири от тях имат листа и нещо бяло по листата отдолу, прилича ми на плесен. Едната саксия има мухъл при корените (всички са в прозрачни пластмасови кутии) листата им са зелени но не много еластични, някои бяха жълти и ги отрязах и посипах с канела.
Това което няма листа има 2-3 корена, които са живи. Измих го с вода, изчистих го от загни лоста, доколкото можах, поръсих го с канела, вързах го на една пръчка и го сложих над стъклени топчета заля ти с вода и един найлонов плик отгоре. Напръсках всичките с малко кислородна вода, за да убие заразата и от там нататък не знам какво да правя ? Дали да ги пресаждам или да чакам да видя как се развиват, дали имат някаква болест? Дали да ги поливам веднъж седмично( аз слагам бучки лед) или да ги оставя без да ги поливам, някъде на не много светло? Моля помогнете, жал ми е за тези красиви създания и искам да им помогна, да оцелеят. Имам снимки, мога да ви ги изпратя. Наистина имам нужда от съвет, мили хора.

# 445
# 446
Помощ, помощ,
Искам да спася 5 орхидеи фаленопсис , дадоха ми ги в много лошо състояние. Нямат цветове, четири от тях имат листа и нещо бяло по листата отдолу, прилича ми на плесен. Едната саксия има мухъл при корените (всички са в прозрачни пластмасови кутии) листата им са зелени но не много еластични, някои бяха жълти и ги отрязах и посипах с канела.
Това което няма листа има 2-3 корена, които са живи. Измих го с вода, изчистих го от загни лоста, доколкото можах, поръсих го с канела, вързах го на една пръчка и го сложих над стъклени топчета заля ти с вода и един найлонов плик отгоре. Напръсках всичките с малко кислородна вода, за да убие заразата и от там нататък не знам какво да правя ? Дали да ги пресаждам или да чакам да видя как се развиват, дали имат някаква болест? Дали да ги поливам веднъж седмично( аз слагам бучки лед) или да ги оставя без да ги поливам, някъде на не много светло? Моля помогнете, жал ми е за тези красиви създания и искам да им помогна, да оцелеят. Имам снимки, мога да ви ги изпратя. Наистина имам нужда от съвет, мили хора.

Едва сега го чета поста.
Утре ще пиша - до утре няма да им се случи нищо повече от това което им се е случило.
Но моля !!!!  нека имам възможност да видя снимките- ограничава ме да гледам само ако имам акаунт.

# 447
  • Los Angeles CA
http://www.album.bg/lindor/?page=1

Това са снимките, съжалявам, че са обърнати, но сайтът на който ги качих не ми дава възможност да  ги оправя.   

# 448
Аз бих накиснала орхидеите във вода, после с издърпване щях да отстраня изгнилите корени (да остане жилката), да сменя саксиите с нови прозрачни и нов субстрат, да измия листата с бира и оттам нататък щях да чакам. За тази без листата немога да кажа нищо.
Това бих направила аз, но изчакай  _re_ge да даде своя съвет, защото аз с моите 10 орхидейки в никакъв случай нямам толкова опит колкото има тя.   Peace

# 449
  • Варна
Здравейте!
Преди месец бях писала за проблем с моя орхидея - омекнали и сбръчкани листа. Всъщност, две от седемте ми орхидеи бяха така. Купих ето такъв препарат, ползвам го от около три седмици и за мое учудване, листата се оправиха.Simple Smile Една 'спяща' орхидея пусна 7 нови корена .... въобще, действа им чудесно. Купих го от Англия но се надявам да го продават и тук, ако някой го е виждал в някой магазин, моля да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт