Орхидея - номер 10.

• 88 779
  • 737
  •   1
Отговори
# 660

В Практикер има подобни, два модела в три цвята. Цената е 3.99.

# 661
Здравейте и от мен. Понякога чета темата ви, понеже не бях имала сериозен проблем с моите орхидеи. Даже не бях разбрала, че милтонията е толкова проблемна да цъфне, а "моята" почива около година и пак цъфна. Миналата година уморих розетката на една, която ярстно цъфти. Много мислих да й отрежа цветоноса, но не го направих, а сега съжалявам  - има само един лист, един огромен, нерязан цветонос, който цъфти и на всичкото отгоре от стъблото изби друг цветонос Sad  Имам чувството, че цъфти като за последно и не се опитва да се спаси.
Ето няколко от цветовете им в момента:

Проблемът ми е следният - по-миналата година си купих мини, но не знаех, че имат сфагнум и изгни и умря. Миналата година на инат купих още едно, само защото беше някакъв мутант - три четири растения в една саксиийка. Извадих сфагнума и го посадих в пръст. /Орхидеята на втората картинка живее и цъфти в пръст вече няколко години наред, така че ми изглеждаше нормално да сложа минитата в пръст/. Сега знам, след като прочетох тук, че са различни видове, но ... едно от малките вече умря. Другите две изглеждаха добре, но днес забелязах, че и те са на умиране. Бях ги оставила с по няколко корена в пръстта и един-два във въздуха, но се оказа, че тези в пръстта са умрели, а тези във въздуха изкуфяват в момента.  Sad
Последен опит за спасяване, но много моля за комехтари, дали бъркам нещо, дали мога още нещо да направя.
Значи:
- извадих ги от пръстта
-издърпах изкуфелите корени - да остане само жилка
- отрязах  саксийките /съвсем случайно бяха бутилки и кофички от храна, изрисувани с пирограф Simple Smile  сега видях, че форумка е направила произведения на изкуството по този начин /
- натроших клечки от дървени шишове, натроших една шишарка на 5-6 години, която миришеше силно на бор, изрових няколко парченца от субстрат за орхидеи, купен отдавна, който се оказа чиста пръст с малко парченца кори и по идея на майка ми - черупки от орехи.
- подпрях почти умрелите орхидейки с клечки да не ги издуха нещо /не че има ветрове де, така е лафът/
- полях ги с вода и ги оставих да се изцедят
- аз по принцип си пръскам орхидеите всеки ден с пулверизатор с престояла вода с 1 капка тор за орхидеи или само вода, като пръскам и пръстта / корите, корените и листата и цветоносите, че даже и цветовете, кажете - да продължавам ли с пръскането?

Ето както излезе:

Не се сетих да ги снимам, като ги изрових, едната има един полуизкуфял корен, а другата два такива, но са по 2-3 см  Sad
Стоят на остъклен балкон където през нощта е хладно, а денем става аквариум с 300 градуса, мога да ги прибирам в стаята, ако е необходимо. Има ли какво още да направя или да променя. Много искам да ги спася - дайте акъл, че оплесках работата Sad
И предварително благодаря.

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 00:59 от sinergon

# 662
  • Бургас
Мога да споделя как аз успях да спася пет мини фалчета.Бях ги купила намалени почти за без пари.Само едното имаше малко повече корени и листа.Другите бяха прогизнали и изгнили с по един корен.Извадих ги,почистих ги и ги прехвърлих само в борови кори,но ситно натрошени като гледах да пъхна живите коренчета в корите.Поставих на западен перваз и в продължение на месец,може и повече само опръсквах горния слой през ден.Това беше в средата на март месец,а сега са пуснали корени.Само едно не дава индикация за живот,но пък не е умряло още.То си беше и най-зле де.
Това е от мой опит,дали е правилно или не,не знам ,но се получи.

# 663
Здравейте, момичета. Какви са цените на орхидеите и минитата?

# 664
  • Варна
Здравейте, момичета. Какви са цените на орхидеите и минитата?
Доста разнообразни  Wink Зависи от магазина, предполагам и от доставчика, от вида орхидея.... Аз скоро гледах в един магазин във Варна мини фаленопсиси по 28 лв, има фаленопсиси по 15 лв и нагоре (в Кауфланд в събота имаше на тази цена), но масово като че ли (по мои наблюдения) фаленопсисите са около 25 лв. За другите видове нямам наблюдения.

# 665
  • София
Аз пък повече от 10 лева за фаленопсис не давам.  Wink В момента в Бриколаж са по толкова. Промоциите в Баумакс и Практикер също са на такива цени. Трябва да е нещо изключително интересно, за да ми се откъснат 14-15 лв. Минитата се срещат по-рядко, но са на същите цени. Последните, които видях преди 2-3 месеца в Кауфланд бяха по 12 лв. И написаното важи за цветя в отлично състояние. Преоценените са по 3, 5, 7 лева.  Wink Иначе в цветарските магазини са по-скъпи - на цените, които е посочила Tsvetivn.

# 666
  • Бургас
Минита в Бургас има само в Баумакс на редовна цена от 20лв.Като прецъфтят ги намалят на 50%
Тези които спасявах купих от една цветарска борса,брат ми има магазинче за цветя и понякога обикалям с него.Тогава ги изкупихме всичките налични,на цена между 2 и 3лв.
В Практикер пък големите фалове ги намалят и по пет лева като прецъфтят съвсем.От там се сдобих с камбрия,милтониопсис и разни други на цена от 4лв.зимата.Само милтониопсиса е цъфтял при мен.

# 667
  • Варна
Аз пък повече от 10 лева за фаленопсис не давам.  Wink В момента в Бриколаж са по толкова.
Аз също не мога да дам над 10 лв, затова досега все се надявах да ми подарят  Laughing А и живея извън града и не мога да обикалям редовно магазините, въпреки че много ми се иска да си взема още една. Но утре съм решила да пообиколя хипермаркетите да видя дали няма някъде преоценени. Горе-долу знаете ли кога има по-масово прецъфтяване (предполагам зимата, но все пак да питам), че да знаем кога е подходящия момент да си търсим намалени орхидеи?  Grinning

# 668
  • София
Аз пък повече от 10 лева за фаленопсис не давам.  Wink В момента в Бриколаж са по толкова.
Аз също не мога да дам над 10 лв, затова досега все се надявах да ми подарят  Laughing А и живея извън града и не мога да обикалям редовно магазините, въпреки че много ми се иска да си взема още една. Но утре съм решила да пообиколя хипермаркетите да видя дали няма някъде преоценени. Горе-долу знаете ли кога има по-масово прецъфтяване (предполагам зимата, но все пак да питам), че да знаем кога е подходящия момент да си търсим намалени орхидеи?  Grinning

Тъй като орхидеи гледам само в хипермаркетите - няма такова време. Най-често се случва след някоя промоция. Мисля, че в такъв магазин повече от 2-3 седмици не издържат свежи и ги преоценяват. Иначе в Практикер когато и да съм отишла винаги има поне 5-6 преоценени саксии, на които дори и цвета не можеш да познаеш. В Кауфланд ги преоценяват докато все още имат цветове. Явно като останат 2-3 бройки гледат да ги махнат (мястото им трябва за промоция на други цветя). Но всичко е до късмет. Единствено в Бриколаж май не съм срещала изгодно намалени орхидеи, но пък както казах в момента са по 10 лв. В Пловдив нямаше особено разнообразие на цветове, но все може да се намери и нещо, което липсва в колекцията.  Wink

# 669
  • Варна
Тъй като орхидеи гледам само в хипермаркетите - няма такова време. Най-често се случва след някоя промоция. Мисля, че в такъв магазин повече от 2-3 седмици не издържат свежи и ги преоценяват. Иначе в Практикер когато и да съм отишла винаги има поне 5-6 преоценени саксии, на които дори и цвета не можеш да познаеш. В Кауфланд ги преоценяват докато все още имат цветове. Явно като останат 2-3 бройки гледат да ги махнат (мястото им трябва за промоция на други цветя). Но всичко е до късмет. Единствено в Бриколаж май не съм срещала изгодно намалени орхидеи, но пък както казах в момента са по 10 лв. В Пловдив нямаше особено разнообразие на цветове, но все може да се намери и нещо, което липсва в колекцията.  Wink
Благодаря за отговора!   bouquet
Най-често ходим в Кауфланд, да пазаруваме предимно, но явно аз нямам късмет Simple Smile Един път имаше доста зле изглеждащи, а бяха по 15 лв.  Thinking

# 670

Даже не бях разбрала, че милтонията е толкова проблемна да цъфне, а "моята" почива около година и пак цъфна.

здравей
това категорично НЕ Е Милтония а е фалаенопсис. Като с него досега не съм чула някой да има проблеми. Е има някои по инатливи видове от сорта на хибриди отпреди десетина година, но сегашните хибриди не са претенциозни  към условията.

Сега
по повод реанимирането на орхидеи който имат проблемни корени - при мен единствения начин по който става е в сфагнум. опитвах какви ли не смески и корички - прекалено бързо просъхват. Опитвах и като лука- с клечки върху вода- започват да мухлясват корените. Накрая прочетох че най-лесно се ранимирало в сфагнум, дори гледах картинки, като при тях сфагнума беше покрит с прозрачно фолио. Аз до там обаче не стигнах. Оставих ги така. Показвам ви снимките на три реанимирани фалчета. и трите бяха много зле във всичко друго (  едно кейки, една майка и едно от Баумакс полумини  ) -  а тук за две седмици просто живнаха. Виждате снимките.

Последна редакция: вт, 18 юни 2013, 18:51 от _re_ge

# 671
  • varna
Аз също не давам над 10 лева за орхидея.Редовно следя промоциите в големите хипермаркети и се снабдявам от там.Също и от оранжериите  борси за цветя.Наистина в някои цветарски магазини има много хубави с големи цветове и с по три  четири цветоноси,но няма да дам 35, 40 лева за една орхидея.  Rolling Eyes Сега имам един въпрос към по-опитните.За св.Валентин получих много хубаво полумини купено от Практикер .Прецъфтя след около 2 месеца.После листата му взеха да жълтеят
и омекват и докато се усетя изпокапаха.Остана само едно малко листо.Реших да го пресадя и да проверя корените.Оказа се ,че на корените нищо им няма.Пресадих в нови ситни кори.Вече един месец не забелязвам никаква промяна.Иначе последното останало листо си стои не е омекнало.
Ето и снимка на орхидеята.

# 672
Остана само едно малко листо.Реших да го пресадя и да проверя корените.Оказа се ,че на корените нищо им няма.Пресадих в нови ситни кори.Вече един месец не забелязвам никаква промяна.Иначе последното останало листо си стои не е омекнало.

Точно на тази страница сме обсъждали реанимацията на орхидеите.
Няма друг начин да разбереш какво ще се случи  освен да чакаш. Може би зависи от растението. При мен едва ли не седмица след засаждането в сфагнум веднага пръкнаха нови листа но всички имаха поне по един корен- горе долу добър ( след началото на реанимирането са малките листенца на снимката и свежите листа на другите две чиито листа бяха тотално омекнали от престоя в корички ) . но не виждам излизане на нови корени, може би първо залагат на листна маса?

# 673
Понеже сте писали за ПРОМОЦИИ - в Практикер във Варна има две маси всякакви - бели, жълти и розови фаленопсиси по 9.99 лв

# 674
  • Варна
Понеже сте писали за ПРОМОЦИИ - в Практикер във Варна има две маси всякакви - бели, жълти и розови фаленопсиси по 9.99 лв
Днес бях там и се сдобих с това прекрасно създание  Heart Eyes

Между другото първо минах през Mr. Bricolage, където имаше също разпродажба на фаленопсиси (някакви полу-минита) на 12,99, като между тях можеше да се намерят милтонии (лилави) и камбрии (лилави и жълти). Имаше и по-големи фаленопсиси, мисля че на цена от 17 лв или 17,99. Имаше и още по-скъпи, явно някакви по специални, по 34 лв. Имаше и един стелаж с преоценени (разбирайте почти загинали) на цена от 4,99, предимно като гледах по листата, бяха милтонни. Пиша го ако някой прояви интерес. Аз не се осмелих обаче да взема такова растение и да се боря за съживяването му.
Спирам да пиша цени, че заприличах на рекламно лице, да не си кажат потребителите, че ми плащат да рекламирам цветята на хипермаркетите Laughing

Последна редакция: ср, 19 юни 2013, 19:55 от Tsvetivn

Общи условия

Активация на акаунт