Орхидея - номер 10.

• 88 785
  • 737
  •   1
Отговори
# 645

Здравейте момичета! От доста време не съм се включвала в темата, понеже моите орхита си вървяха добре, но ето че една от тях нещо издава багажа и не мога да си обясня защо. Имаще 5 листа и два цветоноса, ето че цветовете прецъфтяха и аз отрязох цветоносите, единият преди две седмици и малко, а вторият преди седмица. След рязането на втория цветонос започнаха да желтеят листата и да падат сами, в момента е с две листа, които в основата и двете жълтеят,самото стъбло и то е жълто, корените и са  в отлично състояние, много са и няма и следа от загниване нито пресушаване.
Какво да я правя моля за съвет.

Преторяване?
Прекалено силно слънце?

Торя веднъж на две седмици. Не съм я местила, че да е от слънцето, а и не е сама до нея има още 5 орхита, които си вървят чудесно.....дали ще успее да изкара кейки с това бързо жълтеене, възможно ли е от корените да тръгне нещо или да не се надявам.

Според мен ( но това е само мое лично мнение) няма връзка с отрязването на цветоноса. Той е страничен израстък, орхидеята може и с него може и без.
Само информативно- веднъж на две седмици е често торенето, даже според мен прекалено често.

Сега остава да ни кажеш в каква концентрация използваш торта ..... и друго немаоважно, нова ли ти е орхидеята или я отглеждаш о от повече време.

Има ги в баумакс със сигурност .... и май още в бриколаж и практикер но не съм сигурна  newsm78

# 646
Re_ge[/b],благодаря,ще ги потърся обезателно,прекрасни са.Както и пеперудките за захващане към подпорките.
Извадих аз моята боледуваща орхи от банята и я сложих при останалите,да видим дали ще има напредък с нея.Не е умряла,все още е зелена,но със смачкани и тънки листа.Няма нови корени или листа.Започнах да я поливам веднъж на няколко седмици.Дано се възстанови.

# 647

Според мен ( но това е само мое лично мнение) няма връзка с отрязването на цветоноса. Той е страничен израстък, орхидеята може и с него може и без.
Само информативно- веднъж на две седмици е често торенето, даже според мен прекалено често.

Сега остава да ни кажеш в каква концентрация използваш торта ..... и друго немаоважно, нова ли ти е орхидеята или я отглеждаш о от повече време.

На опаковката на тора пише веднъж седмично торене през лятото, аз затова реших да ги торя на две седмици и разреждам доста повече от колкото е указано на опаковката, понеже ги торя ж голям леген, в който слагам приблизително 10литра вода и тор на половината, която е указана за 5 литра. Къде греша

# 648

На опаковката на тора пише веднъж седмично торене през лятото, аз затова реших да ги торя на две седмици и разреждам доста повече от колкото е указано на опаковката, понеже ги торя ж голям леген, в който слагам приблизително 10литра вода и тор на половината, която е указана за 5 литра. Къде греша

Не ми писа дали е нова орхидеята.

За торенето прочети на страница първа. После ако имаш въпроси можем да ги обсъдим.

# 649

Не ми писа дали е нова орхидеята.

За торенето прочети на страница първа. После ако имаш въпроси можем да ги обсъдим.

От март месец тази година я имам....

# 650

Това че е нова дава много повече възможности за предположения какво може да се случва.
Аз бих я извадила от субстрата и бих огледала добре корените, както и стъблото за изгниване преди всичко.Направи го и ни пиши има ли нещо обезпокоително.

# 651
Здравейте момичета  Hug
Имам в момента в работата си разкошно цъфнала орхидея /фаленопсис/. Държа я на северозападен прозорец, следобед пече силно и точно върху нея. Притеснява ме, че това ще й се отрази зле, това силно слънце. В същото време нямам много варианти къде да я преместя, единствено мога да я сложа навътре в стаята, т.е. на разстояние от прозореца и светлината около 5 м. Но дали няма да й е тъмно тогава?

# 652
  • Варна
Бях се похвалила преди време, че си взех страхотно "чудовище" от Кауфланд на цена 3.99 лв...цветовете и бяха опадали и корените бяха сиви...забелязах напоследък, че е появиха такива неща на едното листо...не знам дали ще разбере какво е това.  Rolling Eyes ... снимките ми не са станали така ясни, както очаквах...иначе всичко си е наред, но не знам дали е болест това...има и листо, което си израства в основата... Crazy

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 22:56 от Jorjeta

# 653

Това че е нова дава много повече възможности за предположения какво може да се случва.
Аз бих я извадила от субстрата и бих огледала добре корените, както и стъблото за изгниване преди всичко.Направи го и ни пиши има ли нещо обезпокоително.
Корените са в отлично състояние, зелени са всички няма един загнил, но стъблото и то е жълто, няма петна на загниване, просто е жълто......утре ще снимам за да стане по-ясно за какво говоря..!!

# 654
  • в огледалото на живота
Така...
Записвам се с въпрос при вас:
Подариха ми ''бебенце'' от орхидея;в кофичка с дървени стърготини.
Има избили две листенца.
Досега не съм гледала такива екзотики та се чудя има ли подходяща специална смес за тях?
Някой да се включи с повече подробности:какво обича красавицата;колко вода;колко слънце  Praynig

# 655
Така...
Има избили две листенца.
Досега не съм гледала такива екзотики та се чудя има ли подходяща специална смес за тях?
Някой да се включи с повече подробности:какво обича красавицата;колко вода;колко слънце  Praynig

Добре дошла!
На първа страница за фалаенопсис предполагам.
Всичко в подробности.

# 656
Така...
Има избили две листенца.

Скрит текст:
Другата седмица се обади за кафе и ще ти разкажа каквото аз знам за красавицата  Wink

# 657
Момичета, цъфтяща орхидея тори ли се? В момента торя, но имам една с цвят и се чудя. newsm78

ПП. Накиснах я, каквото стане.

Също да попитам, нормално ли е по цветоноса да има листенца?  newsm78
Цвят има само един, но под него през няколко см. има листенца, защо растат там?

Последна редакция: сб, 15 юни 2013, 09:17 от allaya

# 658
  • Варна
Момичета, цъфтяща орхидея тори ли се? В момента торя, но имам една с цвят и се чудя. newsm78

ПП. Накиснах я, каквото стане.

Също да попитам, нормално ли е по цветоноса да има листенца?  newsm78
Цвят има само един, но под него през няколко см. има листенца, защо растат там?
На доста места съветват да не се торят, докато цъфтят, цветовете увяхвали по-бързо. На първата страница пише за торенето.
Нормално е да има листа на цветоноса, наричат се кейки, ето тук можеш да прочетеш повече и да разбереш дали и при теб е това:
Скрит текст:

# 659
Да, кейки е Simple Smile Чувала съм, но сега разбрах какво е. Дано се развият и ме изненадат. Благодаря.
Иначе наторих, дано не му изсъхнат цветчетата.

Общи условия

Активация на акаунт